Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
Blog > Komentarze do wpisu

POWIDŁA ŚLIWKOWE

W sezonie śliwkowym warto skusić się na zrobienie domowych powideł. Nie są trudne do wykonania, a ich smak jest o wiele lepszy od tych kupionych w sklepie. 
Osobiście taką domową produkcję powideł śliwkowych wykonuję wówczas, gdy przez dłuższy czas przebywam w kuchni, ponieważ wymagają one stałego nadzoru.  Powidła mają to do siebie, że pozostawione na chwilę na ogniu samopas lubią się przypalić, a tego chyba nikt z nas nie chciałby oglądać, a cóż dopiero jeść. 

 

 powidła śliwkowe

 

Składniki:

  • 4 kg śliwek węgierek (masa po odpestkowaniu)
  • 400 g cukru
  • 4 małe szczypty soli (opcjonalnie)
  • ok. ¼ szklanki wody

 

Wykonanie

Śliwki myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestki. Garnek (najlepiej z grubym dnem) ustawiamy na płytce zabezpieczającej przed przypaleniem, wlewamy trochę wody, tak aby przykryła dno (ok. ¼ szklanki). Wsypujemy odpestkowane śliwki i ogrzewamy bez pokrywki na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając (dokładnie szurając o dno) drewnianą łopatką.

Trzymamy na małym ogniu ok. 2,5 godziny. Po tym czasie śliwki rozpadają się  i w znacznym stopniu zagęszczają. Wyłączamy ogrzewanie i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia (nie przykrywamy, aby mogła odparować woda). Robię to zwykłe wieczorem i pozostawiam do ostudzenia na noc.

Ponownie stawiamy na płytkę i ogrzewamy na małym ogniu, tym razem częściej mieszamy, aby dość zagęszczone powidła nie przywarły do dna. Zwykle po ok. 1 godzinie powidła są wystarczająco gęste i można wówczas zakończyć ogrzewanie. Pod koniec dajemy cukier, ewentualnie odrobinę soli dla wzmocnienia smaku i trzymamy na ogniu jeszcze ok. 10 minut,  prawie stale mieszając.

Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoików, zamykamy i odwracamy do góry dnem. Po 5 minutach odwracamy i po całkowitym wystudzeniu przenosimy w chłodne miejsce.

Uwaga: Czas trzymania na ogniu powideł może być różny w zależności od ilości przetwarzanych śliwek, ich  gatunku i ich dojrzałości, a także od intensywności ogrzewania. Cukier najlepiej dodawać porcjami i próbować smak powideł, czy są już wystarczająco osłodzone. Jeżeli powidła po podanym przeze mnie czasie ogrzewania wyjdą za mało gęste, należy je odstawić do przestudzenia i ponownie ogrzewać do chwili wyraźnego zagęszczenia. 

 

 

powidła śliwkowe

 

 

powidła śliwkowe

 

 

 

Polecam również:

 

Powidła morelowe Domowy dżem malinowy    Dżem morelowy z limonką

 

 

 

 

 

 

czwartek, 05 września 2013, dagmara_65
http://wkuchennymoknie.blox.pl/2013/09/POWIDLA-SLIWKOWE.html
Komentarze
2013/09/05 18:03:33
Uwielbiam powidła śliwkowe , są obłędne szczególnie z naleśnikami. Moja babcia smażyła je dość często i zdarzało mi się jeść takie ciepłe prosto z pieca kuchennego.
To są wspomnienia których nie chce stracić.
obsessionandmadness.blogspot.com/
-
2013/09/05 21:23:37
u mnie węgierki dopiero nabierają "mocy" ale też niedługo zaczynam smażenie - Twoje powidła nawet przez monitor kuszą obietnicą smaku
pozdrawiam
-
2013/09/06 10:14:28
takie domowe są najlepsze
-
Gość: Monique, user-164-127-144-9.play-internet.pl
2013/09/09 12:31:27
Ja powidłami smaruje kruche ciasto , na nie daję jabłka i kolejną warstwę kruchego ciasta. Fajne połączenie. Polecam :)
-
Gość: aniadzierzak33, apn-95-41-238-50.dynamic.gprs.plus.pl
2013/09/17 18:33:34
kochana pięknie wyglądają twoje słoiczki z powidłami. Jestem właśnie w trakcie "produkcji" powideł śliwkowych i wszystkie informacje niezbędne juz posiadam. Chciałabym się tylko dowedzieć skąd masz takie piękne dekoracje słoiczków.
-
Gość: Karolina, aedo161.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/09/20 10:17:44
Właśnie smażę powidełka. Mam nadzieję, ze będą pyszniutkie. Uwielbiam z naleśnikami.
-
Gość: nostalgia, 213-238-91-5.adsl.inetia.pl
2013/09/25 11:07:33
Przepis na powidła mojej Babci nie przewidywał dodatku cukru, a robione były z bardzo dojrzałych węgierek z własnego ogrodu, no i produkcja trwała dłużej - odparowywały kilka dni "z boku" na zwykłej węglowej kuchni, zamykane były celofanem w glinianych garnkach. Niezapomniany smak

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 

Przepisy na Wielkanoc

 

 

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

szbkie i proste dania

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


przepisy na ciasta biszkoptowe


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi