Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

PULPETY Z INDYKA W SOSIE KOPERKOWYM

dagmara_65

Bardzo cenię sobie w swojej kuchni mięso indycze, głównie ze względu na delikatny smak i walory dietetyczne. Stosuję je zarówno do gotowania zup jak i do drugiego dania. Dzisiaj wystawiam W KUCHENNYM OKNIE pulpety z indyka w sosie koperkowym w których  ostatnio bardzo rozsmakowaliśmy się. Świetnie smakują z kaszą jęczmienną na sypko i sałatką z czerwonych buraczków. Polecam :) 

 

 

pulpety z indyka w sosie koperkowym 

 

 Składniki:

  • 500g mięsa mielonego indyczego
  • 1 jajko
  • 1 namoczona w zimnej wodzie duża  kajzerka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 średnia cebula 
  • ok. ½ łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • olej do smażenia

 

Składniki sosu koperkowego

  • 500ml wody
  • ½ szklanki mleka
  • 2-3 płaskie łyżki mąki 
  • 3 - 4 łyżki siekanego koperku
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • ½ łyżki masła 
  • sól do smaku

 

Wykonanie pulpetów

Do mielonego  mięsa dajemy namoczoną w wodzie bułkę dokładnie odciśniętą z wody, drobno posiekaną cebulkę, bułkę tartą, kaszę manną, jajko, zioła prowansalskie, pieprz i sól do smaku. Całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na ok. 15 minut, aby kasza i bułka tarta napęczniały. Wilgotną dłonią formujemy z tak przygotowanej masy mięsnej kulki i  smażymy na oleju na średnim ogniu po ok. 2 minuty z każdej strony. W rondelku gotujemy 500ml wody i wkładamy podsmażone pulpety ( daję  zwykle 8 sztuk, a pozostałe odkładam do całkowitego ostygnięcia i wkładam do lodówki lub zamrażam do kolejnego spożycia). Gotujemy pod pokrywką na średnim ogniu ok. 15 minut. Ugotowane pulpety wyjmujemy na półmisek a z wywaru robimy sos.

 

Wykonanie sosu koperkowego

Mąkę miksujemy w mleku i wlewamy do wywaru. Gotujemy przez krótki czas do zagęszczenia sosu. Dodajemy masło, śmietanę, drobno posiekany koperek, sól do smaku i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy pulpety.

 

 

pulpety z indyka w sosie koperkowym

 

 

pulpety z indyka w sosie koperkowym

 

 

pulpety z indyka w sosie koperkowym

 

 

 

Polecam również:

 

 Kulki mięsne w warzywach Kotlety mielone z jajkiem sadzonymKotlety mielone z kapustą i kaszą manną podduszane Kotlety drobiowe oszczędnościowe

 

 

 

 

KASZA JĘCZMIENNA NA SYPKO (jak gotować) >

< SZYBKIE CIASTO Z RABARBAREM



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (13)

Dodaj komentarz
  • izaa_a

    tez bardzo lubie i w dodatku szybko sie robi

  • Gość: [my simple cuisine] *.hsd1.pa.comcast.net

    Przypomnial mi sie smak z dziecinstwa ... pysznosci ;)

  • Gość: [marta] 91.240.101.*

    dzień dobry,
    proszę o podpowiedź jakie części mięsa z indyka używa Pani do tych pulpetów?

  • dagmara_65

    Iza dokładnie :)
    My simple cuisine wspaniale :)
    Marta używam mięsa udowego lub pierś, a przeważnie pół na pół. Można też użyć gotowego (jest dostępne w sprzedaży), najlepiej z Indykpolu.

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • agattekh

    Ale pyszny obiadek :-)

  • Gość: [mery] *.dynamic.chello.pl

    pycha robiłam są smaczne a mięso bardzo delikatne

  • tomasz.werd

    Próbowałem. Taki delikatny smak. plus że szybko można przyrzadzić

  • Gość: [ 1084 1072 1088 1090 1091 1096 1082 1072 ] *.dynamic.chello.pl

    dziś zrobiłam i wyszły super!

  • dagmara_65

    Dziękuję Wam za miłe słowa i cieplutko pozdrawiam :)

  • Gość: [Sylwia] *.eaw.com.pl

    W jaki sposób dodajemy namoczoną bułkę i czy ważne jest w jakiej wodzie (ciepłej/zimnej) będzie moczona? Dziękuję za odp i pozdrawiam :)

  • Gość: [Iga Dietmap.pl] *.dynamic-ww-4.vectranet.pl

    Poezja! Moja babcia robi najlepsze, chyba w końcu muszę sięgnąć po jej przepis i te kuchenne smakołyki przenieść do mojej kuchni! :))

  • Gość: [nukamemanami] *.bb.sky.com

    Przepyszne, pierwszy raz smakuja mi pulpety, ktore sama zrobilam. Swietny przepis!

  • dagmara_65

    Sylwia jak podałam w przepisie, moczę suchą bułkę w zimnej wodzie. Gdy całkowicie rozmięknie, maksymalnie wyciskam z niej wodę i wyrabiam z mięsem mielonym. Dodaję również suchą bułkę tartą.
    Iga Dietmap.pl dobry pomysł :)
    nukamemanami dzięki za miłe słowa ! Cieszę się, że wyszły Ci przepyszne :)

    Pozdrawiam Was cieplutko:)

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci