Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

BISZKOPT KAKAOWY Z MASĄ BUDYNIOWO-JABŁKOWĄ

dagmara_65

Dzisiaj wystawiam w swoje KUCHENNE OKNO bajecznie szybkie i proste w wykonaniu, delikatne, puszyste, a zarazem bardzo smaczne jak dla nas ciasto.

Ciasto wykonałam na podstawie przepisu  z czasopisma "Ciasta domowe" nr 232/2012. Trochę zmodyfikowałam.

Ten apetyczny przekładany delikatnym kremem biszkopt kakaowy może być ciastem na co dzień jak i na wszelkie okazje. Świetnie się sprawdza zrobiony w formie tortu.

 

 

biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową

 

 Składniki biszkoptu * ( na dużą formę o wym. 28x40 cm) :

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

 

*UWAGA: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika wykorzystując dwa gotowe ciemne spody tortowe.

Zazwyczaj mają one średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ½ ilości składników podanych w przepisie. 

 

 

Składniki kremu budyniowo-jabłkowego

  • 2 szklanki mleka
  • 1 op. budyniu waniliowego na ½ l mleka 
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 250 g masła
  • 2  średnie jabłka (użyłam szarej renety)
  • 2 łyżki cukru do smażenia jabłek 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 2 łyżki wody

 

Wykonanie biszkoptu:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się.  Wlewamy żółtka stale ubijając  do uzyskania puszystej, jednolitej masy.

Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz  kakao i delikatnie najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki bądź łopatki  mieszamy.

Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy  i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180°C.

Najlepiej upiec w przeddzień przekładania  ciasta.

 

 

Wykonanie kremu budyniowo-jabłkowego

Umyte jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i drobno kroimy. Wlewamy 2 łyżki wody, 2 łyżki soku z cytryny i prażymy na ogniu stale mieszając. Gdy jabłka prawie całkowicie rozprażą się dodajemy cukier i stale mieszając trzymamy jeszcze przez chwilę na ogniu, aby cukier rozpuścił się. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Żółtka miksujemy z ½ szklanki mleka, wsypujemy proszek budyniowy, mąkę i miksujemy do uzyskania jednolitej mieszaniny. Pozostałe mleko zagotowujemy, wsypujemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Wlewamy zawiesinę budyniową i gotujemy na małym ogniu do utraty surowizny stale mieszając ( zwracamy uwagę, aby gęstniejąca masa nie przywierała do dna). Zestawiamy z ognia do całkowitego ostudzenia przykrywając pokrywką.

Masło ucieramy do białości, dodajemy stopniowo przestudzony budyń, a nastepnie jabłka. Dokładnie mieszamy, nie za długo, tylko do połączenia się składników. 

 

Przekładanie ciasta

Biszkopt kroimy wzdłuż na 2 części. Na dolny płat  biszkoptu równomiernie rozsmarowujemy połowę kremu, przykrywamy drugim płatem, rozsmarowujemy pozostały krem i dowolnie dekorujemy ( np. granulowanym  kakao ). Wstawiamy do lodówki. 

 

 

biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową 

 

 

biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową

 

 

 

Polecam również

 

Kora orzechowa Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwowąTorcik cappucino z wiśniami  Jabłecznik z kremem cappucino

 

 

 

 

 

 

KEY LIME PIE >

< SERNIK CZEKOLADOWY NA ZIMNO



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (31)

Dodaj komentarz
  • ervisha

    Wspaniale się prezentuje :) Idealna propozycja na podwieczorek :)

  • amaranthrose

    Bardzo apetycznie wygląda to ciasto:)

  • lutka40

    Pięknie wygląda

  • izaa_a

    u Ciebie jak zwykle pyszne ciasta

  • majanaboxing

    Smakowity biszkopcik. Z pewnością pyszny ,bo tak właśnie wyglada :)

  • Gość: [olala] *.lss.net.pl

    pyszne słodkości :) a ja zapraszam na grilla www.zgrilla.pl/cytrynowy-losos-z-grilla/
    :)))

  • Gość: [GosiaZ] 2.30.234.*

    Blogiem jestem zachwyconaaaaaa !!!Dlaczego tak późno go odkryłam.....hymmm ale to nic wszystko do nadrobienia :) Ten przekładaniec będzie pierwszy...

  • dagmara_65

    Ervisha dzięki za miłe słowa :)
    Amaranthrose dzięki za miłe słowa :)
    Lutka cieszę się, że Ci się spodobało :)
    Iza wow! jesteś kochana :)
    Majanko cieszę się, że przypadł Ci do gustu :)
    Olala dziękuję :)
    Gosiu wow! to bardzo miłe i budujące co piszesz o moim blogu, dziękuję :)

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • Gość *.nowogrod.net

    czy ten biszkop trzeba nasaczyc

  • dagmara_65

    Gościu nie nasączałam, bo nie ma takiej potrzeby.

  • Gość: [Paulina94] *.dynamic.chello.pl

    Ciasto wykonane. Cudowne! :)

  • mayahosni

    Moje pierwsze ciasto w życiu ale się mega super udało i jakie pycha...

  • Gość: [asiutka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Witam, czy masło można zastąpić margaryną?

  • dagmara_65

    Paulina dziękuję za miłe słowa :)
    Mayahosni gratuluję! .. to dla mnie też miłe :)
    Asiutka myślę, że tak aczkolwiek masło bardziej mi odpowiada.

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • Gość: [Borgnesse] *.dynamic.chello.pl

    przepis wypróbowany - ciasto wyszło rewelacyjnie. Wierzch zmodyfikowałam i zamiast kakao udekorowałam jak "cycki murzynki", gdyż było to ciasto imieninowe dla Teścia ;-)
    Pozdrawiam autorkę i dziękuję za inspirację.

  • Gość: [Marzanna] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Do małej czarne ciasto - pyszne. Delikatna nuta jabłek,budyn,doskonale spójny kremowy krem. Bardzo dobre. Gratuluje. Pozdrawiam ;)

  • Gość: [ewelka] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Ciasto pycha, przepis super.zaczyna mi się podobać pieczenie

  • po3kroc

    Robiłam na święta trzy ciasta z Twoich przepisów. Kokosowo- chałwowe, sernik z brzoskwiniami i BISZKOPT KAKAOWY Z MASĄ BUDYNIOWO-JABŁKOWĄ. Wszystkie były pyszne ale najbardziej smakowało mi właśnie to ostatnie :) mniam, mniam pychaaa. Pierwszy raz ciasta wyszły mi tak puszyste. Pozdrawiam autorkę i pozostałych łakomczuchów :)) Dziękuję za wspaniałe przepisy!!!

  • Gość: [KatarzynaK] *.ip.netia.com.pl

    Świetny pomysł na ciasto, nieskomlikowane ale takie bardzo wyszukane.
    Gratuluję :) Pozdrawiam

  • Gość: [Alice] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    witam nie rozumiem do końca przepisy ile białek ile żółtek, co do czego nie jest to dokładnie wyszczególnione bardzo proszę o odpowiedź :)

  • monika1947

    Moje pierwsze ciasto od wieków. Udało się i było przepyszne. Jednak nie mogę powiedzieć, ze było proste w wykonaniu. Pół dnia spędziłam w kuchni :) Może dlatego, ze brak u mnie doświadczenia w pieczenia. Na pewno spróbuje rownież inne z listy. Dziękuje i pozdrawiam

  • Gość: [Kasia] *.internetia.net.pl

    wiem że to dziwne pytanie ale mało piekę czy kakao ma byś słodkie czy gorzkie ?? :)

  • Gość: [ewel88] *.telgam.pl


    Świetny przepis. Placek był tak dobry, że poszedł w jeden dzień. A tak przy okazji zapraszam do odwiedzenia mojego bloga:
    ewelsz.blogspot.com

  • Gość: [Natalia] *.router3.tygrys.net

    Ciasto już raz zrobiłam i po chwili już go nie było :) W smaku przepyszne ale niestety pod koniec pieczenia opadł mi biszkopt. Myślę, że za późno zaczęłam nagrzewać piekarnik. Robiłam ciasto z pół porcji i tu moje pytanie - czy do biszkoptu wziąć 3 czy 4 jajka? Pozdrawiam :)

  • dagmara_65

    Borgnesse skoro było to ciasto imieninowe dla Teścia, to myślę, że taki dodatek na wierzchu w stylu "cycki murzynki" był strzałem w dziesiątkę :)
    Marzanna miło mi , dzięki :)
    Ewelka cieszę się, że tak pozytywnie myślisz :)
    Po3kroc z wielką przyjemnością czytam Twój komentarz, dzięki :)
    Katarzyna to fakt, ciasto jest nieskomlikowane, dzięki za miłe słowa :)
    Alice tak jak napisałam w składnikach do biszkoptu 7 jajek ( czyli, i tutaj dopisuję: 7 żółtek i 7 białek), a do kremu tak jak w przepisie tylko 4 żółtka.
    Monika jestem pewna, że za każdym następnym razem będzie tylko lepiej :)
    Kasiu dodajemy kakao gorzkie, najlepiej jak najciemniejsze. Ja zawsze używam kakao ciemne Cebe.
    Ewelina cieszę się, że placek smakował, dzięki za zaproszenie :)
    Natalia każdy piekarnik rządzi się swoimi prawami. Najlepiej użyć 3 duże lub 4 średnie jajka.

    Dziękuję za miłe komentarze, pozdrowienia i ze swej strony również serdecznie Was pozdrawiam :)

  • Gość: [sandra] *.cdma.centertel.pl

    Przepyszne ciasto ! :) masa rewelacja :) Polecam :)

  • Gość: [Kasia] *.play-internet.pl

    Zrobiłam i jest przepyszne. Gratuluję genialnego przepisu.

  • Gość *.gigainternet.pl

    piekę to ciasto już 3 raz, nawet zamierzam go upiec na sylwestra (każdy coś przynosi do lokalu) myślę, że wstydu nie będzie ! super, często korzystam z Pani przepisów i każdy zawsze się udaje, i wszyscy mówią, że ciasta przepyszne!

  • dagmara_65

    Sandra cieszę sie, że ciasto Ci smakowało :)
    Kasia dzięki za miłe słowa :)
    Slonik.gigainternet.pl dzięki za miłe słowa :)

  • Gość: [Natii] *.galatea.pl

    Wow :) ciasto wygląda obłędnie. Szukam przepisu na dobre ciasto - dla mojego narzeczonego na urodziny. Myślę, że to będzie ciekawa propozycja zamiast tradycyjnego tortu :)

  • dagmara_65

    Natii jestem tego samego zdania, bo jak najbardziej ciasto można zrobić również w formie tortu.

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci