Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

CIASTO Z KREMEM CYTRYNOWYM

dagmara_65

Ciasto z kremem cytrynowym  to pyszny, delikatny, lekki w jedzeniu torcik biszkoptowy o wyraźnym cytrusowym, orzeźwiającym smaku i aromacie. Jest to jeden z moich kulinarnych eksperymentów, który śmiało mogę zaliczyć do udanych.

Ciasta wychodzi dużo z poniższych składników, ale  warto się skusić  na taką właśnie jego  ilość. Polecam :)

  

ciasto z kremem cytrynowym 

 Czytaj więcej .....

Komentarze (30)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Inspirowane Smakiem] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Wygląda dostojnie (o ile ciasto może wyglądac dostojnie)

  • Gość: [bijana] 109.255.119.*

    bardzo podoba mi sie tan eksperyment, jak zreszta wszystkie Twoje wypieki. zapisuje.

  • slodka.babeczka

    Wygląda wspaniale:)

  • majanaboxing

    Wspaniałe . Trochę jak tort prawda?

  • dagmara_65

    Inspirowane Smakiem dzięki za miłe słowa :)
    Bijana miło się czyta Twój komentarz. Zatem życzę smacznego :)
    Slodka.babeczka dzięki :)
    Majanko dzięki :) Może nawet więcej niż trochę, ale wiem, że to tak określiłaś przez delikatność wypowiedzi :)

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • izaa_a

    na pewno pyszny i orzeźwiający. Wspaniale wygląda

  • Gość: [gin] *.flatrate.dk

    Wygląda prześlicznie, musiało bosko smakować :)

  • Gość: [Marzena] *.cable.smsnet.pl

    Wygląda super,przy najbliższej okazji wypróbuję i się pochwalę .....Pozdrawiam serdecznie.....

  • Gość: [kasia] *.adsl.inetia.pl

    a co z cukrem do kremu bo w wykonaniu nie ma o nim słowa

  • Gość: [paulina] *.dynamic.chello.pl

    Czy czekoladę wiórkowaną kupuje się w sklepie czy ściera samemu?
    Ładnie wygląda, prosta, ale kusząco. Nie zostawiłam cytryny do ozdoby to polałam cytrynową paolą i położyłam listek świeżej mięty.

  • dagmara_65

    Iza dzięki za miłe słowa :)
    Gin dzięki za miłe słowa :) Nam bardzo !
    Marzenko dzięki za miłe słowa :) życzę smacznego i czekam na relację :)
    Kasiu dzięki za cenną uwagę :) Dajemy do jajek tyle cukru, ile jest podane w składnikach i ucieramy kogel-mogel. Już dopisuję w wykonaniu. Przepraszam za błąd :)
    Paulino w sklepie to raczej jej nie kupisz. Zresztą jest tak delikatna, że nie wyglądałaby efektownie, musi być świeżo starta. Twoja wersja dekoracji przypadła mi do gustu :)

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • Gość: [Monika] *.dynamic.chello.pl

    bardzo fajny blog! zastanawiam się jak udaje się Pani kroić ciasto w taką idealną kostkę?

    pozdrawiam

  • Gość: [odw5] *.ip.netia.com.pl

    ja mam pytanie , jakiej użyć tej śmietany do tortów? w masie ? Pozdrawiam , dziekuje za odpowiedz

  • dagmara_65

    Moniko dzieki za przemiłe słowa. Myślę, że to kwestia wprawy , no i techniki krojenia. Używam długiego ostrego noża, polewam po przed krojeniem gorącą wodą i idzie jak po maśle :)
    Gościu śmietana 30%, tak jak podałam w przepisie. Może nie wyraziłam się precyzyjnie więc poprawiam. Ja używam śmietanki kremowej 30% z Gostynia.

    Dzięki za pozdrowienia i odwzajemniam :)

  • Gość: [Julita] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Wypróbowałam ten przepis i powiem tak... niebo w gębie! Powiem szczerze że kiedyś zraziłam się do ciasta cytrynowego... był to biszkopt i zwykły krem ugotowany na budyniu ale jak spróbowałam tego przepisu to teraz już jestem jego wielką fanką :) krem lekki po prostu rozpływa się w ustach no i połączenie słodkiej śmietany i kwaśnej cytryny - nieziemskie :)

  • Gość: [Dora] *.superkabel.de

    Ta masa cytrynowo-jajeczno-maślana wyszła mi dosyć rzadka. Czy to zaistnieje po ostudzić? W smaku super!

  • Gość: [ewa] *.dsl.dynamic.t-mobile.pl

    jeszcze nigdy nie jadłam tak pysznego ciasta a zjadłam ich wiele. Polecam wszystkim .

  • Gość: [Karolina] *.fiber.provector.pl

    Ciasto pyszne. Zresztą jak wszystkie przepisy na Twojej stronie. Upiekłam Tacie na urodziny. Ciasto musi postać w lodówce, żeby masa stężała, a i dłużej stoi tym jest lepsze:) Kremu mi wyszło tyle, ze zużyłam do ciasta i zrobiłam jeszcze deser z ciasteczkami Amaretto.

  • dagmara_65

    Gościu tak jak podałam przy składnikach użyłam formy o wym 21x32 cm.

    Julita cieszę się, że trafiłam w Twój gust :)
    Dora po włożeniu do lodówki masa gęstnieje, warstwy masy są cienkie więc powinno być OK.
    Ewa dzięki za przemiłe słowa :)
    Karolina cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu. Dzięki za przemiłe słowa :)

    Dziękuję Wam za miłe komentarze i serdecznie pozdrawiam :)

  • Gość: [http: pat-radoscgotowania.blogspot.com] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Pycha! Idealne w smaku, nienachalne. Zasmakowało całej rodzinie i gościom. Na pewno wypróbuję jeszcze nie jeden przepis z tej stronki ;)

    Zapraszam do mnie: pat-radoscgotowania.blogspot.com

  • Gość: [jola] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    ja w kwestii formalnej czy biszkoptu się nie nasącza - pozdrawiam Jola

  • dagmara_65

    Gościu cieszę się, że ciasto przypadło Ci do gustu. Dzięki za miłe słowa :)
    Jolu uważam, że nie ma potrzeby nasączać. Blaty biszkoptowe są dość cienkie, a krem zawiera dużą ilość śmietany. Jeżeli pozwolimy naszemu ciastu troche poleżeć, wówczas wszystko się w nim "przegryzie" i będzie ok!. Dzięki za pozdrowienia :)

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • Gość: [Redhair] *.play-internet.pl

    Witam właśnie robię to ciasto i się tak zastanawiam czy w masie mają się znaleźć całe jaja a może żółtka tylko?:-)

  • dagmara_65

    Redhair w masie mają się znaleźć całe jaja (jaja ubijamy w całości).

  • Gość: [Dagmara] *.dynamic.dsl.as9105.com

    Ten torcik to najlepsze ciasto jakie jadlam kiedykolwiek.. jest pracochlonne ale za to smakuje przepysznie!

  • dagmara_65

    Dagmara cieszę się, że torcik przypadł Ci do gustu, pozdrawiam :)

  • Gość: [Karola] *.ipv4.supernova.orange.pl

    Ciasto wyszło PRZEPYSZNE :D Zrobiłam w formie tortu na urodziny chłopaka, smakowało wszystkim, a sam solenizant był zachwycony i teraz męczy mnie przy każdej okazji żebym go zrobiła <3 (nie wiem czy zdjęcie wejdzie ) file:///C:/Users/Karolina/Desktop/26234848_1628444457249383_838623588_n.jpg

  • Gość: [Sylwia] *.dynamic-zab-03.vectranet.pl

    Witam, chciałabym zrobić to ciasto w formie tortu, tortownica o wymiarach 26 cm średnicy. Pisze Pani, iż krem można zrobić z połowy składników, a co z biszkoptem? Wystarczy, że zrobię z połowy składników, czy jednak z całości? Pytam, gdyż nie mam doświadczenia w pieczeniu. Z góry dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam serdecznie

  • dagmara_65

    Karola cieszę się, że wszystkim smakowało :)
    Sylwia wszystko zależy od tego jakie są Twoje oczekiwania. Jeżeli lubisz cienkie warstwy kremu wystarczy połowa składników, ale jeżeli bardziej odpowiada Ci grubsza warstwa kremu proponuje wykonać z 3/4 ilości składników. Co do biszkoptu, to podobnie. Z połowy składników wyjdą raczej cienkie blaty. Z 3/4 oczywiście grubsze. Ale zawsze bezpieczniej zrobić wyższy biszkopt, wówczas zawsze można go ściąć i dopasować grubość do własnych upodobań.
    Odwzajemniam pozdrowienia :)

  • Gość: [Dorota] *.adsl.inetia.pl

    Jest pyszny też taki robię naprawdę duża porcja kremu na dużą blaszkę

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci