Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

SERNIK Z AJERKONIAKIEM I OWOCAMI

dagmara_65

Od dłuższego czasu chodziło mi po głowie zmodyfikowanie mojego ulubionego sernika  z brzoskwiniami i pianką bezową, który zawsze się udaje i jest bardzo smaczny. Eksperyment okazał się absolutnie trafiony! 

Tym razem użyłam sezonowych owoców jakimi są czerwone porzeczki (mogą być też inne owoce). Dodatek ajerkoniaku do warstwy serowej bardzo ubogaca smak sernika i świetnie komponuje się z kwaskowatymi owocami. Polecam!

 

 sernik z ajerkoniakiem i owocami

 

 

Składniki na kruche ciasto (forma o wym. 28x40 cm):

  • 2 szklanki mąki
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 200 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki masy serowej:

  • 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego 
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 1 szklanki cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki oleju
  • 1 szklanka ajerkoniaku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 aromat śmietankowy

 

Składniki warstwy owocowo - bezowej:

  • 500 g porzeczek czerwonych lub innych owoców (jagody, poziomki, truskawki, pokrojone na małe kawałki brzoskwinie, itp)
  • 6 białek
  • 1½ szklanki cukru pudru

dodatkowo:

  • ok. 1/2 tabliczki zwiórkowanej czekolady białej 

 

 

Wykonanie kruchego ciasta:

Masło ucieramy do białości. Dodajemy porcjami cukier puder, żółtka, mąkę dokładnie wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i dalej  ucieramy na jednolitą masę do całkowitego polączenia sie składników. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę, po czym równomiernie rozprowadzamy na dnie formy o wym. 28x40 cm.

 

Wykonanie warstwy serowej:

Jajka, żółtka i cukier puder ucieramy do białości. Dodajemy budynie z proszkiem do pieczenia, a następnie porcjami ser. Gdy masa stanie się gęsta rozrzedzamy ajerkoniakiem i blenderujemy, dodając pozostały ser. Wlewamy  mleko porcjami i dalej blenderujemy do chwili uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Na końcu dodajemy olej i aromat śmietankowy. Masa serowa powinna być rzadka. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 50 minut.

 

Wykonanie warstwy owocowo - bezowej:

Porzeczki płuczemy, odszypułkowujemy, ponownie płuczemy i odstawiamy do odsączenia z wody. Na 10 minut przed ukończeniem pieczenia sernika białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Sernik wyjmujemy z piekarnika, wierzch delikatnie pokrywamy cienką warstwą piany i posypujemy ją równomiernie porzeczkami lub innymi owocami, a następnie rozprowadzamy równomiernie pozostałą pianę z białek. Szpatułką delikatnie wyrownujemy powierzchnię, wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy 20 - 25 minut. Po tym czasie sernik pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na ok. 15 minut przy uchylonych drzwiczkach.

Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem posypujemy wierzch sernika wiórkami białej czekolady. 

 

 

sernik z ajerkoniakiem i owocami

 

sernik z ajerkoniakiem i owocami

 

sernik z ajerkoniakiem i owocami

 

 

 

 

Polecam również

 

 Sernik w cieście kakaowym  Puszysty sernik z bakaliami na herbatnikach  Sernik z brzoskwiniami i pianką bezowąSernik śmietankowy z owocami

 

 

 

 

 

PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ >

< CIASTA Z OWOCAMI



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (6)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Agnieszka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ciasto wygląda apetycznie i na pewno jest przepyszne. Przepisy na Twoim Blogu są niesamowite, korzystam z nich dosyć często i zawsze wychodzą. Dziękuję Ci za to i czekam na dalsze inspiracje. Pozdrawiam

  • izaa_a

    cudownie wyglada

  • majanaboxing

    Przepięknie wygląda! Musi być rewelacyjny w smaku.
    Pozdrawiam serdecznie:)

  • Gość: [magma] *.80-202-102.nextgentel.com

    wygląda rewelacyjnie:)

  • gin86

    Mmm, wygląda bosko! Z ajerkoniakiem musiał smakować obłędnie :)

  • Gość: [n2004] *.adsl.inetia.pl

    Wygląda pieknie:)

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci