Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

HARATANIEC

dagmara_65

To przekładane ciasto serowe, sernik harataniec jest łatwe do przygotowania, zawsze się udaje i jest bardzo smaczne. Przepis, który nieznacznie zmodyfikowałam pochodzi z ulubionej przeze mnie Babeczki nr 5/2003.  

  

 ciasto harataniec, ciasto z serem, sernik

 

Składniki ciasta (na formę o wym. 32 x 24 cm):

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 -3 łyżki gęstej i kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki kakao 

 

Składniki masy serowej:

  • 500 g sera półtłustego
  • 4 żółtka
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 16 g  cukru wanilinowego lub własnej roboty z naturalną wanilią 

 

ponadto:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kisiel brzoskwiniowy (bez cukru na  1/2 l wody)
  • drobno pokrojone i osączone z syropu brzoskwinie (z 1 puszki 850 g) 

 

Wykonanie ciasta:

Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, ścieramy na tarce o drobnych oczkach dobrze schłodzone masło i delikatnie mieszamy składniki. Rozcieramy dłońmi lub siekamy nożem, bądź specjalnym przyrządem, tak aby masło  połączyło się z mąką. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia  i dokładnie mieszamy. Dodajemy żółtka, 2 łyżki śmietany i zarabiamy  ciasto. Jeżeli okaże się za suche dodajemy jeszcze 1 łyżkę śmietany. 

Ciasto dzielimy na trzy części  - do jednej dodajemy kakao. Wszystkie trzy części owijamy w folię spożywczą i dobrze schładzamy w lodówce.

 

Wykonanie masy serowej:

Ser mielemy w maszynce do mięsa 2 - 3 krotnie. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Ciągle ucierając dodajemy po jednym żółtku. Stopniowo dajemy ser, a następnie mąkę ziemniaczaną i dobrze ucieramy.

 

Układanie warstw ciasta

Do formy wyłożonej papierem do pieczenia ścieramy na tarce o dużych oczkach jedną część jasnego ciasta. Z drugiej części jasnego ciasta ścieramy jeszcze ok. ¼ ilości ciasta.

Na cieście rozkładamy połowę drobno pokrojonych i osączonych z syropu brzoskwiń. Na brzoskwinie ścieramy na dużych oczkach ciasto kakaowe. 

Na ciasto kakaowe wykładamy delikatnie masę serową i "posypujemy" pozostałymi drobno pokrojonymi brzoskwiniami.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier, a następnie kisiel. Otrzymaną sztywną masę wykładamy równomiernie na brzoskwinie.

Na wierzch  ścieramy pozostałą część ciasta jasnego.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C przez ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone, jeżeli tak, wyłączamy piekarnik, po 3 - 5 minutach  uchylamy drzwiczki, a po ok. 10 minutach wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

 

ciasto harataniec, ciasto z serem, sernik 

 

ciasto harataniec, ciasto z serem, sernik

 

 

 

 

Polecam również: 

 

 

 Sernik dwukolorowy z kremem czekoladowo-rumowymPuszysty sernik z bakaliami na herbatnikach Sernik w cieście kakaowymSernik z brzoskwiniami i pianką bezową

 

 

 

 

 

NALEŚNIKI - przepisy >

< PRZEPISY NA CIASTA BISZKOPTOWE



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (12)

Dodaj komentarz
  • Gość: [dobrycoach.bloog.pl] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ciekawe ciasto, uwielbiam sernik, a Twój blog jest interesujący a zdjęcia są profesjonalne i działają na wyobraźnie

  • Gość: [Ewa Smaczniutkie.pl] *.adsl.inetia.pl

    Bardzo lubię wszelkiego rodzaju serniki. Twój prezentuję się smakowicie :)

  • Gość: [Kasia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    To ciasto wygląda naprawdę apetycznie, bardzo lubię takie warstwowe słodkości :)

  • majanaboxing

    Ale fajny serniczek! Muszę kiedyś taki zrobić, bo serniki to ja kocham :)

  • Gość: [Antenka] *.ists.pl

    ciekawa nazwa:) ciacho super:)

  • ewewe0507

    Bardzo ciekawie tutaj! Dodaje do ulubionych i byc moze zaraz wlece do kuchni i sie skusze na tego sernika tak pysznie wyglada! :D Nawiasem zapraszam do mnie, dopiero zaczynam, ale bedzie bardzo optymistycznie i refleksyjnie! esteempeacelove.blox.pl/html

  • izaa_a

    fajne ciasto ;)

  • Gość: [Tomasz Trawienny] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Zdjęcia takie są świetnie, że mam ochotę na to ciasto :]

  • agattekh

    Wygląda bardzo apetycznie i ładnie się prezentuje :-)

  • Gość: [Monika] *.gorzow.mm.pl

    Ciasto wygląda wyśmienicie ~i wydaje się banalnie proste :-) ...Lecę do sklepu po brzoskwinie i śmietanę :D Upiekę na weekend.Dam znać,jak mi poszło :)

  • Gość: [Basia 128522 ] *.marsoft.net

    Seniczek przepyszny,udał się za pierwszym razem. Wygląda identycznie jak na zdjęciach. Polecam wszystkim przepis do wypróbowania, naprawdę warto.

  • dagmara_65

    Dziękuję Wam za miłe komentarze i pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci