Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

SERNIK MORELOWY

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis na sernik z  morelami. Jest to  mój kolejny kulinarny eksperyment.

Spód sernika stanowi ciasto babkowe kakaowe. 

Warstwa serowa wykonana jest tym razem z gotowego sera twarogowego z naturalną wanilią, wzbogacona połówkami moreli.  Całość zwieńczona  musem morelowym zagęszczonym galaretką brzoskwiniową. 

Sernik morelowy  okazał się bardzo smaczny. Nie jest za słodki, wilgotny i bardzo  aromatyczny za sprawą moreli. Polecam!

 

sernik z morelami 

 

Składniki spodu (na formę o wym. 28x40cm):

  • 3 jajka (M)
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • ½ szklanki śmietany

 

Składniki warstwy serowo - morelowej

  • 1 kg sera twarogowego waniliowego (z wiaderka)
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe
  • ½ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 600g moreli

 

Składniki musu morelowego:

  • 400g moreli
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 600 ml wrzątku

 

Wykonanie spodu:

Białka ubjamy, pod koniec dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy na sztywno.

Dodajemy po jednym żółtku, stale miksując na średnich obrotach robotem ręcznym.

Wlewamy porcjami olej, a następnie śmietanę i dalej mieszamy na tych samych obrotach (tylko do połączenia się składników).

Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, kakao i wsiewamy porcjami stale mieszając robotem na małych obrotach lub ręcznie, dużą łyżką, nie za długo, tylko do połączenia się składników.

Ciasto wykładamy do dużej, prostokątnej formy o wym 28x40cm i równomiernie rozprowadzamy. 

 

 

Wykonanie warstwy serowo - morelowej:

Wszystkie morele myjemy w zimnej wodzie i wycieramy z wilgoci ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Przepoławiamy wzdłuz i usuwamy pestki. 

Jajka, żółtka i cukier puder ucieramy do białości.

Dodajemy budynie z proszkiem do pieczenia, a następnie porcjami ser i  blendujemy do chwili uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Na końcu dodajemy olej, krótko blendujemy do uzyskania jednolitej masy i wylewamy na ciasto.

Na wierzchu układamy wcześniej przygotowane połówki moreli skórką do spodu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 50 - 60 minut na jasnobrązowy kolor. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy sernik jest upieczony, jeżeli tak wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po ok. 15 minutach wyjmujemy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. 

 

 

Wykonanie musu morelowego

Pozostałe morele dzielimy na mniejsze części, mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy ½ szklanki cukru, blendujemy i ewentualnie przecieramy przez sitko, gdy przeszkadza nam rozdrobniona skórka.

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku (ewentualnie podgrzewamy, gdyby nie chciały się rozpuścić, ale nie gotujemy!).

Dodajemy do musu  morelowego, krótko podgrzewamy, stale mieszając ( nie gotujemy!). Ewentualnie dodajemy jeszcze cukier do smaku. 

Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Schładzamy w lodówce, aby lekko stężała i wykładamy na  ostudzony sernik i ponownie umieszczamy w  lodówce do całkowitego stężenia musu. 

 

 

sernik z morelami

 

 

 sernik z morelami

 

 

sernik z morelami 

 

 

sernik z morelami 

 

 

 

 

Polecam również

 

SERNIK Z AJERKONIAKIEM I OWOCAMI Sernik jabłkowy z sosem toffi  Ciasto czekoladowo-serowe  Harataniec

 

 

 

 

 

FASOLKA SZPARAGOWA NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW >

< CIASTO KAKAOWO-MAKOWE Z WIŚNIAMI I KREMEM KAKAOWYM



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci