Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

CIASTO TIRAMISU Z BRZOSKWINIAMI

dagmara_65

Chcąc nieco odmienić tradycyjny włoski deser tiramisu postanowiłam dodać do niego spód

z pieczonego biszkoptu kakaowego, a krem z mascarpone wykonać w dwóch wariantach: jedna część z brzoskwiniami, a druga z czekoladą i kakao.

Uzyskałam lekkie, puszyste, nie za słodkie ciasto i co najważniejsze pyszne jak sadzę, bo zniknęło ze stołu w oka mgnieniu. Polecam

 

 

ciasto tiramisu z brzoskwiniami 

 

 

Składniki ciasta biszkoptowego (forma o wym. 28x40 cm):

  • 4 jajka (duże, L)
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 3 płaskie łyżki kakao 
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki ponczu:

  • 4 - 5 łyżeczek  kawy rozpuszczalnej czekoladowej
  • ¼ szklanki wódki lub likieru amaretto
  • 1 szklanka wrzątku

 

 Składniki masy serowej:

  • 800 g serka mascarpone (można zastąpić serkiem śmietankowym kremowym)
  • 6 żółtek
  • ½ szklanki cukru
  • 500 ml śmietanki  30% do ciast i deserów
  • 3 - 5 łyżek cukru pudru
  • 16 g cukru wanilinowego lub z naturalną wanilią 
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie (850g)
  • 1oo g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki kakao 

 

 ponadto:

  • 21 szt. podłużnych biszkoptów
  • 500 ml śmietanki
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyzeczki cukru wanilinowego lub z naturalna wanilią
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • kakao do posypania wierzchu ciasta

 

Wykonanie biszkoptu

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się.  Wlewamy żółtka stale ubijając  do uzyskania puszystej, jednolitej masy.

Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz  kakao i delikatnie najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki bądź łopatki  mieszamy.

Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy  i pieczemy ok. 25 minut w temp. 180°C.

Po całkowitym ostudzeniu nasączamy biszkopt ok.  ⅓  szklanki ponczu.

 

Wykonanie ponczu

Kawę zalewamy wrzątkiem i gdy ostygnie wlewamy alkohol, mieszamy i odstawiamy. 

 

Wykonanie masy serowej i układanie warstw ciasta:

 

Brzoskwinie dokładnie osączamy z syropu i kroimy w drobną kostkę.  

Żółtka ucieramy z cukrem na parze i odstawiamy do ostudzenia.  Stopniowo dodajemy do masy żółtkowej po łyżce serka mascarpone i mieszamy, ale nie za długo, tylko do połączenia się składników.  

Dobrze schłodzoną śmietanę miksujemy na sztywno dodając pod koniec cukier puder i cukier wanilinowy. Odstawiamy do momentu, aż osiągnie temperaturę zbliżoną do masy serowej. Delikatnie, najlepiej łyżką łączymy z masą serową.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody (ok. ¼ szklanki) i odstawiamy do napęcznienia, po czym dodajemy trochę wrzątku (ok. ¼ szklanki) i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny, ewentualnie lekko podgrzewamy, gdy nie zechce się rozpuścić (nie gotujemy!).

 

Masę serową dzielimy na dwie części i do jednej wlewamy połowę ilości jeszcze lekko ciepłej, płynnej żelatyny, delikatnie mieszając łyżką lub robotem ręcznym na najmniejszych obrotach.

Dodajemy pokrojone brzoskwinie, delikatnie mieszamy i wykładamy na  kakaowy biszkopt nasączony wcześniej ponczem.

 

Podłużne biszkopty nasaczamy,  zanurzając pojedynczo  dosłownie na moment  w pozostałej ilości ponczu, układamy na masie serowo - brzoskwiniowej.

Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy 3-4 łyżki ciepłej, przegotowanej  wody

i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszając.

 

Do drugiej części masy serowej wsiewamy 3 łyżki kakao, delikatnie mieszamy, najlepiej łyżką, wlewamy przestudzoną czekoladę i na koniec cienkim struminiem podgrzaną, przestudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę.

Całość delikatnie mieszamy i wykładamy na biszkopty. Równomiernie rozprowadzamy masę na całej powierzchni i umieszczamy ciasto w lodówce.

 

Dobrze schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno dodając pod koniec cukier puder i cukier wanilinowy.  Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej wody  i odstawiamy do napęcznienia, po czym dodajemy trochę wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny, ewentualnie lekko podgrzewamy, gdy nie zechce się rozpuścić (nie gotujemy!). Jeszcze lekko ciepłą, płynną żelatynę wlewamy do ubitej śmietanki, delikatnie mieszając łyżką lub robotem ręcznym na najmniejszych obrotach.

 

Gdy masa śmietanowa nieco stężeje wykonujemy na powierzchni ciasta wzorek ząbkowana szpatułką (niekoniecznie) i schładzamy w lodówce. Przed podaniem ciasto posypujemy obficie kakao. 

 

 

 

ciasto tiramisu z brzoskwiniami 

 

 

 

 

ciasto tiramisu z brzoskwiniami 

 

 

 

 

 ciasto tiramisu z brzoskwiniami

 

 

 

 

 

Polecam również

 

Biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową Ciasto Nocka  Szybki sernik na zimno z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti Sernik cappuccino z pomarańczą

 

 

 

 

 

 

Komentarze (6)

Dodaj komentarz
  • majanaboxing

    Wow, jet cudne!
    Muszę je kiedyś zrobić na jakąś szczególną okazję. Piękne.
    Pozdrawiam Cię serdecznie.

  • izaa_a

    wspaniale wygląda

  • Gość: [Inspirowane Smakiem] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ale smacznie wygląda. Świetny pomysł!

  • Gość: [magda] *.range109-150.btcentralplus.com

    zrobilam ciasto.jest przepyszne

  • dagmara_65

    Dziękuję Wam za miłe słowa i pozdrawiam cieplutko :)

  • Gość: [Melvit] *.webino.pl

    Ciasto w twoim wygląda przepięknie, aż mam ochotę je spróbować!

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci