Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

ROLADA BISZKOPTOWA - przepis podstawowy

dagmara_65

Jedno z prostszych i szybkich do wykonania ciast, pod warunkiem, że opanuje się umiejętność wykonania ciasta podstawowego. Zrobienie rolady jest wówczas bardzo łatwe i przyjemne. Polecam ! 

 

 

rolada biszkoptowa-przepis podstawowy 

 

 

Składniki ciasta (forma o wym. wewnetrznych 36x36 cm):

  • 6 jajek
  • 6 łyżek gorącej wody
  • 180 g cukru
  • 100 g mąki pszennej 
  • szczypta soli

 

Wykonanie ciasta

Żółtka oddzielamy od białek, posypujemy cukrem i dajemy 6 łyżek gorącej wody. Miksujemy na krem. Wsiewamy małymi porcjami mąkę, delikatnie mieszając łyżką. 
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z ciastem. Całość wykładamy na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię za pomocą szpatułki.
Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180°C na środkowym poziomie piekarnika. Zaraz po upieczeniu przekładamy na delikatnie posypaną cukrem pudrem ściereczką. 
Powierzchnię ciasta również delikatnie posypujemy cukrem pudrem i wraz ze ściereczką rolujemy ciasto. Odkładamy do przestudzenia. 

 

 

rolada biszkoptowa- przepis podstawowy 

 

 

 

Warto wiedzieć:

  • Żółtka równomiernie przykrywamy warstwą cukru, wowczas gorąca woda nie styka się gwałtownie z żółtkami, co mogłoby spowodować niekorzystne "ścięcie się" ich. Dodatek gorącej wody jest ważny, rozpuszcza częściowo cukier i powoduje, że ciasto jest bardziej elastyczne, przez co daje się łatwiej rolować.
  • Żółtka ucieramy na puszystą, kremową masę, do momentu rozpuszczenia się kryształków  cukru.
  • Mąkę małymi porcjami wsiewamy do żółtkowej masy, mieszając przy tym delikatnie dużą łyżką lub koncówkami miksującymi robota na najmniejszych obrotach.
  • Białka ubijamy  z dodatkiem szczypty soli, co ułatwia szybkie i dokładne ubicie ich na sztywną pianę.
  • Ciasto dodajemy do ubitych białek, a nie odwrotnie, wówczas piana traci mniej powietrza, dzięki czemu struktura ciasta jest bardziej pulchna.
  • Pieczemy najlepiej na dużej formie wyścielonej  papierem do pieczenia.
  • Pilnujemy procesu pieczenia, ciasto powinno być upieczone na jasnozłoty kolor. Zbyt długie przetrzymywanie w piekarniku wysusza ciasto i wówczas rolada nie daje się ładnie zwijać, nie jest elastyczna i pęka.
  • Warto  sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
  • Po wyjęciu z piekarnika ciasto delikatnie posypujemy za pomocą siteczka cukrem pudrem (zapobiega to przyklejaniu się ciasta do ściereczki), przykrywamy najlepiej rzadką, bawełnianą ściereczką, kładziemy cienką deseczkę i odwracamy. Zdejmujemy delikatnie papier do pieczenia i posypujemy powierzchnię ciasta niewielką ilością cukru pudru.
  • Ciasto należy zrolować prawie natychmiast po wyjęciu z piekarnika (można odczekać ok. 2 minuty)
  • Podczas rolowania nie należy mocno ugniatać ciasta.
  • Nadzienie nakładamy po dokładnym przestudzeniu ciasta. Nie należy dawać zbyt grubej warstwy nadzienia, gdyż to utrudnia zwijanie w roladę.
  • Po zwinięciu roladę okręcamy ściereczką, folią spożywczą lub aluminową i delikatnie wygładzamy powierzchnię rolady, wowczas mamy pewność, że nadzienie będzie dokładnie  przylegać do ciasta.
  • Roladę umieszczamy w chłodne miejsce, najlepiej w chłodziarce.
  • W przypadku bardzo delikatnych kremów, czy bitej śmietany nadzienie nakładamy niemalże bezpośrednio przed podaniem do spożycia. 
  • Powierzchnię rolady posypujemy cukrem pudrem lub innymi ulubionymi posypkami (np. kawa, kakao). Możemy również pokryć roladę polewą czekoladową. Czasami polewa nie trzyma się dobrze powierzchni ciasta, zwłaszcza gdy posypiemy zbyt dużą ilością cukru pudru. Nadmiar cukru dobrze jest wówczas usunąć za pomocą pędzelka. Można też powierzchnię ciasta powlec cieniutką warstwą rozgrzanej konfitury lub dżemu i dopiero dać polewę, wówczas ładnie przywiera i nie odchodzi od ciasta. 

 

Do pieczenia rolady biszkoptowej używam  grubej blachy, będącej na wyposażeniu mojej kuchni gazowej z elektrycznym piekarnikiem.

Ma ona wymiary zewnetrzne 39 x 40cm. 

Dzięki temu, że jeden z boków blachy jest pochyły, otrzymuję  wypiek zwężony z jednej strony, przez co po zwinęciu  rolada estetyczniej wygląda.

 

 

 blacha do pieczenia rolady biszkoptowej

 

 

 Polecam również:

 

 

 rolada biszkoptowa z kremem malinowym polewa czekoladowa z żelatyną  tort malinowy ślimaczek rolada z kremem mango

 

 

 

 

 

CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM BRZOSKWINIOWYM >

< ROLADA JABŁKOWA Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (25)

Dodaj komentarz
  • mamamarzynia

    Robię bardzo podobnie, to jest chyba metoda "tyle samo" (nie wiem, bo nie ważyłam nigdy cukru i mąki). Tyle samo, czyli: 4 jajka, 4 łyżki mąki, cukru pudru etc. A patentu z gorącą wodą nie znam - do wypróbowania!

  • izaa_a

    moja babcia robiła podobną ;)) wszyscy ją lubilismy

  • anula4445

    Moje marzenie zrobic taka roladę:)

  • dogsonx

    dobra rolada nie jest zła :) szybka i zawsze smaczna :)

  • Gość: [szalonapatelnia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ale fajny, dokładny przepis:)

  • majanaboxing

    Jaka ładna rolada! Mówisz,że jest taka prosta do zrobienia? Ja nie odważyłam się jeszcze na roladę.
    Pozdrawiam:)

  • lucia454

    Świetny przepis, przełożyłam bitą śmietaną usztywnioną galaretką:-)

  • elunia_1

    Czy rzeczywiście ciasto dodaje się do białek , a nie odwrotnie?

  • anula442

    Kupiłam nową kuchenkę gazową z piekarnikiem elektrycznym i próbuję w nim piec. Czy roladę pieczesz na termoobiegu (ile stopni), czy grzałka góra - dół? Chciałbym wypróbować Twój przepis.

  • dagmara_65

    Mamamarzynia według mojego przepisu to raczej nie jest ta metoda. Dodatek gorącej wody uważam za wręcz konieczny. Masz rację, wypróbuj :)
    Iza nie ma to jak pyszne ciasto Babci :)
    Anula zapewniam, że to nic trudnego :)
    Dogsonx dokładnie :)
    Szalonapatelnia dzięki :)
    Majanko zapewniam Cię, że to jedno z prostszych ciast. Warto podejść odważnie, a na pewno będziesz zadowolona ze swojego kulinarnego dzieła :)
    Lucia bardzo ciekawa opcja :)
    Elunia tak , właśnie tak robię, aczkolwiek generalnie robi się odwrotnie :)
    Anula piekę nie wlączając termoobiegu, grzałka góra - dół, temp. 180*C, czas ok. 20 minut.

    Pozdrawiam Was serdecznie :)


  • Gość: [Aneta] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    A u mnie nie obyło się bez problemów przy wykonaniu rolady.W trakcie pieczenia na cieście pojawiły się 3 ogromne bańki:-))Chwilę przed upływem 20 minut otworzyłam piekarnik i bańki w kilka sekund zniknęły ale za to pojawił się zakalec:-(( Mimo to rolada została szybko pochłonięta przez domowników a ja już planuję kolejne wykonanie.Tym razem spróbuję z 1,5 porcji.

  • med-dy

    Witam,
    zaczynam przygodę z wypiekami i na razie wszystko wydaje mi się skomplikowane ;)
    mam pytanie, a gdyby rozpuścić cukier w gorącej wodzie i lekko przestudzoną miksture dodać do żółtek?

  • dagmara_65

    Aneta ciasto mogło być zbyt napowietrzone i dlatego powstały bańki. Takie ciasto rośnie, po czym mocno opada.
    Aneta myślę, że 180g cukru trudno będzie rozpuścić w 6 łyżkach wody.

  • Gość: [Ewa] *.internetia.net.pl

    I ja odważyłam się upiec , gwarantuję że trzymająć się porad ciasto powinno się każdemu udać .Blog jest świetny ,przepisy zrozumiałe i nawet skomplikowane wypieki(z pozoru )
    okazują się wykonalne.Ciasto architekta stało się ostatnio moim przebojem i "gwiazdorzę "
    nim na rodzinnych uroczystosciach.
    Ppozdrawiam i dziękuję -Ewa
    :))

  • Gość 109.95.30.*

    O rety :o) Pierwszy raz w życiu udał mi się biszkopt i rolada choć deczko pękła przy smarowaniu jest pycha i niebrzydka! Zaraz po Świętach robię biszkopt, może i tort :o) Dziękuję i życzę spokojnych, rodzinnych Świąt !! Ewa F.

  • Gość *.cdma.centertel.pl

    A proszku do pieczenia nie trzeba wogule

  • dagmara_65

    Ewa dziękuję Ci serdecznie za tak przemiłe słowa :)
    Gościu dzięki za miłe słowa i gratuluję udanych wypieków!
    Gościu w ogóle nie trzeba :)

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • Gość: [Kurtka] *.dynamic.chello.pl

    To moja pierwsza rolada i wyszła za pierwszym razem. Przepis już schowałam głęboko i z pewnością będę korzystać bardzo często... :) pozdrawiam

  • dagmara_65

    Kurtka dzięki za przemiłe słowa :)

  • Gość: [Barbara] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    ...no i ja również skorzystałam z Twojego przepisu...zrobiłam dwie rolady od razu, bo rodzina "spora"...na niedzielny obiad...i okazało się, że...załapałam się w ostatniej chwili na ostatni kawałeczek...wróciłam do kuchni po serwetki i to był mój błąd! rolada PRZEPYSZNA z Twojego przepisu...dziękuje i zapewniam, że dzisiejsze moje "wejście" na Twój "blox" nie będzie ostatnie i Twoją stronkę "podam dalej"....Dziękuje i pozdrawiam Barbara

  • dagmara_65

    Barbara dzięki za przemiłe słowa i odwzajemniam pozdrowienia:)

  • Gość: [alka] 78.10.239.*

    a czy papier nalezy posmarowac

  • Gość: [ewa] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Przepis jest świetny,wreszcie udała mi się rolada :)Mam pytanie,gdybym chciała zrobić kakaową roladę,to czy wszystko tak samo zrobić,tylko dodać kakao? Pozdrawiam,Ewa

  • Gość: [aga] 195.116.237.*

    Witam!
    Upiekłam roladę wg tego przepisu, ale po 20 min. ciasto wyszło mi surowe w wielu miejscach. Nie wiem czemu.
    Czy piekarnik ustawiać na termoobieg (miałam ustawione na grzałke górną)?
    To mój pierwszy biszkopt na roladę - proszę o odp.
    Zawsze jak piekę biszkopty na placek ustawiam na termoobieg.

  • dagmara_65

    alka nie, papieru nie smarujemy. Można posmarować odrobiną masła blachę, aby papier dobrze do niej przylegał.
    ewa musisz ująć tyle mąki, ile dodasz kakao.
    aga roladę piekę góra - dół w środkowej części piekarnika.

    Pozdrawiam Was cieplutko:)

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci