Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

CIASTO NOCKA

dagmara_65

To mocno kakaowe ciasto jest ciemne jak noc, stąd zapewne jego nazwa "NOCKA".

Wbrew pozorom ciasto jest łatwe w przygotowaniu i nie pochłania zbyt wiele czasu. Ten dość długi wpis nie wynika z dużej ilości wykonywanych czynności, ale z dodatkowych informacji, które dla początkujących mogą okazać się niezbędne.

Ciasto NOCKA jest bardzo smaczne, delikatne, niezbyt słodkie, a połączenie  smaków czarnej porzeczki i czekolady jak najbardziej trafne. 

Przepis, który nieznacznie zmodyfikowałam  pochodzi z ulubionego przeze mnie miesięcznika Babeczka nr 2/2008. 

 

 

ciasto nocka

 

Składniki ciasta biszkoptowego (forma o wym. 28x40 cm):

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1½ łyżki mąki pszennej
  • 1½ łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki kremu:

  • 1l śmietanki  kremowej do ciast i deserów 30%
  • 5 - 6 łyżek cukru pudru 
  • 5 - 6 łyżek kakao 
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody

 

Składniki warstwy galaretkowej

  • 4 opakowania galaretki o smaku czarnej porzeczki
  • 1½ l wrzącej wody

 

dodatkowo

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 

 

Wykonanie ciasta biszkoptowego:

Obie mąki dokładnie mieszamy z kakao i  proszkiem do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy robotem ręcznym na sztywną pianę, powoli wsypujemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Pod koniec wsiewamy małymi porcjami przygotowaną wcześniej mieszankę mączno-kakaową i delikatnie mieszamy łyżką lub robotem ręcznym na zmniejszonych obrotach.

Ciasto wylewamy do prostokątnej formy (28x40cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez ok. 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone, jeżeli tak, to wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po 2 - 3 minutach wyjmujemy z piekarnika. Następnie wyjmujemy z formy, odciągamy brzegi papieru (ciasto wówczas nie kurczy się) i po lekkim przestudzeniu zdejmujemy papier do pieczenia.

 

Przygotowanie galaretki:

4 opakowania galaretki rozpuszczamy  w 1½ litra wrzącej wody i odstawiamy w chłodne miejsce do przestudzenia. Rozlewamy do dwóch naczyń (np. słoików) po równej części. Zwracamy uwagę, aby za dużo nie stężała. Powinna być gęsta, ale dająca się wylać i rownomiernie rozprowadzić. 

 

Wykonanie kremu:

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy porcjami cukier, wsiewamy porcjami kakao i dokładnie mieszamy. Krem dzielimy na dwie równe części.  

Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 5 minut, aby napęczniała. Następnie dodajemy jak najmniejszą ilość wrzątku (ok. ¼ szklanki) i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny, jeżeli się nie rozpuści, podgrzewamy delikatnie, stale mieszając ( nie gotujemy!), aż do całkowitego rozpuszczenia.

 

Przekładanie ciasta

Ciasto ponownie umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylewamy galaretkę z jednego słoika (naczynia).

Do jednej części kremu wlewamy cienkim strumieniem połowę jeszcze ciepłej żelatyny i dokładnie, a zarazem delikatnie mieszamy robotem na małych obrotach. Wykładamy krem na warstwę galaretki i schładzamy w lodówce, tak, aby warstwa kremu na tyle stężała, aby można było wylać galaretkę.

Na krem wylewamy galaretkę z drugiego naczynia i równomiernie rozprowadzamy. Do pozostałego kremu wlewamy cienkim strumieniem drugą połowę ciepłej żelatyny (podgrzanej, bo zapewne stężała) i tak jak jak wcześniej mieszamy, wykładamy na galaretkę i schładzamy w lodówce.

Przed podaniem posypujemy grubą warstwą tartej czekolady.  

 

 

ciasto nocka

 

ciasto nocka

 

 

 

 Polecam również: 

 

Sernik czekoladowy na zimno Ciasto czekoladowo-serowe  Ciasto z kremem cytrynowym  Biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową

 

 

 

 

 

 

PRZEPISY NA PLACUSZKI >

< NALEŚNIKI - przepisy



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (26)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Kasia] *.gorzow.mm.pl

    Jak to się stało, że galaretka z pierwszej warstwy nie wsiąkła w ciasto? Mi się to zawsze przytrafi :(

  • Gość *.icpnet.pl

    wygląda wspaniale :-)

  • Gość: [Karola] *.play-internet.pl

    Ciasto wygląda obłęęęęęęęęęęęęeeeeeeeeednie! <mniam>

  • agga1973

    Kolejne ciekawe ciasto. Uwielbiam Twoje przepisy. Oczywiście zwykle coś delikatnie zmieniam pod gusta domowników. Ciasta masz rewelacyjne, wszystkim bardzo smakują. Dzękuję i czekam na kolejne inspiracje.

  • Gość: [Tatanka] *.frinet.pl

    Ciasto wygląda genialnie, a biorąc pod uwagę fakt, że ubóstwiam czekoladę na pewno wypróbuję. Pozdrawiam

  • majanaboxing

    Fajnie się nazywa i jest po prostu piękne!

  • Gość: [Inspirowane Smakiem] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Wygląda po prostu przepysznie:))

  • Gość: [blondiwkuchni] *.leon.com.pl

    Galaretka i krem z bitej śmietany, muszę jak najszybciej zrobić bo mój tata jest fanem takich ciast i pewnie w mgnieniu oka zniknie ze stołu :)

  • Gość: [ami] *.zabrze.vectranet.pl

    Wygląda fantastycznie i pewnie tak też smakuje. Bardzo podoba mi się pomysł dwóch warstw galaretki pomiędzy warstwami kremu :) Rewelacja!

  • Gość: [sałatka przepis] *.ipredator.se

    Pysznie, prosto i czekoladowo, coś dla mnie ;)

  • agattekh

    Wygląda niebywale efektownie :-) przydałby mi się taki kawałek do kawy :-)

  • izaa_a

    rewelacyjnie wyglada

  • andzia-35

    Też lubie "Babeczkę":) Akurat tego ciasta nie kojarzę, ale wygląda bardzo apetycznie!

  • Gość: [Madzia] *.dynamic.chello.pl

    Witam. Chciałabym prosić o konkretniejszy opis wykonania kremu. Rozumiem, iż najpierw wsypuję żelatynę do 1/3 szklanki zimnej wody (jak podano w przepisie), następnie do tej samej żelatyny wlewam 1/4 gorącej wody? :)
    Pozdrawiam serdecznie. :)

  • Gość: [momo] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Miałam troche zabawy z rozłożeniem masy na galaretce, ale warto było. Ciasto rewelacyjne

  • judik1119

    To coś dla mnie bo uwielbiam mocno kakaowe i mocno czekoladowe wypieki. Ciacho wygląda cudownie!

  • dagmara_65

    Kasiu galaretka nie wsiąknie w ciasto, jeżeli będzie dobrze zagęszczona przez ochłodzenie. Należy jednak mieć na uwadze fakt, aby zbyt mocno nie stężała i dała się wylać równomiernie na ciasto.
    Gościu dzięki za miłe słowa :)
    Karola dzięki za miłe słowa :)
    Agga miło mi, że przepisy przypadły Ci do gustu. Dzięki za przemiłe słowa :)
    W miarę wolnego czasu będę zamieszczać na blogu nowe przepisy, więc możesz liczyć na kolejne inspiracje.
    Tatanka dzięki za miłe słowa i życzę smacznego :)
    Majanko dzięki za miłe słowa :)
    Inspirowane Smakiem dzięki za miłe słowa :)
    Blondiwkuchni z pewnością szybko zniknie ze stołu, skoro Twój Tato lubi tego typu ciasta :)
    Ami dzięki za miłe słowa :)
    Sałatka przepis dokładnie! .. i życzę smacznego :)
    Agatko dzięki za miłe słowa :) Częstuj się bodaj wirtualnie :)
    Iza dzięki za miłe słowa :)
    Andziu mi też jakoś umknęło uwadze i dopiero nie tak dawno przeglądając archiwalne numery natknęłam się na ten przepis, który od razu mnie zaabsorbował. Czekam na nowe numery Babeczki, ale zdaje mi się, że splajtowała. ...a szkoda :(
    Madziu tak jak napisałam w przepisie: żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 5 minut, aby napęczniała. Następnie dodajemy jak najmniejszą ilość wrzątku (ok. 1/4 szklanki) i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny, jeżeli się nie rozpuści, podgrzewamy delikatnie, stale mieszając ( nie gotujemy!), aż do całkowitego rozpuszczenia. Nie napisałam w wykonaniu ile ma być tej zimnej wody (podałam tylko w składnikach, że 1/3 szklanki, dlatego mogło to okazać się mniej precyzyjne. Ale dobrze odczytałaś: 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody, a następnie po napęcznieniu 1/4 szklanki wrzątku.
    Momo cieszę się, że sobie poradziłaś i co najważniejsze ciasto smakowało :)
    Judik dzięki za miłe słowa :)

    Dziękuję Wam za miłe komentarze, pozdrowienia i ze swej strony również Was cieplutko pozdrawiam :)

  • bryssska

    cudne :-)

  • zarabiarka5567

    Bardzo ładnie wyszło to ciasto, na sam widok ślinka mi cieknie, pozdrawiam.

  • Gość: [monika] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Zrobilam to ciasto , moze troszke je zmodyfikowalam po swojemy (np.dodalam wiecej kakao) ciasto wyszlo bardzo dobre :) Na pewno bede czestym gosciem tegp blogu.
    Pozdrawiam

  • Gość: [ania] 46.7.114.*

    Ciasto rewelacyjne. Sama nie piekę ale dalam przepis siostrze, która je dla mnie zrobiła. Jak dla mnie idealne 
    Dzięki za przepyszny przepis

  • dagmara_65

    Bryssska dzięki :)
    Zarabiarka dzięki :)
    Monika jak widać warto modyfikować i dostosowywać do własnych upodobań. Dzięki za miłe słowa :)
    Aniu dzięki za przemiłe słowa :)

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • Gość: [ewa.jezak5@wp.pl] *.dynamic.chello.pl

    W przepisie na ciasto jest chyba pomyłka: jest 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej i 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej a pewnie powinno być 1 i 1/2 szklanki. Ciasto wygląda rewelacyjnie i tak pewnie smakuje, ale ja nie piekłam ciast od 20 lat. Kiedyś się piekło w prodiżu i miałam ulubione "murzynek" oraz biszkoptowe ze śliwkami lub morelami.
    Bardzo pozdrawiam.

  • dagmara_65

    Ewa nie ma pomyłki. Dałam po 1 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej tak jak w oryginalnym przepisie i było ok! Potrzebujemy jedynie cienki placek na spód ciasta.

  • Gość: [antek] *.adsl.inetia.pl

    Przepis ukradł profil który na facebooku ma nazwę Pyszne Przepisy www.facebook.com/Pyszne-Przepisy-418583244968762/?fref=photo&__mref=message_bubble

  • dagmara_65

    antek przykre, dzięki za informację :)

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci