Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

BISZKOPT -przepis podstawowy

dagmara_65

Udany biszkopt, które zwykle pieczemy przed wykonaniem tortu, to połowa sukcesu.

Jeżeli już opanujemy tą czynność, wówczas bez obaw można będzie korzystać z mnóstwa przepisów na te wspaniałe słodkości.

Zwłaszcza teraz w okresie letnim, gdy mamy mnóstwo owoców możemy bardzo szybko zrobić lekkie, delikatne w smaku torty, torciki czy inne, prostsze przekładańce.

Biszkopt przełożony kremem z bitej śmietany z dodatkiem świeżych owoców to ciasto, które się latem najchętniej je. Polecam :) 

 

 biszkopt - przepis podstawowy

 

 

Składniki (na tortownicę o średnicy 27cm):

  • 8 jajek
  • 1¼ - 1½  szklanki cukru drobnego kryształu
  • 1 szklanka mąki pszennej krupczatki
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

 

Wykonanie

Wnętrze tortownicy powlekamy tłuszczem i wyścielamy papierem do pieczenia, przy czym obręcz ok. 2 cm ponad jej wysokością.  Żółtka ucieramy z sokiem z cytryny. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając pod koniec porcjami cukier.

Do ubitych białek wlewamy cienkim strumieniem utarte żółtka, stale mieszając w jedną stronę widelcem. Wsiewamy małymi porcjami wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia, w dalszym ciągu mieszając delikatnie w jedną stronę widelcem. Nie mieszamy zbyt długo, tylko do połączenia się składników.

Delikatnie wykładamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię szpatułką i wkładamy na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 160°C. Pieczemy w tej temp. ok. 20 minut (do czasu całkowitego wyrośniecia wypieku), po czym zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze ok. 15 minut. Zwykle wystarczy piec 35 minut ( tak jest w przypadku mojego piekarnika).  Po tym czasie biszkopt sprawdzamy patyczkiem, jeżeli jest suchy, wyłączamy piekarnik i przy otwartych drzwiczkach trzymamy ciasto ok. 5 minut. Wyjmujemy tortownicę z piekarnika i  odwracamy na deseczkę wyścieloną papierem do pieczenia.

Zdejmujemy obręcz, dno tortownicy oraz delikatnie, aby nie uszkodzić ciasta, papier ( można  zdjąć papier  natychmiast po upieczeniu lub później, ale wówczas trzeba papier nawilżyć wodą, aby  łatwiej można było go usunąć.  Odstawiamy do całkowitego przestudzenia.

Biszkopt kroimy na 3 - 5 równych  blatów, najlepiej następnego dnia, wówczas łatwiej się kroi. 

 

 biszkopt - przepis podstawowy

 

 

biszkopt - przepis podstawowy

 

 

 

 

Polecam również:

  

Rolada biszkoptowa-przepis podstawowy Biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową  Ciasto z kremem cytrynowym Lekki tort z kremem porzeczkowym

 

 

 

 

 

 

KAPUSTA, KALAFIOR, BROKUŁY - przepisy kulinarne >

< PRZEPISY NA CIASTA BEZ PIECZENIA



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (10)

Dodaj komentarz
  • izaa_a

    jaki sliczny

  • majanaboxing

    Dobry przepis na biszkopt zawsze się przyda. Jaki wysoki ten biszkopt u Ciebie!:)

  • Gość: [Szafunia] *.caterina.com.pl

    Fajnie i prosto napisane :) Pomocne.

  • agabi22

    pięknie wyrósł, pozdrawiam potravel.pl

  • magpie101

    Witam!
    Na wstepie dodam, ze jestem zachwycona Pani blogiem, na sobote zamierzam upiec cytrynowca i zastanawiam sie jeszcze nad drugim ciastem ale nie moge sie zdecydowac :). Zawsze biszkopt kupowalam w piekarni ale tym razem chce sama upiec i nie wiem, ktory? Ten przepis podstawowy jest z maka krupczatka, a inne pozostale biszkopty, ktore Pani robila w ciastach przekladanych sa z maka pszenna+ziemniaczana. Zastanawiam sie, ktory biszkopt jest lepszy w smaku, i ktory mam wieksza pewnosc, ze wyjdzie idealnie? Dodam ze bede piec na prostokatnej blaszce. Pozdrawiam :)

  • dagmara_65

    Iza dzięki :)
    Majanko o tak, dobry przepis to połowa sukcesu :)
    Szafunia dzięki :)
    Agabi dzięki :)
    Magpie przepis podstawowy na biszkopt polecam do wykonania tortów, których blaty wymagają ponczowania. Dobre są też do przekładania bitą śmietaną i owocami. Natomiast te wcześniejsze moje przepisy na biszkopty są dobre do gęstych kremów lub gęstych mas owocowych. W zasadzie wszystkie biszkopty, które są na moim blogu zawsze udają się.
    PS. Serdecznie dziękuję Ci za przemiłe słowa :)

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • Gość: [joannaaaaaa] *.legionowodom.pl

    Witam serdecznie! Dzisiaj robiłam biszkopt po raz pierwszy i skorzystałam z Pani przepisu. Ciasto wyrosło pięknie, przecięłam je na 4 części i oczywiście spróbowałam - pychota!!! Przy kolejnych wypiekach na pewno zajrzę ponownie, pozdrawiam:)

  • Gość *.superkabel.de

    BISZKOPT WYSZEDL MI REWELACYJNIE ; JUZ WIELE BISZKOPTOW PIEKLAM ALE TEN PRZEPIS OD PANI JEST SUKCESEM ;PIEKNIE ROSNIE A W SMAKU MMMM ROZPLYWA SIE W USTACH ; I TEZ NAUCZYLAM SIE JEDNEGO OD PANI ;TEMPERATURA PIEKARNIKA JEST BARDZO WAZNA CZEGO WCZESNIEJ NIE WIEDZIALAM ;ZAWSZE WSTAWIALAM NA 200 STOPNI I MI BISZKOPT TAK NIE WYRASTAL I BYL BARDZO ZBITY ; JESZAZCE RAZ Z SERCA ZA CUDO PRZEPIS DZIEKUJE; POZDRAWIAM CIEPLUTKO

  • Gość: [Okalina] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Że też musiałam upiec tyle biszkoptów, hmm, byle jakich, żeby wreszcie trafić TUTAJ :-)
    Upiekłam, spróbowałam i odpłynęłam.....w puchate biszkoptowe niebo.
    Dziękuję, nawet nie wyobrażasz sobie, jak bardzo. I pozdrawiam cieplutko pozostając wierną fanką.

  • Gość: [Robert1] *.hornet.pl

    Polecam dodać dwie łyżeczki gęstego jogurtu. Biszkopt będzie delikatniejszy.
    Pozdrawiam Robert (mojeprzepisy.pl)

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci