Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

CIASTO A'LA TIRAMISU Z TRUSKAWKAMI

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam ciasto a'la tiramisu z dodatkiem zmiksowanych truskawek zagęszczonych galaretką truskawkową. Spód stanowi biszkopt,

a wierzch uwieńczony jest warstwą biszkoptów nasączonych rumem i obficie posypanych kakao. Na warstwie truskawkowej położona jest warstwa masy serowej z dodatkiem bitej śmietany, kakao, kawy i rumu. 

Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment, który mogę zaliczyć do bardzo udanych.

Ciasto jest smaczne, lekkie w jedzeniu, nie za słodkie. Polecam  :)

 

 ciasto a'la tiramisu z truskawkami

 

 

Składniki biszkoptu (forma o wym. 28x40 cm):

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny lub ¾ łyżki octu 10% 

 

Składniki warstwy truskawkowej:

  • 1 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 4 łyżki cukru 
  • 1 szklanka wrzątku 

 

Składniki warstwy serowej:

  • 1 kg serka o smaku waniliowym Vitello
  • 330 ml śmietanki 30% 
  • ½ - ¾  szklanki rumu
  • 4 - 5 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 6 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki kawy espresso + 1 łyżeczka cukru

 

ponadto:

  • 35 szt. okrągłych biszkoptów o średnicy ok. 52 mmm 
  • ¾ szklanki rumu
  • ¾ szklanki wody mineralnej niegazowanej
  • kakao do posypania  

 

 

 Wykonanie biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka.
Mąkę dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli wsiewamy małymi porcjami

do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając dużym widelcem lub łyżką.

Ciasto wykładamy do dużej prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm wyścielonej papierem

do pieczenia. Pieczemy w temp. 180°C ok. 30 min.

Po całkowitym przestudzeniu ścinamy delikatnie wierzch biszkoptu. 

 

 

Wykonanie warstwy truskawkowej

 

Truskawki płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody.

Przekładamy do naczynia, mieszamy z cukrem i rozgniatamy  za pomocą tłuczka

do ziemniaków.

Galaretki zalewamy wrzątkiem i mieszamy. Gdyby nie chciały całkowicie rozpuścić się, podgrzewamy na mały ogniu tylko do rozpuszczenia się żelatyny (nie gotujemy!). 

Natychmiast dodajemy do rozpuszczonych galaretek rozgniecione truskawki i jeszcze ok. 5 min. podgrzewamy na małym ogniu ( nie gotujemy!). Odstawiamy, aby  częściowo stężała (gdy będzie chłodna, można umieścić w lodówce, aby przyśpieszyć proces).

Gęstniejącą masę truskawkową wykładamy na biszkopt i równomiernie rozprowadzamy

na całej powierzchni. Schładzamy w lodówce.

 

 

Wykonanie warstwy serowej

 

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. 

Serek miksujemy, wlewając małymi porcjami rum, następnie wsiewamy małymi porcjami kakao, stale mieszając na najmniejszych obrotach. Kawę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku, dodajemy cukier, przez chwilę gotujemy i po całkowitym ostudzeniu wlewamy cienkim strumieniem do masy serowej, stale mieszając. Dodajemy porcjami  ubitą śmietankę, delikatnie mieszając łyżką lub robotem na najmniejszych obrotach. 

Odstawiamy otrzymaną masę, aby osiągnęła temperaturę pokojową. 

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy niewielką ilością wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia (gdyby nie chciała się rozpuścić podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania).

Cienkim strumieniem wlewamy jeszcze ciepłą żelatynę do masy serowej, stale mieszając robotem na najmniejszych obrotach lub łyżką.

Wylewamy na  stężałą warstwę truskawkową, równomiernie rozprowadzamy i schładzamy

w lodówce.

 

Wykonanie wierzchniej warstwy ciasta

 

Rum rozcieńczamy wodą mineralną  i  na krótko zanurzamy w nim pojedynczo biszkopty

z obu stron. Układamy od razu jeden przy drugim na warstwie serowej.  

Posypujemy obficie kakao.

Smacznego! 

 

 

 ciasto a'la tiramisu z truskawkami

 

 

ciasto a'la tiramisu z truskawkami 

 

 

 

Polecam również

 

 Ciasto fale dunaju z wiśniami  Torcik jagodowy z ajerkoniakiem   Torcik stracciatella z truskawkami  Szybki sernik na zimno z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti

 

 

 

 

 

SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI >

< SERNIKI NA ZIMNO - przepisy



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (6)

Dodaj komentarz
  • Gość: [piegusek] *.tonetic.pl

    bardzo fajnie wygląda to ciacho:) poproszę kawałeczek:)

  • dagmara_65

    Piegusku dla Ciebie duża porcja ciacha :) Dzięki za miłe słowa i pozdrawiam :)

  • izaa_a

    rewelacyjne ciasto

  • dagmara_65

    Iza dzięki za miłe słowa i pozdrawiam :)

  • Gość: [wyszlifowany.blogspot.com] *.gazeta.pl

    Ciekawa wariacja tiramisu. chętnie zjadłbym takie ciastko

  • dagmara_65

    wyszlifowany.blogspot.com dzięki za miłe słowa :)

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci