Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

SERNIK ANANASOWO-TRUSKAWKOWY (na zimno)

dagmara_65

Upalne dni w sezonie truskawkowym zachęcają do zrobienia sernika na zimno z truskawkami.

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis  na tego typu ciasto - deser.

Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment.   

Na biszkopcie kakaowym położona jest warstwa serowa z musem ananasowym,

a na niej warstwa śmietanowo-truskawkowa z zatopionymi połówkami truskawek.

Połączenie tych dwóch smaków tzn. ananasów i truskawek jest jak najbardziej trafne.

Sernik  ananasowy z truskawkami  na zimno jest smaczny, nie za słodki, aromatyczny i dość łatwy w wykonaniu. Polecam

 

  sernik ananasowo-truskawkowy(na zimno)

 Czytaj więcej ......

  

Komentarze (7)

Dodaj komentarz
  • izaa_a

    bardzo ładnie wygląda!

  • agattekh

    Wygląda pięknie :-)

  • Gość: [tede46] *.n1.marinex.msitelekom.pl

    Piekłam to cudo, wygląd taki jak na zdjęciach wyżej, smak doskonały.
    Moje uwagi: do warstwy serowo-ananasowej koniecznie dodać dwie łyżeczki rozpuszczonej żelatyny. I tak dziwiłam się, że ananas żelował się z galaretką - żelował się, ale za słabo. Warstwa była za miękka. Pięknie wyglądał zaraz po wyjęciu z lodówki.

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Prosze podąc konkretny rodzaj tego serka waniliowego- najlepiej takiego jaki pani używa :)

  • Gość: [Jola] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Wygląda wspaniale a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

  • Gość: [lukasz] *.dynamic.chello.pl

    Mnaim. Ananasy. Uwielbiam. Truskawki też. Połączenie musi byc piorunujące.

  • dagmara_65

    Iza dzięki :)

    Agattekh dzięki :)

    Tede46 dzięki za miłe słowa. Z surowym ananasem galaretka lub żelatna nie tężeje, ze wzgledu na enzymy w nim zawarte, które rozkładają białko.
    W przypadku ananasa z puszki ten problem nie istnieje. Można dodać żelatynę jak sugerujesz. Wszystko zależy od gestości użytego sera. W moim przypadku nie było takiej potrzeby. Masa serowa, jak widać na zdjęciach, była zwarta.

    Gościu użyłam serka Vitello o smaku waniliowym z dodatkiem pokruszonej laski wanilii.

    Jolu dzięki za miłe słowa :)

    Lukasz dzięki za miłe słowa :)

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci