Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

CIASTO Z MALINAMI, BITĄ ŚMIETANĄ I BEZĄ

dagmara_65

W tym roku maliny w moim ogrodzie niespodziewanie bardzo obrodziły. Sezon na te aromatyczne i bardzo smaczne owoce u mnie w dalszym ciągu trwa, a gdy warunki pogodowe będą sprzyjające zbiór malin może jeszcze potrwać.

Korzystam więc z tych darów natury i wykorzystuję je maksymalnie w mojej kuchni.

Oczywiście nie może zabraknąć ciast z malinami.

Dzisiaj wystawiam W KUCHENNYM OKNIE proste w wykonaniu, lekkie, biszkoptowe ciasto z musem malinowym i bitą śmietaną. Aby ciasto mogło uzyskać postać torcika do warstwy owocowej jak i  śmietanowej dodałam żelatyny, natomiast biszkopt przed jego upieczeniem posypałam pokruszonymi bezami dzięki czemu uzyskałam kruchą, smaczną bezową kruszonkę.

Ten biszkoptowy torcik z malinami, bitą śmietaną i bezami jest moim kolejnym kulinarnym eksperymentem, który śmiało mogę zaliczyć do udanych. Jest smaczny i szybko znika ze stołu. Polecam ! 

 

 

ciasto z malinami, bitą śmietaną i bezą 

  

Składniki biszkoptu (forma o wym.28x40cm):

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 12 dag mąki pszennej
  • 7 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ok. 100g pokruszonych bez

 

 

Składniki warstwy malinowej:

  • 600g malin
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 galaretki malinowe 

 

 

Składniki warstwy śmietanowej:

  • 800 ml śmietanki
  •  3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 3 - 4 łyżeczki żelatyny 

 

 

Wykonanie biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier i 2 łyżeczki cukru z wanilią, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka. 
Obie mąki i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli wsiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając (ja odstawiam mikser i mieszam za pomocą dużej łyżki). Ciasto wylewamy delikatnie do dużej prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm wyłożonej pergaminem. Wyrównujemy powierzchnię i posypujemy pokruszonymi bezami. Pieczemy w temp. 180°C ok. 40 min. Po ostudzeniu  kroimy wzdłuż na dwa blaty. Biszkopt łatwiej kroi się, gdy upieczemy go wcześniej, np. w przeddzień przekładania.

 

Wykonanie warstwy malinowej:

Maliny oczyszczamy , płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody. Przecieramy przez sitko. Przecier uzupełniamy wodą do objętości 1 litra, dodajemy cukier, zagotowujemy. Zestawiamy z ognia i natychmiast  rozpuszczamy galaretki stale mieszając.  Po dokładnym rozpuszczeniu się galaretek odstawiamy do przestudzenia. Gdy przecier malinowy zacznie wyraźnie tężeć wykładamy na dolny blat biszkoptowy i wkładamy do lodówki do całkowitego zatężenia.

 

Wykonanie warstwy śmietanowej

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy pod koniec cukier  puder i cukier wanilinowy. 

Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy jak najmniejsża ilością wrzątku  i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny (ewentualnie delikatnie podgrzewamy, gdyby żelatyna nie chciała się rozpuścić). Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim strumyczkiem do ubitej śmietamy, mieszając łyżką lub robotem ręcznym na małych obrotach.

Natychmiast wylewamy na zatężałą galaretkę i wkładamy ponownie do lodówki.

Gdy bita śmietana wyraźnie stężeje, nakładamy delikatnie biszkoptowy blat z bezą, leciutko dociskamy palcami. Ciasto wkładamy do lodówki. 

Najlepiej smakuje, gdy na jakiś czas przed podaniem wyjmiemy z lodówki, aby  uzyskało temperaturę pokojową. 

 

 

 ciasto z malinami, bitą śmietaną i bezą

 

 

ciasto z malinami, bitą śmietaną i bezą

 

 

 ciasto z malinami, bitą śmietaną i bezą

 

 

 

 

 Polecam również:

 

 

 Torcik śmietankowo-malinowy z porzeczkami  Rolada biszkoptowa z kremem malinowym Przekładaniec serowy z galaretką malinową  Tort malinowy ślimaczek

 

 

 

 

 

 

Komentarze (8)

Dodaj komentarz
  • jola8000

    Super wygląda, takie kolorowe i smakowite

  • izaa_a

    jak ja lubię te Twoje przekładane ciasta, sa po prostu pyszne

  • agabi22

    pysznie:) Pozdrawiam potravel.pl

  • Gość: [gosia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Probowal ktos z mrozonymi malinami czy wyjdzie?? Sliczny mmm:-)

  • Gość: [Magda] *.adsl.inetia.pl

    Bardzo zachęcające foto, aż slinka leci :)

  • Gość: [Magda] *.adsl.inetia.pl

    Normalnie rozkosz:)

  • Gość: [kasia] *.zagorz.net

    Próbuję zrobić to ciastko :)
    Wygląda pysznie, ale moje malinowe jest strasznie słodkie, chyba przesadziłam z cukrem ;p

  • Gość *.adsl.inetia.pl

    Zrobiłam to pyszne ciasto na urodziny w podwójnej wersji:jedno do pracy drugie dla gości w domu.Wyszlo dokładnie jak na zdjęciu a w smaku-poezja :)

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci