Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
Blog > Komentarze do wpisu

ROLADA BISZKOPTOWA - przepis podstawowy

Jedno z prostszych i szybkich do wykonania ciast, pod warunkiem, że opanuje się umiejętność wykonania ciasta podstawowego. Zrobienie rolady jest wówczas bardzo łatwe i przyjemne. Polecam ! 

 

 

rolada biszkoptowa-przepis podstawowy 

 

 

Składniki ciasta (forma o wym. wewnetrznych 36x36 cm):

  • 6 jajek
  • 6 łyżek gorącej wody
  • 180 g cukru
  • 100 g mąki pszennej 
  • szczypta soli

 

Wykonanie ciasta

Żółtka oddzielamy od białek, posypujemy cukrem i dajemy 6 łyżek gorącej wody. Miksujemy na krem. Wsiewamy małymi porcjami mąkę, delikatnie mieszając łyżką. 
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z ciastem. Całość wykładamy na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię za pomocą szpatułki.
Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180°C na środkowym poziomie piekarnika. Zaraz po upieczeniu przekładamy na delikatnie posypaną cukrem pudrem ściereczką. 
Powierzchnię ciasta również delikatnie posypujemy cukrem pudrem i wraz ze ściereczką rolujemy ciasto. Odkładamy do przestudzenia. 

 

 

rolada biszkoptowa-przepis podstawowy

 

 

Warto wiedzieć:

  • Żółtka równomiernie przykrywamy warstwą cukru, wowczas gorąca woda nie styka się gwałtownie z żółtkami, co mogłoby spowodować niekorzystne "ścięcie się" ich. Dodatek gorącej wody jest ważny, rozpuszcza częściowo cukier i powoduje, że ciasto jest bardziej elastyczne, przez co daje się łatwiej rolować.
  • Żółtka ucieramy na puszystą, kremową masę, do momentu rozpuszczenia się kryształków  cukru.
  • Mąkę małymi porcjami wsiewamy do żółtkowej masy, mieszając przy tym delikatnie dużą łyżką lub koncówkami miksującymi robota na najmniejszych obrotach.
  • Białka ubijamy  z dodatkiem szczypty soli, co ułatwia szybkie i dokładne ubicie ich na sztywną pianę.
  • Ciasto dodajemy do ubitych białek, a nie odwrotnie, wówczas piana traci mniej powietrza, dzięki czemu struktura ciasta jest bardziej pulchna.
  • Pieczemy najlepiej na dużej formie wyścielonej  papierem do pieczenia.
  • Pilnujemy procesu pieczenia, ciasto powinno być upieczone na jasnozłoty kolor. Zbyt długie przetrzymywanie w piekarniku wysusza ciasto i wówczas rolada nie daje się ładnie zwijać, nie jest elastyczna i pęka.
  • Warto  sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
  • Po wyjęciu z piekarnika ciasto delikatnie posypujemy za pomocą siteczka cukrem pudrem (zapobiega to przyklejaniu się ciasta do ściereczki), przykrywamy najlepiej rzadką, bawełnianą ściereczką, kładziemy cienką deseczkę i odwracamy. Zdejmujemy delikatnie papier do pieczenia i posypujemy powierzchnię ciasta niewielką ilością cukru pudru.
  • Ciasto należy zrolować prawie natychmiast po wyjęciu z piekarnika (można odczekać ok. 2 minuty)
  • Podczas rolowania nie należy mocno ugniatać ciasta.
  • Nadzienie nakładamy po dokładnym przestudzeniu ciasta. Nie należy dawać zbyt grubej warstwy nadzienia, gdyż to utrudnia zwijanie w roladę.
  • Po zwinięciu roladę okręcamy ściereczką, folią spożywczą lub aluminową i delikatnie wygładzamy powierzchnię rolady, wowczas mamy pewność, że nadzienie będzie dokładnie  przylegać do ciasta.
  • Roladę umieszczamy w chłodne miejsce, najlepiej w chłodziarce.
  • W przypadku bardzo delikatnych kremów, czy bitej śmietany nadzienie nakładamy niemalże bezpośrednio przed podaniem do spożycia. 
  • Powierzchnię rolady posypujemy cukrem pudrem lub innymi ulubionymi posypkami (np. kawa, kakao). Możemy również pokryć roladę polewą czekoladową. Czasami polewa nie trzyma się dobrze powierzchni ciasta, zwłaszcza gdy posypiemy zbyt dużą ilością cukru pudru. Nadmiar cukru dobrze jest wówczas usunąć za pomocą pędzelka. Można też powierzchnię ciasta powlec cieniutką warstwą rozgrzanej konfitury lub dżemu i dopiero dać polewę, wówczas ładnie przywiera i nie odchodzi od ciasta. 

 

Do pieczenia rolady biszkoptowej używam  grubej blachy, będącej na wyposażeniu mojej kuchni gazowej z elektrycznym piekarnikiem.

Ma ona wymiary zewnetrzne 39 x 40cm. 

Dzięki temu, że jeden z boków blachy jest pochyły, otrzymuję  wypiek zwężony z jednej strony, przez co po zwinęciu  rolada estetyczniej wygląda.

 

 

 blacha do pieczenia rolady biszkoptowej

 

 

 Polecam również:

 

 

 rolada biszkoptowa z kremem malinowym polewa czekoladowa z żelatyną  tort malinowy ślimaczek rolada z kremem mango

 

 

 

 

 

wtorek, 08 stycznia 2013, dagmara_65
http://wkuchennymoknie.blox.pl/2013/01/ROLADA-BISZKOPTOWA-przepis-podstawowy.html
Komentarze
2013/01/08 13:01:44
Robię bardzo podobnie, to jest chyba metoda "tyle samo" (nie wiem, bo nie ważyłam nigdy cukru i mąki). Tyle samo, czyli: 4 jajka, 4 łyżki mąki, cukru pudru etc. A patentu z gorącą wodą nie znam - do wypróbowania!
-
2013/01/08 13:23:20
moja babcia robiła podobną ;)) wszyscy ją lubilismy
-
2013/01/08 15:13:14
Moje marzenie zrobic taka roladę:)
-
2013/01/08 16:13:51
dobra rolada nie jest zła :) szybka i zawsze smaczna :)
-
2013/01/08 17:15:32
Ale fajny, dokładny przepis:)
-
2013/01/09 06:43:37
Jaka ładna rolada! Mówisz,że jest taka prosta do zrobienia? Ja nie odważyłam się jeszcze na roladę.
Pozdrawiam:)
-
2013/01/10 18:13:10
Świetny przepis, przełożyłam bitą śmietaną usztywnioną galaretką:-)
-
2013/01/14 21:17:06
Czy rzeczywiście ciasto dodaje się do białek , a nie odwrotnie?
-
2013/06/06 10:57:33
Kupiłam nową kuchenkę gazową z piekarnikiem elektrycznym i próbuję w nim piec. Czy roladę pieczesz na termoobiegu (ile stopni), czy grzałka góra - dół? Chciałbym wypróbować Twój przepis.
-
2013/06/07 11:21:03
Mamamarzynia według mojego przepisu to raczej nie jest ta metoda. Dodatek gorącej wody uważam za wręcz konieczny. Masz rację, wypróbuj :)
Iza nie ma to jak pyszne ciasto Babci :)
Anula zapewniam, że to nic trudnego :)
Dogsonx dokładnie :)
Szalonapatelnia dzięki :)
Majanko zapewniam Cię, że to jedno z prostszych ciast. Warto podejść odważnie, a na pewno będziesz zadowolona ze swojego kulinarnego dzieła :)
Lucia bardzo ciekawa opcja :)
Elunia tak , właśnie tak robię, aczkolwiek generalnie robi się odwrotnie :)
Anula piekę nie wlączając termoobiegu, grzałka góra - dół, temp. 180*C, czas ok. 20 minut.

Pozdrawiam Was serdecznie :)


-
Gość: Aneta, ags249.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/06/15 16:28:55
A u mnie nie obyło się bez problemów przy wykonaniu rolady.W trakcie pieczenia na cieście pojawiły się 3 ogromne bańki:-))Chwilę przed upływem 20 minut otworzyłam piekarnik i bańki w kilka sekund zniknęły ale za to pojawił się zakalec:-(( Mimo to rolada została szybko pochłonięta przez domowników a ja już planuję kolejne wykonanie.Tym razem spróbuję z 1,5 porcji.
-
2013/11/13 15:33:39
Witam,
zaczynam przygodę z wypiekami i na razie wszystko wydaje mi się skomplikowane ;)
mam pytanie, a gdyby rozpuścić cukier w gorącej wodzie i lekko przestudzoną miksture dodać do żółtek?
-
2013/12/04 08:43:17
Aneta ciasto mogło być zbyt napowietrzone i dlatego powstały bańki. Takie ciasto rośnie, po czym mocno opada.
Aneta myślę, że 180g cukru trudno będzie rozpuścić w 6 łyżkach wody.
-
Gość: Ewa, 90-156-23-164.internetia.net.pl
2014/01/20 15:44:11
I ja odważyłam się upiec , gwarantuję że trzymająć się porad ciasto powinno się każdemu udać .Blog jest świetny ,przepisy zrozumiałe i nawet skomplikowane wypieki(z pozoru )
okazują się wykonalne.Ciasto architekta stało się ostatnio moim przebojem i "gwiazdorzę "
nim na rodzinnych uroczystosciach.
Ppozdrawiam i dziękuję -Ewa
:))
-
Gość: , 109.95.30.2*
2014/04/19 19:59:49
O rety :o) Pierwszy raz w życiu udał mi się biszkopt i rolada choć deczko pękła przy smarowaniu jest pycha i niebrzydka! Zaraz po Świętach robię biszkopt, może i tort :o) Dziękuję i życzę spokojnych, rodzinnych Świąt !! Ewa F.

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 

Przepisy na Wielkanoc

 

 

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

szbkie i proste dania

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


przepisy na ciasta biszkoptowe


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi