Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

NALEŚNIKI - PRZEPIS PODSTAWOWY

dagmara_65

Naleśniki to ulubiona potrawa zarówno dzieci jak i dorosłych. Z farszem słodkim lub wytrawnym można jeść na śniadanie, obiad jak i kolację.

Dobry dla naleśników przepis podstawowy to połowa sukcesu.  Farsz można sobie już dobierać dowolnie, w zależności od upodobań smakowych.

 

 

 naleśniki - przepis podstawowy

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1½ szklanki mleka 
  • 1½ szklanki wody 
  • 2 szklanki mąki pszennej (280 g)
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżka cukru (jeżeli nadzienie jest wytrawne można dać tylko szczyptę)
  • 1 łyżka oleju 

 

dodatkowo:

  • schłodzone kosteczki  smalcu do smażenia 

Do smażenia stosuję małe kosteczki smalcu uprzednio schłodzonego w lodówce, nasadzam na widelec i smaruję patelnię tylko tak, aby błyszczała. 

 

 

Wykonanie

Mieszamy wodę z mlekiem i połowę ilości wlewamy do naczynia. Wbijamy jajka, dodajemy sól, ewentualnie cukier i miksujemy. W trakcie miksowania wsypujemy porcjami przesianą mąkę i dokładnie miksujemy. Ciasto nie powinno zawierać grudek, powinno być gładkie. Odstawiamy na 5 minut, po czym wlewamy pozostałą mieszaninę mleka z wodą, łyżkę oleju  i miksujemy. Ponownie odstawimy na co najmniej 5 minut, aby mąka rozkleiła się.

Nagrzaną patelnię (używam starej, wysłużonej, stalowej patelni cygańskiej) smarujemy cienką warstewką tłuszczu. Nalewamy jak najcieńszą warstwę ciasta. Smażymy z obu stron (ok. 50 sekund jedną stronę)  do lekkiego przyrumienienia na średnim ogniu. Pamiętajmy by każdorazowo przed wylaniem na patelnię ciasto dokładnie wymieszać dla uzyskania jednolitej konsystencji.

 

 

  naleśniki - przepis podstawowy

 

 

 

 naleśniki - przepis podstawowy

 

 

 

 

 

Polecam również

 

 

 Naleśniki z farszem mięsno-pieczarkowym i mozzarellą Naleśniki z ryżem i jajecznicą Naleśniki w paski z serem, rodzynkami i konfiturą brzoskwiniowąNaleśnikowy przekładaniec

 

 

 

 

 

SAŁATKA MAKARONOWA Z SALAMI >

< NALEŚNIKI Z JABŁKAMI



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (17)

Dodaj komentarz
  • izaa_a

    ale pieknie wyglądają, az mam chęć na nalesnika

  • Gość: [dosismakolyki] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    fajny przepis

  • 6benek

    Dużo jajek. Zapowiadają się pysznie

  • Gość: [asz] *.dynamic.chello.pl

    Naleśniki wychodzą rewelacyjne, nareszcie trafiłam na przepis, który bez wahania dodaję do "ulubionych". Dziękuję :)

  • Gość: [Jan] *.dynamic.chello.pl

    Przepraszam ,ale co robi się z tą łyżką oleju podaną w składnikach ?

  • dagmara_65

    Iza a no to częstuj się, bodaj wirtualnie :)
    Dosismakolyki dzięki :)
    6benek daję trzy, ale wychodzi stos nalesników :)
    Asz dzięki za miłe słowa :)
    Jan dodajemy do ciasta podczas jego miksowania. Dzięki za cenną uwage, już dopisuję :)

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • Gość: [Ana] *.cnet.gawex.pl

    W końcu znalazłam idealny przepis na naleśniki. Są genialne :) Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość: [violianka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Najlepszy przepis na naleśniki! Pychota

  • Gość: [marcin] *.warszawa.vectranet.pl

    wlasnie je robię

  • Gość: [mimi_monika] *.nplay.net.pl

    Z takiej ilości ile naleśników wychodzi ???

  • dagmara_65

    Ana cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu :)
    Violianka dzięki za miłe słowa :)
    Marcin a więc życzę Ci smacznego :)
    Mimi_monika zwykle wychodzi mi 24 -26 sztuk.

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • Gość: [Iza] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Znalazłam ponownie! Mój ulubiony przepis na naleśniki!! Kiedyś przypadkowo otworzyłam Twojego bloga i korzystam z tego przepisu, jest pysznie. Tylko ja dorzucam jedno żółtko jeszcze i zamiast oleju roztopiona łyżeczka masła, kolor wtedy mają piękny. Będę częściej zaglądać, pozdrawiam :)

  • Gość *.adsl.inetia.pl

    Jeśli posiadacie dobrą patelnię teflonową, polecam nie dodawać żadnego tłuszczu, zwłaszcza, jeśli farsz go zawiera. Trzeba tylko dobrze nagrzać patelnię, Pozdrawiam.

  • Gość: [zana500] *.dynamic.chello.pl

    Korzystałam już z kilkunastu przepisów, próbowałam i na oko... Naleśniki nigdy nie wyszły mi tak dobre jak dobre robiła je moja mama... A ten przepis przebił nawet ją! Są po prostu przepyszne a z jabłuszkami nie mają sobie równych...

  • Gość: [Lorraine] *.adsl.inetia.pl

    Najlepszy przepis na naleśniki ever! Wychodzą cieniutkie, ale sprężyste. Przy smażeniu nie ma problemu z przewracaniem. Po prostu rewelacja! :-)

  • Gość: [dora] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Bardzo dobre naleśniki wyszły

  • dagmara_65

    Dziękuję Wam za miłe komentarze, cenne wskazówki i pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci