Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

CIASTO Z MASĄ SEROWO-KRÓWKOWĄ I JABŁKAMI NA HERBATNIKACH ( bez pieczenia)

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis na apetyczne, proste w wykonaniu ciasto z dodatkiem masy krówkowej, nie wymagające pieczenia. 

Mieszając masę krówkową z serkiem mascarpone lub innym delikatnym śmietankowym i bitą śmietaną uzyskujemy bardzo smaczne połączenie, które w warstwach herbatnikowych świetnie komponuje się z lekko kwaśną masą jabłkową.

Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment, który jak stwierdzili moi najbliżsi mogę zaliczyć do udanych. 

 

 

 ciasto z masą serowo-krówkową i jabłkami na herbatnikach 

 

Składniki (na formę o wym. 32 x 24 cm):

  • 100 szt. prostokątnych herbatników ( np.Elitki)
  • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego 
  • 750 ml śmietanki 30% do ciast i deserów
  • 500 g serka kremowego śmietankowego lub mascarpone 
  • 1 kg jabłek (np. szara reneta, koksa królewska)
  • ½ szklanki cukru
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 100 g czekolady mlecznej lub deserowej 

 

Wykonanie

Puszkę z mlekiem  skondensowanym umieszczamy w garnku zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, pod pokrywką ok. 2,5 godz. Pamiętamy, aby puszka była przez cały czas całkowicie zanurzona w wodzie, tak więc w razie potrzeby uzupełniamy poziom wody.

Po upływie w/w czasu pozostawiamy do  przestudzenia w wodzie, w której się gotowała lub wyjmujemy z wody i odstawiamy do przestudzenia.

Nie otwieramy gorącej puszki, gdyż panujące wewnątrz niej ciśnienie wyrzuciłoby z dużą intensywnością masę krówkową.

 

Obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka prażymy w rondelku z niewielką ilością wody. Dodajemy cukier i mieszamy. Maksymalnie zmniejszamy ogień, wsypujemy galaretkę i stale mieszamy do chwili jej rozpuszczenia (nie gotujemy!).  

Odstawiamy do częściowego stężenia ( gdy ostygnie możemy wstawić do lodówki, jeżeli zależy nam na czasie, a gdy zacznie tężeć wyjmujemy).

 

Dno formy wyścielonej papierem do pieczenia wykładamy warstwą herbatników.

Na herbatniki dajemy połowę masy  krówkowej (najlepiej, gdy jest jeszcze lekko ciepła, wówczas łatwiej się rozsmarowuje), równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy warstwą herbatników.

 

Odkładamy ok. 5 łyżek tężejącej masy jabłkowej, a pozostałą dzielimy na dwie równe części.

Jedną część rozprowadzamy równomiernie na herbatnikach przykrywających masę  krówkową i dajemy do lodówki.

 

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Odkładamy ⅓ jej obj. i dajemy do lodówki. Pozostałą odstawiamy, aby osiągnęła temp. pokojową. 

 

Do serka (wyjętego wcześniej z lodówki, aby osiągnął temp. pokojową) dodajemy małymi porcjami pozostałą masę krówkową ( temp. pokojowa) i delikatnie mieszamy najlepiej łyżką.

Uzyskaną masę serowo-krówkową dodajemy małymi porcjami do ubitej śmietany i delikatnie mieszamy  łyżką, nie za długo, tylko do połączenia składników.

 

Żelatynę (3 łyżeczki) zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej wody i odstawiamy na krótko, aby napęczniała.

Następnie dodajemy jak najmniejszą ilość wrzątku (ok. ¼ szklanki) i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. Jeżeli się nie rozpuści, podgrzewamy delikatnie, stale mieszając ( nie gotujemy!), aż do całkowitego rozpuszczenia. 

Schłodzoną, ale jeszcze płynną żelatynę wlewamy cienkim strumieniem do masy serowo-krówkowej, delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

 

Połowę ilości masy serowo-krówkowej wykładamy na jabłka i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. 

Na herbatnikach rozprowadzamy równomiernie drugą część masy jabłkowej, na niej pozostałą masę serowo- krówkową, a następnie kolejną warstwę herbatników.

 

Herbatniki pokrywamy cienką warstwą odłożonej masy jabłkowej (5 łyżek).

 

1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy tak jak powyżej i cienkim strumieniem wlewamy do pozostałej ubitej śmietany (z lodówki), dokładnie mieszamy i natychmiast równomiernie rozprowadzamy na warstwie jabłkowej.

 

Wierzch ciasta posypujemy tartą czekoladą i schładzamy w lodówce.

 

 

 ciasto z masą serowo-krówkową i jabłkami na herbatnikach

 

 

 ciasto z masą serowo-krówkową i jabłkami na herbatnikach

 

 

ciasto z masą serowo-krówkową i jabłkami na herbatnikach

 

 

 

 

Polecam również: 

 

Sernik chałwowo- czekoladowy z brzoskwiniami (na zimno)   Sernik cappuccino z pomarańcząCiasto Nocka  Szybki sernik na zimno z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti

 

 

 

 

 

 

Komentarze (23)

Dodaj komentarz
  • gin86

    Wygląda bardzo elegancko :)

  • jola8000

    Rewelacyjne ciasto, wygląda pięknie

  • izaa_a

    cudowne ciacho

  • Gość: [piegusek1976] *.adsl.inetia.pl

    fajne, ja nie gotuje mleka bo w sklepach można dostać dość dobrej jakości gotowe już ugotowane :)

  • beata-bcs

    Ciasto wygląda niezwykle smakowicie. Myślę, że też tak smakuje.
    Na składkowego sylwestra mam przynieść ciasto - ten przepis jest idealny.

  • Gość: [Monika.L] *.229.149.194.optikomp.pl

    Świetne ciasto. Jabłka i karmel obłędne!

    Ogromne gratulacje :)

    z pozdrowieniami
    z Grabiny :)
    Monika

  • martaaditi

    ciekawy pomysł, na pewno wypróbuję

  • Gość: [ciastkozercy.pl] *.dynamic.chello.pl

    Milion kalorii:) ale co tam:)

  • agattekh

    Zdrowych, wesołych Świąt Bożego Narodzenia, pełnych ciepła rodzinnego i samych smacznych potraw na stole, wszystkiego dobrego również na Nowy Rok :-)

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Wygląda bardzo smakowicie :)
    Pozdrawiam i Zapraszam do siebie: passionatanyprice.blogspot.com/

  • matleen

    Wygląda zachęcająco
    Aż ciekawi mnie jak będzie smakować takie zestawienie smaków
    Pozdrawiam

  • Gość: [Natalia] *.internetia.net.pl

    Hmm uwielbiam krówki.. Jakiś czas chodził mi po głowie pomysł na ciasta tego typu, ale przeczytałam przepis na Twoje pyszności i będę szła jak po sznurku, choć nie mam zbyt wiele doświadczenia w wypiekach :) Jeśli szukałabyś natomiast pomysłu na obiad, serdecznie zapraszam do mnie smaczniejemy.wordpress.com ;)

  • dagmara_65

    Gin dzięki za miłe słowa :)
    Jolu dzięki za miłe słowa :)
    Iza dzięki za miłe słowa :)
    Piegusku dzięki:) Bardzo wygodna alternatywa, zwłaszcza, gdy nie mamy czasu na długie gotowanie mleka w puszce.
    Beata dzięki za miłe słowa :) Myślę, że wszystkim przypadnie do gustu Twoje ciasto :)
    Monika dzięki za przemiłe słowa :)
    Martaaditi dzięki za miłe słowa, życzę smacznego :)
    Ciastkozercy.pl dokładnie!
    Agattekh dzieki za życzenia i pamięć. Tobie również życzę wszystkiego dobrego :)
    Acex dzięki za miłe słowa :)

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • dagmara_65

    Matleen nam bardzo smakowało, warto wypróbować :)
    Natalia to ciasto nie wymaga dużego doświadczenia, więc z pewnością uda się.
    Dziękuję za zaproszenie, chętnie skorzystam z Twoich kulinarnych propozycji obiadowych :)

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • Gość: [anna] *.play-internet.pl

    A czy mogą być krakersy zamiast herbatniki

  • dagmara_65

    Anna z krakersami nie robiłam, ale z tego co zauważyłam, warto spróbować. Są zwolennicy połączenia krakersów z masą krówkową i twerdzą, że taka wersja jest nawet lepsza od herbatnikowej, bo przełamuje słodycz masy.

  • Gość: [renim40] *.10-79-r.retail.telecomitalia.it

    super ciasto... więcej takich przepisów... ja włożyłam na połowie krakersy ale tylko na jedna warstwę... osobiście wolę tę wersje bez krakersów... :-))

  • Gość *.play-internet.pl

    genialne, robiłam już kilka razy i ciągle mi mało. dziękuję za super przepis

  • 50anika

    Witam w W SKLADNIKACh podana jest galaretka a ponizej w przepisie juz jej nie ma,czy trzeba ja zastosowac/POZDRAWIAM CIEPLO

  • dagmara_65

    Renim40 cieszę się, że ciasto przypadło Ci do gustu :)

    Gościu dzięki za miłe słowa :)

    50anika jest w zdaniu: "Maksymalnie zmniejszamy ogień, wsypujemy galaretkę i stale
    mieszamy do chwili jej rozpuszczenia (nie gotujemy!)." Odwzajemniam pozdrowienia :)

  • Gość: [gosiag] 213.25.114.*

    dziś zrobiłam to ciasto na jutrzejsze urodzinki mojej córeczki. Teraz leżakuje w lodówce, mam nadzieję, że mi się udało i jutro będzie wszystkim smakowało!

  • Gość *.centertel.pl

    Czy zamiast herbatników można użyć placków miodowych? Jakoś smakowo to mnie się komponuje.

  • dagmara_65

    Gosiag myślę, że to dobry wybór i wszystko poszło OK :)
    Gościu sądzę, że tak. Będą się z pewnością dobrze komponować z masą serowo- jabłkową i masą krówkową.

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci