Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
Blog > Komentarze do wpisu

BAKALIOWIEC

Bakaliowiec to  wykwintne ciasto na kruchym spodzie, bogate w bakalie, bardzo smaczne i dość szybkie w przygotowaniu.

Warstwa nadzienia nie powinna być zbyt wysoka. Ciasto będzie smaczne i miękkie, gdy użyjemy  miękkich, nie wysuszonych bakalii. Jest trwałe i może poleżeć, wówczas  zyskuje na smaku. Ciasto wykonałam  z niewielką modyfikacją na podstawie przepisu zamieszczonego w ulubionej przeze mnie Babeczce nr 5/97.

 

ciasto na kruchym spodzie bakaliowiec

 

Składniki ciasta (na formę o wym. 28 x 40 cm): 

  • 3 szklanki mąki 
  • 5 żółtek
  • 200 g masła dobrze schłodzonego 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 - 5 łyżek kwaśnej śmietany 

 

Składniki nadzienia  

  • 600 g bakalii ( w oryginale: rodzynki, orzechy*, migdały, figi, suszone morele, daktyle w równych ilościach)
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 300 g gotowych galaretek ( mogą być w czekoladzie lub cukrze) 
  • ok. 300 g powideł śliwkowych
  • pokruszony jeden z blatów ciasta

 

ponadto:

  • gotowa polewa czekoladowa lub własnej roboty 
  • wiórki białej czekolady  lub wiórki kokosowe

 

 

* ostatnio zastąpiłam orzechy, migdały i figi suszonymi śliwkami kalifornijskimi (250g)

   i mieszanką kandyzowanych owoców ananasa, papai i melona (100g).

   To połączenie jest równie smaczne jak oryginał. 

 

Wykonanie ciasta:

Do przesianej mąki (na stolnicy lub w misce) ścieramy dobrze schłodzone masło, delikatnie mieszamy, a następnie rozcieramy dłońmi, aż nie będzie widocznych grudek. Jeżeli robimy na stolnicy możemy siekać nożem. Ja  rozcieram dłońmi, ale warunkiem udanego ciasta jest bardzo dobrze schłodzone masło.

Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.  Następnie dodajemy żółtka, 3 łyżki kwaśnej śmietany i zagniatamy ciasto. Jeżeli okaże się za suche dodajemy jeszcze 1-2 łyżki śmietany i ponownie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części, okręcamy w folię spożywczą i schładzamy ok. 60 minut w lodówce.

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką i wykładamy na dwie formy jednakowej wielkości, wyścielone papierem do pieczenia (ja osobiście dzielę ciasto na małe kawałki, równomiernie rozkładam w formach i rozwałkowuję małym wałkiem z rączką).

Pieczemy pojedynczo, jeden po drugim w piekarniku  nagrzanym do temp. 200°C na złoty kolor ok. 15 minut.

 

Wykonanie nadzienia

Orzechy oraz sparzone i obrane migdały (można użyć słupków lub płatków migdałowych, wtedy odchodzi nam sparzanie i obieranie) rozdrabniamy najlepiej w rozdrabniaczu kuchennym. Rodzynki przepłukujemy na sitku gorącą wodą i odstawiamy do osączenia. Podobnie czynimy z morelami, figami, daktylami i śliwkami. Opłukane bakalie odstawiamy do osączenia z wody. Wszystkie bakalie oprócz rodzynek drobno kroimy (najlepiej kroić na przemian wszystkie bakalie, wówczas łatwiej się przemieszają).  

Następnie kroimy galaretkę i mieszamy z bakaliami.

Kruszymy jeden placek ciasta a otrzymane okruszyny dokładnie mieszamy z bakaliami i galaretką.

Dodajemy kakao, mieszamy, dodajemy śmietanę i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy.

Jeżeli składniki nie chcą się połączyć dodajemy jeszcze trochę śmietany (nadzienie jednak nie może być zbyt rzadkie, powinno być zwarte) 

Drugi placek kruchego ciasta smarujemy powidłami śliwkowymi i wykładamy przygotowane nadzienie równomiernie  je rozprowadzając, lekko ugniatamy.

Wierzch ciasta smarujemy polewą czekoladową i ewentualnie posypujemy wiórkami czekoladowymi lub kokosem. 

Ciasto schładzamy w lodówce. 

 

ciasto na kruchym spodzie bakaliowiec

 

ciasto na kruchym spodzie bakaliowiec

 

 

 

 

Polecam również: 

 

 Ciasto z jagodami i budyniem Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami w rumie Ciasto wawelskieKora orzechowa

 

 

 

 

 

 

sobota, 01 lutego 2014, dagmara_65
http://wkuchennymoknie.blox.pl/2014/02/BAKALIOWIEC.html
Komentarze
2014/02/01 16:16:40
Bardzo ciekawy przepis. Bardzo kusi ta warstwa bakaliowa. Musi być bardzo smaczna :)
-
2014/02/02 08:38:47
Bardzo ciekawe ciasto, zapisuję i na pewno wypróbuję ;))
-
2014/02/02 21:59:08
Mmm, ależ ono pysznie wygląda! Zjadłabym kawał takiego pysznego ciacha. Musze sobie ten przepis wydrukować, bo naprawdę pysznie wygląda. :)
-
2014/02/03 16:57:20
lubię takie ciasta
-
2014/02/04 11:13:21
Te Twoje ciacha zawsze kuszą :-) wygląda pysznie :-)
-
2014/02/04 22:50:30
BLOGERZY KOCHANI I BLOGERKI! POMÓŻMY FRANKOWI!!! informacja na blogu
-
2014/02/05 12:06:38
Jeśli wygląda tak jak smakuje, to na pewno jest świetne.
PS. serio widzę tu talent fotograficzny :-)
-
2014/02/05 17:41:20
bardzo smakowicie to wygląda :))
-
2014/02/08 22:21:25
Fajne ciasto, wygląda bardzo apetycznie. Ładne zdjęcia. Gratulacje.
-
2014/02/11 21:48:46
Pyszności, samo zdjęcie przyciągnęło mnie do tego wpisu po przepisik :)
-
2014/02/21 10:01:24
Wtam, bardzo mi się podoba Twoje ciasto, chciałabym go u siebie przygotować. Czy mogę galaretki (cukierki) zastąpić tężejącą galaretką ?( z proszku)? Wydaje mi się że lepiej się połączy?. No i śmietana - czy może być kremówka?
-
2014/02/28 14:00:43
Kocham takie smaki, może nie wygląda, ale musi być pycha! Na pewno wykorzystam przepis.
-
2014/03/11 11:46:08
Wygląda fantastycznie :) aż smaka złapałem na to ciacho ;)
-
2014/04/08 15:45:32
Ten bakaliowiec... Mmm.. Pycha. Aż ślinka cieknie :)

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 ciasta z owocami

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 

przepisy na ciasta przekładane

 

przepisy na ciasta i desry z jagodami, malinami i porzeczkami

 

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

 

ogórki, cukinia-potrawy i przetwory

 

szbkie i proste dania

 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi