Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

LEKKIE CIASTO Z MUSEM MALINOWYM I NUTELLĄ

dagmara_65

W sezonie na świeże maliny najczęściej robię ciasta właśnie z nimi. Warto na maxa je wykorzystać  właśnie teraz, bo takie są najlepsze, najsmaczniejsze. 

Sięgam po wypróbowane przepisy, ale dla urozmaicenia menu  i zaspokojenia ciekawości eksperymentuję. 

Lekkie ciasto z musem malinowym i nutellą jest takim moim kolejnym, kulinarnym eksperymentem.

Ciasto jest lekkie w jedzeniu, wręcz delikatne, nie za słodkie, aromatyczne. Polecam 

 

lekkie ciasto z musem malinowym i nutellą

 

 

Składniki blatów biszkoptowych (forma o wym. 28x40cm):

  • 4 jajka
  • 4 łyżki wrzątku
  • 120g cukru
  • 65g mąki 
  • szczypta soli

 

Składniki kremu śmietanowo- rumowego:

  • 800ml śmietany kremowej 30% do deserów (dobrze schłodzonej)
  • ¼ - ½ szklanki cukru pudru
  • 7 łyżek rumu
  • 4 łyżeczki żelatyny

 

Składniki musu malinowego:

  • 500g malin
  • ¼ - ½ szklanki cukru
  • 1 galaretka malinowa
  • ½ szklanki wrzątku

 

Ponadto

  • krem nutella
  • herbatniki prostokątne (30-40 szt)

 

 

Wykonanie blatów biszkoptowych:

Żółtka oddzielamy od białek, posypujemy cukrem i dajemy 4 łyżki gorącej wody. Miksujemy na krem. Wsiewamy małymi porcjami mąkę, delikatnie mieszając łyżką. 
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z ciastem.

Ciasto dzielimy na dwie równe części i wykładamy do dwóch jednakowych, prostokatnych form o wym. 28x40cm, wyłożonych papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnie za pomocą szpatułki. 
Pieczemy ok. 15 minut w temp. 180°C na środkowym poziomie piekarnika na jasnozłoty kolor, oddzielnie każdy blat lub jednocześnie oba (piekłam oddzielnie). Zaraz po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i po odwróceniu ciasta zdejmujemy delikatnie papier.  Odkładamy do przestudzenia.

 

 

Wykonanie musu malinowego:

Opłukane wcześniej maliny, po osiąknięciu z wody rozgniatamy z cukrem,

blendujemy i przecieramy przez sitko. 

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku (ewentualnie podgrzewamy, nie gotujemy!)

i dokładnie mieszamy z przetartymi malinami. Dzielimy na dwie równe części. Jedną schładzamy do lekkiego zagęstnienia  (najlepiej w lodówce), a po krótkim czasie drugą. 

 

 

Wykonanie kremu śmietanowo-rumowego:

Dobrze schłodzoną śmietanę kremową ubijamy na sztywno mikserem ręcznym, dodając porcjami pod koniec cukier puder, a następnie wlewając po 1 łyżce rum.

Krem dzielimy na dwie równe części i odstawiamy do osiągnięcia temperatury pokojowej.

2 łyżeczki żelatyny zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy niewielką ilością wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia  żelatyny (ewentualnie podgrzewamy, nie gotujemy!). Żelatynę wlewamy do jednej porcji kremu cienkim strumieniem, mieszając robotem ręcznym na małych obrotach. Natychmiast wykładamy na jeden z blatów biszkoptówych, rownomiernie rozprowadzamy i wykonujemy za pomocą okrągłej łyżeczki deserowej niezbyt głębokie rowki,  wzdłuż, w niewielkiej odległości jeden obok drugiego.

 

 

Układanie warstw:

Każdy rowek wypełniamy lekko gestniejącym musem i wkładamy formę do lodówki, do całkowitego zgęstnienia musu. Wyjmujemy formę, nakładamy drugi blat biszkoptowy

i postępujemy podobnie jak wcześniej, przy pierwszej warstwie kremu ( czynność zapisana niebieską czcionką).

Na tak przygotowane ciasto układamy prostokątne herbatniki, ściśle, jeden obok drugiego. Nakładamy na nie cieniutką warstwę nutelli (temp. pokojowa, łatwiej rozsmarowuje się).

Na wierzch  ciasta  wykładamy wrównomiernie pozostały mus malinowy i całość schładzamy w lodówce.

 

lekkie ciasto z musem malinowym i nutellą

 

 

lekkie ciasto z musem malinowym i nutellą  

 

 

lekkie ciasto z musem malinowym i nutellą

 

 

lekkie ciasto z musem malinowym i nutellą

 

 

 

Polecam również

 

Rolada biszkoptowa z kremem malinowym   Torcik śmietankowo-malinowy z porzeczkami  Biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową Tort malinowy ślimaczek

 

 

 

 

 

 

SERNIK Z MUSEM MALINOWYM >

< FASOLKA SZPARAGOWA NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • izaa_a

    w sam raz na lato

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci