Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

CIASTO KOKOSOWE Z CZARNĄ PORZECZKĄ, KREMEM CYTRYNOWYM I BEZĄ

dagmara_65

 Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis na ciasto będące moim kolejnym kulinarnym eksperymentem.

Spód stanowi blat kokosowy. Na nim położona jest warstwa musu z czarnej porzeczki.

Kolejna warstwa to lekki, puszysty krem cytrynowy. Całość wieńczą pokruszone, kruchutkie bezy, kolorowe porzeczki i kleksy białej czekolady z cząstkami mango.

Ciasto jest smaczne, lekkie, aromatyczne. Lekko kwaśny smak musu porzeczkowego przełamuje słodycz  bezów i  czekolady. Cząstki mango zawarte w czekoladzie dodają apetycznego aromatu. Polecam

 

ciasto kokosowe z czarną porzeczką  kremem cytrynowym i bezą

 

Składniki ciasta kokosowego:

  • 150g wiórków kokosowych
  • 100g cukru pudru
  • 50g masła
  • 4 jajka
  • 120g kruchych ciasteczek o smaku czekoladowym
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki musu porzeczkowego:

  • 400g czarnej porzeczki
  • ½ - ¾ szklanki cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny + zimna woda + wrzątek

 

Składniki kremu cytrynowego:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 szklanka wrzątku
  • 660ml dobrze schłodzonej śmietanki 30% do deserów
  • 300g serka twarogowego waniliowego (z wiaderka)

 

Ponadto:

  • 1 tabliczka czekolady białej z cząstkami mango i chrupkami
  • pokruszone bezy
  • porzeczki czerwone i czarne do ozdoby

 

 

Wykonanie ciasta kokosowego:

 

Włączamy piekarnik na 190°C. Masło, cukier puder i żółtka ucieramy. Dodajemy wiórki kokosowe, drobno pokruszone ciasteczka wymieszane z proszkiem do pieczenia, mleko i dalej ucieramy ( ale nie za długo, tak do dokładnego połączenia się składników). Białka ubijamy na sztywno i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy z masą kokosową.

Wykładamy do formy (28x40cm) wyścielonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C  ok. 15 minut do lekkiego zarumienienia.

Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. 

 

Wykonanie musu porzeczkowego:

 

Opłukane wcześniej porzeczki, po osiąknięciu z wody rozgniatamy z cukrem,

blendujemy i ewentualnie przecieramy przez sitko, jeżeli przeszkadzają nam pesteczki.

Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku ( podgrzewamy, ale nie gotujemy, jeżeli żelatyna nie zechce nam rozpuścić się)

Jeszcze ciepłą żelatynę wlewamy cienkim strumieniem do zblendowanych porzeczek, dokładnie mieszamy i odstawiamy do schłodzenia w lodówce do momentu lekkiego zgęstnienia.

Wykładamy na ciasto kokosowe i schładzamy w lodówce do zakrzepniecia musu.

 

Wykonanie kremu cytrynowego:

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku (gdyby nie chciała się rozpuścić podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania).  Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i odstawiamy, aby osiągnęła temperaturę pokojową. 

Serek miksujemy i wlewamy cienkim strumieniem galaretkę. 

Delikatnie mieszamy z bitą śmietaną i natychmiast wykładamy na mus porzeczkowy.

Wstawiamy formę z ciastem do lodówki.

Przez podaniem posypujemy pokruszonymi bezami, porzeczkami i polewamy kleksami roztopionej, schłodzonej, ale jeszcze płynnej czekolady*. 

 

* Czekoladę łamiemy na kostki.

Zalewamy w naczyniu 4 łyżkami mleka i umieszczamy w drugim naczyniu z ciepłą wodą. Stawiamy na ogniu i delikatnie podgrzewamy stale mieszając.

Po rozpuszczeniu się  czekolady, zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy. Gdy czekolada zacznie gęstnieć polewamy ciasto.  

 

 

ciasto kokosowe z czarną porzeczką  kremem cytrynowym i bezą

 

 

ciasto kokosowe z czarną porzeczką  kremem cytrynowym i bezą

 

 

ciasto kokosowe z czarną porzeczką  kremem cytrynowym i bezą

 

 

 ciasto kokosowe z czarną porzeczką  kremem cytrynowym i bezą

 

 

 

 

Polecam również:

 

SERNIK CHAŁWOWO - CZEKOLADOWY Z BRZOSKWINIAMI (na zimno) Torcik jagodowy z ajerkoniakiem  Torcik śmietankowo-malinowy z porzeczkami  Sernik z czarną porzeczką (na zimno)

 

 

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Komentarze (7)

Dodaj komentarz
  • majanaboxing

    Wygląda doskonale! Wiem,że porzeczka bardzo lubi się z kokosem. Pyszne połączenie :)

  • Gość: [kawii] *.dynamic.chello.pl

    Cudo! Słodkości z owocami to idealne połączenie

  • izaa_a

    super ciasto

  • agattekh

    Prezentuje się mega apetycznie :-)

  • Gość: [Renata Kawa] *.krakow.pl

    Wygląda prześlicznie!

  • Gość: [MeCooks] 165.225.80.*

    Rewelacyjnie to wyglada :-)

  • dagmara_65

    Dziękuję Wam za miłe komentarze i pozdrawiam :)

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci