Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

PIERNICZKI, KTÓRE NIE TWARDNIEJĄ

dagmara_65

Te pierniczki są szybkie i łatwe w wykonaniu, bardzo smaczne  i nie twardnieją  po upieczeniu. Nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu i w kolejne dni.  

Amoniak, który świetnie spulchnia wypieki jest niewyczuwalny podczas jedzenia, a przypuszczam, właśnie dzięki niemu pierniczki pozostają miękkie.

Pierniczki mają czekoladowo-korzenny smak i warto zrobić ich dużo, bo są bardzo kuszące. Polecam zwłaszcza na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia.

Jest to wielokrotnie  sprawdzony przepis na miękkie i pulchne pierniczki, więc śmiało mogę Wam polecić, zwłaszcza, gdy do świąt mamy już naprawdę niewiele czasu, czyli takie na ostatnią chwilę :) 

 

pierniczki które nie twardnieją

 

 Składniki:

  • 5 żółtek
  • 300 g miodu naturalnego (najlepiej akacjowego płynnego)
  • 50 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek wrzątku 
  • 500 g + 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki amoniaku
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki najlepiej domowej przyprawy do pierników (klik)
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany 

dodatkowo:

  • gotowa polewa czekoladowa lub wlasnej roboty (klik) 
  • cukier perlisty lub inne cukrowe ozdoby
  • 1 jajko rozmącone w wodzie do posmarowania pierniczków 

 

Wykonanie

Masło i miód dajemy do rondelka i ogrzewamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy składniki połączą się  zestawiamy z ognia do ostudzenia. Żółtka zasypujemy cukrem, wlewamy 6 łyżek wrzątku i miksujemy na krem. Wlewamy strumieniem przestudzony miód i dalej miksujemy.

500 g mąki dokładnie mieszamy z amoniakiem, kakao i przyprawą do piernika. Wsiewamy porcjami do masy żółtkowo-miodowej i stale miksujemy. Dodajemy śmietanę (można ją dodać wcześniej w trakcie dodawania mąki) i dalej miksujemy, nie za długo, tylko do połączenia się składników.  Do miski przesiewamy 2 szklanki mąki, dajemy wcześniej przygotowane ciasto piernikowe i krótko zagniatamy do połączenia składników.

Na stolnicę przesiewamy ½ szklanki mąki, dajemy ciasto z miski i ponownie zagniatamy na jednolitą masę (nie za długo). 

Ciasto wałkujemy na placek grubości 4 - 5 mm i wykrawamy różne kształty pierniczków, najprościej możemy posłużyć się małą szklanką.

Aby ciasto nie przywierało do stolnicy i wałka posypujemy zarówno stolnicę jak i wierzch placka niewielką ilością mąki jaka nam pozostała (½ szklanki).

Układamy wykrawane ciastka na blasze, smarujemy cienką warstwą jajka rozmąconego w wodzie i pieczemy w nagrzanym do temp. 170°C piekarniku przez 12-14 minut. Obserwujemy zwłaszcza końcowy moment pieczenia i w  momencie, gdy pierniczki zaczną się rumienić wyjmujemy natychmiast z piekarnika.

W przeciwnym razie będą zbyt wysuszone i mniej smaczne. Najsmaczniejsze są, gdy uda nam się wychwycić moment tuż przed zarumienieniem, a gdy będą już upieczone.

Po całkowitym ostudzeniu ozdabiamy polewą czekoladową i dowolnymi elementami cukrowymi np. cukrem perlistym. 

 

 

pierniczki które nie twardnieją

 

pierniczki które nie twardnieją

 

 

 

 

Polecam również:

 

domowa przyprawa do piernikapiernik przekładany masą krówkową i powidłami Kruche ciastka amoniaczki polewa czekoladowa

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Komentarze (15)

Dodaj komentarz
  • anubis03

    Takie pierniczki są warte grzechu :) Będę musiał je zrobić na święta :) Wyglądają fantastycznie

  • izaa_a

    pieknie wyglądają

  • michnik9

    Przepis jak znalazł na święta :)

  • Gość: [adrian] *.ennet.pl

    pierniczki z miodem należą do moich ulubionych ciastek, sam raczej nie zrobię, ale może dziewczynę namówię ;)

  • Gość: [Nickola] *.wola.vectranet.pl

    Pysznie wyglądają. Chyba nie znajdę w okolicy miodu akacjowego, ale jeśli będzie inny to też powinno wyjść. Sprawdzę ten przepis na te święta:)

  • Gość: [galantyna.pl] *.dynamic.chello.pl

    Pyszniutkie, mięciutkie pierniczki są dużo lepsze od "łamaczy zębów" :)

  • Gość: [piece gazowe] 178.218.232.*

    Zaostrzają apetyt. Idealne na święta - porywam przepis!

  • anubis03

    Takie pierniczki zawsze kojarzą mi się ze świętami i dzieciństwem ;) Są przepyszne ;)

  • Gość: [madlene] *.dynamic.mm.pl

    Witam
    ile wychodzi pierniczków z takiej ilości składników?

    Pozdrawiam

  • dagmara_65

    Dziękuję Wam za miłe słowa :)

    Madlene nie liczyłam, ale tak mniej więcej ok. 100 sztuk.

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • Gość: [izabelam] *.arreks.pl

    Zrobiłam je przed świętami, są naprawdę miękkie, smaczne i przepis jest wart polecenia, ozdobione lukrem smakują wyśmienicie. Dziękuję z dobry przepis, w sumie od kilku lat szukałam czegoś takiego.

  • Gość: [Ola] *.28.170.14.zetnet.slupsk.pl

    Puk Puk ktoś w 2016 roku odnalazł te przepis i planuje zrobić pierniczki ?? Serio nie twardnieją , bo z innych przepisów to można zęby połamać :-)

  • dagmara_65

    Ola serio nie twardnieją, robię tylko z tego przepisu i zawsze są miękkie. Komentarz Izabelam to potwierdza. Polecam :)

  • Gość: [Kaśka] *.dynamic.chello.pl

    Pierniczki lub piernik to obowiązkowe wg mnie ciasta Bożonarodzeniowe.Zaciekawił mnie przepis na miękkie pierniczki i jutro zamierzam je upiec.Zastanawiam się tylko dlaczego potrzebną ilość mąki podano w dwóch różnych miarach?Czy można przyjąć,że podane składniki są odpowiednie dla 1 kg mąki?Pozdrawiam serdecznie!

  • dagmara_65

    Kaśka tak mniej więcej dla 1kg, aczkolwiek nie do końca dokładnie dla tej ilości. Zależy od wilgotności mąki. Dlatego na wstępie dodaję tylko 500g mąki, aby ciasto dało się łatwo zmiksować, później zagniatam dodając 2 szklanki mąki. A z trzeciej szklanki mąka służy mi do posypania stolnicy i zwykle nie zużywam jej do końca.

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci