Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
Blog > Komentarze do wpisu

CIASTO NOCKA

To mocno kakaowe ciasto jest ciemne jak noc, stąd zapewne jego nazwa "NOCKA".

Wbrew pozorom ciasto jest łatwe w przygotowaniu i nie pochłania zbyt wiele czasu. Ten dość długi wpis nie wynika z dużej ilości wykonywanych czynności, ale z dodatkowych informacji, które dla początkujących mogą okazać się niezbędne.

Ciasto NOCKA jest bardzo smaczne, delikatne, niezbyt słodkie, a połączenie  smaków czarnej porzeczki i czekolady jak najbardziej trafne. 

Przepis, który nieznacznie zmodyfikowałam  pochodzi z ulubionego przeze mnie miesięcznika Babeczka nr 2/2008. 

 

 

ciasto nocka

 

Składniki ciasta biszkoptowego (forma o wym. 28x40 cm):

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1½ łyżki mąki pszennej
  • 1½ łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki kremu:

  • 1l śmietanki  kremowej do ciast i deserów 30%
  • 5 - 6 łyżek cukru pudru 
  • 5 - 6 łyżek kakao 
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody

 

Składniki warstwy galaretkowej

  • 4 opakowania galaretki o smaku czarnej porzeczki
  • 1½ l wrzącej wody

 

dodatkowo

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 

 

Wykonanie ciasta biszkoptowego:

Obie mąki dokładnie mieszamy z kakao i  proszkiem do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy robotem ręcznym na sztywną pianę, powoli wsypujemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Pod koniec wsiewamy małymi porcjami przygotowaną wcześniej mieszankę mączno-kakaową i delikatnie mieszamy łyżką lub robotem ręcznym na zmniejszonych obrotach.

Ciasto wylewamy do prostokątnej formy (28x40cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez ok. 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone, jeżeli tak, to wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po 2 - 3 minutach wyjmujemy z piekarnika. Następnie wyjmujemy z formy, odciągamy brzegi papieru (ciasto wówczas nie kurczy się) i po lekkim przestudzeniu zdejmujemy papier do pieczenia.

 

Przygotowanie galaretki:

4 opakowania galaretki rozpuszczamy  w 1½ litra wrzącej wody i odstawiamy w chłodne miejsce do przestudzenia. Rozlewamy do dwóch naczyń (np. słoików) po równej części. Zwracamy uwagę, aby za dużo nie stężała. Powinna być gęsta, ale dająca się wylać i rownomiernie rozprowadzić. 

 

Wykonanie kremu:

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy porcjami cukier, wsiewamy porcjami kakao i dokładnie mieszamy. Krem dzielimy na dwie równe części.  

Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 5 minut, aby napęczniała. Następnie dodajemy jak najmniejszą ilość wrzątku (ok. ¼ szklanki) i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny, jeżeli się nie rozpuści, podgrzewamy delikatnie, stale mieszając ( nie gotujemy!), aż do całkowitego rozpuszczenia.

 

Przekładanie ciasta

Ciasto ponownie umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylewamy galaretkę z jednego słoika (naczynia).

Do jednej części kremu wlewamy cienkim strumieniem połowę jeszcze ciepłej żelatyny i dokładnie, a zarazem delikatnie mieszamy robotem na małych obrotach. Wykładamy krem na warstwę galaretki i schładzamy w lodówce, tak, aby warstwa kremu na tyle stężała, aby można było wylać galaretkę.

Na krem wylewamy galaretkę z drugiego naczynia i równomiernie rozprowadzamy. Do pozostałego kremu wlewamy cienkim strumieniem drugą połowę ciepłej żelatyny (podgrzanej, bo zapewne stężała) i tak jak jak wcześniej mieszamy, wykładamy na galaretkę i schładzamy w lodówce.

Przed podaniem posypujemy grubą warstwą tartej czekolady.  

 

 

ciasto nocka

 

ciasto nocka

 

 

 

 Polecam również: 

 

Sernik czekoladowy na zimno Ciasto czekoladowo-serowe  Ciasto z kremem cytrynowym  Biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową

 

 

 

 

 

 

piątek, 10 stycznia 2014, dagmara_65
http://wkuchennymoknie.blox.pl/2014/01/CIASTO-NOCKA.html
Komentarze
Gość: Kasia, host-89-228-147-214.gorzow.mm.pl
2014/01/10 10:39:38
Jak to się stało, że galaretka z pierwszej warstwy nie wsiąkła w ciasto? Mi się to zawsze przytrafi :(
-
Gość: , c131-16.icpnet.pl
2014/01/10 12:59:28
wygląda wspaniale :-)
-
Gość: Karola, user-164-127-59-138.play-internet.pl
2014/01/10 13:59:43
Ciasto wygląda obłęęęęęęęęęęęęeeeeeeeeednie! <mniam>
-
2014/01/10 14:34:35
Kolejne ciekawe ciasto. Uwielbiam Twoje przepisy. Oczywiście zwykle coś delikatnie zmieniam pod gusta domowników. Ciasta masz rewelacyjne, wszystkim bardzo smakują. Dzękuję i czekam na kolejne inspiracje.
-
Gość: Tatanka, 72-2.frinet.pl
2014/01/10 15:43:58
Ciasto wygląda genialnie, a biorąc pod uwagę fakt, że ubóstwiam czekoladę na pewno wypróbuję. Pozdrawiam
-
2014/01/10 18:58:55
Fajnie się nazywa i jest po prostu piękne!
-
2014/01/10 21:39:48
Wygląda po prostu przepysznie:))
-
2014/01/10 22:22:05
Galaretka i krem z bitej śmietany, muszę jak najszybciej zrobić bo mój tata jest fanem takich ciast i pewnie w mgnieniu oka zniknie ze stołu :)
-
2014/01/10 22:38:34
Wygląda fantastycznie i pewnie tak też smakuje. Bardzo podoba mi się pomysł dwóch warstw galaretki pomiędzy warstwami kremu :) Rewelacja!
-
2014/01/11 00:32:51
Pysznie, prosto i czekoladowo, coś dla mnie ;)
-
2014/01/11 11:16:40
Wygląda niebywale efektownie :-) przydałby mi się taki kawałek do kawy :-)
-
2014/01/11 13:51:32
rewelacyjnie wyglada
-
2014/01/14 08:45:07
Też lubie "Babeczkę":) Akurat tego ciasta nie kojarzę, ale wygląda bardzo apetycznie!
-
Gość: Madzia, 89-65-79-14.dynamic.chello.pl
2014/01/18 17:20:13
Witam. Chciałabym prosić o konkretniejszy opis wykonania kremu. Rozumiem, iż najpierw wsypuję żelatynę do 1/3 szklanki zimnej wody (jak podano w przepisie), następnie do tej samej żelatyny wlewam 1/4 gorącej wody? :)
Pozdrawiam serdecznie. :)
-
Gość: momo, afkv212.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/18 19:20:56
Miałam troche zabawy z rozłożeniem masy na galaretce, ale warto było. Ciasto rewelacyjne
-
2014/01/20 09:37:55
To coś dla mnie bo uwielbiam mocno kakaowe i mocno czekoladowe wypieki. Ciacho wygląda cudownie!
-
2014/01/22 00:53:11
Kasiu galaretka nie wsiąknie w ciasto, jeżeli będzie dobrze zagęszczona przez ochłodzenie. Należy jednak mieć na uwadze fakt, aby zbyt mocno nie stężała i dała się wylać równomiernie na ciasto.
Gościu dzięki za miłe słowa :)
Karola dzięki za miłe słowa :)
Agga miło mi, że przepisy przypadły Ci do gustu. Dzięki za przemiłe słowa :)
W miarę wolnego czasu będę zamieszczać na blogu nowe przepisy, więc możesz liczyć na kolejne inspiracje.
Tatanka dzięki za miłe słowa i życzę smacznego :)
Majanko dzięki za miłe słowa :)
Inspirowane Smakiem dzięki za miłe słowa :)
Blondiwkuchni z pewnością szybko zniknie ze stołu, skoro Twój Tato lubi tego typu ciasta :)
Ami dzięki za miłe słowa :)
Sałatka przepis dokładnie! .. i życzę smacznego :)
Agatko dzięki za miłe słowa :) Częstuj się bodaj wirtualnie :)
Iza dzięki za miłe słowa :)
Andziu mi też jakoś umknęło uwadze i dopiero nie tak dawno przeglądając archiwalne numery natknęłam się na ten przepis, który od razu mnie zaabsorbował. Czekam na nowe numery Babeczki, ale zdaje mi się, że splajtowała. ...a szkoda :(
Madziu tak jak napisałam w przepisie: żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 5 minut, aby napęczniała. Następnie dodajemy jak najmniejszą ilość wrzątku (ok. 1/4 szklanki) i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny, jeżeli się nie rozpuści, podgrzewamy delikatnie, stale mieszając ( nie gotujemy!), aż do całkowitego rozpuszczenia. Nie napisałam w wykonaniu ile ma być tej zimnej wody (podałam tylko w składnikach, że 1/3 szklanki, dlatego mogło to okazać się mniej precyzyjne. Ale dobrze odczytałaś: 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody, a następnie po napęcznieniu 1/4 szklanki wrzątku.
Momo cieszę się, że sobie poradziłaś i co najważniejsze ciasto smakowało :)
Judik dzięki za miłe słowa :)

Dziękuję Wam za miłe komentarze, pozdrowienia i ze swej strony również Was cieplutko pozdrawiam :)
-
2014/01/22 18:37:48
cudne :-)
-
2014/01/31 18:04:07
Bardzo ładnie wyszło to ciasto, na sam widok ślinka mi cieknie, pozdrawiam.
-
Gość: monika, aave122.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/05/15 21:59:46
Zrobilam to ciasto , moze troszke je zmodyfikowalam po swojemy (np.dodalam wiecej kakao) ciasto wyszlo bardzo dobre :) Na pewno bede czestym gosciem tegp blogu.
Pozdrawiam
-
Gość: ania, 46.7.114.4*
2014/12/13 00:40:25
Ciasto rewelacyjne. Sama nie piekę ale dalam przepis siostrze, która je dla mnie zrobiła. Jak dla mnie idealne 
Dzięki za przepyszny przepis
-
2015/02/06 10:25:25
Bryssska dzięki :)
Zarabiarka dzięki :)
Monika jak widać warto modyfikować i dostosowywać do własnych upodobań. Dzięki za miłe słowa :)
Aniu dzięki za przemiłe słowa :)

Pozdrawiam Was cieplutko :)

uwaga autorska





przepisy kulinarne z rabarbarem

 

 przepisy na szybkie i latwe ciasta

 przepisy_kulinarne_z_truskawkami

przepisy na ciasta przekładane

przepisy na serniki i ciasta z serem

przepisy na torty i torciki

przepisy na ciasta bez pieczenia

przepisy na ciasta z kremem, masą

przepisy na ciasta i inne wypieki drożdżowe

przepisy na ciasta biszkoptowe

przepisy na ciasta z owocami

przepisy na zupy

przepisy na szybkie i proste dania

przepisy na sałatki

przepisy na surówki

przepisy na placuszki

przepisy na dania z makaronem

przepisy na naleśniki

 

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi