Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

TRADYCYJNE BURACZKI NA CIEPŁO ZASMAŻANE

dagmara_65

Obecnie, zimową porą na naszym stole bardzo często królują jako przystawki do obiadu  marchewka z groszkiem (klik) i buraczki, które robię w kilku wersjach zarówno na zimno jak i na ciepło. Na zimno buraczki bardzo smakują nam pod postacią sałatki(klik) lub jako marynowane(klik), które podaję w połówkach.

Buraczki na ciepło zasmażane robię według wypróbowanego, tradycyjnego przepisu mojej Babci i Mamy. Robiłam również według przepisów zamieszczonych w literaturze kulinarnej, ale ten nasz rodzinny, pokoleniowy, prosty, bez dodatków przepis najbardziej nam odpowiada.  

 

 tradycyjne buraczki na ciepło zasmażane

 

 

Składniki:

  • 1 kg buraków czerwonych ugotowanych i obranych ( 1,5 kg surowych)
  • 50 g smalcu wieprzowego
  • 3 - 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • ok. ½ szklanki przegotowanej letniej wody 
  • ewentualnie pieprz czarny mielony do smaku ( przeważnie  nie dodaję)

 

 Wykonanie:

Buraki dokładnie myjemy (najlepiej używając szczoteczki). Gotujemy do miękkości (w zwykłym garnku ok. 2,5 godziny). Przestudzone buraki  obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach ( ścieram rownież częściowo na jeszcze drobniejszych, przeznaczonych do ziemniaków lub tylko na tych do ziemniaków). Na patelni rozgrzewamy smalec, dajemy buraczki i mieszajac zasmażamy na średnim ogniu  do odparowania soku (trwa to zazwyczaj kilka minut), dajemy sok z cytryny, sól, cukier i stale mieszając (aby nie przywarły do dna patelni i nie przypaliły się)  zasmażamy ok. 1 minuty, po czym wsiewamy mąkę i dalej stale mieszając trzymamy na ogniu jeszcze przez chwilę, do utraty surowizny mąki.  Wlewamy wodę porcjami, dalej stale mieszamy i ewentualnie dajemy jeszcze do smaku sól, cukier, sok z cytryny i pieprz (opcjonalnie). Podajemy na ciepło.

Buraczki na ciepło zasmażane świetnie smakują do kotletów, bitek, gulaszy mięsnych.

 

tradycyjne buraczki na ciepło zasmażane

 

 

tradycyjne buraczki na ciepło zasmażane

 

 

 

Polecam również

 

 

 Marchewka z groszkiem Buraczki marynowane całe Sałatka z czerwonych buraczków (do obiadu)Surówka z białej i czerwonej kapusty

 

 

 

 

 

 

DOMOWE WINO CIOCIOSAN >

< MLEKO Z CZOSNKIEM I MIODEM - jak szybko zwalczamy przeziębienie



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (20)

Dodaj komentarz
  • majanaboxing

    Jak ja lubię takie buraczki, a tak dawno nie jadłam.
    Pozdrowienia :)

  • izaa_a

    uwielbiam buraczki ;))) i robie podobnie

  • agattekh

    Moja mam zawsze robi takie buraczki, pychotka :-)

  • Gość: [asialc] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Uwielbiam takie buraczki! Dla mnie najlepsze na świecie :-)

  • Gość: [Ewa.Smaczniutkie.pl] *.adsl.inetia.pl

    Dagmaro, u mnie też tradycyjne buraczki, ale nieco inaczej zrobione. Cóż za zgranie w temacie buraków :)

  • dagmara_65

    Majanko to może czas na przypomnienie sobie ich smaku ?
    Iza ja też:))
    Agatko bo to przepis naszych Mam, one wiedzą co dobre :)
    Asiu dla mnie też :)
    Ewo tak się czasami ładnie zgra :). Jestem ciekawa, jakie robisz. Może masz na blogu, więc zajrzę do Ciebie :)

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • Gość: [wyspowiczka] 24.108.53.*

    sprobuj juz po utarciu ugotowanych buraczkow dodac dwie lyzki musztardy wymieszj .mozna jesc na cieplo mozna na zimno . bardzo dobre i jak szybko zrobione !!!

  • Gość: [silla] 84.38.158.*

    Gratuluje! To jest najlepszy przepis na buraczki jaki istnieje w internecie :) Zadne tam cuda z maslem, musi byc smalec a jeszcze lepiej skwareczki :)

  • Gość: [Paulina] *.reverse.superonline.net

    super przepis dla poczatkujacych!

  • Gość: [Ola] *.expressnet.pl

    A ja robię tak: ugotowane,ostudzone i obrane buraczki ścieram na tarce o drobnych oczkach,na patelni zasmażam na oleju 1 cebulę pokrojoną w drobną kostkę,dodaję albo zasmażoną cebulkę do buraczków lub buraczki na patelnię do cebulki i chwilkę mieszam wszystko do połączenia się,pierwsza wersja wyjdzie na zimno druga na ciepło.Potem dodaję cukier,sól,pieprz i jak kto woli kwasek,sok cytryny lub ocet - doprawiam tak, żeby buraczki miały smak słodko-słono-kwaskowy smak,cebulka zasmażana robi swoje - miodzio jak dla mnie i mojego regionu.Polecam i smacznego.

  • Gość *.internetdsl.tpnet.pl

    czy te buraczki można przechowywać czy robi się je na bierząco

  • dagmara_65

    Wyspowiczka jeszcze nie próbowalam, ale z pewnością w najbliższym czasie to uczynię.
    Silla dzięki za miłe słowa :) Nam też lepiej smakują ze smalcem.
    Paulina dzięki :)
    Ola wypróbuję, bo Twoja wersja brzmi zachęcająco!
    Gościu te buraczki robi się na bieżąco.

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • Gość *.expressnet.pl

    hlo90.internetdsl.tpnet.pl -sorki za spóźnienie z odpowiedzią,ja swoje buraczki robiłam w słoiki,na wierzch łyżka oleju i za pasteryzować aby wieczka załapały. A jak chcę na bierząco to dla leniwych którzy mają zamrażarkę sporą,gotuję większą ilość buraczków ścieram na tarce na wiórki ,pakuję w pojemniki i do zamrożenia,potem tylko wyciągam gotowca,rozmrażam z rana i doprawiam jak podałam wyżej.

    dagmara_65 - i jak próbowałaś???

  • dagmara_65

    Gościu jeszcze nie próbowałam, robię zawsze na bieżąco, ale warto skorzystać z Twojej wersji.

  • Gość *.adsl.inetia.pl

    smak z dzieciństwa... przepyszne!

  • Gość: [Grzegorz] *.hispeed.pl

    Najlepszy przepis i konkretny. Ja robię buraczki tak samo, lecz dodaję 1 łyżkę octu zamiast cytryny. Smalec musi być ma lepszy smak

  • Gość: [klikaf] *.adsl.inetia.pl

    Ten przepis do mnie przemawia, żadnych zasmażek i cebul :-) Dziś zrobię :-)

  • dagmara_65

    Gościu dokładnie!
    Grzegorz też czasami daję ocet i buraczki są bez zastrzeżeń.
    klikaf smacznego!

  • Gość: [Magda] *.ibs.net.pl

    Jak to wlewamy mąkę? Trzeba ja rozrobić w widzie? W jakiej ilości?

  • dagmara_65

    Magda nie napisałam "wlewamy mąkę", lecz "wsiewamy mąkę"

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci