Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

SERNIK NA ZIMNO STRACIATELLA Z TRUSKAWKAMI

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam kolejne ciasto z truskawkami i kolejny udany (jak ocenili moi najbliżsi)  mój kulinarny ekspertyment.

Ten sernik na zimno nie wymaga w warstwie serowej żelatyny.  Ser w połączeniu z masłem i ajerkoniakiem daje po schłodzeniu zwartą konsystencję. Bazą do  wykonania ciasta jest ser poczyniony domowym sposobem z mleka, śmietany i jajek. 

Oczywiście można wykonać sernik z dobrego półtłustego twarogu, jednakże  warto poświęcić nie tak dużo przecież czasu, aby nasz finalny produkt był smaczniejszy.

Spód ciasta stanowi blat biszkoptowy, na którym położona jest warstwa masy truskawkowej wykonana z prażonych truskawek zagęszczonych galaretką truskawkową. Wierzchnią warstwą jest lekko alkoholizowana ajerkoniakiem masa serowa z zatopionymi drobnymi wiórkami gorzkiej czekolady. Walorów estetycznych dodają ułożone na obwodzie sernika połówki truskawek ozdobione  czekoladą.

Sernik na zimno stracciatella z truskawkami jest bardzo smaczny, nie za słodki i lekki w jedzeniu. Warto się skusić, polecam  

 

 sernik stracciatella na zimno z truskawkami

 

Składniki biszkoptu

  • 4 jajka (duże, L) 
  • 4 łyżki wody
  • 125 g cukru
  • 125 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia 

 

Składniki warstwy truskawkowej:

  • 800 g truskawek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 3 łyżki cukru

 

Składniki warstwy serowej:

  • 2 l mleka wiejskiego świeżego 3.2%
  • 600 g śmietany 18% (gęsta, kwaśna)
  • 5 jajek (duże, L) 
  • 200 g masła
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1½ szklanki  ajerkoniaku
  • ok. 1/3  tabliczki gorzkiej czekolady 

 

dodatkowo:

  • 100 g białej czekolady
  • 25 g gorzkiej czekolady 
  • połówki truskawek do dekoracji 

 

 

Wykonanie biszkoptu:

Żółtka ucieramy z cukrem i gorącą wodą do uzyskania pulchnej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy do masy żółtkowej. Delikatnie mieszając wsiewamy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 30 minut.  Z upieczonego biszkoptu ostrożnie ściągamy przyrumienioną "skórkę" i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

 

 

 Wykonanie warstwy serowej:

Mleko, śmietanę i jajka miksujemy i wlewamy do garnka. Garnek stawiamy na siatce zabezpieczajacej przed przypaleniem i ogrzewamy na małym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu, szczególnie szurajac delikatnie łopatką po dnie garnka.

 

Gdy powstanie ser, a serwatka stanie się klarowna jeszcze chwilę trzymamy na ogniu do zagotowania, po czym zestawiamy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Przekładamy całą zawartość garnka na gęste sitko i pozostawiamy ser do osiąknięcia z serwatki (możemy delikatnie ugnieść ser np. łyżką, aby usunąć resztki serwatki, lub zrobić go w przeddzień pozostawiając na sitku na noc).

Masło miksujemy końcówkami miksującymi robota z cukrem pudrem do kremowej konsystencji, dajemy porcjami otrzymany ser, a następnie wlewamy małymi porcjami ajerkoniak, mieszając  na zmniejszonych obrotach.

Na końcu dodajemy zwiórkowaną gorzką czekoladę delikatnie mieszając.

 

 

Wykonanie warstwy truskawkowej:

Truskawki płuczemy i kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny.

Dajemy do rondelka najlepiej z grubym dnem i rozprażamy na średnim ogniu. Wsypujemy cukier i stale mieszając  trzymamy na ogniu do zagotowania. Wsypujemy galaretki, wyłączamy ogrzewanie i stale mieszamy do rozpuszczenia się galaretek. Nie gotujemy, ewentualnie lekko podgrzewamy, gdyby nie chciały się rozpuścić.

Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostudzenia (najlepiej w lodówce).

 

 

Nakładanie warstw na biszkopt:

Gęstniejącą masę truskawkową wykładamy na biszkopt i równomiernie rozprowadzamy na całej powierzchni.

Jeżeli będzie  dość gęsta możemy od razu delikatnie wyłożyć masę serową, jeżeli nie to schładzamy w lodówce, ale nie za długo.

Sernik wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia.

Przed podaniem posypujemy wierzch sernika zwiórkowaną białą czekoladą i układamy  

na jego obwodzie  połówki dorodnych świeżych truskawek wraz z szypułkami.  

Truskawki ozdabiamy roztopioną gorzką czekoladą za pomocą rękawa z koncówką o bardzo małym otworku. Na środku możemy wykonać delikatną krateczkę lub ozdobić wg własnego uznania.

 

 

 sernik stracciatella na zimno z truskawkami

 

 

sernik stracciatella na zimno z truskawkami

 

 

sernik stracciatella na zimno z truskawkami

 

  

sernik stracciatella na zimno z truskawkami

 

 

sernik stracciatella na zimno z truskawkami

 

 

 

 

Polecam również

 

sernik ananasowo-truskawkowy(na zimno) Torcik jagodowy z ajerkoniakiem  Torcik stracciatella z truskawkami Szybki sernik na zimno z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti

 

 

 



 

 

 

SERNIK ANANASOWO-TRUSKAWKOWY (na zimno) >

< FALE DUNAJU Z MORELAMI (BRZOSKWINIAMI)



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (11)

Dodaj komentarz
  • majanaboxing

    Ależ obłędnie wygląda! Coś pięknego i z pewnością smacznego. :)

  • izaa_a

    ale pyszny serniczek

  • Gość: [Basia] *.play-internet.pl

    Taki sernik można też zaprezentować jako tort letnią porą :D

  • Gość: [elwirski] *.adsl.inetia.pl

    wygląda nieziemsko:)

  • taorminaa

    Wygląda bardzo dobrze :-)

  • 5000lib

    Dzięki za przepis!

  • Gość: [naleśniki] *.dfri.se

    Pysznie, bardzo fajny przepis ;)

  • taorminaa

    Wygląda pysznie :-) Szkoda, że coraz ciężej o truskawki, ale najwyżej za rok :-)

  • dagmara_65

    Majanko dzięki za miłe słowa :)

    Agattekh dzięki za miłe słowa :)

    Basiu jak najbardziej :)

    Elwirski dzięki za miłe słowa :)

    Taorminaa dzięki za miłe słowa :)

    5000lib dzięki za miłe słowa :)

    Gościu:naleśniki dzięki za miłe słowa :)

    Taorminaa dzięki za miłe słowa :) o tak! na truskawki niestety musimy czekać do następnego sezonu, choć w zasadzie są na rynku handlowym przez cały rok .... ale to już nie to samo.

  • Gość: [Agata] *.dynamic.mm.pl

    Witam, chciałabym zrobić ten sernik - ile mam dać kupnego twarogu? pozdrawiam

  • dagmara_65

    Agata jeżeli zamierzasz robić sernik z kupionego twarogu, to musisz się liczyć z tym, że to będzie już nie to samo, nie ten smak i nie ta konsystencja warstwy serowej. Sera trzeba 700 - 800 g, tyle mniej więcej wychodzi mi z mleka i śmietany. Dzięki za pozdrowienia i odwzajemniam :)

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci