Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
Blog > Komentarze do wpisu

NUTELLA ŚLIWKOWA

Nutella śliwkowa to po prostu powidła śliwkowe z dodatkiem kakao lub czekolady. 

Generalnie ten przysmak znany jest od wielu lat również pod inną nazwą jako czekośliwka. Trudno się oprzeć, aby go nie zrobić przy okazji domowego przerobu węgierek na powidła. Tego pysznego dodatku do pieczywa, podpłomyków, wafli, ciast czy deserów nie może zabraknąć każdego roku i w mojej kuchni.  Robię więc  tyle nutelli śliwkowej, aby moi najbliżsi  mogli do woli delektować się  jej wspaniałym smakiem przypominającym śliwki w czekoladzie.

 

 

nutella śliwkowa

 

Składniki

  • 2 kg odpestkowanych śliwek wegierek
  • kilka łyżek wody 
  • 300 - 400 g   cukru
  • 32 g cukru wanilinowego
  • 100 g ciemnego kakao + trochę wrzątku

 

Wykonanie

Śliwki myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestki. Garnek (najlepiej z grubym dnem) ustawiamy na płytce zabezpieczającej przed przypaleniem, wlewamy trochę wody, tak aby przykryła dno (ok. ¼ szklanki). Wsypujemy odpestkowane śliwki i ogrzewamy bez pokrywki na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając (dokładnie szurając o dno) drewnianą łopatką.

Trzymamy na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Po tym czasie śliwki rozpadają się i w znacznym stopniu zagęszczają. Wyłączamy ogrzewanie i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia (nie przykrywamy, aby mogła odparować woda). Robię to zwykłe wieczorem i pozostawiam do ostudzenia na noc.

Ponownie stawiamy na płytkę i ogrzewamy na małym ogniu, tym razem częściej mieszamy, aby dość zagęszczone powidła nie przywarły do dna. Zwykle po ok. 1 godzinie powidła są wystarczająco gęste.  Dajemy cukier, dokładnie mieszamy. Kakao wraz z cukrem wanilinowym rozprowadzamy w jak najmniejszej ilości wrzątku, tak aby uzyskać papkę o konsystencji gęstej śmietany i wlewamy do powideł, stale mieszając drewnianą łopatką, szurając dokładnie po dnie garnka. Trzymamy na ogniu jeszcze  5 - 10 minut, prawie stale mieszając.

Gorącą nutellę śliwkową przekładamy do wyparzonych słoików, zamykamy i odwracamy do góry dnem. Po 5 minutach odwracamy i po całkowitym wystudzeniu przenosimy w chłodne miejsce. 

Uwaga: jeżeli do garnka dajemy większą ilość śliwek, to czas ogrzewania podany w przepisie może okazać się niewystarczający dla uzyskania pożądanej gęstości i należy go zwiększyć.

 

 

nutella śliwkowa

 

 

nutella śliwkowa

 

 

 

Polecam również:

 

Powidła morelowe powidła śliwkowe Dżem morelowy z limonką    Domowy dżem malinowy

 

 

 

 

 

 

piątek, 06 września 2013, dagmara_65
http://wkuchennymoknie.blox.pl/2013/09/NUTELLA-SLIWKOWA.html
Komentarze
2013/09/06 11:36:12
jadłam, bardzo dobra taka nutella :-) mniej kalorii i smaczniejsza od oryginału :-) pozdrawiam
-
2013/09/07 09:02:37
ciekawa jestem smaku, bo nigdy nie jadłam
-
2013/09/07 09:59:36
Pysznosci. A robiłaś z czekoladą? Też rewelacja . :)
Pozdrawiam:)
-
2013/09/07 12:43:04
Esterakurek dokładnie!
Iza zrób, bo warto, jest pyszna!
Majanko robiłam i masz rację jest rewelacyjna!

Dziękuje Wam za pozdrowienia i odwzajemniam :)
-
2013/09/10 13:43:43
własnie chcę taką nutellę zrobić,ale ciocia mowiła coś o 1 kg cukru też na 2 kg śliwek, to coś dużo ;(, no i ona dodaje orzechy
-
Gość: Iwona99, 95.215.194.22*
2013/09/13 11:11:23
Właśnie wczoraj zrobiłam według Twojej receptury,dodałam ciut pasty waniliowej i kilka kropli naturalnej esencji pomarańczowej/ bo miałam takowe cuda/ ,niebo w gebie :-), dzięki za inspiracje,pozdrowionka dla wszystkich!!!
-
2013/09/17 14:18:09
Super przepis, może zdążę kupić jeszcze śliwki :-)
-
Gość: StanE, 87-205-34-55.adsl.inetia.pl
2013/09/25 18:04:05
do zagęszczenia użyłem siemienia lnianego. Myślę,że smaku nie zepsułem a błonnika - więcej. Pychota.

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 ciasta z owocami

 

przepisy kulinarne z truskawkami

 

przepisy na ciasta i desry z jagodami, malinami i porzeczkami

 

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

 

ogórki, cukinia-potrawy i przetwory

 

szbkie i proste dania

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi