Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM MALINOWYM

dagmara_65

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE wystawiam delikatny sernik na zimno z dodatkiem ajerkoniaku na biszkoptowym spodzie. Na warstwie serowej  położona jest galaretka wzbogacona musem malinowym, a na samym wierzchu kuleczki  bitej   śmietany lekko posypane kakao.

Ten sernik jest moim kolejnym kulinarnym eksperymentem i mogę śmiało zaliczyć go do udanych, bo jest bardzo smaczny. Polecam :) 

 

 

 sernik na zimno z galaretką

 

Składniki na biszkopt * (na dużą formę o wym. 28 x 40 cm):

  • ¾ szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 80 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru z naturalną wanilią
  • ½  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

*UWAGA: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika wykorzystując gotowy spód tortowy.

Zazwyczaj ma on średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ½ ilości składników podanych w przepisie. 

 

Warstwa serowa:

  • 700g serka mascarpone lub kremowgo, śmietankowego o gęstej konsystencji
  • 1-1½ szklanki ajerkoniaku
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 6 łyżeczek żelatyny + zimna woda + wrzątek 

 

Warstwa owocowa:

  • 500 - 600 g świeżych malin (poza sezonem mogą być mrożone)
  • 5 łyżek cukru
  • 2 galaretki malinowe
  • woda jako uzupełnienie przecieru malinowego do obj. 1litra

 

Warstwa śmietanowa

  • 500ml śmietanki
  • 2 pełne łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • kakao do posypania 

 

Wykonanie biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, cukier z wanilią, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka.
Obie mąki i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli wsiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy do dużej formy. Pieczemy w temp. 180°C ok. 30 min. Po ostudzeniu odcinamy cienko wierzchnią warstwę.    

 

Wykonanie warstwy serowej:

Serek miksujemy na małych obrotach, wlewając wąskim strumieniem ajerkoniak. Nie miksujemy zbyt długo, tylko do połączenia się składników i umieszczamy w lodówce. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku (można ewentualnie podgrzać, gdyby nie chciała się rozpuścić, ale nie gotować!).

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Porcjami dodajemy do schłodzonego serka i delikatnie mieszamy łyżką. Na koniec wlewamy cieniutkim strumieniem jeszcze ciepłą, płynną żelatynę. Całość delikatnie, dokładnie mieszamy i wykładamy na biszkopt. Zanim włożymy do lodówki możemy wykonać za pomocą szpatułki z ząbkami wzorek (nie koniecznie), wówczas nasze ciasto będzie efektowniej wyglądać, a galaretka będzie mocniej trzymać się warstwy serowej.

 

Wykonanie warstwy owocowej

Maliny płuczemy, osączamy z wody, miksujemy i przecieramy przez sitko. Odmierzamy ilość uzyskanego przecieru. Do oddzielnego naczynia wsypujemy galaretki i zalewamy wrzątkiem w ilości  będącej uzupełnieniem przecieru do objętości 1 litra. Schładzamy w lodówce, a gdy zacznie gęstnieć wylewamy na warstwę serową. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego zakrzepnięcia musu.

 

Wykonanie warstwy śmietanowej

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku ( ewentualnie podgrzewamy, gdyby nie chciała rozpuścić się, pamiętając o tym, aby nie doprowadzić do wrzenia). 

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dajemy cukier puder, cukier wanilinowy i cienkim strumieniem wlewamy jeszcze ciepłą żelatynę. Całość mieszamy na małych obrotach, tylko do dokładnego wymieszania się składników. Wkładamy do rękawa cukierniczego z końcówką o średncy otworu 9 mm.

Nakładamy na mus malinowy kuleczki śmietanowe jedna obok drugiej. Wierzch opruszamy niewielką ilością kakao. Ciasto ponownie umieszczamy w lodówce.

 

 sernik na zimno z musem malinowym

 

 sernik na zimno z galaretką

 

 

sernik na zimno z galaretką

 

 

Polecam również

 

 Sernik czekoladowy na zimno  Sernik cappuccino z pomarańczą  Torcik stracciatella z truskawkami Ciasto czekoladowo-serowe

 

 

 

 

 

 

CIASTA Z OWOCAMI >

< SOK Z ARONII (z dodatkiem malin)



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • majanaboxing

    Mniam, jaki on piękny i pyszny! Naprawdę cudnie wygląda.
    Pozdrawiam cieplutko.

  • izaa_a

    wspaniale wygląda

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci