Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

KRUCHE CIASTKA AMONIACZKI

dagmara_65

Bardzo kruche ciastka, a to za sprawą amoniaku. Nie należy obawiać się jego dodatku, gdyż w cienkich wypiekach  jest wyczuwalny jedynie podczas pieczenia, natomiast w efekcie końcowym,  podczas spożywania  ciastek nie jest wyczuwalny. Przepis na te ciastka stosuję od dawna, gdy po wielu próbach i błędach udało mi się uzyskać na tyle dobrą jakość, iż moi domownicy bardzo je polubili. Polecam :)

 

kruche ciastka amoniaczki 

 

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 250 g cukru
  • 450 g mąki pszennej
  • 300 g masła dobrze schłodzonego
  • 2 łyżeczki esencji śmietankowej 
  • 2 płaskie łyżeczki  amoniaku

 

dodatkowo:

  • cukier perlisty do posypania
  • rozmącone w mleku lub wodzie żółtko 

 

Wykonanie

Mąkę przesiewamy do miski.  Dobrze schłodzone masło ścieramy bezpośrednio do mąki na tarce o dużych oczkach. Dłońmi delikatnie rozcieramy masło, tak aby dokładnie je rozdrobnić i połączyć z mąką. Dodajemy cukier, amoniak i dokładnie mieszamy. Dodajemy żółtka, esencję śmietankową i zagniatamy, nie za długo, do równomiernego połączenia się składników. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki.

Wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość ok. 5 mm ( można zrobić cieńsze lub grubsze, w zależności od upodobań). Wykrawamy dowolną foremką niewielkie kształty (wykrawałam niedużą szklanką o średnicy 55 mm). Wierzchnią część ciastek smarujemy rozmąconym w mleku lub wodzie żółtkiem (cienka warstewka, aby nie rozpuściła cukru). Chwilę odczekujemy, aby nieco podeschły i posypujemy cukrem perlistym. 

Pieczemy ok. 10 minut w środkowej części nagrzanego do temp. 200°C piekarnika ( grubsze piekę nieco dłużej ok. 12 minut). Gdy zaczną się rumienić wyjmujemy i pozostawiamy do ostudzenia. Można dopiec, gdyby okazało się, że są jeszcze surowe. Najlepiej smakują nam gdy pieczone są jak najkrócej i są bardzo leciutko przyrumienione.

 

 

kruche ciastka amoniaczki

 

 

kruche ciastka amoniaczki

 

 

kruche ciastka amoniaczki

 

 

kruche ciastka amoniaczki

 

 

 

Polecam również

 

Kruche ciasteczka z cukrem Ciastka kokosowe na waflu  Ciasteczka serowe z morelamiCiasteczka kokosowo-pomarańczowe z nadzieniem ananasowym

 

 

 

 

TORCIK JABŁKOWO - ANANASOWY >

< DOMOWE WINO CIOCIOSAN



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (12)

Dodaj komentarz
  • Gość: [szalonapatelnia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Jakie ładne! zawsze się zastanawiałam jak smakują takie ciasteczka z amoniakiem:)

  • Gość: [dorota_s_30] 62.244.146.*

    uwielbiam amoniaczki. długo szukałam przepisu, który dałby efekt amoniaczków jak u mojej babci kiedyś i znalazłam ale znacznie sie różni od twojego, jest mniej jajek, i dużo mniej tłuszczu, ale zrobię według twojego przepisu następnym razem, moze beda jeszcze lepsze. pozdrawiam.

  • majanaboxing

    Robiłam kiedyś amoniaczki razem z Margot i Atinką, smakowały świetnie! Robiłyśmy także amerykanki, też z amoniakiem. Boskie ciacha :)
    I Twoje cudownie wygladają, z pewnoscią smakują swietnie :)

  • Gość: [abcmojejkuchni] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    mega apetycznie wyglądają:)

  • izaa_a

    bardzo fajne ciasteczka i jaki piekny słoneczny kolor maja

  • lutka40

    Na pyszne ciasteczka zawsze jestem łasa .Ja i moja rodzinka .Zapisuję

  • Gość: [asialc] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Śliczne :-) Też jestem ciekawa ich smaku :-)

  • Gość: [dorota_s_30] 62.244.146.*

    zrobiłam...ale jednak według mojego przepisu, bo jednak ilość masła za duża jak dla mnie. w moim przepisie jest 80g margaryny na 500g mąki, dodaje sie za to troche mleka. na prawde sa przepyszne 4 blachy znikneły w 1 dzień. jakbys chciała spróbowac innego przepisu to chetnie napiszę. i wielkie dzieki za przepis na ciasto marchewkowe, jest rewelacyjne i uzależniajace.pozdrawiam

  • piegusek1976

    uwielbiam je, i to, że z czasem są coraz to bardziej miękkie:) smaki dzieciństwa, pozdrawiam

  • dagmara_65

    Szalonapatelnia dzięki:) nam bardzo smakują, amoniak jak już pisałam nie jest wyczuwalny, warto upiec takie ciastka.
    Dorotko napisz, chętnie skorzystam z Twojego przepisu.
    PS. ja daję taką ilość masła, bo takie nam smakują. Są takie maślane. Rozumiem, że wystrzegasz się dużej ilości masła, więc robisz ciastka mniej kaloryczne.
    Majanko a te amerykanki masz na swoim blogu? ja tych ciastek nie znam, a jestem ciekawa jak je robiłyście :). Zajrzę do Ciebie, może je masz :)
    Abcmojejkuchni dzięki za miłe słowa :)
    Iza dziękuję za miłe słowa :)
    Lutka to tak jak i u mnie :) Życzę smacznego :)
    Asiu nam bardzo smakują, wypróbuj, bo warto :)
    Reniu faktycznie robią się z dnia na dzień bardziej miękkie, o ile pozwolimy im na dłuższe leżenie. Robię często większą ilość, tak, aby im właśnie to umożliwić :)

    Dziekuję za miłe komentarze i cieplutko Was pozdrawiam :)

  • agattekh

    Pamiętam te ciasteczka z dzieciństwa, często je piekłam ja i moja mama :-) są na prawdę pyszne :-)

  • Gość: [dorota_s_30] 62.244.146.*

    obiecałam dać mój przepis na trochę mniej kaloryczne amoniaczki, ale tez pyszne: 500g maki, 80g margaryny, 120 g cukru pudru, cukier waniliowy, 1 jajo, 2 żółtka, 1 białko do smarowania, pół szklanki mleka, 10g amoniaku, cukier kryształ do posypania. Ja wrzucam wszystkie skladniki do miski i wyrabiam reką (w lateksowych rekawiczkach jednorazowych, wtedy ciasto sie nie klei do rak). potem na chwile do lodówki, wałkuje i wykrawam dość grube ciastka. smaruje białkiem i posypuje cukrem. piekę na bardzo jasny kolor, tylko do utraty surowości. im mniej zrumienione i grubsze tym lepsze. przechowuje w woreczku foliowym, żeby nie wysychaly. polecam

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci