Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

DOMOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA

dagmara_65

Warto zrobić sobie  domową przyprawę do piernika. Sporządzona ze świeżo zmielonych składników jest znacznie  bardziej aromatyczna, niż ta zakupiona w sklepie.

Warto eksperymentować w doborze ilości składników jak również użyć tylko tych, które nam smakowo odpowiadają. 

Moja przyprawa do piernika właśnie w ten sposób powstała. Zachęcam do takiego domowego jej sporządzania,  a piernikowe wypieki odpłacą się nam wspaniałym smakiem i niepowtarzalnym aromatem :) 

 

przyprawa do piernika

 

Składniki:

  • 4 łyżeczki mielonego cynamonu ( 2 - 3 kawałki kory ok. 14 g) 
  • 3 łyżeczki mielonych goździków ( 2,5 łyżeczki całych)
  • 3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3 łyżeczki  świeżo startej gałki muszkatołowej (ok. 2 gałki)
  • 2,5 łyżeczki kardamonu  ( 1,5 łyżeczki wyłuskanych nasion) 
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego (ok. 20 dużych ziaren )
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry ( 3/4 łyżeczki nasion )
  • 1/5 łyżeczki mielonego kminku (4 szczypty) 
  • 3 - 4 szczypty mielonego anyżu ( 2 - 3 ziarnka wyłuskane z gwiazdek ) 

 

Wykonanie

Cynamon owijamy w ściereczkę i rozgniatamy za pomocą wałka lub rozbijamy tłuczkiem. Nasiona kardamonu wyłuskujemy z łupinek. Z gwiazdki anyżu wyłuskujemy ziarenka, owijamy w ściereczkę i rozbijamy tłuczkiem.

Gałkę muszkatołową ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Pozostałe składniki mielemy kolejno za pomocą młynka ręcznego lub rozcieramy w moździeżu.

Możemy również posłużyć się elektrycznym młynkiem do mielenia kawy, pamietając jednak o tym, że jego wnętrze nabiera intensywnego aromatu mielonych przypraw. Ale jeżeli lubimy kawę z nutą piernikową, to  po sprawie. Z czasem aromat zanika. Możemy również zmielić nieco ryżu, który częściowo eliminuje zapach.

Jeżeli korzystamy z moździeża, wówczas  roztarte składniki przesiewamy przez sitko i to co nam zostanie na nim ponownie rozcieramy.

Zmielone składniki dokładnie mieszamy, przesypujemy do słoiczka i szczelnie zamykamy.

Z podanych wyżej ilości otrzymujemy 45g przyprawy (7 łyżek).

 

przyprawa do piernika 

 

 przyprawa do piernika

 

przyprawa do piernika

 

 

 

Polecam również: 

 

polewa czekoladowa z żelatyną skórka pomarańczowa kandyzowana

 

 

 

 

 

PRZEPISY NA CIASTA Z KREMEM (MASĄ) >

< POLEWA CZEKOLADOWA



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (7)

Dodaj komentarz
  • izaa_a

    domowa najlepsza!

  • majanaboxing

    Ja też robię domową ,jest super !:)

  • casioedifice

    ciekawa przyprawa.

  • Gość: [hannah] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Witam, ile tej przyprawy dać na 1 kg mąki

  • Gość: [Kasia] *.range86-167.btcentralplus.com

    Przepis brzmi smakowicie. A jakie proporcje takiej gotowej przyprawy na kg maki należy dodawać do piernika?

  • Gość: [tja] *.customer.cdi.no

    Zrobiłem z Twojego przepisu, wyśmienita. Polecam.

  • dagmara_65

    Dziękuję Wam za miłe komentarze i pozdrawiam :)
    hannah i Kasiu to różnie, zależy od ciasta i upodobań. Do ciastek (pierniczki) daję 2 - 3 łyżki przyprawy na 860 g mąki . Do piernika przekładanego daję 2 łyżki przyprawy na 3 szklanki mąki (360g). Pozdrawiam :)

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci