Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

CIASTO Z TRUSKAWKAMI DWUKOLOROWE (prosty przepis)

dagmara_65

Sezon na truskawki trwa, a więc jest to najlepszy czas na wykorzystanie tych pysznych owoców do rozmaitych przepisów kulinarnych, zwłaszcza ciast i deserów.

Ciasto z truskawkami dwukolorowe to szybki i prosty w wykonaniu, puszysty i aromatyczny placek owocowy, który uda się każdemu, kto zechce go upiec, nawet nowicjuszom! Polecam  

 

ciasto z truskawkami dwukolorowe (prosty przepis) 

 

 Składniki (na dużą, prostokątną formę o wym. 28x40 cm):

  • 4 jajka
  • 1½ szklanki cukru
  • ¾ szklanki oleju
  • ¾ szklanki kwaśnej śmietany
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 - 2 płaskie łyżki kakao 
  • ok. 700 g truskawek
  • cukier puder do posypania ciasta

 

Wykonanie

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i osuszamy na ręczniku papierowym.

Białka ubjamy ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z sokiem cytrynowym i wlewamy cienkim strumieniem do ubitych białek, stale miksując na średnich obrotach robotem ręcznym.

Wlewamy porcjami olej, a następnie śmietanę i dalej mieszamy na tych samych obrotach. Do mąki dodajemy  proszek do pieczenia i wsiewamy porcjami stale mieszając robotem na małych obrotach lub ręcznie, dużą łyżką, nie za długo, tylko do połączenia się składników. 

Ok. ¾ ciasta wykładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy. Do pozostałej części wsiewamy kakao, mieszamy do połączenia się składników. Delikatnie wykładamy na jasne ciasto, robiąc esy floresy. Na wierzchu układamy   połówki truskawek (przekrojone wzdłuż) skórką do powierzchni ciasta.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone i jeżeli tak, to wyłączamy ogrzewanie i trzymamy ciasto ok. 5 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika, posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.  

 

 

ciasto z truskawkami dwukolorowe (prosty przepis)

 

 

ciasto z truskawkami dwukolorowe (prosty przepis)

 

 

ciasto z truskawkami dwukolorowe (prosty przepis)  

 

 

 

 

Polecam również

 

Szybkie ciasto z rabarbarem  Najszybsze ciasto z truskawkami  Ciasto z białą czekoladą i truskawkami Torcik stracciatella z truskawkami

 

 

 

 

 

 

Komentarze (10)

Dodaj komentarz
  • izaa_a

    ale ładnie wygląda takie dwukolorowe

  • gin86

    Mmm, wygląda niezwykle kusząco :)

  • Gość: [Marta] *.cgn1.cld.meteor.ie

    Upiekłam dziś to ciasto,smakuje wspaniale,wilgotne i puszyste.Polecam spróbować,warto :) Dziękuję za nowe inspiracje.

  • Gość: [Tośka] *.balticservers.eu

    Twoje ciasto wygląda tak fajnie, że aż normalnie żal go kosztować. Nie ma bata, że mi takie cudo wyjdzie. Może jednak zostanę przy sprawdzonej recepturze na pomidorową, klopsiki i parzenie zielonej herbatki z teekanne. Mi nawet muffiny nie wychodzą. Kurczę lubię patrzeć na czyjeś wypieki bo mi nigdy nie wychodzą. Najwyraźniej nie mam ręki.

  • dagmara_65

    Iza dzięki za miłe słowa :)

    Gin86 dzięki za miłe słowa :)

    Marta dzięki za przemiłe słowa :)

    Tośka odwagi! zacznij od najprostszych ciast, a przekonasz się, że też potrafisz :) Powodzenia !

  • Gość: [Motylek] *.adsl.inetia.pl

    Wygląda niesamowicie! Czy jak nie mam robota kuchennego to mogę użyć blendera???? Wyjdzie mi??

  • Gość 109.95.200.*

    Właśnie upiekłam to ciasto nie miałam śmietany w zamian dałam jogurt naturalny zott i jest super polecam.

  • dagmara_65

    Motylek blenderem raczej nie proponowłabym. Już lepiej zrób za pomocą ręcznej trzepaczki do piany, a później delikatnie wmieszaj mąkę łyżką, wówczas jest pewność, że ciasto wyjdzie Ci puszyste.
    Gościu cieszę się, że ciasto wyszło Ci super!

  • Gość: [Nati] *.hsi4.kabel-badenwuerttemberg.de

    Ciasto pycha wyrosło tak wysokie jak nigdy z innego przepisu! Przepis zapisuje na następny raz! Polecam polecam polecam !!!!

  • dagmara_65

    Nati Bardzo się cieszę, że ciasto przypadło Ci do gustu i pięknie wyrosło :)

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci