Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

SERNIK CZEKOLADOWY Z KREMEM WAFELKOWYM I MUSEM MALINOWYM

dagmara_65

Sernik czekoladowy, którego przepis przedstawiam poniżej  to mój kolejny eksperyment kulinarny. Przepis na to ciasto jest dosyć łatwy.

Kakaowy blat nasączony jest alkoholizowanym ponczem czekoladowym. Drugą warstwę stanowi masa wykonana z nutelli i drobno pokrojonych wafelków, wzbogacona dodatkiem wódki. Kolejna warstwa to masa czekoladowa z serkiem mascarpone i bitej śmietany.  

Wierzchnią warstwą sernika czekoladowego z kremem wafelkowym  jest mus malinowy zagęszczony malinową galaretką udekorowany wiórkami białej czekolady.

Ten wykwintny, smaczny  sernik czekoladowy na zimno  jest dość kaloryczny, a więc  dla zaspokojenia apetytu na słodkości wystarczy delektować się raczej jego małą porcją.

 

sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym 

 

Składniki biszkoptu (na formę o wym. 27 x 35 cm):

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki  proszku do pieczenia

 

Składniki ponczu:

  • 60g czekolady gorzkiej
  • 10 łyżek wody (wrzątek)
  • 8 łyżek wódki 40% 

 

Składniki kremu wafelkowego:

  • 8 wafelków przekładanych kremem kakaowym w czekoladzie (8x36g) 
  • 300g kremu czekoladowego typu nutella
  • 3/4 szklanki wódki 40% 

 

Składniki masy serowej

  • 500g serka mascarpone ( najlepiej własnej roboty*)
  • 2 czekolady mleczne
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 l śmietanki do ciast i deserów 30%
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny

 

 * http://wkuchennymoknie.blox.pl/2016/09/DOMOWY-SEREK-MASCARPONE.html

 

Składniki musu malinowego

  • 500g malin
  • 1/2 l wody (wrzątek)
  • 2 galaretki malinowe
  • 1/2 szklanki cukru

 

dodatkowo:

  • wiórki białej czekolady 

 

Wykonanie biszkoptu:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się.  Dodajemy  żółtka stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.
Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.

Delikatnie, najlepiej ręcznie,  za pomocą dużej łyżki bądź łopatki mieszamy.
Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180°C.

Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Ściągamy wierzchnią warstwę (skórkę).  

 

 

Wykonanie ponczu:

Czekoladę łamiemy na kawałki, zalewamy wrzątkiem, mieszamy do jej  rozpuszczenia (ewentualnie lekko podgrzewamy).

Po przestudzeniu wlewamy wódkę, dokładnie mieszamy i nasączamy równomiernie cała powierzchnię  ciasta.

 

Wykonanie kremu wafelkowego

Wafelki kroimy nożem na cieniutkie kawałeczki, dodajemy nutellę, wódkę i dokładnie mieszamy. Krem dokładnie rozprowadzamy na powierzchni ciasta.

 

Wykonanie masy serowej

Czekolady łamiemy na małe kawałki, dajemy do rondelka o grubym dnie i zalewamy mlekiem. Podgrzewamy na małym ogniu, na płytce do rozpuszczenia się czekolady, prawie stale mieszając. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do przestudzenia. 

Serek miksujemy na małych obrotach (krótko), wlewamy porcjami czekoladę i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i odstawiamy, aż osiągnie temperaturę pokojową.

Śmietankę dodajemy porcjami do serka, mieszamy łyżką nie za długo, do uzyskania jednolitej masy.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy niewielką ilością wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia (gdyby nie chciała się rozpuścić podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania).

Cienkim strumieniem wlewamy jeszcze ciepłą żelatynę do masy serowej, stale mieszając robotem na najmniejszych obrotach lub łyżką. 

Natychmiast wykładamy na warstwę kremu wafelkowego, wyrównujemy powierzchnię, schładzamy w lodówce. 

 

Wykonanie musu malinowego

Maliny płuczemy, odstawiamy do osiąkniecia z wody, zasypujemy cukrem, rozgniatamy owoce i przecieramy przez sitko.

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku (ewentualnie podgrzewamy, nie gotujemy!).

Dodajemy mus malinowy, mieszamy i odstawiamy do chwili, aż zacznie gęstnieć (można schłodzić w lodówce).

Wykładamy gęstniejący mus na schłodzoną masę serową i ponownie umieszczamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy wiórkami białej czekolady. 

 

 

 sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym

 

 

sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym

 

 

sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym

 

 

sernik czekoladowy z kremem wafelkowym i musem malinowym

 

 

 

 

Polecam również

 

domowy serek mascarponeCiasto a'la tiramisu z truskawkamiCiasto tiramisu z brzoskwiniami  Ciasto kakaowo-makowe z wiśniami i kremem kakaowym

 

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

DOMOWY SEREK MASCARPONE >

< PRZEPISY NA SZARLOTKI I JABŁECZNIKI



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci