Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
Blog > Komentarze do wpisu

TRADYCYJNE BURACZKI NA CIEPŁO ZASMAŻANE

Obecnie, zimową porą na naszym stole bardzo często królują jako przystawki do obiadu  marchewka z groszkiem (klik) i buraczki, które robię w kilku wersjach zarówno na zimno jak i na ciepło. Na zimno buraczki bardzo smakują nam pod postacią sałatki(klik) lub jako marynowane(klik), które podaję w połówkach.

Buraczki na ciepło zasmażane robię według wypróbowanego, tradycyjnego przepisu mojej Babci i Mamy. Robiłam również według przepisów zamieszczonych w literaturze kulinarnej, ale ten nasz rodzinny, pokoleniowy, prosty, bez dodatków przepis najbardziej nam odpowiada.  

 

 tradycyjne buraczki na ciepło zasmażane

 

 

Składniki:

  • 1 kg buraków czerwonych ugotowanych i obranych ( 1,5 kg surowych)
  • 50 g smalcu wieprzowego
  • 3 - 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • ok. ½ szklanki przegotowanej letniej wody 
  • ewentualnie pieprz czarny mielony do smaku ( przeważnie  nie dodaję)

 

 Wykonanie:

Buraki dokładnie myjemy (najlepiej używając szczoteczki). Gotujemy do miękkości (w zwykłym garnku ok. 2,5 godziny). Przestudzone buraki  obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach ( ścieram rownież częściowo na jeszcze drobniejszych, przeznaczonych do ziemniaków lub tylko na tych do ziemniaków). Na patelni rozgrzewamy smalec, dajemy buraczki i mieszajac zasmażamy na średnim ogniu  do odparowania soku (trwa to zazwyczaj kilka minut), dajemy sok z cytryny, sól, cukier i stale mieszając (aby nie przywarły do dna patelni i nie przypaliły się)  zasmażamy ok. 1 minuty, po czym wsiewamy mąkę i dalej stale mieszając trzymamy na ogniu jeszcze przez chwilę, do utraty surowizny mąki.  Wlewamy wodę porcjami, dalej stale mieszamy i ewentualnie dajemy jeszcze do smaku sól, cukier, sok z cytryny i pieprz (opcjonalnie). Podajemy na ciepło.

Buraczki na ciepło zasmażane świetnie smakują do kotletów, bitek, gulaszy mięsnych.

 

tradycyjne buraczki na ciepło zasmażane

 

 

tradycyjne buraczki na ciepło zasmażane

 

 

 

Polecam również

 

 

 Marchewka z groszkiem Buraczki marynowane całe Sałatka z czerwonych buraczków (do obiadu)Surówka z białej i czerwonej kapusty

 

 

 

 

 

 

środa, 30 stycznia 2013, dagmara_65
http://wkuchennymoknie.blox.pl/2013/01/TRADYCYJNE-BURACZKI-NA-CIEPLO-ZASMAZANE.html
Komentarze
2013/01/30 22:33:00
Jak ja lubię takie buraczki, a tak dawno nie jadłam.
Pozdrowienia :)
-
2013/01/30 22:38:44
uwielbiam buraczki ;))) i robie podobnie
-
2013/01/31 13:33:27
Moja mam zawsze robi takie buraczki, pychotka :-)
-
2013/02/02 11:51:45
Uwielbiam takie buraczki! Dla mnie najlepsze na świecie :-)
-
2013/02/05 14:38:53
Dagmaro, u mnie też tradycyjne buraczki, ale nieco inaczej zrobione. Cóż za zgranie w temacie buraków :)
-
2013/02/06 09:00:38
Majanko to może czas na przypomnienie sobie ich smaku ?
Iza ja też:))
Agatko bo to przepis naszych Mam, one wiedzą co dobre :)
Asiu dla mnie też :)
Ewo tak się czasami ładnie zgra :). Jestem ciekawa, jakie robisz. Może masz na blogu, więc zajrzę do Ciebie :)

Pozdrawiam Was cieplutko :)
-
Gość: wyspowiczka, 24.108.53.16*
2013/02/09 02:54:24
sprobuj juz po utarciu ugotowanych buraczkow dodac dwie lyzki musztardy wymieszj .mozna jesc na cieplo mozna na zimno . bardzo dobre i jak szybko zrobione !!!
-
Gość: silla, 84.38.158.9*
2013/03/23 17:30:34
Gratuluje! To jest najlepszy przepis na buraczki jaki istnieje w internecie :) Zadne tam cuda z maslem, musi byc smalec a jeszcze lepiej skwareczki :)
-
Gość: Paulina, host-213-153-158-177.reverse.superonline.net
2014/02/23 12:54:22
super przepis dla poczatkujacych!
-
Gość: Ola, 91-233-137-16.expressnet.pl
2014/03/26 15:59:10
A ja robię tak: ugotowane,ostudzone i obrane buraczki ścieram na tarce o drobnych oczkach,na patelni zasmażam na oleju 1 cebulę pokrojoną w drobną kostkę,dodaję albo zasmażoną cebulkę do buraczków lub buraczki na patelnię do cebulki i chwilkę mieszam wszystko do połączenia się,pierwsza wersja wyjdzie na zimno druga na ciepło.Potem dodaję cukier,sól,pieprz i jak kto woli kwasek,sok cytryny lub ocet - doprawiam tak, żeby buraczki miały smak słodko-słono-kwaskowy smak,cebulka zasmażana robi swoje - miodzio jak dla mnie i mojego regionu.Polecam i smacznego.
-
Gość: , hlo90.internetdsl.tpnet.pl
2014/08/27 21:33:54
czy te buraczki można przechowywać czy robi się je na bierząco
-
2014/09/09 11:50:15
Wyspowiczka jeszcze nie próbowalam, ale z pewnością w najbliższym czasie to uczynię.
Silla dzięki za miłe słowa :) Nam też lepiej smakują ze smalcem.
Paulina dzięki :)
Ola wypróbuję, bo Twoja wersja brzmi zachęcająco!
Gościu te buraczki robi się na bieżąco.

Pozdrawiam Was cieplutko :)

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 ciasta z owocami

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 

przepisy kulinarne z truskawkami

 

przepisy na ciasta i desry z jagodami, malinami i porzeczkami

 

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

 

ogórki, cukinia-potrawy i przetwory

 

szbkie i proste dania

 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi