Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

SZYBKI SERNIK NA ZIMNO Z AJERKONIAKIEM I CIASTECZKAMI AMARETTI

dagmara_65

Ten sernik na zimno jest prosty i szybki w wykonaniu, bardzo smaczny i efektownie prezentuje się na stole. Oto co chcę Wam dzisiaj polecić na szare, jesienne dni. Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment, który jak stwierdzili moi najbliżsi ku mojemu zadowoleniu, jest bardzo udany.  Polecam!

 

 

 szybki sernik na zimno z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti

  

Składniki (na formę o wym 21x32 cm):

  • 150 g podłużnych biszkoptów (15 sztuk)
  • 200 g ciasteczek amaretti 
  • 250g serka mascarpone
  • 250g kremowego serka śmietankowego
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 1½ szklanki ajerkoniaku
  • 4 łyżeczki żelatyny

na poncz:

  • ½ szklanki wrzątku
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2-3 łyżki spirytusu 
  • 2 łyżeczki cukru 

dodatkowo:

  • gotowa polewa czekoladowa

 

Wykonanie

Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy biszkopty. Kawę mieszamy z cukrem i rozpuszczamy we wrzątku. Po przestudzeniu dodajemy spirytus i nasączamy  biszkopty.

Serki krótko miksujemy z ajerkoniakiem, tylko do połączenia się składników. Dobrze schłodzoną śmietanę miksujemy na sztywno dodając pod koniec cukier puder i delikatnie, najlepiej łyżką łączymy  z serkami.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody (ok. ¼ szklanki) i odstawiamy do napęcznienia, po czym dodajemy trochę wrzątku (ok.¼ szklanki) i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny, ewentualnie lekko podgrzewamy, gdy nie zechce się rozpuścić (nie gotujemy!). 

Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim strumieniem do masy serowej delikatnie mieszając łyżką lub robotem ręcznym na małych obrotach. 

Połowę masy serowej wykładamy na biszkopty i układamy połowę ilości ciasteczek amaretti.

Przykrywamy pozostałą masą serową i układamy pozostałe ciasteczka. 

Sernik schładzamy w lodówce. Polewę czekoladową rozpuszczamy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu i po zatężeniu masy serowej ozdabiamy powierzchnię sernika.

   

 

szybki sernik na zimno z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti

 

szybki sernik na zimno z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti

 

szybki sernik na zimno z ajerkoniakiem i ciasteczkami amaretti

 

 

 

Polecam również:

 

Sernik z czarną porzeczką (na zimno) Sernik chałwowo- czekoladowy z brzoskwiniami (na zimno)  Sernik czekoladowy na zimno   Sernik cappuccino z pomarańczą

 

 

 

 

PRZEPISY NA SERNIKI I CIASTA Z SEREM >

< PUREE (PRZECIER) Z DYNI do słoików



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (17)

Dodaj komentarz
  • ervisha

    Wspaniały.... :)

  • majanaboxing

    Ach,wygląda bosko! Mniam,mniam:)

  • Gość: [Kasia] *.uwm.edu.pl

    Musi smakować cudownie, już sobie zapisałam ten przepis :)

  • izaa_a

    wspaniałe ciasto

  • gin86

    Wygląda niezwykle kusząco. Bardzo lubię słodkości z ajerkoniakiem, więc przepis ląduje na liście do zrobienia :)

  • asialc1

    Łał! Też chcę chociaż jeden kawałek do kawki ;-) :-)

  • Gość: [lidia] *.radomsko.hypnet.pl

    czy ajerkoniak można zastąpic innym alkoholem np wódką?

  • mis-yogii

    kolejny niesamowity przepis :)

  • mis-yogii

    mniamm :) jeszcze waniliowe late i jestem w raju!!!

  • gazdzinka123

    Wygląda rewelacyjnie, koniecznie muszę go wypróbować.

  • dagmara_65

    Ervisha dzięki :)
    Majanko dziękuję :)
    Kasiu dzięki i smacznego :)
    Iza dzięki :)
    Gin dziekuję i życzę smacznego :)
    Asiu a proszę bardzo, do kawki jak najbardziej :)
    Lidia można poeksperymentować, ale ajerkoniak wydaje mi się w tym cieście najodpowiedniejszy.
    Mis-yogii dzięki za miłe słowa :)
    Gazdzinka dzięki i życzę smacznego :)

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • Gość: [Magda] *.adsl.inetia.pl

    Mniam, chętnie bym zjadła;)

  • Gość *.adsl.inetia.pl

    jaka blacha na ten sernik wymiary prosilabym jak by mozna bylo.

  • Gość: [EwE] *.centertel.pl

    Hej. Czy moge wstawić twoje zdjęcie ciasta i link do twojej strony u siebie na blogu, jako godny polecenia. Twój przepis bardzo mnie zainteresował, ale obecnie nie mam czasu go wypróbować.
    Będę bardzo wdzięczna.
    Pozdrawiam

  • dagmara_65

    Magda dobry wybór !
    Gościu tak jak napisałam przy składnikach forma o wym 21x32 cm.
    EwE nie wyrażam zgody na kopiowanie zdjęć i przepisów i umieszczanie ich na innych stronach internetowych.

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • Gość: [Katiusha] 88.131.72.*

    Pani Dagmaro, to jest najepszy blog kulinarny jaki znam. Super!
    czy te ciasteczka maretti zmiekna w masie serowej i na zewnatrz? Po nocy w lodowce?

    Pozdrawiam serdecznie,

    Katia

  • dagmara_65

    Katiusha w warstwie serowej trochę zmiękną, natomiast te na wierzchu pozostaną nieco chrupiące. Dzięki za przemiłe słowa i odwzajemniam pozdrowienia :)

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci