Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

NAJSZYBSZE CIASTO Z TRUSKAWKAMI

dagmara_65

W sezonie truskawkowym to ciasto gości w naszym domu bardzo często. Jest tak szybkie w wykonaniu, leciutkie, puszyste i bardzo smaczne, że można je piec niemal codziennie.  Piekę je  od wielu lat wzorując się na przepisie na "Najszybszy placek" zamieszczony w Przepisach  Czytelnków - Wiosna z 1995r. 

Przepis na najszybsze ciasto z  truskawkami jest dla mnie perfekcyjny i wykorzystuję go również z innymi owocami. Polecam :)

 

najszybsze ciasto z truskawkami 

 

Składniki (na formę o wym 28x40 cm): 

  • 3 jajka
  • 1½ szklanki cukru
  • 1½ szklanki śmietany 24%
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki soku z cytryny 
  • ewentualnie kilka kropli aromatu cytrynowego
  • ok. 600g truskawek (najlepiej dość dużych)
  • cukier puder do posypania

 

Wykonanie

Truskawki płuczemy, odszypułkowujemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody. 

Białka ubijamy na sztywno robotem ręcznym, dodajemy porcjami cukier, żółtka i dalej ubijamy. Odstawiamy miksowanie robotem i przechodzimy na ręczne mieszanie. Wlewamy cienkim strumieniem śmietanę, olej, sok z cytryny, ewentualnie aromat cytrynowy, a następnie wsiewamy porcjami mąkę dokładnie wymieszaną z proszkiem do pieczenia, stale mieszając dużą łyżką lub pałką.

Nie mieszamy zbyt długo, tylko do połączenia się wszystkich składników i uzyskania jednolitej mieszaniny. Zbyt długie mieszanie może spowodować, że uzyskamy wypiek mało puszysty.

Ciasto wykładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię i układamy przepołowione wzdłuż truskawki przecięciem do góry.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C (termoobieg 175°C), w jego środkowej części przez ok. 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone. Jeżeli tak, to wyłączamy ogrzewanie, trzymamy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach ok. 5 minut, po czym wyjmujemy  do ostygnięcia. Posypujemy wierzch ciasta cukrem pudrem. 

 

 

 

najszybsze ciasto z truskawkami

 

 

najszybsze ciasto z truskawkami

 

 

najszybsze ciasto z truskawkami 

 

 

 

 

Polecam również

 

 Ciasto Zebra    Torcik stracciatella z truskawkami    Ciasto z białą czekoladą i truskawkamiRomby z rodzynkami i migdałami

 

 

 

 

 

Komentarze (50)

Dodaj komentarz
  • Gość: [kuchnia-domowa-ani.blogspot.com] *.189.218.66.skyware.pl

    W weekend robiłam podobne, tylko na maślance. Szybkie, bez użycia miksera no i pyszne!

  • panna_malwinna

    Uwielbiam ciasta z owocami. Pysznie się prezentuje :)

    pozdrawiam

    Malwinna

  • pao77

    Truskawki i ciacho to coś dla mnie. Pysznie tu u Ciebie. Pozdrawiam.

  • izaa_a

    takie ciasta są szybkie i szybko znikają ;))

  • Gość *.cn.net.pl

    Witam ;) Nie spotkałam się ze śmietaną 24 % ?? 18%, 30 % owszem, ale 24 % ?? Zaszła pomyłka ?? a nie to proszę o jakieś wskazówki :D

  • agattekh

    Jadłam dzisiaj do kawy podobne ciacho, Twoje wygląda równie pysznie :-)

  • Gość: [Monik.] *.krt.net.pl

    Bardzo dobry przepis, skorzystałam z niego dzisiaj i cała blacha rozeszła się w mig :)

  • Gość: [patiiii] *.dynamic.chello.pl

    Ciasto super! Wyszło idealne! Mozna smialo dac duzo truskawek bo ciasto wychodzi wysokie. Dzieki za przepis:)

  • Gość: [Alka] *.dynamic.gprs.plus.pl

    No własnie, co z tą śmietaną 24%, wymieszać pół na pół 18% i 30%, Czy moze kupić 22%?

  • Gość: [MARIS] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ciasto wyszło super pyszne .Polecam .Dałam 1 kg truskawek .

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    pyszne!! pięknie pachnie i wygląda:)

  • lotnik84

    Bardzo podobne ciasta często moja babcia robiła, wygląda bardzo smakowicie :-) Pozdrawiam

  • kuchcikowo

    Super są takie ciasta, bo kiedy za oknem upał, to ciasto jest jak znalazł :)

  • mufinka79

    Hej! Nominuję Twojego bloga do Liebster Blog Award.

    Pozdrawiam kuchnianaobcasach.blogspot.com/

  • dagmara_65

    Aniu świetnie! muszę i ja zrobić następnym razem na maślance.
    Malwinna ja też, dzięki serdeczne za miłe słowa :)
    Pao dziękuję za miłe słowa :)
    Iza dokładnie !
    Gościu jest w sprzedaży śmietana 24%.
    np. ta: www.podlaskamarka.pl/laureaci/28-smak-duy-producent/266-śmietana24.html Czy jest wszędzie tego nie wiem.
    Agatko prawda, że pyszne?
    Monik miło mi, że ciasto smakowało i cała blacha rozeszła się w mig :)
    Patiiii cieszę się, że ciasto wyszło super i smakowało :)
    Alka jak najbardziej można użyć 22%. Różnica jest naprawdę znikoma :)
    MARIS ciesze się, że jesteś zadowolona z ciasta :)
    Gościu dzięki serdeczne :)
    Lotnik babcine ciasta są smakowite :)
    Kuchcikowo no właśnie, przy upałach najlepsze są najszybsze i owocowe :)
    Mufinka dziękuję serdecznie za nominację :)

  • Gość: [Kasia-sc] *.tvn.pl

    Jakie wymiary ma mieć blacha? :)

  • Gość: [cichy] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Uwielbiam truskawki... i wszelkiego rodzaju ciasta z truskawkami. To też musi być pyszne. Piękne zdjęcia.

  • Gość: [naleśniki] *.centertel.pl

    delicje!!!! moje dzieciństwo:D

  • dagmara_65

    Kasiu tak jak napisałam forma o wymiarach 28x40cm.
    Cichy dziekuje za miły komentarz :)
    Naleśniki smakołyki z dzieciństwa mile się wspomina :)

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • Gość 195.116.102.*

    ja w zeszłym roku takie ciasto podawałam ze zmiksowanymi truskawkami(było polane),taka letnia wersja szarlotki na ciepło z lodami:)pychaaa...

  • Gość: [MARTA] *.cdma.centertel.pl

    PYSZNE. DZISIAJ ROBIŁAM. WYROSŁO ZNAKOMICIE

  • Gość: [jaga642] *.slupsk.vectranet.pl

    cieszę się że znalazłam ten przepis, bo właśnie takiego ciasta szukałam

  • Gość: [Fairy] *.waw-net.pl

    Nareszcie trafiłam na przepis na naprawdę smaczne ciasto z owocami :) Może nie jest aż tak mega szybkie, ale dość szybkie ;) Specjalnie dzis powędrowałam o śmietanę, oczywiście 24% nie było, ale wystarczyła 22%. Dodalam trochę mniej cukru, bo wolę mniej słodsze. Na pewno jeszcze je będę robić nie raz. Dzieki śmietanie ma fajny smak.

  • dagmara_65

    Gościu z pewnością było pyszne :)
    MARTA cieszę się, że jesteś zadowolona z wypieku :)
    Jaga no to życzę smacznego :)
    Fairy najważniejsze, że jesteś zadowolona :)
    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • Gość: [mamuśka2] 217.153.9.*

    Ciasto wygląda wspaniale, ale do jak dużej formy podajesz składniki.

  • Gość: [ewa] *.um.warszawa.pl

    ciasto piekłam wczaraj. jest pyszne, może tylko za malo truskawek. ja dałam śmietankę 30%. pozdrawiam

  • Gość: [Natall] *.internetdsl.tpnet.pl

    Dzięki za wspaniały przepis. Jeżeli ciasto wyszło w moim wykonaniu, a najwiekszy krytyk (mąż) chwalił i pochłaniał ciasto, tak jak reszta gości, znaczy że wykonanie to nic trudnego, a wychodzi przepyszne. Moja modyfikacja polegała na zmienie owoców (śliwki - mniej niż 1 kg) oraz dodaniu całego proszku do pieczenia. Następne będzie z jagodami. Dzieki jeszcze raz

  • Gość: [ka] *.dynamic.chello.pl

    dzięki za przepis. wyszło fajne. trochę za słodkie. zmodyfikowałam przepis o tyle, że użyłam jogurtu naturalnego zamiast śmietany i śliwek zamiast truskawek. ale cała strona jest przepiękna. pewnie jeszcze kiedyś tu wrócę :) pozdr.

  • Gość: [Alienowa] *.adsl.inetia.pl

    Właśnie jem ciasto wg tego przepisu. Bardzo ładnie wyrosło. Jak dla mnie jednak trochę za słodkie. Następnym razem zmniejszę ilość cukru. Pozdrawiam:)

  • Gość: [ala] *.petrus.pl

    czy mogą być truskawki mrożone ???

  • Gość: [roxi] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    właśnie zrobiłam , zamiast śmietany 24% dałam 18% i trochę jogurtu naturalnego, wyszło piękne i smaczne ciacho!!!

  • anubis03

    A ja właśnie się zajadam jeszcze cieplutkim ciastem - wyszło przepyszne ;) !

  • dagmara_65

    Mamuśka dzięki, forma tak jak podałam przy składnikach 28x40 cm.
    Ewa zawsze warto sobie dostosować do własnych upodobań i tak też zrobiłaś.
    Natall cieszę się, że skorzystałaś z przepisu i przypadł Ci do gustu, a Twoi najbliżsi cieszyli się smakiem ciasta. Jak widzę, warto sobie modyfikować przepisy.
    Ka dzięki za miłe słowa :)
    Alienowa zależy jakich użyjemy truskawek. Jeżeli będą słodkie , to warto zmniejszyć ilość cukru do ciasta, jeżeli jednak będą kwaśne, lepiej użyć tyle, ile w przepisie podałam.
    Alu myślę, że tak, tylko raczej radziłabym nie rozmrażać.
    Roxi cieszę się, że jesteś zadowolona z ciasta.
    Anubis miło mi :)


    Dziękuję Wam za miłe komentarze i serdecznie pozdrawiam :)

  • Gość: [Beata] *.dynamic.chello.pl

    Witam, Dzięki za przepis - wyszło pyyyycha! Tak pyszne,że już dziś muszę drugie zrobić bo rodzina się domaga:) Swoje " odchudziłam" dodając tylko 0,5 szkl cukru i zamiast śmietanki - jogurt. Pozdrawiam serdecznie

  • Gość: [czelka2] *.dynamic.chello.pl

    na pewno zrobie.zepsul mi sie robot reczny niestety ale mam wielofunkcyjny robot Philips.Da rade?mam na mysli wkladke emulgacyjna do ubijania smietany i robienia majonezu..

  • dagmara_65

    Beata cieszę się, że ciasto smakowało :)
    Czelka jeżeli tą wkładką uda ubić się pianę to można robić robotem. Ale moja mama dawniej robiła to ciasto zupełnie ręcznie. Trzepaczką do jajek ubijała pianę z białek, dodawała cukier, żółtka, a później mieszała pozostałe składniki łyżką. Zawsze się udawało, było bardzo puszyste i szybko znikało ze stołu.

    Pozdrawiam Was serdecznie :)

  • Gość: [olga] *.tomaszow.mm.pl

    Nigdy nie wychodzą mi wypieki a to ciasto wyszło mi SUPER. PYCHOTKA. Ja jednak dodałam śmietanę 30% bo taką akurat miałam w lodówce, a wszystkie składniki mieszałam cały czas robotem i nie dodałam cytryny tylko olejek a mimo to wyszło wybornie ;) Dziękuję za przepis. W końcu zaczęłam wierzyć , że jeśli chodzi o pieczenie to może mi coś wyjść zjadliwego;) teraz pewnie częściej zacznę piec. pozdrawiam

  • Gość: [karola] *.dynamic.gprs.plus.pl

    czym blache smarujesz?

  • Gość: [ania] 46.77.124.*

    Mieszkam na wsi, brak tu sklepu :). Mialam tylko 18%. Zaryzykowałam. Wyszlo pycha!!! Juz nie ma. I bez zakalca, a to u mnie rzadko

  • Gość: [MAczeK :] *.alpha.krakow.pl

    Witam serdecznie :)
    Ciasto wygląda baaardzo smacznie. Mam pytanie. Myślisz, że można zastąpić śmietanę jogurtem naturalnym?

  • dagmara_65

    Olga cieszę się, że ciasto smakowało, gratuluję sukcesu i życzę dalszych udanych wypieków :)
    Karola blachę smaruję zwykle cienką warstwą margaryny, ale tylko po to, aby papier do pieczenia , którym wykładam blachę lepiej do niej przylegał.
    Ania gratuluję i życzę kolejnych sukcesów kulinarnych :)
    MAczeK można, ale osobiście wolę śmietanę. Robiłam z jogurtem, ale to już i nie ta puszystość i nie ten smak.


    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • Gość: [rubinka] *.dolsat.pl

    Świetny przepis,dziękuję . Upiekłam ,śmietanę dodałam 18 % i też wyszło i było bardzo smaczne :) .

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    napewno je zrobie


  • Gość *.dyn.cable.fcom.ch

    pysznosci :) , jedynie dalam smietane 12% ( dbam o swoje i meza boczki =D ) i zukru jedynie 1 szklanke i moim zdaniem jeszcze za slodkie ,ale to juz kwestia smaku :) ... dziekuje i bede czestym gosciem

  • Gość: [kam] 81.219.189.*

    Piekłam, bardzo dobre, tylko zdecydowanie za dużo cukru. Jak spojrzałam to przy takie ilości od razy zmniejszyłam o 2/3. Dałam tylko pół szklanki i jest wystarczająco słodkie. Jest mięciutkie i delikatnie puszyste. Nic a nic zakalca mimo że w stosunku do ilości ciasta owoców dużo. Pominęłam sok z cytryny, ponieważ nie miałam, ale następnym razem to nadrobię, bo brak mi w nim jakiegoś smaku dla przełamania, żeby nie było takie mdłe.

  • dagmara_65

    Rubinka dzięki za miłe słowa :)

    Aalk173 miło mi :)

    Gościu dzięki za miłe słowa :) Warto dostosować do własnych upodobań :)

    Kam Dla nas ciasto nie jest za słodkie. Zależy od słodkości truskawek. Jeżeli truskawki są słodkie to i ja zmniejszyłabym, ale użyłam truskawek niezbyt słodkich.
    Zależy też jakiego cukru użyjemy. Ja używam polskiego cukru z buraka cukrowego.
    Sądzę, że przede wszystkim zależy od naszych smakowych wrażeń, więc warto dostosować do własnych upodobań:).

  • Gość: [anna] *.bb.sky.com

    ciasto wyroslo znakowicie, nie mialam cytryny dalam troche wody, zamiast truskawek dalam maliny, pycha!!

  • dagmara_65

    Anna cieszę się, ze wyrosło znakomicie! jak widać, warto modyfikować .

  • Gość: [Kiniaaa] *.dynamic.chello.pl

    a jeśli uzyje smietany 30%?

  • dagmara_65

    Kiniaaa lepsza jest kwaśna 18% a nawet 12%.

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci