Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

dagmara_65

 

Te knedle w sezonie śliwkowym pojawiają się na naszym stole dość często. Jest to dobra propozycja na piątkowy obiad. Lubię je robić, bo nie są pracochłonne i wszystkim bardzo smakują. Nauczyła mnie robić je  moja Mama, gdy byłam jeszcze nastolatką.

 

 

knedle ze śliwkami

 

 

Składniki:

  • 600 g ziemniaków obranych ( u mnie  lordy ) 
  • 2 szklanki mąki pszennej + trochę do oprószenia stolnicy
  • 1 duże jajko
  • ok.¾ łyżeczki soli
  • ok. 250 g śliwek

 

dodatkowo do polania knedli

  • ok. 100 g masła lub masła roślinnego 
  • niecałe pół szklanki bułki tartej (najlepiej własnej roboty)
  • 1 - 2 łyżki cukru 

 

Wykonanie:

Śliwki myjemy, osuszamy ściereczką i kroimy w poprzek na pół ( duże kroimy na 3 - 4 części). Wyjmujemy pestki i odstawiamy. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odlewamy wodę, krótko trzymamy  na bardzo małym ogniu pod pokrywką, zestawiamy z ognia i jeszcze gorące przepuszczamy przez praskę wprost do miski.

Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Dodajemy jajko, mieszamy łyżką z ziemniakami, wsypujemy mąkę (ok. ¼ szklanki zostawiamy) i sól. Wszystko krótko zagniatamy i przekładamy na stolnicę opruszoną mąką. Dalej zagniatamy, nie za długo do uzyskania jednolitej masy, dodając pozostałą mąkę (¼ szklanki).  Z ciasta formujemy dłońmi placek o grubości  4-5 cm i kroimy na  3- 4 paski. Z tych kawałków toczymy wałeczki o średnicy ok. 4 cm i kroimy na ok. 3 cm  kawałki.

Z każdego  kawałka robimy placuszek o grubości ok. 1 cm i układamy na środku jedną połówkę lub jedną część śliwki i zalepiamy ją ciastem, opruszamy delikatnie mąką.

Wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody z dodatkiem 1 łyżki oliwy (oleju) i gotujemy 5 - 6 minut od chwili wypłynięcia na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową na półmisek. 

Podajemy na ciepło polane bułką tartą w roztopionym maśle z dodatkiem jednej łyżki cukru. Gdy lubimy bardziej słodkie dodajemy 2 łyżki cukru.

 

Wykonanie polewy

Masło roztapiamy, zestawiamy z ognia, wsypujemy bułkę tartą ( tyle, aby po napęcznieniu bułki utworzyła się prawie papka), dodajemy cukier i mieszamy. Gdy bułka napęcznieje króciutko podgrzewamy i jeszcze dobrze ciepłą polewamy  knedle.

 

 

knedle ze śliwkami 

 

 

knedle ze śliwkami

 

 

knedle ze śliwkami

 

 

 

Polecam również:

 

 

Placek migdałowy ze śliwkami i kruszonką orzechową  Ciasto śliwkowo-kokosowePlacek ze śliwkamiBawarski placek ze śliwkami

 

 

 

 

 

MIŁA NIESPODZIANKA - Nominacje do Versatile Blogger Award >

< DOMOWY DŻEM MALINOWY



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (18)

Dodaj komentarz
  • magdadajnowska

    Nigdy nie robiłam knedli, ale chodzą za mną od jakiegoś czasu. Twoje wyglądają bardzo apetycznie :) Wiem już co będzie w piątek na obiad. Pozdrawiam

  • izaa_a

    uwielbiam własnie takie knedle :))) ale mi zrobiłas apetytu

  • Gość: [Agnieszka] *.satfilm.net.pl

    A ja w tym roku jeszcze nie robiłam knedli. Muszę to szybko nadrobić, bo sezon śliwkowy aż się o nie prosi. :)

  • Gość: [bijana] 109.255.119.*

    Jak zwykle Twoje zdjecia absolutnie przekonaly mnie do dania, knedelki rzadko robie ale po takiej prezentacji zjadlabym caly talerz. Zapisuje i chetnie skorzystam.

  • majanaboxing

    Wspaniałe knedle! Przepysznie wyglądają. :)

  • Gość: [anula] *.dynamic.chello.pl

    uwielbiam kluchy, ze sliwkami tez

  • lutka40

    Bardzo lubię .Piękne zdjęcia

  • Gość: [dorota_s_30] 62.244.146.*

    łatwy przepis i dlatego zdecydowałam się pierwszy raz zrobic knedle, wyszły pyszne. u mnie były ze smietana i cukrem

  • Gość: [marta] 91.240.101.*

    Witam, a czy można użyć mrożonych śliwek? Jeśli tak to odmrozić? odsączyć? czy jednak cierpliwie czekać na sezon? pozdrawiam

  • Gość: [naleśniki] *.centertel.pl

    pysznosci:) pozdrawiam

  • Gość: [urszula-prostepotrawy] *.free.aero2.net.pl

    Knedle wygladaja tak smacznie, że po prostu cieknie ślinka:)

  • agattekh

    Moje ulubione :-)

  • Gość: [stomatologia Gdańsk] *.rzeszow.mm.pl

    Knedelki rewelacja, aż ślinka cieknie. Fajne zdjęcia.

  • Gość: [dobry stomatolog Warszawa] *.rzeszow.mm.pl

    Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych.

  • dagmara_65

    Magda dobry wybór! knedle na piątkowy obiad jak w sam raz :)
    Iza i oto mi właśnie chodziło, żeby tego apetytu Ci narobić :)
    Agnieszko w sezonie śliwkowym takie knedelki najbardziej smakują :)
    Bijana no to życzę Ci smacznego i dzięki za miłe słowa :)
    Majanko dzięki Ci za miłe słowa :)
    Anulko no to witaj w klubie kluchożerców :)
    Lutka ja też! dzięki za miłe słowa :)
    Dorotko cieszę się, że knedelki smakowały. Twoja wersja ze śmietaną i cukrem przypadła mi do gustu.
    Marto jak najbardziej. Tylko użyj rozmrożonych i odlej dokładnie sok.
    Naleśniki dzięki za miłe słowa :)
    Urszulko dzięki za miłe słowa :)
    Agatko tak jak i u mnie :)
    Stomatologia dzięki za miłe słowa :)
    Dobry stomatolog dziękuję za życzenia i pozdrawiam poświatecznie :)

  • Gość: [ola] *.icpnet.pl

    Ile z tych składników wyjdzie knedli? :)

  • dagmara_65

    Ola nigdy ich nie liczyłam, ale tak ok. 30 sztuk. Zależy jak duże robimy i ile ciasta zużywamy na jeden knedel.

  • Gość: [klussska] *.dynamic.chello.pl

    Sezon na knedle śliwkowe czas zacząć :-)
    Moja rodzinka je uwielbia i jak tylko zbierzemy śliwki, tak knedle mogą być co drugi dzień. W lato lubimy na słodko, a truskawkami, polane dodatkowo syropem truskawkowym, jogurtem, słodką śmietaną, albo serkiem waniliowym.

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci