Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM BRZOSKWINIOWYM

dagmara_65

Ciasto marchewkowe jest tak smaczne, że  gości na naszym stole dość często. Postanowiłam je ostatnio nieco wzbogacić, przekładając masą brzoskwiniową, a na wierzch dając plasterki brzoskwiń i zatapiając je w galaretce. To taki mój kulinarny eksperyment, który śmiało mogę zaliczyć do udanych.

 

ciasto marchewkowe z kremem brzoskwiniowym

  

Składniki ciasta (na dużą formę o wymiarach 28x40cm): 

  • 6 jajek
  • 250 g cukru
  • 6 łyżek gorącej wody 
  • 1 szklanka oleju 
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g rodzynek
  • 1½ łyżeczki sody 
  • 1½ łyżeczki cynamonu
  • ¾ łyżeczki świeżo mielonej gałki muszkatołowej 
  • 250 g marchewki startej na tarce o małych oczkach
  • 1 - 1½  łyżki aromatycznej startej skórki z pomarańczy
  • szczypta soli

 

Składniki kremu brzoskwiniowego

  • syrop z 1 puszki brzoskwiń uzupełniony wodą do obj. 500 ml
  • 1 szklanka cukru
  • 3 - 4 żółtka
  • 4 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 
  • ½ szklanki mleka
  • 2 kostki masła (400g)
  • ¼ szklanki spirytusu (opcjonalnie)
  • sok z ½ cytryny

 

Składniki warstwy owocowej

  • dobrze osiąknięte z syropu brzoskwinie
  • 2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe 
  • ¾ - 1 litr wody 

 

 

Wykonanie ciasta

Rodzynki zalewamy wrzątkiem, wylewamy na sitko i ponownie przelewamy jednorazowo wrzątkiem. Pozostawiamy do osiąknięcia. 

Żółtka ucieramy z cukrem i gorącą wodą do białości za pomocą robota ręcznego. Następnie cienkim strumieniem wlewamy olej i dalej miksujemy. Porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i świeżo stratą gałką muszkatołową i miksujemy robotem na zmniejszonych obrotach. 

Gdy składniki połączą się i powstanie gęsta masa dodajemy startą marchewkę i skórkę z pomarańczy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy porcjami ciasto, delikatnie mieszając łyżką.*

Rodzynki obtaczamy w 1 łyżce mąki pszennej, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.

Tak przygotowane ciasto wykładamy do  prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy w temp. 180°C ok. 45 minut w środkowej części piekarnika. Gdy ciasto zacznie "odchodzić" od brzegów, a patyczek włożony do ciasta będzie suchy wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto przy uchylonych drzwiczkach przez ok. 10 minut.

Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i po lekkim ostudzeniu okrawamy boki ciasta nożem, jeżeli nie "odeszły". Wykładamy na deseczkę i zdejmujemy papier. Po całkowitym ostudzeniu, a najlepiej następnego dnia, kroimy na dwa placki.

 

 

Wykonanie kremu brzoskwiniowego

Syrop uzupełniamy do objętości 500 ml i zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, wlewamy mleko, miksujemy,  dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy krótko do uzyskania jednolitej mieszaniny.

Tak uzyskaną zawiesinę budyniową wlewamy do gorącego syropu i ogrzewamy na małym ogniu stale mieszając do zagotowania, uzyskania gęstego budyniu i utraty jego surowizny. Należy przy tym dokładnie przesuwać łopatką lub łyżką po dnie naczynia, aby powstająca dość gęsta masa nie przywarła do dna i nie przypaliła się.

Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia, najlepiej pod pokrywką,  od czasu do czasu mieszając.

Masło ucieramy do białości. Dodajemy małymi porcjami przestudzony budyń stale ucierając na małych obrotach. Na koniec wlewamy sok z cytryny, delikatnie mieszamy, a następnie spirytus i ponownie mieszamy.

Połowę masy lub nieco więcej niż połowę wykładamy na jeden z placków i równomiernie rozprowadzamy. Wkładamy na krótko do lodówki ( masa jest dość rzadka, ale szybko tężeje po schłodzeniu). Wyjmujemy z lodówki dajemy na to drugi placek, lekko dociskamy dłońmi i wykładamy pozostały krem. Ponownie wstawiamy do lodówki, ale teraz na dłużej, aby masa dobrze zakrzepła. 

 

Wykonanie warstwy owocowej:

Galaretki dokładnie rozpuszczamy we wrzątku. Brzoskwinie kroimy w plasterki, układamy na wierzchu ciasta i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.

 

 

ciasto marchewkowe z kremem brzoskwiniowym

 

 

ciasto marchewkowe z kremem brzoskwiniowym

 

 

Polecam również

 

Jabłecznik z kremem cappucino Ciasto czekoladowo-serowe kora orzechowaSernik cappuccino z pomarańczą

 

 

 

 

 

Komentarze (10)

Dodaj komentarz
  • Gość: [cukrowawrozka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    W takiej wersji jeszcze marchewkowego nie jadłam. :D

  • Gość: [szalonapatelnia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Fajne połączenie:)

  • dogsonx

    Wygląda świetnie :))

  • Gość: [gotowaniomania] *.static.wdm.pl

    Rewelacja. Uwielbiam ciasto marchewkowe. Pierwszy raz spotykam się z jego taką wersją. Smakowicie to wygląda.

  • majanaboxing

    Eleganckie, smaczne ciasto. pięknie wygląda :)

  • mintonn

    POLECAM !!!!!

  • izaa_a

    cudnie wygląda to ciasto!

  • Gość: [gin] *.flatrate.dk

    Wspaniały pomysł :) Musiało się świetnie komponować :)

  • Gość: [Gacek] *.play-internet.pl

    piekę wyszło trochę niskie, ale dam rade przekroić.

  • pepperpunch

    Wyglada pysznie a pewnie smakuje niebiansko!!

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci