Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
Blog > Komentarze do wpisu

NALEŚNIKI - PRZEPIS PODSTAWOWY

Naleśniki to ulubiona potrawa zarówno dzieci jak i dorosłych. Z farszem słodkim lub wytrawnym można jeść na śniadanie, obiad jak i kolację.

Dobry dla naleśników przepis podstawowy to połowa sukcesu.  Farsz można sobie już dobierać dowolnie, w zależności od upodobań smakowych.

 

 

 naleśniki - przepis podstawowy

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1½ szklanki mleka 
  • 1½ szklanki wody 
  • 2 szklanki mąki pszennej (280 g)
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżka cukru (jeżeli nadzienie jest wytrawne można dać tylko szczyptę)
  • 1 łyżka oleju 

 

dodatkowo:

  • schłodzone kosteczki  smalcu do smażenia 

Do smażenia stosuję małe kosteczki smalcu uprzednio schłodzonego w lodówce, nasadzam na widelec i smaruję patelnię tylko tak, aby błyszczała. 

 

 

Wykonanie

Mieszamy wodę z mlekiem i połowę ilości wlewamy do naczynia. Wbijamy jajka, dodajemy sól, ewentualnie cukier i miksujemy. W trakcie miksowania wsypujemy porcjami przesianą mąkę i dokładnie miksujemy. Ciasto nie powinno zawierać grudek, powinno być gładkie. Odstawiamy na 5 minut, po czym wlewamy pozostałą mieszaninę mleka z wodą, łyżkę oleju  i miksujemy. Ponownie odstawimy na co najmniej 5 minut, aby mąka rozkleiła się.

Nagrzaną patelnię (używam starej, wysłużonej, stalowej patelni cygańskiej) smarujemy cienką warstewką tłuszczu. Nalewamy jak najcieńszą warstwę ciasta. Smażymy z obu stron (ok. 50 sekund jedną stronę)  do lekkiego przyrumienienia na średnim ogniu. Pamiętajmy by każdorazowo przed wylaniem na patelnię ciasto dokładnie wymieszać dla uzyskania jednolitej konsystencji.

 

 

  naleśniki - przepis podstawowy

 

 

 

 naleśniki - przepis podstawowy

 

 

 

 

 

Polecam również

 

 

 Naleśniki z farszem mięsno-pieczarkowym i mozzarellą Naleśniki z ryżem i jajecznicą Naleśniki w paski z serem, rodzynkami i konfiturą brzoskwiniowąNaleśnikowy przekładaniec

 

 

 

 

 

piątek, 08 lutego 2013, dagmara_65
http://wkuchennymoknie.blox.pl/2013/02/NALESNIKI-PRZEPIS-PODSTAWOWY.html
Komentarze
2013/02/08 10:03:04
ale pieknie wyglądają, az mam chęć na nalesnika
-
2013/02/08 21:49:31
fajny przepis
-
2013/02/15 21:21:14
Dużo jajek. Zapowiadają się pysznie
-
Gość: asz, 89-68-23-43.dynamic.chello.pl
2013/03/26 10:24:10
Naleśniki wychodzą rewelacyjne, nareszcie trafiłam na przepis, który bez wahania dodaję do "ulubionych". Dziękuję :)
-
Gość: Jan, 89-75-163-174.dynamic.chello.pl
2013/05/15 21:03:22
Przepraszam ,ale co robi się z tą łyżką oleju podaną w składnikach ?
-
2013/05/17 09:30:03
Iza a no to częstuj się, bodaj wirtualnie :)
Dosismakolyki dzięki :)
6benek daję trzy, ale wychodzi stos nalesników :)
Asz dzięki za miłe słowa :)
Jan dodajemy do ciasta podczas jego miksowania. Dzięki za cenną uwage, już dopisuję :)

Pozdrawiam Was cieplutko :)
-
Gość: Ana, cmpc-089-239-115-076.cnet.gawex.pl
2013/05/30 19:17:36
W końcu znalazłam idealny przepis na naleśniki. Są genialne :) Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)
-
2013/06/28 23:19:25
Najlepszy przepis na naleśniki! Pychota
-
Gość: marcin, 078088242104.warszawa.vectranet.pl
2013/07/28 20:59:28
wlasnie je robię
-
Gość: mimi_monika, host-89-167-52-160.nplay.net.pl
2014/01/14 17:14:16
Z takiej ilości ile naleśników wychodzi ???
-
2014/01/25 09:48:39
Ana cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu :)
Violianka dzięki za miłe słowa :)
Marcin a więc życzę Ci smacznego :)
Mimi_monika zwykle wychodzi mi 24 -26 sztuk.

Pozdrawiam Was cieplutko :)
-
Gość: Iza, cdv224.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/20 21:04:35
Znalazłam ponownie! Mój ulubiony przepis na naleśniki!! Kiedyś przypadkowo otworzyłam Twojego bloga i korzystam z tego przepisu, jest pysznie. Tylko ja dorzucam jedno żółtko jeszcze i zamiast oleju roztopiona łyżeczka masła, kolor wtedy mają piękny. Będę częściej zaglądać, pozdrawiam :)
-
Gość: , 77-254-177-131.adsl.inetia.pl
2014/03/13 20:31:07
Jeśli posiadacie dobrą patelnię teflonową, polecam nie dodawać żadnego tłuszczu, zwłaszcza, jeśli farsz go zawiera. Trzeba tylko dobrze nagrzać patelnię, Pozdrawiam.

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 ciasta z owocami

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 

przepisy na ciasta przekładane

 

przepisy na ciasta i desry z jagodami, malinami i porzeczkami

 

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

 

ogórki, cukinia-potrawy i przetwory

 

szbkie i proste dania

 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi