Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

NALEŚNIKI Z JABŁKAMI

dagmara_65

Naleśniki z jabłkami to smaczna i szybka w wykonaniu  potrawa na każdą porę dnia. Wykonanie nadzienia jabłkowego nie wymaga dużego nakładu pracy. Jeżeli opanuje się umiejętność wykonania  czynności  naleśniki-przepis podstawowy reszta to już drobnostka.

 

 

naleśniki z jabłkami

 

Składniki i wykonanie ciasta podstawowego patrz wpis:

 

Naleśniki - przepis podstawowy (klik)

 

 

 

Składniki nadzienia jabłkowego:

  • 700 g jabłek (u mnie szara reneta)*
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • ok. ¼ szklanki wody
  • 1-2 łyżki cukru 
  • 1-2 szczypty soli
  • cynamon do smaku (opcjonalnie) 

 

* można zastąpić gotowymi jabłkami prażonymi w słoiku dostepnymi w sprzedaży, ale takie własnoręcznie wykonane nadzienie jest  smaczniejsze.

 

 

Wykonanie nadzienia i nadziewanie naleśników

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i  skrapaimy sokiem cytrynowym, aby nie ściemniały. Przekładamy do rondelka, dodajemy cukier, 1-2 szczypty soli, wodę i prazymy na srednim ogniu stale mieszając. Gdy częściowo rozprażą się (pozostaną jeszcze małe cząsteczki jabłek) dodajemy do smaku cynamon, chwileczkę prażymy i zestawiamy z ognia do całkowitego wystudzenia.  

Smarujemy powierzchnię naleśników cienką warstwą nadzienia (ok. 1 łyżka), rolujemy i ewentualnie posypujemy delikatnie cukrem pudrem.

Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. 

  

 

naleśniki z jabłkami

 

 

naleśniki z jabłkami

 

 

 

Polecam również

 

 

naleśniki - przepis podstawowy Naleśniki w paski z serem, rodzynkami i konfiturą brzoskwiniowąNaleśniki z budyniem i winogronamiNaleśniki z serkiem waniliowym, malinami i polewą jagodową

 

 

 

 

 

NALEŚNIKI - PRZEPIS PODSTAWOWY >

< CIASTO Z KREMEM CYTRYNOWYM



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (6)

Dodaj komentarz
  • izaa_a

    smaczne muszą być z takim nadzieniem

  • droczilka

    Jakoś tak naszłą mnie ochota na nalesniki z jabłkiem. Zupełnie nie wiem dlaczego....;-))

  • Gość: [Ewa.Smaczniutkie.pl] *.adsl.inetia.pl

    Moja mama robi z nadzieniem jabłkowym, a ja tradycyjnie z serem lub powidłami śliwkowymi :)

  • majanaboxing

    Jakie ładne, apetyczne naleśniczki!:)

  • Gość: [mirus] *.ipv4.supernova.orange.pl

    Do takich naleśników polecam truskawki w czekoladzie eterno, są smakowite i do tego zdrowe :)

  • dagmara_65

    Iza o tak!
    droczilka też tak czasami mam :)
    Ewa wszystkie wersje, które wymieniłaś robię, bo nam smakują :)
    Majanko dzięki za miłe slowa :)
    mirus brzmi zachęcająco, warto wypróbować Twoją wersję :)

    Pozdrawiam Was cieplutko:)

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci