Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SZYNKĄ I SEREM

dagmara_65

Już od dłuższego czasu te paszteciki były w polu mojego zainteresowania. Apetyczne zdjęcie, prosty przepis zamieszczony  w książeczce "Z kuchennej półeczki 120 wypieków" bardzo zachęcały do ich zrobienia. I przyznam, że warto było je upiec.

Jest to szybka w wykonaniu i smaczna przekąska, a najlepiej smakuje tuż po upieczeniu. 

Paszteciki można również przygotować wcześniej, zamrozić i upiec tuż przed podaniem.

  

paszteciki z ciasta francuskiego z szynką i serem  

 

Składniki:

  • 2 opakowania (2 x 275g) gotowego ciasta francuskiego
  • 100 g drobno posiekanej szynki
  • 250 g tłustego białego sera
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 jajko
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz do smaku 

 

Wykonanie

W misce mieszamy drobno posiekaną szynkę, ser i posiekany szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Oba płaty ciasta francuskiego dzielimy na 12 równych  prostokątów. 

Rozsmarowujemy farsz pośrodku 12 kawałków ciasta, pozostawiając dookoła brzeg ok. 1,5 cm.

Rozmąconym jajkiem z dodatkiem niewielkiej ilości wody smarujemy za pomocą pędzelka brzegi ciasta.

Pozostałe 12 kawałków ciasta oprószamy delikatnie mąką i składamy wzdłuż na pół. Pośrodku ciasta robimy nożem równoległe nacięcia co 0.5 cm pozostawiając brzegi ok. 1,5 cm. 

Rozkładamy plastry ciasta i przykrywamy nimi  wcześniej przygotowane prostokąty z farszem.

Dociskamy brzegi, aby zakleić paszteciki, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy parmezanem. Wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C  ok. 20 minut. Podajemy zaraz po upieczeniu, bo takie są najsmaczniejsze.

 

 

paszteciki z ciasta francuskiego z szynką i serem

 

paszteciki z ciasta francuskiego z szynką i serem 

 

 

 

 

PRZEPISY NA SZYBKIE I PROSTE DANIA >

< PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (6)

Dodaj komentarz
  • Gość: [StrefaUlubiona] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Aktualnie jestem również na etapie ciasta francuskiego i bardzo często gości w mojej kuchni. Dzisiaj również jest w planach. Twoje wygląda świetnie i farsz również mi odpowiada. Pozdrawiam Iwona

  • Gość: [anika85] *.koba.pl

    robiłam te paszteciki z tej książeczki, nawet niezłe :)

  • izaa_a

    fajny pomysł ;)

  • judik1119

    Wyglądają pysznie! Uwielbiam ciasto francuskie i te dodatki...mmm:-)

  • Gość: [Mjonis] *.adsl.inetia.pl

    Wyglądają przepysznie. Chciałabym je zrobić na rodzinną uroczystość, ale zastanawiam się czy można je upiec dzień wcześniej, a póżniej odgrzać tylko w mikrofali? Czy nadal ciasto będzie chrupiące?

  • dagmara_65

    StrefaUlubiona też mi bardzo przypadło do gustu zwłaszcza, że odkryłam w sprzedaży bardzo smaczne i udane gotowe do wypieku. Wcześniej nieco zraziłam się do gotowego ciasta francuskiego, bo zwykle wyczuwało się tłuszcz. To natomiast co ostatnio kupuję bardzo miu odpowiada. Cieszy mnie to bo robiłam sama, a to domowe jak wiadomo jest trochę pracochłonne.
    Anika też nam smakowały :)
    Iza mi również przypadł do gustu :)
    Judik dzięki, też lubię ten rodzaj ciasta :)
    Mjonis można jak najbardziej, tak jak wcześniej napisałam we wstępie wpisu.

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci