Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
Blog > Komentarze do wpisu

BISZKOPT -przepis podstawowy

Udany biszkopt, które zwykle pieczemy przed wykonaniem tortu, to połowa sukcesu.

Jeżeli już opanujemy tą czynność, wówczas bez obaw można będzie korzystać z mnóstwa przepisów na te wspaniałe słodkości.

Zwłaszcza teraz w okresie letnim, gdy mamy mnóstwo owoców możemy bardzo szybko zrobić lekkie, delikatne w smaku torty, torciki czy inne, prostsze przekładańce.

Biszkopt przełożony kremem z bitej śmietany z dodatkiem świeżych owoców to ciasto, które się latem najchętniej je. Polecam :) 

 

 biszkopt - przepis podstawowy

 

 

Składniki (na tortownicę o średnicy 27cm):

  • 8 jajek
  • 1¼ - 1½  szklanki cukru drobnego kryształu
  • 1 szklanka mąki pszennej krupczatki
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

 

Wykonanie

Wnętrze tortownicy powlekamy tłuszczem i wyścielamy papierem do pieczenia, przy czym obręcz ok. 2 cm ponad jej wysokością. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka ucieramy z sokiem z cytryny. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając pod koniec porcjami cukier.

Do ubitych białek wlewamy cienkim strumieniem utarte żółtka, stale mieszając w jedną stronę widelcem. Wsiewamy małymi porcjami wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia, w dalszym ciągu mieszając delikatnie w jedną stronę widelcem. Nie mieszamy zbyt długo, tylko do połączenia się składników.

Delikatnie wykładamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię szpatułką i wkładamy na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 160°C. Pieczemy w tej temp. ok. 20 minut (do czasu całkowitego wyrośniecia wypieku), po czym zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze ok. 15 minut. Zwykle wystarczy piec 35 minut ( tak jest w przypadku mojego piekarnika).  Po tym czasie biszkopt sprawdzamy patyczkiem, jeżeli jest suchy, wyłączamy piekarnik i przy otwartych drzwiczkach trzymamy ciasto ok. 5 minut. Wyjmujemy tortownicę z piekarnika i  odwracamy na deseczkę wyścieloną papierem do pieczenia.

Zdejmujemy obręcz, dno tortownicy oraz delikatnie, aby nie uszkodzić ciasta, papier ( można  zdjąć papier  natychmiast po upieczeniu lub później, ale wówczas trzeba papier nawilżyć wodą, aby  łatwiej można było go usunąć.  Odstawiamy do całkowitego przestudzenia.

Biszkopt kroimy na 3 - 5 równych  blatów, najlepiej następnego dnia, wówczas łatwiej się kroi. 

 

 biszkopt - przepis podstawowy

 

 

biszkopt - przepis podstawowy

 

 

 

 

Polecam również:

  

Rolada biszkoptowa-przepis podstawowy Biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową  Ciasto z kremem cytrynowym Lekki tort z kremem porzeczkowym

 

 

 

 

 

 

wtorek, 16 lipca 2013, dagmara_65
http://wkuchennymoknie.blox.pl/2013/07/BISZKOPT-przepis-podstawowy.html
Komentarze
2013/07/16 09:24:51
jaki sliczny
-
2013/07/16 23:42:23
Dobry przepis na biszkopt zawsze się przyda. Jaki wysoki ten biszkopt u Ciebie!:)
-
2013/07/17 11:04:11
Fajnie i prosto napisane :) Pomocne.
-
2013/07/17 16:06:53
pięknie wyrósł, pozdrawiam potravel.pl
-
2013/08/14 14:06:26
Witam!
Na wstepie dodam, ze jestem zachwycona Pani blogiem, na sobote zamierzam upiec cytrynowca i zastanawiam sie jeszcze nad drugim ciastem ale nie moge sie zdecydowac :). Zawsze biszkopt kupowalam w piekarni ale tym razem chce sama upiec i nie wiem, ktory? Ten przepis podstawowy jest z maka krupczatka, a inne pozostale biszkopty, ktore Pani robila w ciastach przekladanych sa z maka pszenna+ziemniaczana. Zastanawiam sie, ktory biszkopt jest lepszy w smaku, i ktory mam wieksza pewnosc, ze wyjdzie idealnie? Dodam ze bede piec na prostokatnej blaszce. Pozdrawiam :)
-
2013/08/16 11:39:23
Iza dzięki :)
Majanko o tak, dobry przepis to połowa sukcesu :)
Szafunia dzięki :)
Agabi dzięki :)
Magpie przepis podstawowy na biszkopt polecam do wykonania tortów, których blaty wymagają ponczowania. Dobre są też do przekładania bitą śmietaną i owocami. Natomiast te wcześniejsze moje przepisy na biszkopty są dobre do gęstych kremów lub gęstych mas owocowych. W zasadzie wszystkie biszkopty, które są na moim blogu zawsze udają się.
PS. Serdecznie dziękuję Ci za przemiłe słowa :)

Pozdrawiam Was cieplutko :)
-
Gość: joannaaaaaa, 176-102-187-39.legionowodom.pl
2014/04/08 17:11:25
Witam serdecznie! Dzisiaj robiłam biszkopt po raz pierwszy i skorzystałam z Pani przepisu. Ciasto wyrosło pięknie, przecięłam je na 4 części i oczywiście spróbowałam - pychota!!! Przy kolejnych wypiekach na pewno zajrzę ponownie, pozdrawiam:)
-
Gość: , 31-19-223-215-dynip.superkabel.de
2014/06/23 14:28:26
BISZKOPT WYSZEDL MI REWELACYJNIE ; JUZ WIELE BISZKOPTOW PIEKLAM ALE TEN PRZEPIS OD PANI JEST SUKCESEM ;PIEKNIE ROSNIE A W SMAKU MMMM ROZPLYWA SIE W USTACH ; I TEZ NAUCZYLAM SIE JEDNEGO OD PANI ;TEMPERATURA PIEKARNIKA JEST BARDZO WAZNA CZEGO WCZESNIEJ NIE WIEDZIALAM ;ZAWSZE WSTAWIALAM NA 200 STOPNI I MI BISZKOPT TAK NIE WYRASTAL I BYL BARDZO ZBITY ; JESZAZCE RAZ Z SERCA ZA CUDO PRZEPIS DZIEKUJE; POZDRAWIAM CIEPLUTKO
-
Gość: Okalina, dma217.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/09/01 11:20:40
Że też musiałam upiec tyle biszkoptów, hmm, byle jakich, żeby wreszcie trafić TUTAJ :-)
Upiekłam, spróbowałam i odpłynęłam.....w puchate biszkoptowe niebo.
Dziękuję, nawet nie wyobrażasz sobie, jak bardzo. I pozdrawiam cieplutko pozostając wierną fanką.

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 ciasta z owocami

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 

przepisy na ciasta przekładane

 

przepisy na ciasta i desry z jagodami, malinami i porzeczkami

 

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

 

ogórki, cukinia-potrawy i przetwory

 

szbkie i proste dania

 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi