Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

CIASTO Z KREMEM CYTRYNOWYM

dagmara_65

Ciasto z kremem cytrynowym  to pyszny, delikatny, lekki w jedzeniu torcik biszkoptowy o wyraźnym cytrusowym, orzeźwiającym smaku i aromacie. Jest to jeden z moich kulinarnych eksperymentów, który śmiało mogę zaliczyć do udanych.

Ciasta wychodzi dużo z poniższych składników, ale  warto się skusić  na taką właśnie jego  ilość. Polecam :)

  

ciasto z kremem cytrynowym 

 

Składniki ciasta biszkoptowego * (na dużą prostokątną formę o wym. 28x40cm):

  • 1 szkl. cukru
  • 8 jajek
  • 160 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru z naturalną wanilią (niekoniecznie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli 

 

*UWAGA: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika, wykorzystując 3 gotowe spody tortowe.

Zazwyczaj mają one średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ½ ilości składników podanych w przepisie.

 

 

Składniki kremu cytrynowego:

  • 8 jajek 
  • 450 g cukru  (2¼ szklanki)
  • 250 ml soku z cytryn (3-4 sztuki)
  • 3 - 4 łyżki tartej skórki cytrynowej
  • 1 kostka masła
  • 1 litr śmietanki kremowej  30%  (u mnie z Gostynia 2 x 500 ml))

 

dodatkowo:

  • 100 g białej czekolady zwiórkowanej
  • plasterki cytryny do ozdoby 

 

 

Wykonanie biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, cukier z wanilią, a następnie utarte z sokiem z cytryny żółtka.

Obie mąki i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli wsiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy. Pieczemy w temp. 180°C ok. 40 min. Pozostawiamy na ok. 5 minut przy otwartym piekarniku. Wyjmujemy z piekarnika, okrawamy boki ciasta nożem, jeżeli nie "odeszły". Po całkowitym ostudzeniu (najlepiej następnego dnia) kroimy na 3 placki.

 

 

Wykonanie kremu cytrynowego:

 

Cytryny sparzamy wrzątkiem (najlepsze są, gdy podczas polewania gorącą wodą wydziela się charakterystyczny przyjemny aromat limonenu). Po osuszeniu ścieramy skórkę cytryny na tarce o małych oczkach, a sok wyciskamy i odstawiamy. Jajka ubijamy z cukrem na parze za pomocą robota ręcznego na dużych obrotach. Gdy będą już ubite na kogel-mogel  wlewamy bardzo małymi porcjami sok z cytryn i w dalszym ciągu stale ubijamy na parze.

Gdy masa zgęstnieje ( po 10 - 15 minutach ubijania) dajemy tartą skórkę z cytryny, jeszcze przez chwilę ubijamy i zestawiamy z ognia. Po krótkim przestudzeniu, ale gdy będzie jeszcze ciepła dodajemy pokrajane w kosteczki masło  o temp. pokojowej i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się masła. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. 

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami masę  jajeczno-cytrynową i mieszamy robotem na bardzo małych obrotach lub ręcznie za pomocą dużej łyżki lub łopatki. 

 

 

Przekładanie ciasta:

 

Na dolny placek nakładamy równomiernie trochę więcej niż trzecią część kremu i wkładamy do lodówki. Gdy krem nieco stężeje dajemy środkowy placek, lekko dociskamy dłońmi,  smarujemy mniej więcej taką samą ilością kremu niż poprzednio, ponownie wkładamy do lodówki. Po lekkim zatężeniu  dajemy wierzchni placek, znowu lekko dociskamy.

Wierzch smarujemy pozostałym kremem, wyrównujemy powierzchnię szpatułką i ponownie dajemy do lodówki najlepiej na  noc.  Przed podaniem posypujemy wiórkami białej czekolady i ozdabiamy cieniutkimi plasterkami cytryny.

 

 

ciasto z kremem cytrynowym

 

ciasto z kremem cytrynowym

 

 

 

Polecam również:

 

 

Tort stracciatella z bananami  Torcik stracciatella z truskawkami Tort wiosenny  Torcik jagodowy z ajerkoniakiem

 

 

 

 

 

 

NALEŚNIKI Z JABŁKAMI >

< PRZEPISY KULINARNE NA WIELKI POST



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (22)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Inspirowane Smakiem] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Wygląda dostojnie (o ile ciasto może wyglądac dostojnie)

  • Gość: [bijana] 109.255.119.*

    bardzo podoba mi sie tan eksperyment, jak zreszta wszystkie Twoje wypieki. zapisuje.

  • slodka.babeczka

    Wygląda wspaniale:)

  • majanaboxing

    Wspaniałe . Trochę jak tort prawda?

  • dagmara_65

    Inspirowane Smakiem dzięki za miłe słowa :)
    Bijana miło się czyta Twój komentarz. Zatem życzę smacznego :)
    Slodka.babeczka dzięki :)
    Majanko dzięki :) Może nawet więcej niż trochę, ale wiem, że to tak określiłaś przez delikatność wypowiedzi :)

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • izaa_a

    na pewno pyszny i orzeźwiający. Wspaniale wygląda

  • Gość: [gin] *.flatrate.dk

    Wygląda prześlicznie, musiało bosko smakować :)

  • Gość: [Marzena] *.cable.smsnet.pl

    Wygląda super,przy najbliższej okazji wypróbuję i się pochwalę .....Pozdrawiam serdecznie.....

  • Gość: [kasia] *.adsl.inetia.pl

    a co z cukrem do kremu bo w wykonaniu nie ma o nim słowa

  • Gość: [paulina] *.dynamic.chello.pl

    Czy czekoladę wiórkowaną kupuje się w sklepie czy ściera samemu?
    Ładnie wygląda, prosta, ale kusząco. Nie zostawiłam cytryny do ozdoby to polałam cytrynową paolą i położyłam listek świeżej mięty.

  • dagmara_65

    Iza dzięki za miłe słowa :)
    Gin dzięki za miłe słowa :) Nam bardzo !
    Marzenko dzięki za miłe słowa :) życzę smacznego i czekam na relację :)
    Kasiu dzięki za cenną uwagę :) Dajemy do jajek tyle cukru, ile jest podane w składnikach i ucieramy kogel-mogel. Już dopisuję w wykonaniu. Przepraszam za błąd :)
    Paulino w sklepie to raczej jej nie kupisz. Zresztą jest tak delikatna, że nie wyglądałaby efektownie, musi być świeżo starta. Twoja wersja dekoracji przypadła mi do gustu :)

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • Gość: [Monika] *.dynamic.chello.pl

    bardzo fajny blog! zastanawiam się jak udaje się Pani kroić ciasto w taką idealną kostkę?

    pozdrawiam

  • Gość: [odw5] *.ip.netia.com.pl

    ja mam pytanie , jakiej użyć tej śmietany do tortów? w masie ? Pozdrawiam , dziekuje za odpowiedz

  • dagmara_65

    Moniko dzieki za przemiłe słowa. Myślę, że to kwestia wprawy , no i techniki krojenia. Używam długiego ostrego noża, polewam po przed krojeniem gorącą wodą i idzie jak po maśle :)
    Gościu śmietana 30%, tak jak podałam w przepisie. Może nie wyraziłam się precyzyjnie więc poprawiam. Ja używam śmietanki kremowej 30% z Gostynia.

    Dzięki za pozdrowienia i odwzajemniam :)

  • Gość: [Julita] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Wypróbowałam ten przepis i powiem tak... niebo w gębie! Powiem szczerze że kiedyś zraziłam się do ciasta cytrynowego... był to biszkopt i zwykły krem ugotowany na budyniu ale jak spróbowałam tego przepisu to teraz już jestem jego wielką fanką :) krem lekki po prostu rozpływa się w ustach no i połączenie słodkiej śmietany i kwaśnej cytryny - nieziemskie :)

  • Gość: [Dora] *.superkabel.de

    Ta masa cytrynowo-jajeczno-maślana wyszła mi dosyć rzadka. Czy to zaistnieje po ostudzić? W smaku super!

  • Gość: [ewa] *.dsl.dynamic.t-mobile.pl

    jeszcze nigdy nie jadłam tak pysznego ciasta a zjadłam ich wiele. Polecam wszystkim .

  • Gość: [Karolina] *.fiber.provector.pl

    Ciasto pyszne. Zresztą jak wszystkie przepisy na Twojej stronie. Upiekłam Tacie na urodziny. Ciasto musi postać w lodówce, żeby masa stężała, a i dłużej stoi tym jest lepsze:) Kremu mi wyszło tyle, ze zużyłam do ciasta i zrobiłam jeszcze deser z ciasteczkami Amaretto.

  • dagmara_65

    Gościu tak jak podałam przy składnikach użyłam formy o wym 21x32 cm.

    Julita cieszę się, że trafiłam w Twój gust :)
    Dora po włożeniu do lodówki masa gęstnieje, warstwy masy są cienkie więc powinno być OK.
    Ewa dzięki za przemiłe słowa :)
    Karolina cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu. Dzięki za przemiłe słowa :)

    Dziękuję Wam za miłe komentarze i serdecznie pozdrawiam :)

  • Gość: [http: pat-radoscgotowania.blogspot.com] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Pycha! Idealne w smaku, nienachalne. Zasmakowało całej rodzinie i gościom. Na pewno wypróbuję jeszcze nie jeden przepis z tej stronki ;)

    Zapraszam do mnie: pat-radoscgotowania.blogspot.com

  • Gość: [jola] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    ja w kwestii formalnej czy biszkoptu się nie nasącza - pozdrawiam Jola

  • dagmara_65

    Gościu cieszę się, że ciasto przypadło Ci do gustu. Dzięki za miłe słowa :)
    Jolu uważam, że nie ma potrzeby nasączać. Blaty biszkoptowe są dość cienkie, a krem zawiera dużą ilość śmietany. Jeżeli pozwolimy naszemu ciastu troche poleżeć, wówczas wszystko się w nim "przegryzie" i będzie ok!. Dzięki za pozdrowienia :)

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci