Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

SERNIK CZEKOLADOWY NA ZIMNO

dagmara_65

 

Tym razem wystawiam W KUCHENNYM OKNIE delikatny, kremowy, lekki sernik czekoladowy. Do wykonania spodu wykorzystałam przepis  na biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową  wg.przepisu z czasopisma "Ciasta domowe" nr 232/2012. Masę serową zrobiłam według własnego pomysłu.

Ten sernik czekoladowy na zimno jest jak dla nas bardzo smaczny  i z pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole.

 

 

 

sernik czekoladowy na zimno 

 

Składniki biszkoptu * ( na dużą formę o wym. 28x40 cm):

  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 1½ łyżki kakao
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

 

*UWAGA: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika wykorzystując gotowy ciemny spód tortowy.

Zazwyczaj ma on średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ½ ilości składników podanych w przepisie. 

 

 

Masa serowa:

  • 1000g serka kremowego waniliowego (użyłam Vitello z naturalną wanilią)
  • 1000ml śmietanki kremowej 30%
  • 7 łyżeczek żelatyny + zimna woda i wrzątek (jak najmniejsza ilość)
  • 2 czekolady deserowe
  • 2 czekolady białe + 5 łyżek wody

 

Wykonanie biszkoptu:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się. Wlewamy żółtka stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.

Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie mieszamy najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki bądź łopatki.

Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 35  minut w temp. 180°C. Po przestudzeniu  ścinamy nożem wierzchnią warstwę (skórkę), aby uzyskać większą przyczepność masy serowej.

 

Wykonanie masy serowej

Schłodzoną śmietankę kremową ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami serek waniliowy, delikatnie mieszając dużą łyżką. Dzielimy na dwie części.

Czekoladę deserową łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej (tzn. dajemy do niedużego rondelka, który umieszczamy w drugim naczyniu z gorącą wodą i stawiamy na małym ogniu, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się  czekolady). Zdejmujemy z ognia i po przestudzeniu, ale jeszcze płynną dajemy porcjami do masy serowej stale delikatnie mieszając. 

4 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy wrzątkiem (jak najmniejsza ilość)   i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia (jeżeli się nie rozpuści lekko podgrzewamy). Po krótkim przestudzeniu, ale jeszcze płynną wlewamy cienkim strumieniem do masy serowej, stale, delikatnie mieszając łyżką lub mikserem ręcznym na małych obrotach. Masę natychmiast wylewamy na ciasto, równomiernie rozprowadzamy za pomocą szpatułki i wkładamy do lodówki do zatężenia.

Do pozostałej masy serowej dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę w 5 łyżkach wody i rozpuszczone we wrzątku 3 łyżeczki żelatyny postępując analogicznie jak w przypadku poprzedniej, ciemnej warstwy.

Wylewamy natychmiast na zatężoną  ciemną masę, równomiernie rozprowadzamy i ponownie umieszczamy w lodówce. Przed podaniem leciutko posypujemy kakao.

 

 

 

sernik czekoladowy na zimno

 

sernik czekoladowy na zimno 

 

 

Polecam również

 

 

Torcik stracciatella z truskawkami  Torcik śmietankowo-malinowy z porzeczkami   Sernik truskawkowy na zimno Sernik z czarną porzeczką (na zimno)

 

 

 

 

 

BISZKOPT KAKAOWY Z MASĄ BUDYNIOWO-JABŁKOWĄ >

< KASZA JĘCZMIENNA NA SYPKO (jak gotować)



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (27)

Dodaj komentarz
  • izaa_a

    woow bosko wygląda!

  • Gość: [ladylaura] *.dyn.user.ono.com

    Perfekcyjny,mniam.

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ciasto jak z obrazka!Po prostu idealne :)

    Miłego dnia,

    Agata

  • Gość: [Aga] *.internetdsl.tpnet.pl

    Tak idealnego ciasta dawno nie widziałam!! Cudowne.

  • Gość: [beti27] *.rzeszow.mm.pl

    Wygląda świetnie :)) Zapisuję do wypróbowania :))

  • najsmaczniejsze.pl

    Wygląda przepięknie. Z chęcią poczęstowałabym się :)

  • gin86

    Łał, wygląda naprawdę wspaniale :)

  • majanaboxing

    Dagmarko, ten sernik wygląda przepysznie. Chętnie bym wpadła do Ciebie na kawałeczek ;-)

  • Gość: [ośrodki Kaszuby] *.rzeszow.mm.pl

    Kurcze, język uciekł mi do żołądka. Śliczne zdjęcia. Gratulacje.

  • Gość: [Kasia] *.uwm.edu.pl

    Wspaniałe przepisy i cudowne wykonanie! Przeglądam Twój blog i cała już się zaśliniłam ;))

  • Gość: [A...] *.lublin.mm.pl

    Rewelacyjnie wygląda ciasto, mam zamiar jutro je zrobić, ale zamiast serka kremowego kupiłam serek homogenizowany i zastanawiam się czy z takim wyjdzie czy kupić kremowy, taki bardziej twarogowy?

  • dagmara_65

    Moi Drodzy dziękuję Wam za przemiłe komentarze :)

    Gościu A... wyjść wyjdzie, ale podejrzewam, że to już nie to samo, zwłaszcza, że serki homogenizowane to takie niby serki. Lepiej kup kremowy, takie jest moje zdanie.

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • Gość: [miłośniczkasera] *.dynamic.chello.pl

    Bardzo dobry i łatwy w przygotowaniu. Ja robiłam też wersję bez ciasta na spód, tylko trzy warstwy serków. Dobry jest też polany gorącą polewą czekoladową, do której zawsze dodaję skórkę z cytryny, albo kilka łyżek cytrynowej paoli.

  • Gość: [Dark Raven] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    To jest pierwszy sernik, który mi wyszedł bez zarzutu. Jest pyszny, nie za słodki (bo nie lubię słodkich), łatwo się robi, choć wymaga troszkę czasu. A tak w ogóle to jest to świetny blog z masą niesamowitych przepisów :) Korzystam ile się da :)

  • Gość: [mania] *.dynamic.mm.pl

    a ile wrzątku trzeba dodać do tej żelatyny ?

  • dagmara_65

    Miłośniczkasera warto spróbować Twoją wersję sernika.
    Dark Raven miło mi, że sernik przypadł Ci do gustu. Dziękuję za przemiłe słowa :)
    Mania napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku. Dzięki za uwagę, już poprawiam w przepisie.

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ciasto jak z obrazka. po prostu idealne :)

  • Gość: [edyta] *.dynamic.chello.pl

    Wygląda bardzo apetycznie.Mam pytanie,czy ser ,który używałas był słodzony,bo jam mam taki bez dodatku cukru i nie wiem, czy należy go dodać?

  • dagmara_65

    Gościu dzięki za miłe słowa :)
    Edyta użylam, jak podałam w przepisie, serka kremowego waniliowego Vitello z naturalną wanilią, który jest słodzony. Jeżeli użyjesz niesłodzony, to musisz próbować dodawać do smaku cukier, lub bez cukru, jeżeli lubisz mało słodkie. Czekolady też trochę słodzą masę.

  • Gość: [kasia1] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    czy ten serek to ten, który można kupić w Biedronce?
    wygląda przepysznie :) aż ma się ochotę spróbować

  • dagmara_65

    Kasiu tak, można go kupić w Biedronce. Tam właśnie kupuję. Dzięki za miłe słowa i pozdrawiam :)

  • Gość: [Ania123] *.cdma.centertel.pl

    Jaki jest stopien trudnosci zrobienia tego ciasta i jaki jest koszt tych skladnikow ?

  • dagmara_65

    Aniu ciasto jest łatwe w wykonaniu, a koszt tych składników ok. 40 zł.

  • Gość: [Jajajajaj] 193.188.198.*

    Ciasto wygląda pysznie i takie też było. Jedynie co mi wyszło inaczej to masa z ciemną czekolada (małe grudki czekolady były wyczuwalne, nie były jednolitą masą). Ale ciesto pycha.

  • dagmara_65

    Jajajajaj dzięki za miłe słowa :) Może serek nie miał jednolitej, kremowej konsystencji, stąd taki efekt końcowy, ale najważniejsze, że smakował :)

  • Gość: [p1230] *.dynamic.mm.pl

    z tego co wiem gdybym "natychmiast" wylała tę masę z żelatyną na ciasto to ciasto je pochłonie, proponowalabym raczej wsadzić masę na 2 minuty do lodówki i tak jak w przypadku galaretki podglądać mieszając aż będzie lekko stężana i dopiero wylać na ciasto..

  • dagmara_65

    Gościu bez obawy ;) Porównanie gęstnienia masy serowej z gęstnieniem galaretki jest błędem. Ta masa zawiera przecież ubitą na sztywno śmietanę, dość gęsty serek, stopioną czekoladę i żelatynę i nie ma mowy, aby ciasto to wszystko "pochłonęło"
    Ten typ sernika to dla mnie nie pierwszyzna i często raczej muszę szybko rozprowadzać masę na cieście, aby zdążyć zanim zacznie gęstnieć. Dlatego też przygotowując masę serową wlewam cienkim strumieniem żelatynę nie czekając, aż przestygnie i wtedy nie muszę się spieszyć.

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci