Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE, po długiej przerwie w blogowaniu przedstawiam Wam sernik na zimno z truskawkami. To mój kolejny kulinarny eksperyment. 

Spód sernika stanowi biszkopt, na nim położona jest warstwa rozgniecionych truskawek zagęszczona galaretką truskawkową.

Kolejną warstwą jest masa serowo-śmietanowa z dodatkiem rumu. Wierzch ciasta to połówki truskawek zatopione w galaretce truskawkowej.

Ten sernik na zimno jest lekki w jedzeniu, nie za słodki, jak na mój gust bardzo smaczny.

Dodatek rumu znacznie ubogaca i wyostrza smak sernika. Polecam ♥

 

sernik na zimno z truskawkami (owocami) 

 

Składniki biszkoptu (forma o wym. 28x40 cm):

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny lub ¾ łyżki octu 10% 

 

Składniki warstwy truskawkowej:

  • 600 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2-3 łyżki cukru 
  • ½ szklanki wrzątku 

 

Składniki warstwy serowo- śmietanowej:

  • 500 g serka o smaku waniliowym Vitello
  • 500 ml śmietanki 30% 
  • ½ szklanki rumu
  • 4 - 6 łyżek cukru pudru
  • 4 - 5 płaskich łyżeczek żelatyny 

 

Składniki warstwy galaretkowej:

  • ok. 700 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe 

 

 

 Wykonanie biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka.
Mąkę dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli wsiewamy małymi porcjami

do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając dużym widelcem lub łyżką.

Ciasto wykładamy do dużej prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm wyścielonej papierem

do pieczenia. Pieczemy w temp. 180°C ok. 30 min.

Po całkowitym przestudzeniu ścinamy delikatnie wierzch biszkoptu. 

 

 

Wykonanie warstwy truskawkowej

 

Truskawki płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody.

Przekładamy do naczynia, mieszamy z cukrem i rozgniatamy  za pomocą tłuczka

do ziemniaków.

Galaretki zalewamy wrzątkiem i mieszamy. Gdyby nie chciały całkowicie rozpuścić się, podgrzewamy na mały ogniu tylko do rozpuszczenia się żelatyny (nie gotujemy!).

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy niewielką ilością wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. 

Natychmiast dodajemy do rozpuszczonych galaretek rozgniecione truskawki, rozpuszczoną żelatynę i jeszcze ok. 5 min. podgrzewamy na małym ogniu ( nie gotujemy!). Odstawiamy, aby  częściowo stężała (gdy będzie chłodna, można umieścić w lodówce, aby przyśpieszyć proces).

Gęstniejącą masę truskawkową wykładamy na biszkopt i równomiernie rozprowadzamy

na całej powierzchni. Schładzamy w lodówce.

 

 

Wykonanie warstwy serowo-śmietanowej

 

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. 

Serek miksujemy, wlewając małymi porcjami rum, po czym dodajemy porcjami do ubitej śmietanki, delikatnie mieszając łyżką lub robotem na najmniejszych obrotach. Wsiewamy  porcjami cukier puder najlepiej w takiej ilości jaka nam odpowiada, aby nie przesłodzić.

Odstawiamy otrzymaną masę, aby osiągnęła temperaturę pokojową. 

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy niewielką ilością wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia (gdyby nie chciała się rozpuścić podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania).

Cienkim strumieniem wlewamy jeszcze ciepłą żelatynę do masy serowo-śmietanowej, stale mieszając robotem na najmniejszych obrotach lub łyżką.

Wylewamy na  stężałą warstwę truskawkową, równomiernie rozprowadzamy i schładzamy

w lodówce.

 

 

Wykonanie wartwy galaretkowej:

 

Galaretki rozpuszczamy w 1 l wrzątku (wg podanej instrukcji na opakowaniu) i odstawiamy aby częściowo stężały. 

Opłukane i osuszone truskawki kroimy wzdłuż na pół i układamy "brzuszkami"  na warstwie serowo-śmietanowej.

Zalewamy tężejącą galaretką i schładzamy w lodówce.

Smacznego! 

 

 

sernik na zimno z truskawkami (owocami)

 

 

sernik na zimno z truskawkami (owocami)

 

 

sernik na zimno z truskawkami (owocami)

 

 

sernik na zimno z truskawkami (owocami) 

 

 

 

 

SZYBKIE CIASTO ZE ŚLIWKAMI >

< CIASTO A'LA TIRAMISU Z TRUSKAWKAMI



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • izaa_a

    ale mi smaku na takie ciasto zrobiłas

  • dagmara_65

    Iza cieszę się, że ciasto przypadło Ci do gustu, pozdrówki :)

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci