Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

SERNIK ANANASOWO-TRUSKAWKOWY (na zimno)

dagmara_65

Upalne dni w sezonie truskawkowym zachęcają do zrobienia sernika na zimno

z truskawkami.

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis  na tego typu ciasto - deser.

Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment.   

Na biszkopcie kakaowym położona jest warstwa serowa z musem ananasowym, a na niej warstwa śmietanowo-truskawkowa z zatopionymi połówkami truskawek.

Połączenie tych dwóch smaków tzn. ananasów i truskawek jest jak najbardziej trafne.

Sernik  ananasowy z truskawkami  na zimno jest smaczny, nie za słodki, aromatyczny i dość łatwy w wykonaniu. Polecam

 

 

  sernik ananasowo-truskawkowy(na zimno)

 

  

Składniki biszkoptu (na formę o wym. 28 x 40 cm):

  • 4 jajka (duże, L)
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki  mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • ½  łyżeczki proszku do pieczenia 

 

Składniki warstwy serowo-ananasowej:

  • 1 kg serka o smaku waniliowym. z dodatkiem pokruszonej laski wanilii
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 puszka (565g) ananasów w lekkim syropie 
  • 200ml śmietanki 30% do ciast i deserów
  • ½ szklanki cukru pudru 

 

 

Składniki warstwy śmietanowo-truskawkowej

  • 1,5 kg truskawek
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 500 ml śmietanki  30% do ciast i deserów
  • ²/³ szklanki cukru lub do smaku

 

dodatkowo:

ok. 100g białej czekolady 

 

 

Wykonanie biszkoptu:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się. Dajemy żółtka stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.

Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki bądź łopatki mieszamy.

Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180°C.

 

 

Wykonanie  warstwy serowo-ananasowej:

Plastry ananasów wyjmujemy z syropu, dokładnie miksujemy i przecieramy przez sitko. 

Syrop podgrzewamy prawie do wrzenia i rozpuszczamy galaretki cytrynowe (gdyby nie chciały rozpuścić się, podgrzewamy, ale nie gotujemy!).

Dodajemy przetarte ananasy i odstawiamy do schłodzenia.

Serek mieszamy końcówkami miksującymi robota na małych obrotach i dajemy porcjami otrzymaną, lekko tężejącą galaretkę ananasowo-cytrynową. Następnie dodajemy porcjami ubitą na sztywno schłodzoną śmietankę.

Masę serowo-ananasową po lekkim schłodzeniu wykładamy na biszkopt, równomiernie rozprowadzamy i schładzamy w lodówce na tyle, aby można było ułożyć na nie niej truskawki. 

Jeżeli obawiamy się, że masa może nam nie zgęstnieć wykonujemy następujące doświadczenie: małą próbkę masy serowo-ananasowej wkładamy do lodówki, gdy zesztywnieje oznacza to, że otrzymana masa nadaje się do wyłożenia na biszkopt. Jeżeli nie należy dodać trochę rozpuszczonej żelatyny. U mnie nie było potrzeby dodawania żelatyny, masa po schłodzeniu była wystarczająco sztywna. 

 

 

Wykonanie warstwy śmietanowo-truskawkowej:

Truskawki płuczemy, osączamy z wody i osuszamy na papierowym ręczniku.

Dorodniejsze truskawki kroimy wzdłuż i układamy ściśle, jedna obok drugiej na zatężonej masie serowej. Pozostałą ilość truskawek zasypujemy cukrem i dokładnie miksujemy. Przecieramy ewentualnie przez sitko, jeżeli nie tolerujemy pesteczek.  

Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku ( podgrzewamy, ale nie gotujemy, jeżeli żelatyna nie zechce nam rozpuścić się)

Jeszcze ciepłą żelatynę wlewamy cienkim strumieniem do zmiksowanych truskawek, dokładnie mieszamy i odstawiamy do schłodzenia.

Dobrze schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno, dodajemy cukier puder, a następnie lekko tężejący mus  truskawkowy stale mieszając łyżką lub łopatką.

Masę wylewamy na truskawki i schładzamy w lodówce.

Przed podaniem posypujemy wiórkami białej czekolady.

 

 

sernik ananasowo-truskawkowy(na zimno)

 

 

sernik ananasowo-truskawkowy(na zimno)

 

 

sernik ananasowo-truskawkowy(na zimno)

 

 

sernik ananasowo-truskawkowy(na zimno)

 

 

 

Polecam również

 

 

 Sernik z czarną porzeczką (na zimno)  Torcik jagodowy z ajerkoniakiem  Torcik śmietankowo-malinowy z porzeczkami  Torcik stracciatella z truskawkami

 

 

 

  

 

 

CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ >

< SERNIK NA ZIMNO STRACIATELLA Z TRUSKAWKAMI



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (7)

Dodaj komentarz
  • izaa_a

    bardzo ładnie wygląda!

  • agattekh

    Wygląda pięknie :-)

  • Gość: [tede46] *.n1.marinex.msitelekom.pl

    Piekłam to cudo, wygląd taki jak na zdjęciach wyżej, smak doskonały.
    Moje uwagi: do warstwy serowo-ananasowej koniecznie dodać dwie łyżeczki rozpuszczonej żelatyny. I tak dziwiłam się, że ananas żelował się z galaretką - żelował się, ale za słabo. Warstwa była za miękka. Pięknie wyglądał zaraz po wyjęciu z lodówki.

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Prosze podąc konkretny rodzaj tego serka waniliowego- najlepiej takiego jaki pani używa :)

  • Gość: [Jola] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Wygląda wspaniale a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

  • Gość: [lukasz] *.dynamic.chello.pl

    Mnaim. Ananasy. Uwielbiam. Truskawki też. Połączenie musi byc piorunujące.

  • dagmara_65

    Iza dzięki :)

    Agattekh dzięki :)

    Tede46 dzięki za miłe słowa. Z surowym ananasem galaretka lub żelatna nie tężeje, ze wzgledu na enzymy w nim zawarte, które rozkładają białko.
    W przypadku ananasa z puszki ten problem nie istnieje. Można dodać żelatynę jak sugerujesz. Wszystko zależy od gestości użytego sera. W moim przypadku nie było takiej potrzeby. Masa serowa, jak widać na zdjęciach, była zwarta.

    Gościu użyłam serka Vitello o smaku waniliowym z dodatkiem pokruszonej laski wanilii.

    Jolu dzięki za miłe słowa :)

    Lukasz dzięki za miłe słowa :)

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci