Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

SOK Z ARONII

dagmara_65

 

W tym roku krzak aronii w moim ogrodzie wydał niespodziwanie dużo owoców. Generalnie zbiorów dokonuje się jesienią, tuż po pierwszych przymrozkach. Jednakże ze względu na panującą suszę, a co za tym idzie  duże prawdopodobieństwo zainteresowania się moją aronią okolicznego ptactwa, postanowiłam ją zerwać zanim nastąpi atak. 

Owoce aronii można również przemrozić w zamrażalniku. W zasadzie nam nie przeszkadza lekko cierpki smak soku. Dodatek świeżych liści wiśni niweluje w znacznym stopniu cierpkość aronii i nadaje dobrego, specyficznego smaku i aromatu. Można też dodać  liście malin, jednak dotychczas nie stosowałam ich do wyrobu soku.

Sok z aronii warto robić ze względu na wiele dobroczynnych właściwości leczniczych tych owoców.

 

 

sok z aronii

 

 

 

Składniki:

  • 4 litry odszypułkowanych owoców aronii
  • 2 - 3 litry wody
  • 1 - 2 kg cukru
  • 1 szklanka soku z cytryn ( z 5-6 sztuk)
  • 3 - 4 dobrych garści liści z wiśni 

 

Wykonanie:

Owoce aronii myjemy, odszypułkowujemy, jeszcze raz płuczemy na durszlaku i dajemy do garnka. Wrzucamy świeże, zdrowe i dokładnie umyte liście wiśni, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 30 minut. Odstawiamy do ostudzenia (można zostawić na noc). Sok przecedzamy przez sitko, dodajemy cukier, sok z cytryny i gotujemy ok. 1 minuty.

Gorący sok wlewamy do słoiczków, butelek, zamykamy  i odwracamy do góry dnem na ok. 5 minut. Przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy. 

Uwaga : pozostałe z odcedzenia soku owoce można zmiażdżyć i odcisnąć zawarte w nich resztki soku, odcedzić przez gazę na sitku, dodać cukier, sok z cytryny, zagotować i zlać do słoiczków.

 

 

sok z aronii

 

 sok z aronii

 

 

sok z aronii

 

 

 

 

Polecam również

 

 

Kompot z czarnych winogron 

 

 

 

 

 

 

PRZEPISY NA CIASTA I INNE SŁODKOŚCI Z JABŁKAMI >

< CIASTO DROŻDŻOWE Z KREMEM GRYSIKOWYM I ŚLIWKAMI



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (21)

Dodaj komentarz
  • wiosenka27

    Ja dodawałam również liście czarnej porzeczki ale z wiśniowymi smakuje mi najbardziej:)

  • Gość: [a la gosia] *.adsl.inetia.pl

    u mnie aronia nie obrodziła jak u ciebie i zastanawiam się co też można zrobić z trzema garściami owocu...
    Sok musi być pyszny
    pozdrawiam

  • Gość: [ola] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Jak zmieszamy ze spirytusem to będzie super naleweczka.

  • majanaboxing

    Pyszny jest i zdrowy. Bardzo lubię aronię w ogóle.
    Pozdrowienia :)

  • izaa_a

    ale fajny ma kolorek

  • anndyn

    Świetne zdjęcia :) a sok z aronii bardzo dobry zawsze jest zwłaszcza z jakimś dodatkiem ;p

  • galeriainspiracja

    Czy na bazie takiego soku, można zrobić likier ?

  • mycash79

    Super blog, fajnie go prowadzisz

  • agattekh

    Dosyć, że pyszny to jeszcze zdrowy :-)

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    proszę o informację jak przeliczyć podane proporcje składników na kilogramy, gdyż moje owoce są zamrożone i ciężko mi je przeliczyć na litry

  • dagmara_65

    Wiosenko masz rację liście wiśni są lepsze, nam też lepiej smakuje sok aroniowy własnie z tymi liśćmi.
    A la gosia szkoda, ze tak sie stało, może w nastepnym roku obrodzi ;)
    Taką ilość dodałabym chyba do jakiegoś kompotu.
    Olu o tak !
    Majanko dokładnie! ... i pyszny i zdrowy :)
    Iza ten kolorek też mi się bardzo podoba :)
    Anndyn o tak! z dodatkiem jest baaaardzo dobry :))
    Galeriainspiracja likier to nie wiem , ale nalewkę to owszem !
    Mycash dziękuję za przemiłe słowa :)
    Agatko dokładnie !
    Gościu przelicznika nie znam, ale właśnie przed chwilą zważyłam litr owoców aronii i ważyły 600 gram.

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    dziękuje za informację, właśnie jestem w trakcie przygotowywania soku:) W kuchni ślicznie pachnie gotującymi się aroniami

  • Gość *.leon.com.pl

    Witam czy ten sok jest cierpki

  • dagmara_65

    Gościu a proszę bardzo :) Też lubię ten zapach :)
    Gościu nie jest cierpki, tak jak pisałam liście wiśni w znacznym stopniu niwelują cierpkość. A dodam jeszcze, że również dodatek soku z cytryny i cukier zmniejszają cierpkość soku.
    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • Gość *.opera-mini.net

    Witam, czy można dodac kwasek cytrynowy zamiast cytryny?

  • dagmara_65

    Gościu można, ale o wiele zdrowszy jest sok z cytryny.

  • Gość: [klott] *.adsl.inetia.pl

    A czy mogę potraktować owoce wyciskarką,i ......... co dalej, jak zrobić by sok był jak najzdrowszy?

  • dagmara_65

    Klott myślę, że to dobry pomysł z tą wyciskarką, ....... co dalej, to również i moje pytanie do ekspertów w tej dziedzinie, aby sok był jak najzdrowszy :)

  • Gość 91.212.223.*

    Witajcie mam pytanie, jak odróżnić w słoiczku sok z aronii od soku czarnego bzu?
    Jeśli się nie da, to jak odróżnić smakowo ?

    Pytam, bo dwa lata temu wstawiłem do piwnicy soki; z bzu i aronii. No i oczywiście zapomniałem co jest co :-)

  • Gość: [bocen] *.internetdsl.tpnet.pl

    A ja dodaję jeszcze zamiast liści wiśni świeżą miętę, polecam

  • Gość: [Misti] *.dhcp-docsis.net.tomkow.pl

    A można zrobić sok bez liści? Po prostu nimi nie dysponuję...

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci