Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
Blog > Komentarze do wpisu

JAK ZROBIĆ SMACZNY, DOMOWY OCET JABŁKOWY

Warto zrobić  taki domowy ocet jabłkowy, aby nie stosować w swojej kuchni niezalecanego przez dietetyków i lekarzy octu spirytusowego lub kwasku cytrynowego.

W tym roku zbiór jabłek w moim ogrodzie był tak obfity, że postanowiłam uruchomić domową produkcję octu jabłkowego w takim stopniu, aby wystarczyło go nie tylko na bieżąco do potraw, ale i na przyszły sezon do konserwacji warzyw, owoców, grzybów, itd. Można go nastawić w balonie do wina, a w małych ilościach w słoju.

 

ocet jabłkowy 

 

Bardzo Wam polecam taki ocet jabłkowy zwłaszcza, że jego wykonanie jest nadzwyczaj proste! 

Robiąc ocet jabłkowy skorzystałam z przepisu jaki znalazłam w bardzo ciekawej książce Stefanii Korżawskiej "Drogowskazy zdrowia".

Ocet jabłkowy poza walorami smakowymi, które wzbogacają  potrawy ma wiele cennych właściwości leczniczych. Zawiera dużo  łatwo przyswajalnych witamin i mikroelementów,

oczyszcza organizm z toksyn, ułatwia przyswajanie wapnia, co szczególnie przy osteoporozie jest niezwykle ważne.

 

ocet jabłkowy 

 

Składniki:

  • 1 - 1½ kg jabłek najlepiej kwaśnych (w oryginalnym przepisie skórki z jabłek)
  • 1 - 1¼ litra wody
  • 4 - 5 łyżeczek miodu naturalnego lub cukru najlepiej nieoczyszczonego 

 

Wykonanie:

Umyte jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych (jak zauważyłam niektórzy ich nie usuwają), drobno kroimy i wrzucamy do słoja.  Zalewamy przegotowaną, chłodną i osłodzoną wodą (autorka zaleca 1 łyżeczkę miodu naturalnego lub cukru najlepiej nieoczyszczonego na 250 ml wody). Ja uzyłam miodu naturalnego. Przykrywamy gęstą ściereczką, ściśle obwiązujemy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 4 tygodnie. Od czasu do czasu mieszamy  drewnianą łyżką, a kiedy przestanie się pienić, fermentacja dobiegnie końca, przelewamy przez gazę do butelek i odstawiamy najlepiej w chłodne miejsce. Ocet jabłkowy nie psuje się, bo sam w sobie jest konserwantem.

 

uwaga:

Jeżeli podczas fermentacji pojawi sie pleśń, zawartość słoja należy wylać. Przyczyną pleśni najczęściej są nieodpowiednie jabłka. Autorka poleca stare odmiany, nie polewane chemią. Dobry ocet wychodzi z papierówek, kronselek, antonówek, może być też zimowy bojken.  

Jeżeli po rozlaniu do butelek ocet fermentuje, to oznacza, że za wcześnie został zlany. I jak zaleca autorka można po 4 tygodniach odlać   część octu, a resztę pozostawić, by jeszcze nabierał mocy.

Robiłam ocet już kilkakrotnie z jabłek z własnego ogrodu. Za każdym razem ocet jabłkowy wyszedł smaczny i nie miałam  w/w problemów.

 

 

ocet jabłkowy 

 

ocet jabłkowy 

 

 

 

 

 

poniedziałek, 19 listopada 2012, dagmara_65
http://wkuchennymoknie.blox.pl/2012/11/JAK-ZROBIC-SMACZNY-DOMOWY-OCET-JABLKOWY.html
Komentarze
Gość: , 159-205-169-159.adsl.inetia.pl
2012/11/19 11:38:17
Dagmaro ja już od dłuższego czasu przymierzam się do zrobienia własnego octu jabłkowego , tym bardziej, że tylko takiego używam w kuchni (kupuję gotowy).
-
2012/11/21 07:56:52
bardzo ciekawy przepis, bede musiała z niego skorzystac i ja
-
2012/12/26 23:57:29
Wszystko na tym blogu wygląda tak apetycznie. Ocet domowy na pewno jest też o wiele zdrowszy. Na pewno wypróbuję.
-
Gość: bellamorte, dynamic-78-9-113-189.ssp.dialog.net.pl
2013/02/01 18:21:18
Trafiłam tutaj szukając przepisu na ocet jabłkowy. Przejrzałam wiele stron a to Twój przypadł mi do gustu. Zabieram się za `produkcję`:) Pozdrawiam.
-
Gość: krotończyk, ggs154.internetdsl.tpnet.pl
2013/08/02 11:58:20
fajne skorzystam i dziękuję
-
Gość: tyreme, 89-69-0-136.dynamic.chello.pl
2013/08/03 09:21:07
mam papierówki na ogrodzie i teraz przepis na ocet,więc do pracy
ciekawe jak mi się się uda,oby się udało,przepis dobry.
-
Gość: ivovuco, static-81-219-140-97.devs.futuro.pl
2013/08/07 10:09:07
Dzisiaj, z samego rana, zerwałem jabłka i zrobiłem ocet z tego przepisu :) Mam nadzieję, że się uda, a jak nie, to spróbuję ponownie :) Pozdrawiam.
-
Gość: Malwina, 159-205-121-81.adsl.inetia.pl
2013/08/07 15:11:18
robię sama ocet jabłkowy, naprawdę wychodzi, nie jest to wiele pracy a jaka satysfakcja...wcześniej robiłam z obierzyn jabłkowych, a dzisiaj nastawiłam duży słój z pokrojonych jabłek....
-
Gość: Wojtas, 178.183.181.210.dsl.dynamic.t-mobile.pl
2013/08/18 12:02:30
Wyszukałem dziś ten przepis i postanowiłem zrobić, woda już się gotuje, miodek gotowy, jadę po jabłka...
-
Gość: erobaczek, 95-178-12-171.belchatow.msk.pl
2013/08/25 13:15:59
Dziękuję za przepis. A ile czasu gotowy ocet maksymalnie może stać w butelce? Czy z tym octem jest jak z winem-może stać nawet kilka lat? będę wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam
-
Gość: , 77-253-23-205.adsl.inetia.pl
2013/08/29 22:45:02
O właściwościach leczniczych octu jabłkowego przeczytałam kiedyś w książce i byłam oszołomiona jego zbawiennym wpływem na organizm. Leczy bardzo wiele dolegliwości, wszystkie zalecenia, które sprawdziłam okazały się skuteczne. Wcześniej robiłam ocet metodą zalewania owoców, ale autorzy radzili, aby zrobić to z pozostawionego pod ściereczką soku wyciśniętego z jabłek, im słodsze tym ocet wychodzi lepszy. Może się na nastawie pojawić biały nalot, nie pleśń, i jest to ocet zarodowy, którego można używać do kolejnego nastawu.
Polecam profilaktycznie napój wykonany z 1 łyżeczki octu, 1 łyżeczki miodu i szklanki wody, zalecany 3x dziennie.
-
2013/09/01 14:00:23
Gościu warto zrobić , bo jest i zdrowszy i tańszy.
Iza a proszę bardzo :)
Kawusia dzięki, polecam ten ocet :)
Bellamorte dziekuję za miłe słowa, a ocet polecam :)
Krotończyk proszę bardzo :)
Tyreme z papierówek jak najbardziej! Myślę, że się uda :)
Ivovuco myślę, że się uda :)
Malwina dokładnie ! nie jest to wiele pracy a jaka satysfakcja!
Wojtas świetnie zorganizowany plan działania :)
Erobaczek czy kilka lat to nie wiem, ale z pewnością wiele miesięcy. Ocet sam w sobie jest konserwantem, więc może stać.
Gościu też mnie zaskoczył ten ogrom właściwości leczniczych, a napój właśnie taki robię, jest świetny !
Pozdrawiam Was cieplutko :)

-
Gość: renata czarnecka, aehq65.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/09/04 17:23:34
Niestety nie wyszedł mi ten ocet, część jabłek uniosła się nad wodę i pojawiła się na nich pleśń po paru dniach. Co zrobiłam nie tak?
-
2013/09/05 10:05:23
Renata tak jak napisałam w przepisie powołując się na autorkę, pleśń może być wynikiem jabłek zbyt schemizowanych. To normalne, że się uniosą nad wodę, dlatego warto, jak już napisałam we wpisie, mieszać od czasu do czasu.
-
Gość: renata czarnecka, aehq65.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/09/05 11:38:38
O właśnie! Nie mieszałam, może dlatego. Druga rzecz, że wzięłam parę jabłek z mojej jabłoni, a parę kupnych. Niesety jabłoń tego roku u mnie nie obrodziła, ledwie kilkanaście jabłek było, ale własnie takich kwaśnych, w sam raz do octu. Zrobię jeszcze raz, w końcu musi mi się udać. No i dziękuję za podpowiedź. Pozdrawiam.
-
Gość: Hesperos, acjl163.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/09/07 20:36:55
właśnie zlałam gotowy ocet ze spadów antonówki - trochę mętny (?), mógłby pewnie jeszcze dojrzeć - ale wygląda, że gotowy, w smaku dość mocny - ja go używam do wszelkich sałatek; Renata - piszesz, że ci się nie udał - o obciążyłaś owoce czymś (porcelanowym) żeby woda je zakryła? wystające mogły właśnie zapleśnieć;
-
Gość: renata czarnecka, aehr181.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/09/08 09:42:36
Otóż to, nie zakryłam. Co ja je przyduszałam, to one z powrotem na górę, trochę mi się to podejrzane wydało, bo w końcu, podejrzewałam, że nie zakryte zapleśnieją, ale ostatecznie uznałam, że tak ma być i dałam spokój ich przyduszaniu. Teraz będę musiała je czymś obciążyć i mieszać.
-
Gość: nana132, 193-34-1-1.chelmnet.pl
2013/09/16 20:51:05
pierwszy raz będę robiła ocet i najbardziej odpowiadał mi przepis .diękuje
-
2013/09/24 18:59:35
Zrobilam z papierówek.Ciutkę mętny ale klaruje się już w butelce.Dzięki za przepis,jutro robięnastępną porcję.
-
2013/10/05 17:44:21
a czy można użyć miodu spadziowego
-
Gość: Tadeusz, 87-207-164-158.dynamic.chello.pl
2013/10/06 22:31:31
Juz robiłem ocet z obierek bez słodzenia,wyszedł znakomity. Dzięki za podpowiedź o miodzie!
-
2013/10/07 20:20:58
tak to jest dobry przepis na ocet .........bez drożdży i chleba - nie powinno być pleśni ,ale trzeba sprawdzać ,powinien być super ;;
-
Gość: gosia, user-188-33-89-226.play-internet.pl
2013/10/09 20:29:09
Witam ja dodałam jeszcze parę rodzynek
-
Gość: baka433@wp.pl, host17.plastcom.pl
2013/10/13 19:36:37
dzięki za przepis - mam nadzieje ze mi się uda , pozdrawiam
-
Gość: Ewa, host-193-239-101-33.solarme.pl
2013/10/24 07:38:16
Dzięki za niezwykle prosty przepis. Wczoraj zlałam ocet do butelek, nie jest tak przezroczysty jak na Twoich zdjęciach i jest niesmaczny. Użyłam bardzo kwaśnych jabłek ze starego drzewa. Może powinnam dodać więcej cukru ?
Z góry dziękuję za podpowiedż - mam zamiar nastawić następną porcję, rozdawać i zachęcać do używania. Pozdrawiam - Lidia
-
Gość: Dorota, d80-253.icpnet.pl
2013/10/27 12:38:52
Bardzo mi sie przepis spodobal i juz od 2 tygodni ocet sie robi. Ale jest metny. Mam nadzieje, ze to nie jest nic niedobrego :). A korzystajac z podpowiedzi, obciaze jablka porcelanowym talerzykiem, aby byly zakryte. Pozdrawiam
-
Gość: , host-550bf1b8.sileman.net.pl
2013/10/30 12:09:59
Witam , skorzystałam z twojego przepisu i już od 20 pażdziernika piję , jest smaczny . Miałam jabłka z własnego ogrodu bez chemii , więc na pewno jest zdrowy . Przepis prosty , koszt praktycznie żaden a efekt smaczny , zdrowy i co najważniejsze własny .
-
Gość: MP, 178-37-226-145.adsl.inetia.pl
2013/10/31 21:46:53
Wspaniały ocet do użytku domowego. Wtrącę słowo na temat pleśni. Według mnie pleśń powstaje na jabłkach wystających powyżej poziomu wody. Uniknąć pleśni można w bardzo prosty sposób. Należy mieszać nastaw octu codziennie lub przynajmniej co 2 dni. Tak żeby jabłka wystające powyżej poziomu wody znalazły się pod spodem. Ta prosta operacja uchroni przed pojawianiem się pleśni. Mieszam ocet nową drewnianą łyżką przeznaczoną tylko do octu.
-
Gość: MP, 178-37-226-145.adsl.inetia.pl
2013/11/01 09:21:04
Witam ponownie! Nie przeczytałem wcześniej wszystkich wpisów :) Prawidłowe sugestie o pleśni na jabłkach wystających powyżej poziomu płynu były już podane przez właścicielkę blogu. Rozumiem że mój wpis nie ma uzasadnienia. Oczywiście ten wpis też jest skierowany tylko do właścicielki blogu. Pozdrawiam.
-
Gość: fili, 87-205-246-131.adsl.inetia.pl
2013/11/02 10:33:19
Witam, proszę o poradę. Zrobiłam ocet z niepryskanych jabłek (odmiana właśnie octowa). Robiłam wg zasady p.Korżawskiej. Jednak w jednym ze słojów pojawiło się na wierzchu coś jakby woalka przeźroczysta. Zastanawiam się, czy to pleśń. Jednak jabłka są nietkniete-bez pleśni. Jak tu rozpoznać, czy to, co się unosi to zdrowe, czy to jakaś pleśń?
-
2013/11/06 09:15:54
Adriano myślę, że tak. Chodzi o to aby był naturalny, a ten do takich się zalicza.
Ewa nie wszystkie jabłka nadaja się na ocet. Podałam za autorką we wpisie jakie są najlepsze.
Myślę, że dodanie większej ilości cukru nie polepszy smaku, ale warto spróbować :)
Dorota mętność octu jest naturalna. Po pewnym czasie po zlaniu do butelek wyklaruje się. Osad opadnie na dno i wówczas można delikatnie zlać wyklarowany ocet do drugich butelek.
Fili taka woalka to może być początek pleśni. Usunęłabym ją delikatnie i zobaczyła co będzie dalej, aczkolwiek autorka radzi ocet z pleśnią wylać. Poza wzrokową oceną nie znam innego sposobu sprawdzania czy to jest rzeczywiście pleśń.

Cieszę się, że ocet z jabłek wg przepisu Pani Stefanii Korzawskiej przypadł Wam do gustu. Myślę, że warto rozpowszechniać ten przepis, bo jest dobry. Może nie zawsze za pierwszym razem uda się , ale za drugim razem z pewnością będzie już lepiej :)

Dziekuję Wam za miłe komentarze i cieplutko pozdrawiam :)
-
Gość: szuanka@op.pl, 37.31.54.212.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/11/06 10:56:28
właśnie zlałam ocet który zrobiłam z antonówek z własnego ogrodu. Ocet jest mętny ale już w słoju zaczął się klarować. Jest smaczny i aromatyczny. Na wierzchu nastawu utworzyła się galaretowata warstwa, coś w rodzaju grzybka. To nie pleśń. Zamiast cukru dałam miód naturalny...
-
Gość: MP, 178-36-86-106.adsl.inetia.pl
2013/11/10 18:35:06
Jeszcze słowo na temat mieszania. Jak już wspomniałem mieszam codziennie lub co 2 dni. Mieszanie nastawu powinno być dość energiczne. Chodzi o wprowadzenie do nastawu tlenu. W czasie mieszania powinna na powierzchni pojawić się piana. Ocet powstaje w obecności tlenu, w czasie fermentacji beztlenowej tworzy się alkohol.
-
Gość: Graża, public-gprs230303.centertel.pl
2013/11/24 18:52:22
Mnie jeden ocet też się nie udał - pleśń. Myślę, że należy szczególnie na początku mieszać zawartość przynajmniej raz dziennie.
Drugi ocet zaraz będzie gotowy i tu się udało.
Dziękuję za istotne informacje. Właśnie kupiłam ocet Bio w Rosmanie. Faktycznie , trzeba czytać skład, te np. Kamisa to ohyda w smaku no i mają siarę.
Ocet z Rosmana też mi nie smakuje( ale piję ) a mój zapowiada się pysznie.
-
Gość: fili, 87-205-246-131.adsl.inetia.pl
2013/11/25 10:28:14
Cześć, wydaje mi się, że to co stworzyło się na powierzchni mojego octu to nie pleśń, ale tzw.matka. Oznacza to, że ocet przeszedł kolejny proces przemiany. Można w necie poczytać wpisując w google "matka ocet jabłkowy". Pozdrawiam, mój ocet już dojrzał i ma 2 miesiące :-) czas na użytkowanie :-D
-
Gość: , 89-72-158-84.dynamic.chello.pl
2013/12/04 23:41:59
Kilkakrotnie próbowałam zrobić ocet. Udał mi się dosłownie dwa razy. Pozostałe próby poszły do kosza. Ocet był ostry i kwaśny, tak jakby całość skwaśniała - nie nadawało się to to do picia ani do czegokolwiek innego. Te jedyne dwa razy, kiedy się udało, ocet był smaczny i łagodny w smaku. Nie wiem dlaczego. Jabłka za każdym razem były niepryskane, bez chemii.
-
Gość: gocha, ip-178-200-5-102.unitymediagroup.de
2014/01/14 08:55:16
Witam ,a ja mam pyt. czy w ten sam sposob mozna zrobic ocet z innych owocow, konkretnie chodzi mi o kiwi, kupilam bardzo miekkie i winne juz w smaku i szkoda mi je wywalic.
-
2014/01/22 00:42:52
Szuanka być może ta galaretowata warstwa na wierzchu nastawu to nic groźnego skoro uzyskałaś smaczny i aromatyczny ocet.
MP dokładnie!
Graża świetnie, że udał się za drugim razem. Warto robić, a nie kupować.
Fili o tym nie wiedziałam, że to może być tzw." matka". Koniecznie muszę poczytać, dzięki za informację :)
Gościu trudno powiedzieć, czasami tak się zdarza. Ale skoro udał Ci się dwukrotnie to warto robić i analizować jak robić, aby wyszedł dobry. Powodzenia!
Gocha nie słyszałam, ani nie eksperymentowałam z innymi owocami. Nie wiem też, czy miałby podobne lecznicze właściwości jak jabłkowy.

Pozdrawiam Was cieplutko :)
-
Gość: Piotr, c114-203.icpnet.pl
2014/02/07 20:34:53
Czy muszki octówki są problemem dla octu?
-
Gość: Maks, dhcp-077-248-249-011.chello.nl
2014/02/17 20:49:29
Bardzo dobry przepis, korzystam juz od jakiegos czasu (mysle ze 15 litrów w karierze juz zupędziłem). Kilka dodatkowych rad jakie moge dac to-

(zgodnie z poleceniem autora)-całe [nie tylko skorki czy gniazda nasienne ale cale) (UPEWNIC SIE ZE NIE MA ZDREWNIALYCH OGONKÓW- gniją!) stare odmiany jablek lub ich mieszanki 1 do 1 (Jona Gold, zLota reneta- jak dotad najlepszy mix, najbardziej kwaśny. Uzywalem rowniez jabłek Jazz i Kenz (drozsze)i- bardzo mętny ale i znacznie bardziej kwasny odczyn w malo ciekawym kolorze. I bardzo wazne- jezeli przegotowujemy wode to nalezy ja ostudzic do temperatury pokojowej, jablka zalane cieplą wodą niestety "octują" sie znacznie dluzej. I mimo wszystko polecam nisko zmineralizowaną wodę mineralną zamiast przegotowanej kranówki. Co do pojemnika fermentacyjnego ;p - GLINA Z SZEROKIM RONDEM- Przyspiesza znacznie ferment. Uzywalem tez wazonu na kwiaty ze szkla bezbarwnego (cienka szyjka- "wąskie rondo", komin jakby) i czas sie wydluzal nawet o tydzien dwa (w zaleznosci od gatunku jablek)

Cukier jakiego uzywalem to nie rafinowany trzcinowy (zawsze), od jutra lece z miodem kwiatowym i woda mineralna jablka tylko zlota reneta.

Osad w zaleznosci od jablek - tansze i starsze (zlota reneta, jonagold, jumi)- jak osad po aspirynie, dosc bezbarwny, drozsze nowe odmiany tworzą cos dosc nieapetycznego jakby takie drozdzaki. I po nowych jabkach cedze przez gaze dwa trzy razy. Po starych - odcedzam tylko jablka.

Pozdrawiam! Oczywiscie prosze zebyscie nie traktowali tego jako super poradnik ale zamierzam bardziej skrupulatnie zapisywac spostrzezenia. Za bledy tez wybaczcie ale nie mieszkam dlugo w kraju dlatego ... ;p Do uslyszenia.
-
Gość: Teresa, aekv101.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/23 18:31:18
Po raz drugi robię ocet. Z tym, że ja wykorzystuję obierki i gniazda nasienne, zawierają one kwas pruski, ale w takich ilościach jest pomijalny. Poprzedni wyszedł bardzo dobrze, początkowo wydawało mi się, że miał małą kwasowość ale "nabrał mocy" gdy czekał w zamkniętej butelce. Jest esencjonalny, zdecydowanie lepszy od kupionego w sklepie, mimo, że pisało, że nie jest spirytusowy dla mnie "zajeżdżał" octem spirytusowym.
-
2014/02/25 12:59:48
Piotr teraz w okresie zimowym nie ma z nimi problemu, ale letnią, jesienną porą mogą stać się intruzami i wówczas należy zabezpieczyć produkcję octu tak, aby się do niej nie dostały. Teraz jest najodpowiedniejszy czas, tak sądzę z praktyki, na robienie octu.

Maks ciekawe spostrzeżenia i z pewnością praktyczne, dobrze, że się nimi podzieliłeś, wielkie dzięki :)

Teresa warto wykorzystywać obierki, zwłaszcza, gdy coś pieczemy na większą skalę z jabłek lub robimy z nich przetwory. Co do gniazd nasiennych, to jak się orientuję, po usunięciu pestek można bezpiecznie użyć gniazd nasiennych do produkcji octu.

Pozdrawiam Was cieplutko :)
-
2014/04/02 01:29:26
Bardzo dużo komentarzy i nie znalazłam odpowiedzi na pytanie mnie nurtujące (może słabo szukałam :)). Pisałaś, że można go użyć do przetworów. Czy próbowałaś? Bardzo mnie to ciekawi. Z pewnością wypróbuję taki ocet, mimo że jabłka mam tylko kupne.
Tak samo ocet nastawiała moja babcia.
Pozdrawiam
-
2014/04/03 16:00:33
Marynowałam w occie jabłkowym paprykę, śliwki, gruszki i szczerze mówiąc zdania są podzielone. U mnie nie każdemu smakują marynaty w occie jabłkowym, wolą tradycyjne. Natomiast do napoju z miodem tak na czczo, jako lekarstwo, to jak najbardziej. Robię też na nim winko św. Hildegardy. Pozdrawiam :)
-
2014/04/04 02:50:00
Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
-
Gość: franco, 81-219-69-239.adsl.inetia.pl
2014/05/25 14:48:04
do Teresa i wszystkich : pestki jabłek są bardzo wartościowe, wbrew narzuconym ludziom teoriom o kwasie pruskim głownie lobby farmaceutycznego. Zawierają vit B17 /inaczej amigdalinę/ tj składnik naszego pożywienia szczególnie ważny w walce z wszelkiego rodzaju rakiem. Proponuję sobie o tym poczytać, a jedząc jabłko zjadać również pestki uprzednio je rozgryzając na miazgę. Zjadając jabłko pozostaje mi tylko ogonek i gniazda pestek. Poza tym nie zapomnijcie o pestkach moreli, brzoskwini, śliwek, dyni i parę innych, przy okazji trochę o zdrowiu... A ocet również zrobię, dzięki za przepis, pozdrawiam
-
Gość: Domitylle, 89-68-196-57.dynamic.chello.pl
2014/07/15 10:20:38
Dzień dobry,
robię ocet jabłkowy z przepisu znalezionego na Pani blogu. Ocet ma 15 dni, jest mętny, nie pojawiła się pleśń, więc wszystko w porządku, ale przestał fermentować. Przemieszałam go dzisiaj, ale żadna piana już się nie tworzy. Czy ocet jest już gotowy?
-
2014/07/16 10:56:48
Akruka proszę bardzo, dzięki za pozdrowienia i odwzajemniam :)

Franco rzeczywiście ostatnio jest dość głośno o rewelacyjnym działaniu, szczególnie na komórki rakowe miazgi zawartej w pestkach moreli, brzoskwini, śliwek i innych. Ale chodzi tutaj raczej o surowe owoce i zjadane w umiarkowanej ilości wraz z miazgą z wnętrza pestek.
Mam wątpliwości, czy większa ilość pestek z jabłek poddana fermentacji przy produkcji octu wyjdzie nam na zdrowie.
Zawsze mi dziadek powtarzał, że śliwowicę trzeba robić z owoców częściowo drylowanych. Pestki dodają walorów smakowych, ale należy zachować ostrożność.


Domitylle, że jest mętny to dobrze, po zlaniu i odstaniu, osad opadnie i ocet stanie się klarowny. Ale zastanawia mnie tak krótki czas fermentacji. Jeżeli spróbowałaś smak i jest kwaśny to byłoby OK. Ja bym chyba jeszcze poczekała i obserwowała co się dzieje, bo czasami fermentacja jest niewidoczna dla oka.

Pozdrawiam Was cieplutko :)

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 ciasta z owocami

 

przepisy kulinarne z truskawkami

 

przepisy na ciasta i desry z jagodami, malinami i porzeczkami

 

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

 

ogórki, cukinia-potrawy i przetwory

 

szbkie i proste dania

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi