Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

dagmara_65

To ciasto piekę często, przez cały sezon truskawkowy. Jest świetne na śniadanie do kubka ciepłego mleka, kawy  lub kakao.

Do jego wykonania wykorzystuję przepis na drożdżówkę z kruszonką z niepokaźnej książeczki "Ciasta Siostry Leonilli". 

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką  według poniższego przepisu jest łatwe do wykonania, puszyste, apetyczne w swoim wyglądzie i bardzo smaczne.

 

 

ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką 

 

 

Składniki ciasta (na formę o wym. 28x40 cm):

  • 500g mąki pszennej
  • 50g drożdży + 1 łyżka cukru +1 łyżeczka mąki + 1 łyżka mleka
  • 1 jajko i 2 żółtka 
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 1 łyżka oliwy lub oleju 
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ łyżeczki soli 
  • ok. 700 g truskawek

 

Składniki kruszonki

  • 100g mąki pszennej
  • 70 g masła schłodzonego
  • 70 - 80 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego 

 

 

Wykonanie ciasta:

Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, dodajemy 1 łyżeczkę mąki, 1-2 łyżki mleka, ponownie rozcieramy i  i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło roztapiamy, dodajemy do niego łyżkę oliwy lub oleju. Mleko podgrzewamy.

Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy sól i jeszcze trochę ubijamy.

Wszystko to dodajemy do przesianej mąki (mleko powinno być lekko ciepłe, a masło przestudzone, ale płynne).

Całość mieszamy grubą, drewnianą łyżką do równomiernego połączenia się składników i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, nakrywając ściereczką. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Osobiście nie spieszę się, pozwalam mu wyrosnąć dużo więcej.

Można również wyrobić ciasto robotem ręcznym z końcówkami do wyrabiania. Zwykle wyrabiam ok. 10 minut do momentu, aż ciasto zacznie odchodzic od ścianek naczynia.  

W tym czasie przygotowujemy truskawki, płuczemy, osuszamy i przepoławiamy wzdłuż.

Gdy ciasto podrośnie i przynajmniej podwoi swoją objętość (a jeszcze lepiej, gdy więcej) ponownie mieszamy drewnianą łyżką, niekoniecznie długo tak ok. 1 minuty. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod ściereczką do ponownego wyrośnięcia.

Gdy wyrabiamy mechanicznie ponowne wyrabianie nie jest konieczne.  

Gdy ciasto dobrze podrośnie, wykładamy do prostokątnej natłuszczonej formy, wyścielonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.  Lekko wciskamy połówki truskawek skórkami do dołu i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia 20 - 30 minut.

W tym czasie wykonujemy kruszonkę* i posypujemy równomiernie wierzch ciasta. 

Ciasto pieczemy w temperaturze 190°C ok. 45 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone).

 

* Wykonanie kruszonki:

Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno kroimy nożem bezpośrednio do przesianej mąki. Palcami rozcieramy grudki masła, po czym zagniatamy dłońmi, ponownie rozcieramy palcami i tak kilkakrotnie powtarzamy te czynności na przemian. Pod koniec dodajemy oba cukry i ponownie  rozcieramy palcami. Można kruszonkę zrobić wcześniej i schłodzić w lodówce.

 

ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

 

 

ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

 

 

ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

 

 

 

Polecam również: 

 

 Ciasto drożdżowe ze   śliwkami i kruszonką Bawarski placek ze śliwkami Drożdżówki z dżemem morelowym Ciasto drożdżowe z jabłkami

 

 

 

 

 

Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • izaa_a

    uwielbiam drożdżowe!!!

  • Gość: [pilichola] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Drożdżowego z owocami nic nie pobije;)

  • Gość: [kraina miodem płynąca] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    O nie, przecież w zeszłym tygodniu piekłam drożdżowe z truskawkami, a widząc zdjęcia u Ciebie znowu mam na nie chęć! :)))

  • agattekh

    Uwielbiam drożdżówkę z truskawkami :-)

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci