Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

SERNIK MARMURKOWY

dagmara_65

Oto moja kolejna sernikowa propozycja. Tym razem na kruchym spodzie. Sernik jest dwukolorowy za sprawą czekolady deserowej, puszysty, wilgotny, smaczny i efektownie prezentujący się na stole. Przepis pochodzi z Babeczki nr 4/2012, nieznacznie zmodyfikowany. 

 

 

sernik marmurkowy 

 

 

Składniki ciasta ( na tortownicę o średnicy 27cm):

  • 100 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 16 g cukru z naturalną wanilinią 
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli 
  • 1 - 2 łyżki śmietany

 

Składniki masy serowej:

  • 1000 g  tłustego twarogu
  • 5 dużych jaj
  • 100 g masła
  • ¾ szklanki cukru  
  • 1 budyń waniliowy
  • 16 g  cukru z naturalną wanilią
  • 100 g czekolady deserowej

dodatkowo:

  • 3 łyżki konfitury morelowej 

 

Wykonanie ciasta:

Do miski z przesianą mąką ścieramy na tarce o grubych oczkach dobrze schłodzone masło. Rozcieramy szybko dłońmi, nie za długo, aby nie roztopić masła. Dodajemy sól, cukier puder i cukier z wanilią i mieszamy. Dodajemy 1 jajko, śmietanę i zagniatamy ciasto krótko, tylko do momentu połączenia się składników. Owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok.1 godziny. Zimne ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy na spód i boki dużej tortownicy. Spód ciasta lekko nakłuwamy widelcem.

 

Wykonanie masy serowej

Twaróg dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę. Połamaną na kawałki czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy do białości, dodajemy cukier, cukier z naturalną wanilią i po jednym żółtku stale ucierając.

Gdy składniki połączą się i powstanie gładka i jednolita masa dodajemy do niej porcjami mielony twaróg. Ucieramy do gładkości. Białka ubijamy na sztywną pianę i przy pomocy łyżki delikatnie mieszając łaczymy ją z masą serową. Dzielimy masę na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy stopioną czekoladę. 

Na przygotowane wcześniej ciasto w tortownicy wykładamy naprzemiennie jasną i ciemną masę serową. W kilku miejscach delikatnie mieszamy je widelcem, tak aby powstał   marmurkowy wzorek. 

Pieczemy w  temp. 180°C ok. 60 minut. Po całkowitym ostudzeniu smarujemy wierzch sernika podgrzaną i przetartą przez sitko  konfiturą morelową. 

 

 

 sernik marmurkowy

 

 

 sernik marmurkowy

 

 

 

Polecam również

 

Puszysty sernik z bakaliami na herbatnikach  Sernik w cieście kakaowymSernik z brzoskwiniami i pianką bezowąSernik dwukolorowy z kremem czekoladowo-rumowym

 

 

 

 

 

WARSTWOWIEC Z JAJKAMI I SZYNKĄ >

< JAK ZROBIĆ SMACZNY, DOMOWY OCET JABŁKOWY



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (10)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Anika] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Piękny Ci wyszedł ten serniczek! :)

  • nastusia81

    pyszności:)

  • majanaboxing

    Dagmaro, sernik prezentuje się wyśmienicie. Lubię marmurkowe serniczki.
    Pozdrawiam Cię :)

  • kuchcikowo

    Wyszedł Ci naprawdę pieknie ten sernik!

  • Gość: [asialc] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Lubię takie serniczki :-)

  • Gość: [gin] *.flatrate.dk

    Cudny :)

  • mariola1903

    Wygląda przepysznie, zapraszam do obejrzenia mojego blogu- początki:-) pozdrawiam

  • Gość: [Milena] *.dtnet.com.pl

    Wszystko fajnie, ale - w opisie nie było o dodaniu budyniu :( A że jestem ciapą to oczywiście pominełam budyń, który jest w składnikach...ehhhh...Wszysyko powinno byś dokładniej opisane - dla takich początkujących ciap jak Ja...Ciekawe co mi z tego wyjdzie :P

  • Gość: [Madzia] *.dynamic.upc.nl

    Zrobiłam serniczek z Twojego przepisu i wyszedł przepyszny! Nie możemy z mężem przestać go jeść.:) Tylko jedno pytanie, dlaczego mi popękał? Coś źle zrobiłam?
    Pozdrowionka

  • dagmara_65

    Dziękuję Wam za miłe komentarze :)

    Madziu jedną z głownych przyczyn pękania sernika jest zbyt długie ucieranie i wprowadzenie nadmiernej ilości powietrza do struktury masy serowej. Podczas pieczenia powietrze chcąc przedostać się na zewnątrz "rozpycha się" i powoduje pękanie. Ale pomijając wrażenia estetyczne, najważniejsze, że Wam smakował :)

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci