Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
Blog > Komentarze do wpisu

BISZKOPT KAKAOWY Z MASĄ BUDYNIOWO-JABŁKOWĄ

Dzisiaj wystawiam w swoje KUCHENNE OKNO bajecznie szybkie i proste w wykonaniu, delikatne, puszyste, a zarazem bardzo smaczne jak dla nas ciasto.

Ciasto wykonałam na podstawie przepisu  z czasopisma "Ciasta domowe" nr 232/2012. Trochę zmodyfikowałam.

Ten apetyczny przekładany delikatnym kremem biszkopt kakaowy może być ciastem na co dzień jak i na wszelkie okazje. Świetnie się sprawdza zrobiony w formie tortu.

 

 

biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową

 

 Składniki biszkoptu * ( na dużą formę o wym. 28x40 cm) :

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

 

*UWAGA: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika wykorzystując dwa gotowe ciemne spody tortowe.

Zazwyczaj mają one średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ½ ilości składników podanych w przepisie. 

 

 

Składniki kremu budyniowo-jabłkowego

  • 2 szklanki mleka
  • 1 op. budyniu waniliowego na ½ l mleka 
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 250 g masła
  • 2  średnie jabłka (użyłam szarej renety)
  • 2 łyżki cukru do smażenia jabłek 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 2 łyżki wody

 

Wykonanie biszkoptu:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się.  Wlewamy żółtka stale ubijając  do uzyskania puszystej, jednolitej masy.

Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz  kakao i delikatnie najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki bądź łopatki  mieszamy.

Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy  i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180°C.

Najlepiej upiec w przeddzień przekładania  ciasta.

 

 

Wykonanie kremu budyniowo-jabłkowego

Umyte jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i drobno kroimy. Wlewamy 2 łyżki wody, 2 łyżki soku z cytryny i prażymy na ogniu stale mieszając. Gdy jabłka prawie całkowicie rozprażą się dodajemy cukier i stale mieszając trzymamy jeszcze przez chwilę na ogniu, aby cukier rozpuścił się. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Żółtka miksujemy z ½ szklanki mleka, wsypujemy proszek budyniowy, mąkę i miksujemy do uzyskania jednolitej mieszaniny. Pozostałe mleko zagotowujemy, wsypujemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Wlewamy zawiesinę budyniową i gotujemy na małym ogniu do utraty surowizny stale mieszając ( zwracamy uwagę, aby gęstniejąca masa nie przywierała do dna). Zestawiamy z ognia do całkowitego ostudzenia przykrywając pokrywką.

Masło ucieramy do białości, dodajemy stopniowo przestudzony budyń, a nastepnie jabłka. Dokładnie mieszamy, nie za długo, tylko do połączenia się składników. 

 

Przekładanie ciasta

Biszkopt kroimy wzdłuż na 2 części. Na dolny płat  biszkoptu równomiernie rozsmarowujemy połowę kremu, przykrywamy drugim płatem, rozsmarowujemy pozostały krem i dowolnie dekorujemy ( np. granulowanym  kakao ). Wstawiamy do lodówki. 

 

 

biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową 

 

 

biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową

 

 

 

Polecam również

 

Kora orzechowa Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwowąTorcik cappucino z wiśniami  Jabłecznik z kremem cappucino

 

 

 

 

 

 

piątek, 17 maja 2013, dagmara_65
http://wkuchennymoknie.blox.pl/2013/05/BISZKOPT-KAKAOWY-Z-MASA-BUDYNIOWO-JABLKOWA.html
Komentarze
2013/05/17 09:53:15
Wspaniale się prezentuje :) Idealna propozycja na podwieczorek :)
-
2013/05/17 10:23:23
Bardzo apetycznie wygląda to ciasto:)
-
2013/05/18 20:11:24
Pięknie wygląda
-
2013/05/18 23:32:07
u Ciebie jak zwykle pyszne ciasta
-
2013/05/19 23:00:04
Smakowity biszkopcik. Z pewnością pyszny ,bo tak właśnie wyglada :)
-
Gość: olala, 178-212-48-82.lss.net.pl
2013/06/05 15:55:49
pyszne słodkości :) a ja zapraszam na grilla www.zgrilla.pl/cytrynowy-losos-z-grilla/
:)))
-
Gość: GosiaZ, 2.30.234.23*
2013/07/01 18:50:58
Blogiem jestem zachwyconaaaaaa !!!Dlaczego tak późno go odkryłam.....hymmm ale to nic wszystko do nadrobienia :) Ten przekładaniec będzie pierwszy...
-
2013/07/06 08:27:16
Ervisha dzięki za miłe słowa :)
Amaranthrose dzięki za miłe słowa :)
Lutka cieszę się, że Ci się spodobało :)
Iza wow! jesteś kochana :)
Majanko cieszę się, że przypadł Ci do gustu :)
Olala dziękuję :)
Gosiu wow! to bardzo miłe i budujące co piszesz o moim blogu, dziękuję :)

Pozdrawiam Was cieplutko :)

-
Gość: , nat5.nowogrod.net
2013/09/26 16:12:35
czy ten biszkop trzeba nasaczyc
-
2013/09/27 09:15:12
Gościu nie nasączałam, bo nie ma takiej potrzeby.
-
Gość: Paulina94, 89-76-141-255.dynamic.chello.pl
2013/09/27 12:45:09
Ciasto wykonane. Cudowne! :)
-
2013/10/18 11:55:16
Moje pierwsze ciasto w życiu ale się mega super udało i jakie pycha...
-
Gość: asiutka, dwo92.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/30 20:11:17
Witam, czy masło można zastąpić margaryną?
-
2013/11/04 11:07:14
Paulina dziękuję za miłe słowa :)
Mayahosni gratuluję! .. to dla mnie też miłe :)
Asiutka myślę, że tak aczkolwiek masło bardziej mi odpowiada.

Pozdrawiam Was cieplutko :)
-
Gość: Borgnesse, 89-71-131-163.dynamic.chello.pl
2013/11/19 19:49:48
przepis wypróbowany - ciasto wyszło rewelacyjnie. Wierzch zmodyfikowałam i zamiast kakao udekorowałam jak "cycki murzynki", gdyż było to ciasto imieninowe dla Teścia ;-)
Pozdrawiam autorkę i dziękuję za inspirację.
-
Gość: Marzanna, aejh142.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/16 01:46:39
Do małej czarne ciasto - pyszne. Delikatna nuta jabłek,budyn,doskonale spójny kremowy krem. Bardzo dobre. Gratuluje. Pozdrawiam ;)
-
Gość: ewelka, apn-5-60-51-106.dynamic.gprs.plus.pl
2014/01/27 09:52:46
Ciasto pycha, przepis super.zaczyna mi się podobać pieczenie
-
2014/01/28 20:03:55
Robiłam na święta trzy ciasta z Twoich przepisów. Kokosowo- chałwowe, sernik z brzoskwiniami i BISZKOPT KAKAOWY Z MASĄ BUDYNIOWO-JABŁKOWĄ. Wszystkie były pyszne ale najbardziej smakowało mi właśnie to ostatnie :) mniam, mniam pychaaa. Pierwszy raz ciasta wyszły mi tak puszyste. Pozdrawiam autorkę i pozostałych łakomczuchów :)) Dziękuję za wspaniałe przepisy!!!
-
2014/01/31 21:56:43
Świetny pomysł na ciasto, nieskomlikowane ale takie bardzo wyszukane.
Gratuluję :) Pozdrawiam
-
Gość: Alice, 46.204.153.145.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2014/02/04 18:44:56
witam nie rozumiem do końca przepisy ile białek ile żółtek, co do czego nie jest to dokładnie wyszczególnione bardzo proszę o odpowiedź :)
-
2014/03/16 15:13:16
Moje pierwsze ciasto od wieków. Udało się i było przepyszne. Jednak nie mogę powiedzieć, ze było proste w wykonaniu. Pół dnia spędziłam w kuchni :) Może dlatego, ze brak u mnie doświadczenia w pieczenia. Na pewno spróbuje rownież inne z listy. Dziękuje i pozdrawiam
-
Gość: Kasia, 80-238-79-121.internetia.net.pl
2014/04/07 12:31:45
wiem że to dziwne pytanie ale mało piekę czy kakao ma byś słodkie czy gorzkie ?? :)
-
Gość: ewel88, 204-172.telgam.pl
2014/04/08 15:58:24

Świetny przepis. Placek był tak dobry, że poszedł w jeden dzień. A tak przy okazji zapraszam do odwiedzenia mojego bloga:
ewelsz.blogspot.com
-
Gość: Natalia, host57.router3.tygrys.net
2014/04/10 10:33:45
Ciasto już raz zrobiłam i po chwili już go nie było :) W smaku przepyszne ale niestety pod koniec pieczenia opadł mi biszkopt. Myślę, że za późno zaczęłam nagrzewać piekarnik. Robiłam ciasto z pół porcji i tu moje pytanie - czy do biszkoptu wziąć 3 czy 4 jajka? Pozdrawiam :)
-
2014/04/12 19:41:45
Borgnesse skoro było to ciasto imieninowe dla Teścia, to myślę, że taki dodatek na wierzchu w stylu "cycki murzynki" był strzałem w dziesiątkę :)
Marzanna miło mi , dzięki :)
Ewelka cieszę się, że tak pozytywnie myślisz :)
Po3kroc z wielką przyjemnością czytam Twój komentarz, dzięki :)
Katarzyna to fakt, ciasto jest nieskomlikowane, dzięki za miłe słowa :)
Alice tak jak napisałam w składnikach do biszkoptu 7 jajek ( czyli, i tutaj dopisuję: 7 żółtek i 7 białek), a do kremu tak jak w przepisie tylko 4 żółtka.
Monika jestem pewna, że za każdym następnym razem będzie tylko lepiej :)
Kasiu dodajemy kakao gorzkie, najlepiej jak najciemniejsze. Ja zawsze używam kakao ciemne Cebe.
Ewelina cieszę się, że placek smakował, dzięki za zaproszenie :)
Natalia każdy piekarnik rządzi się swoimi prawami. Najlepiej użyć 3 duże lub 4 średnie jajka.

Dziękuję za miłe komentarze, pozdrowienia i ze swej strony również serdecznie Was pozdrawiam :)
-
Gość: sandra, public28517.cdma.centertel.pl
2014/07/03 18:57:19
Przepyszne ciasto ! :) masa rewelacja :) Polecam :)
-
Gość: Kasia, user-164-126-121-10.play-internet.pl
2014/08/29 21:15:26
Zrobiłam i jest przepyszne. Gratuluję genialnego przepisu.

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 ciasta z owocami

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 

przepisy na ciasta przekładane

przepisy na ciasta biszkoptowe

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

 

ogórki, cukinia-potrawy i przetwory

 

szbkie i proste dania

 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi