Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

CIASTO DROŻDŻOWE Z KREMEM GRYSIKOWYM I ŚLIWKAMI

dagmara_65

Tego ciasta nie może zabraknąć w sezonie śliwkowym. Jest bardzo smaczne i szybko znika ze stołu. Tym, co mają opory w pieczeniu ciast drożdżowych, mogę zapewnić, że ciasto nie jest trudne w wykonaniu i nie wymaga długiego wyrabiania. Warto się skusić! 

Przepis pochodzi z czasopisma "Ciasta i desery ze śliwkami". Trochę zmodyfikowałam dostosowując do własnych upodobań.

 

ciasto  drożdżowe z kremem grysikowym i śliwkami 

 

Składniki ciasta (na formę o wym 28x40 cm):

  • 500 g mąki
  • 30g świeżych drożdży piekarskich
  • ½ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 200 ml lekko ciepłego mleka 
  • 80g masła 

 

Składniki kremu grysikowego:

  • 700 ml mleka
  • 160 g kaszy manny błyskawicznej
  • ½ szklanki cukru
  • 16 g cukru wanilinowego lub cukru z naturalną wanilią własnej roboty
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 6 żółtek
  • 6 białek

 

dodatkowo:

  • ok. 1 kg śliwek
  • 6 łyżek bułki tartej
  • cukier puder do posypania 

 

Wykonanie ciasta:

Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy do miski. Wykonujemy w mące zagłebienie. Dodajemy do zagłębienia rozkruszone drożdze, 2 łyżeczki cukru i 4 łyżki lekko ciepłego mleka. Składniki w zagłębieniu delikatnie mieszamy. Naczynie nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia rozczynu.

Dodajemy  do naczynia pozostałe mleko, cukier, schłodzone, ale jeszcze płynne masło i jajko. Składniki wyrabiamy na jednolitą masę.

Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

 

Wykonanie kremu grysikowego:

Mleko wlewamy do rondelka i stawiamy na płytce zabezpieczającej przed przypaleniem. Mleko gotujemy z cukrem i cukrem wanilinowym (z naturalną wanilią). Wsypujemy stopniowo kaszkę, stale mieszając i przez 5 minut od chwili zagotowania trzymamy na małym ogniu (pamietając o stałym mieszaniu). Zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtka, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

 

Ciag dalszy wykonania ciasta

Wyrośniete ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia ( 20 - 30 minut).

W tym czasie myjemy  śliwki, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na połówki i usuwamy pestki.

Do przestudzonego kremu grysikowego dodajemy drobniutko posiekaną skórkę pomarańczową, ubite na sztywną pianę białka i dokładnie mieszamy.

Ciasto posypujemy równomiernie bułką tartą i wykładamy delikatnie krem grysikowy kupkami, a następnie równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta.

Na kremie rozkładamy połówki śliwek brzuszkami do dołu, jedna obok drugiej.

Wstawiamy do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika i pieczemy ok. 50 minut.

Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone, jeżeli tak, wyłączamy piekarnik i przy otwartych drzwiczkach pozostawiamy ok. 5 minut. 

Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. 

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 

 

 

ciasto  drożdżowe z kremem grysikowym i śliwkami 

 

 ciasto  drożdżowe z kremem grysikowym i śliwkami

 

 

Polecam również

 

 Ciasto śliwkowo-kokosoweCiasto drożdżowe z jabłkami   Placek ze śliwkamiBawarski placek ze śliwkami

 

 

 

 

 

Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • alinkawyka

    Tak apetycznie wygląda, że jutro upiekę to ciasto:)

  • izaa_a

    pyszne ciasto; w sam raz do kawy

  • Gość: [Asa_6niebo] *.centertel.pl

    pysznie wygląda to ciasto! już czekam na sezon śliwkowy

  • dagmara_65

    Alinko, Iza i Asa_6niebo dziękuję Wam za miłe komentarze i pozdrawiam :)

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci