Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

DOMOWY SEREK MASCARPONE

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam jak zrobić  serek mascarpone domowym sposobem.

Serek mascarpone to tłusty śmietankowy twarożek o jednorodnej, gęstej, kremowej konsystencji, słodkawym smaku i łagodnym, śmietankowym aromacie.

Można go kupić bez problemu w niemal każdym sklepie spożywczym, jednak  ten domowy jest bez porównania dużo , dużo lepszy pod każdym względem. 

Gdy do  sernika na zimno używam domowy ser mascarpone   mam pewność, że masa serowa wyjdzie mi doskonale puszysta i nie zważy się, jak to czasami bywa w przypadku sera kupionego.

Domowy serek mascarpone jest świetny do serników, zwłaszcza na zimno, do deserów (niezastąpiony do tiramisu), a także do pieczywa, makaronów i risotto. 

Polecam Wam pokusić się na taki domowy ser mascarpone, zwłaszcza, że przepis jest bardzo prosty i dość szybki. 

  

domowy serek mascarpone 

 

Składniki:

  • 3 kubki śmietany 30%  (3x 330ml)
  • 1 kubek śmietany 12% (1x 330ml)
  • 2 łyżki soku z cytryny 

 

Wykonanie:

Wszystkie śmietany wlewamy do garnka o grubym dnie, dodajemy sok z cytryny i miksujemy.

Stawiamy garnek na małym ogniu, na płytce zabezpieczającej przed przypaleniem i ogrzewamy do chwili wytrącenia się grudek serka, mieszając od czasu do czasu, aby nie przywarły do dna. Staramy się nie dopuścić do zagotowania, aczkolwiek kiedyś mi się to przydarzyło i w zasadzie serek nie stracił nic na swojej wartości. 

Odstawiamy do przestudzenia, po czym wylewamy na sitko wyścielone dwuwarstwową  gazą. Pozostawiamy na sitku do chwili, aż ścieknie serwatka, a serek uzyska gęstą konsystencję. Najlepiej odstawić na noc, aby serwatka swobodnie mogła sobie ściekać. Po tym czasie serek okręcamy tą samą  gazą,  wkładamy do pojemnika i dajemy do lodówki. Po schłodzeniu serek staje się gęsty, kremowy i nadaje się do spożycia. Otrzymujemy ok. 700g serka. 

 

domowy serek mascarpone 

 

 

domowy serek mascarpone 

 

  

domowy serek mascarpone

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

NALEWKA MALINOWA (malinówka) >

< SERNIK CZEKOLADOWY Z KREMEM WAFELKOWYM I MUSEM MALINOWYM



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (10)

Dodaj komentarz
  • honiatasca

    Brzmi smakowicie :) czuję że w najbliższym czasie przetestuję

  • Gość: [ELLA] *.bchsia.telus.net

    Dzieki za super przepis,serek wychodzi PRZEPYSZNY.Wielkie,ale to wielkie dziekuje.

  • izaa_a

    będę musiała wypróbować

  • Gość: [Katalog Smakow] *.dynamic.chello.pl

    Witaj. Promujemy przepisy blogerów. Jesli chcesz zwiększyć ilość odwiedzin swojego bloga, to serdecznie zapraszamy do rejestracji u nas: katalogsmakow.pl

  • Gość: [kesycodziennosci] *.dynamic.chello.pl

    Banalny i super przepis! Nawet nie pomyślałam, że taki serek można zrobić w domu. Dzięki śliczne za inspiracje, bo planuję zrobić tort dla córki na jej drugie urodziny i chcę dodać taki ser do kremu śmietanowego. :)

  • Gość: [kesycodziennosci] *.dynamic.chello.pl

    A mam jeszcze pytanie: jak długo można przechowywać domowy serek mascarpone? A potem krem z nim? Z góry dziękuję.

  • dagmara_65

    honiatasca warto, przetestuj koniecznie :)
    ELLA miło mi, że jesteś zadowolona z serka :)
    Iza wypróbuj, bo warto :)
    Katalog Smakow dziękuję za zaproszenie :)
    kesycodziennosci przepis jest rzeczywiście banalny, serek jest super smaczny. Możemy go przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku nawet do tygodnia czasu, pamiętając o zdjęciu gazy. Ciasto też nie wymaga szybkiego skonsumowania, ze względu na dużą ilość tłuszczu w masie.

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • Gość: [annacha] *.tvkhajnowka.pl

    Niestety...nabrałam ochoty na serek, kupiłam składniki i ...nic nie wyszło. Grudki w ogóle się nie oddzieliły choć podgrzewałam jakieś pół godz. a nawet sie w końcu zagotował.Może śmietana nie powinna być pasteryzowana? Nie wiem jaki jest powód tego, że kompletnie nic nie wyszło.

  • dagmara_65

    Annacha to przykre, że Ci nie wyszedł ;) Śmietana może być pasteryzowana, takiej właśnie używam ( z Piątnicy) i zawsze jest OK. Ale jeżeli kupiłaś nie w kubkach, ale w kartonach to jest UHT i z takiej może nie wyjść ( co prawda nigdy nie robiłam z UHT, ale właśnie takie mam podejrzenie).

  • Gość: [annacha] *.internetdsl.tpnet.pl

    Dziękuję za odpowiedź. Użyłam śmietany w kubeczku. Ale nie zamierzam sie jeszcze poddawać. Kupię Piątnicę i jeszcze raz spróbuję :). Kojarzy mi się podobny przepis tylko mleko +śmietana 18% - jako baza do ciasta melba...Też wychodzi serek :)
    Pozdrawiam,
    Ania

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci