Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

KASZA JĘCZMIENNA NA SYPKO (jak gotować)

dagmara_65

Jeżeli opanujemy umiejętność gotowania kaszy jęczmiennej, może ona stać się naszą ulubioną potrawą, zdrową, delikatną i jednocześnie sycącą. 

Kaszę jęczmienną na sypko można spożywać na wiele smakowitych sposobów: jako dodatek do zup, a przede wszystkim do drugich dań, potraw mięsnych, jarskich. Świetnie smakuje z sosami mięsnymi i grzybowymi.  Jest znakomita  do zsiadłego mleka, kefiru czy jogurtu. Odgrzana następnego dnia na maśle czy odparowana na wodzie i  okraszona świeżo stopioną słoninką smakuje jeszcze wyborniej. Sprawdza się również w zapiekankach czy farszach. 

Kasza jęczmienna gotowana z dodatkiem masła nie przywiera do dna, a każde jej ziarenko jest oddzielnie. 

 

kasza jęczmienna na sypko 

 

 

Składniki:

  • 500 ml kaszy jęczmiennej grubej
  • 4 szklanki wody
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru 
  • ok. 80g masła

 

Wykonanie:

Kaszę dokładnie płuczemy, wylewamy na sitko.  W garnku najlepiej z grubym dnem, o pojemności większej co najmniej o 1/3 od jego zawartości, gotujemy wodę z dodatkiem soli, cukru i masła. Dajemy kaszę, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień (ogrzewanie) i dalej gotujemy na jak najmniejszym ogniu pod szczelną pokrywką ok. 90 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, okręcamy w gruby koc i odstawiamy na ok. 3 godziny. Po tym czasie kasza jest gotowa do spożycia.

 

 

kasza jęczmienna na sypko

 

 

kasza jęczmienna na sypko

 

 

kasza jęczmienna na sypko

 

 

kasza jęczmienna na sypko 

 

SERNIK CZEKOLADOWY NA ZIMNO >

< PULPETY Z INDYKA W SOSIE KOPERKOWYM



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (12)

Dodaj komentarz
  • Gość: [kuchnia-domowa-ani.blogspot.com] *.189.218.66.skyware.pl

    500 ml kaszy czy chodzi o 500 g kaszy?

  • Gość: [Ewa] *.internetdsl.tpnet.pl

    Chyba 9 minut.

  • ola7

    uwielbiam rozne kasze, jeczmienna tez. Trzeba tez pamietac ze jest bardzo zdrowa:)

  • izaa_a

    bardzo ciekawy wpis

  • Gość: [marta] 91.240.101.*

    niby wszyscy wiemy jak ale zamiast pysznej pożywnej kaszy wychodzi mamałyga i może przez to nigdy nie lubiłam jeść kaszy. Bardzo dziękuję za wpis

  • kasia-michasia33

    Ja polecam do takiej kaszy dodać podsmażoną na oleju, drobno pokrojoną cebulkę - pycha!!! Czasami dodaję jeszcze boczek podsmażony - skwareczki.

  • dagmara_65

    Aniu tak jak napisałam w przepisie ... 500 ml.
    Ewa w tych warunkach 9 minut to stanowczo za mało. Nie zdąży się nawet wchłonąć całkowicie woda. Tak jak napisałam 90 minut.
    Ola my też bardzo lubimy różne kasze :) O tak są bardzo zdrowe :)
    Iza dziękuję :)
    Marta cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu :)
    Kasia-michasia warto skorzystać z Twojej propozycji :)

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • elixire

    ja też uwielbiam wszelkiego rodzaje kasze, więc ten wpis bardzo mi przypadł do gustu :) a może ma Pani metodę na kaszę jaglaną na sypko?

  • dagmara_65

    Elixire miło mi, że przypadł Ci do gustu :) Jeżeli chodzi o kaszę jaglaną, to również stosuję ją w domowym jadłospisie. Jest szybsza i łatwiejsza do przygotowania, a przy tym bardzo smaczna i zdrowa. Myślę, że jak mi czas pozwoli to wkrótce opublikuję wpis na temat jej gotowania. Pozdrawiam Cię serdecznie :)

  • Gość *.connected.pl

    Kaszę jęczmienną potrafię jeść na sucho bez niczego, taka jest dobra ;) Zawsze gotowałam kaszę w woreczku dlatego nie było problemu z mamałygą ale na przyszłość warto wiedzieć co zrobić, żeby kasza była idealna i bez woreczków! :D

    Dziękuję ślicznie!

  • Gość: [Tomasz] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Z tej racji że jestem facetem pierwszy raz gotowałem kaszę jęczmienną
    z kilogramowej torebki ( z małej torebki to łatwizna ).
    Udała mi doskonale , koniecznie potrzebowałem ją do gulaszu zamiast
    gryczanej , dla urozmaicenia .
    Pozdrawiam .

  • dagmara_65

    Tomaszu gratuluję i odwzajemniam pozdrawienia :)
    Gościu a proszę bardzo i życzę smacznego !

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci