Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

POLEWA CZEKOLADOWA Z ŻELATYNĄ

dagmara_65

Polewa, która zawsze się udaje. Jest lśniąca i elastyczna za sprawą dodatku żelatyny.  Przepis znany mi od dawna, ale jakoś tak poszedł w zapomnienie. Warto było odświeżyć !

 

 polewa czekoladowa z żelatyną

 

Składniki:

  • 125 g dobrego, naturalnego masła lub margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao 
  • 3 łyżki mleka 
  • 2 łyżeczki żelatyny 
  • 3 łyżki zimnej wody
  • ½ - 1 łyżeczka spirytusu (opcjonalnie)
  • kilka kropel aromatu rumowego (opcjonalnie)  

 

Wykonanie:

Cukier mieszamy z kakao, dodajemy mleko i ucieramy łyżką na papkę. Żelatynę moczymy w małym garnuszku  w zimnej wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Delikatnie ogrzewamy, tylko do jej rozpuszczenia, dodajemy masło. Dalej delikatnie ogrzewamy do rozpuszczenia się masła i natychmiast zdejmujemy z ognia.  Wlewamy do kakaowej papki gorące jeszcze masło z żelatyną i stale mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy ewentualnie aromat i spirytus. Gdy nieco ostygnie, ale nie za dużo, wylewamy na ciasto. Gdyby zrobiła się zbyt gęsta i nie dała się ładnie rozprowadzać, dodajemy 1 łyzke mleka i ponownie leciutko podgrzewamy, zestawiamy z ognia i po lekim ostygnięciu pokrywamy powierzchnię ciasta. 

Uwaga: czasami polewa nie trzyma się dobrze powierzchni ciasta, zwłaszcza gdy posypiemy zbyt dużą ilością cukru pudru. Nadmiar cukru dobrze jest usunąć za pomocą pędzelka. Można też powierzchnię ciasta powlec cieniutką warstwą rozgrzanej konfitury lub dżemu i dopiero dać polewę, wówczas ładnie przywiera i nie odchodzi od ciasta. 

 

 

polewa czekoladowa z żelatyną

 

 

 polewa czekoladowa z żelatyną

 

 

 

 

Komentarze (22)

Dodaj komentarz
  • izaa_a

    ciekawy przepis, rzeczywiście pieknie wygląda

  • Gość: [Agata] *.adsl.inetia.pl

    Ale ona cudownie wygląda! Świetny pomysł, że też wcześniej się z nim nie spotkałam. ;)

  • Gość: [asialc] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Z żelatyną nigdy nie robiłam

  • Gość: [Marta] 91.240.101.*

    Potwierdzam, bardzo dobra polewa ja zamiast mleka dodaję łyżkę śmietany (18%). pozdrawiam

  • chochlikikuchenne

    Robie polewe z zelatyna odkad znalazlam przepis wdg Siostry Anastazji!
    Polecam wszystkim! :)
    Cudo! :D

  • marci-n6969

    Ja z żelatyną też nigdy nie robiłam ale wyszło Mi dobrze :).

  • Gość: [Smakosz] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    A czy można prosić o przepis na tę ROLADĘ, która została oblana ową FANTASTYCZNĄ polewą..?

  • dagmara_65

    Dziękuję Wam za miłe komentarze :)

    Smakoszu przepis na te roladę planowałam zamieścić po świętach, ale jeżeli mi się uda wygospodarować trochę wolnego czasu opublikuję jutro, a najpóźniej pojutrze. Jeżeli i to nie wyjdzie, to zamieszczę w komentarzach krótki opis jak robiłam.
    Pozdrawiam Was serdecznie :)

  • Gość: [Smakosz] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Smakosz dziękuje za wyjaśnienia. Smakosz czeka cierpliwie.
    Smakosz pozdrawia równie serdecznie, życząc wspaniałych i rodzinnych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku

  • Gość: [bijana] 109.255.119.*

    Dagmarko Twoje zdjęcia są tak kusząco perfekcyjne, ze kazdy przepis sprzedaje sie jeszcze przed przeczytaniem tekstu. Polewe z zelatyna stosuję juz od dawna i przyznaję, jest fantastyczna. Świątecznie pozdrawiam

  • agattekh

    Z żelatyną nigdy nie robiłam, muszę wypróbować :-)

  • adrianamilner

    Wygląda pięknie, aż chce się polizać monitor ;) nie mogę się napatrzyć mniam mniam

  • Gość: [carla] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    na pewno wypróbuję :)

  • Gość: [Ewa.Smaczniutkie.pl] *.adsl.inetia.pl

    Dagmaro ja przepis na polewę z żelatyną zapisałam sobie chyba ze dwa lata temu i wstyd się przyznać, ale jeszcze jej nie wypróbowałam :)

  • dagmara_65

    Dziękuję Wam za miłe słowa, pozdrowienia, życzenia świąteczne i odwzajemniam :)
    Smakoszu oto obiecany przepis:
    Ciasto na roladę robimy wg tego przepisu:wkuchennymoknie.blox.pl/2012/12/POLEWA-CZEKOLADOWA-Z-ZELATYNA.html


    Składniki ciasta:(forma o wym. 36x36 cm):
    6 jajek
    6 łyżek gorącej wody
    180 g cukru
    100 g mąki pszennej

    Wykonanie ciasta:

    Żółtka oddzielamy od białek, posypujemy cukrem i dajemy 6 łyżki gorącej wody. Miksujemy na krem. Wsiewamy małymi porcjami mąkę, delikatnie mieszając łyżką.
    Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z ciastem. Całość wykładamy na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię za pomocą szpatułki.
    Pieczemy ok. 18 minut w temp. 180°C na środkowym poziomie piekarnika. Zaraz po upieczeniu przekładamy na delikatnie posypaną cukrem pudrem ściereczką.
    Powierzchnię ciasta również delikatnie posypujemy cukrem pudrem i wraz ze ściereczką rolujemy ciasto. Odkładamy do przestudzenia.

    Składniki nadzienia:
    500 g tartych jabłek ( u mnie szara reneta)
    sok z połowy cytryny
    2 łyżki cukru
    1/2 szklanki wody
    1 galaretka cytrynowa

    Wykonanie nadzienia i rolady:
    Tarte jabłka dajemy do rondelka, zalewamy sokiem z cytryny, wodą i delikatnie prażymy mieszając, aby nie przypaliły się. Gdy się rozprażą dodajemy cukier, jeszcze przez jakiś czas ogrzewamy i dajemy galaretkę. Zdejmujemy z ognia i stale mieszamy do rozpuszczenia się galaretki. Odstawiamy, od czasu do czasu mieszamy. Gdy jabłka przestygną rozprowadzamy na rozwiniętym ze ściereczki cieście, ponownie zwijamy dość ściśle, zawijamy w folię aluminiową lub papier do pieczenia. Wygładzamy powierzchnię dłońmi i wkładamy do lodówki. Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem na stół lub pokrywamy polewa czekoladową z żelatyną.

    Uwaga: czasami polewa nie trzyma się dobrze powierzchni ciasta, zwłaszcza gdy posypiemy zbyt dużą ilością cukru pudru. Nadmiar cukru dobrze jest usunąć za pomocą pędzelka. Można też powierzchnię ciasta powlec cieniutką warstwą rozgrzanej konfitury lub dżemu i dopiero dać polewę, wówczas ładnie przywiera i nie odchodzi od ciasta.

  • edyta579

    POLECAM!!!!

  • Gość: [anna] 37.228.44.*

    A na polewie prażone orzech włoskie...bajka.

  • Gość: [Paszczak] 85.28.183.*

    Fajny pomysł z dodatkiem tej żelatyny :)

  • vajda

    To tak się robi lśniącą polewę. Dzięki

  • majanaboxing

    Ta polewa jest świetna :)
    Pięknie błyszczy.
    Życzę Ci wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku,pozdrawiam:)

  • dogsonx

    Z nieba mi spadłaś z tą polewą, wygląda bardzo zachęcająco !! Oj oj oj już ją widzę na jakimś słodyczku na moim talerzyczku :)
    p.s. masz przepiękne imię :) Chyba najładniejsze na świecie :)

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

  • Gość *.dynamic.gprs.plus.pl

    Pyszności!!!POLEWA CZEKOLADOWA Z ŻELATYNĄ na każdą okazję!!! Polecam ciepło:)

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci