Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
Blog > Komentarze do wpisu

KAPUSTA KISZONA DO SŁOIKÓW

 

Latem kiszę kapustę w małych ilościach w garnku, a gdy już się ukisi przekładam  do słoików i przechowuję w lodówce, bądź w piwnicy. Warto robić sobie taką domową, swoją, bo przynajmniej wiadomo, że jest zdrowsza od kupionej. W zasadzie można w ten sposób kisić przez cały rok, gdy kończy się jedna porcja, natychmiast pomyśleć o ukiszeniu kolejnej, tak aby stale mieć ją do spożycia. Gdy nie ma się możliwości szatkować większej ilości kapusty i jest problem z przechowywaniem, to właśnie ten sposób uważam za dość praktyczny. 

 

 

 kapusta kiszona do słoików

 

 

Składniki:

  • 5 kg kapusty białej szatkowanej
  • 1 marchewka ( ok. 100g)
  • 70 - 80 g soli kamiennej niejodowanej

 

Wykonanie:

Główki kapusty oczyszczamy, zdejmujemy wierzchnie liście, myjemy, kroimy na pół i drobno szatkujemy. Obraną i umytą marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z kapustą wraz z solą. Układamy partiami w dużym garnku, dobrze ubijając pięścią lub drewnianym tłuczkiem, aż powstanie sok. Przykrywamy dużym talerzem, obciążamy ciężkim kamieniem i przykrywamy garnek ściereczką. Jeżeli proces fermentacji będzie zbyt intensywny, co będzie się objawiać charakterystycznym zapachem, należy umieścić garnek w chłodniejszym miejscu. Gdy po 1-2 dniach powstanie piana zbieramy ją wraz z nadmiarem soku (trochę soku zostawiamy, tak aby przykrywał w całości talerz). Możemy przez kilka dni przekłuwać warstwę zbitej kapusty zaostrzonym, drewnianym patyczkiem, aby ułatwić odprowadzenie gazów z dolnych warstw ( przy małej ilości kapusty nie jest to konieczne). Po upływie ok. 1 tygodnia kapustę (próbujemy jej smak, czy jest już kwaśna) przekładamy do słoików, mocno ugniatamy i zamykamy nakrętkami. Przechowujemy w lodówce lub w piwnicy. Przechowywana w lodówce tak ukiszona kapusta nie podlega dalszej fermentacji, natomiast w wyższej temperaturze np. piwnicy niezbyt chłodnej może dalej fermentować, a to może z kolei powodować wyciekanie soku ze słoików. Warto w takiej sytuacji podłożyć pod słoiki folię, aby zabezpieczyć przed zabrudzeniem półek.

 

 

 kapusta kiszona do słoików

 

 

kapusta kiszona do słoików

 

 kapusta kiszona do słoików

 

 

 

Polecam również: 

 

Pierogi z mięsem i kapustąDziad Surówka z kiszonej kapusty  Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami z kapustą

 

 

 

 

 

 

czwartek, 30 sierpnia 2012, dagmara_65
http://wkuchennymoknie.blox.pl/2012/08/KAPUSTA-KISZONA-DO-SLOIKOW.html
Komentarze
2012/08/30 12:32:37
Podoba mi się Twój blog więc nominowałam go do Versatile Blogger Award: kuchniapelnamagii.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html
PS: też robię własną kapustę kiszoną :)
-
Gość: , 109.255.119.8*
2012/08/30 17:59:39
Ja rowniez zapraszam do zabawy z Versatile Blogger Award, nominuje Cie poniewaz bardzo podoba mi sie Twoj blog, a zdjęcia poprostu cudowne. Pozdrawiam
-
2012/08/30 21:49:20
śliczne zdjęcia zrobiłaś, bardzo lubie kiszona kapuste taka z wiadomego źródał. Na szczescie nie musze robic bo rodzice wielką beczke na zimę kiszą
-
Gość: beetle, client-86-25-207-155.cht-bng-013.adsl.virginmedia.net
2012/08/30 23:30:50
Witam!
Nominowałam Cię do Versatile Blogger Award. Zapraszam do mnie na bloga po więcej informacji:)

apetytprzepisy.blogspot.co.uk/2012/08/versatile-blogger-award-nominacje.html

Pozdrawiam serdecznie!
-
2012/08/31 22:01:28
Świetne zdjęcia. Kapusta robiona w ten sposób jest super do surówek czy bigosu.
-
2012/09/02 12:34:32
Przepiękne zdjęcia :) a i kapustka ma dużo witaminy C więc i jest bardzo zdrowa :)
-
Gość: mmonika33, host-87-101-26-51.proxnet.pl
2012/09/03 19:54:58
Dzięki za przepis,wyglada super i pewnie tak smakuje pozdrawiam :)
-
2012/09/04 14:26:22
Uwielbiam kapustę kiszoną, ale takiej własnej domowej nigdy nie robiłam :-(
-
Gość: mmonika33, host-87-101-26-51.proxnet.pl
2012/10/09 20:03:08
do jakiej daty można kisić kapustę ? wiem że to ważne jest w kiszeniu kapusty..
-
2012/10/10 19:57:30
Dziękuję za miłe komentarze, zaproszenia i pozdrowienia :)

Monika też kiedyś słyszałam podobne rady. Szczerze mówiąc to chyba nie ma to specjalnie znaczenia do kiedy. Kisiłam na początku tego roku w środku zimy właśnie w ten sposób i wyszła smaczna.

Pozdrawiam Was serdecznie :)
-
2012/10/16 14:08:27
Kapustę najlepiej kisić w nowiu tak jak było w ostatni weekend - moje starsze ciotki tak twierdzą :-).
Co do pytania daty do kiedy kisić to staropolskim zwyczajem do Wszystkich Świętych czyli do dani 1 listopada. Potem kapusta nie wyjdzie albo będzie śmierdzieć trupem :-) takie są zabobony z kiszeniem kapusty
-
Gość: darek z wrocka, ip-37-209-133-70.free.aero2.net.pl
2013/01/24 03:15:10
od dawien dawna kupowalem kapuste na placu czy kiosku z zieleina a i marketach, smak jak smak ale mnie denerwowalo ich oszczednosciarstwo ciachali cala z glabem a w glabie po ukwaszeniu czesc jak deska taka lekko koloru orzech lekii braz no i zan ieczyszczenia, w kiedys kupilem z farba koloru zielonego taki odprysk zacieku zastanawialem sie czy ktos z lawki skradzionej z parku niewydlubal szatkownicy? bigos juz nie smakowal a szukalem innych fredzli innym razem zanieczyszczenia typu niedomyta beczka po poprzedniej przerobce czyli kupa resztek starej zgnilej na kolor prawie czarny kapusty itp bez konca owady dopatrzylem sie jakiejs larwy prazkowanej itp itp i w tym momencie przemyslalem sprawe poczytalem i wyczytalem woiem co jem no ale ze jestem len to szukalem jeszcze gotowca czasmi lepiej czasmi gorzej ale cos kupilem ostatnio taki jeden spod wrcka co niby sam robi mail ale cena zastarszjaca prawie 6 zl za kilo i mimo ze ma dosc dobra i czysta to zszatkowana z glabem wiec wiura jak deski, i znow pomyslalem i wrescie kupilem w lidlu 2 glowki kapuchy a ze mialem szatkownice to odrazu zabralem sie do tyrki :) latnie zciachalem ominolem glaba oczywiscie kapustka przegladnieta i pierwsze liscie w kubel i zakisilem w wiaderku takim po kapuscie 3 kilo wedle opisow w necie sol kamienna dalem 9 lyczeczek na te prawie wiaderko:) na nastepny dionek nastepne ale kapusta z carrefour i drozej bo poprzednia na promo po 69 groszy kilogram ale tak samo zakisilem z tym ze dalem soli mniej bo 5 lyzeczek po 3 dn iach nakolkowalem i jazda docislem czym mialem w foli zjadliwej:) miedzyczasie zerkalem i powtornie naklowalem po 10 dniach prawie byla gotowa ale jakos poczekalem jeszcze tydzien i wyszlo mniodzio takiej kapusty nigdy nie jadlem lekko sie roznia miedzy soba bo jedna kiszona o dzien pozniej i mniej soli ale i z innego sklepu temperatura 22 stopnie po 10 dniach pod okno a tam mam miedzy 18-20 stopni i powiem jedno ze od teraz tylko taka juz nigdy nie kupie w sklepie czy na straganie czy ta w ramiszewie pod wrockiem drogggo i gowniano w stosunkui do mojej dzis ie dorwalem i powiem ze nigdy nie zarlem ale dzis to nie bylo jedzenie a zarcie cala garsc wtrzachnolem i powiem ze kapusta kiszona moze byc suuuper dobra nastepna inwestycja to jakas beka z widelcem i kieliszkiem bo to znak ze sie nadaje albo gliniana i oczewiscie szukam piwniczki u znajmych co maja dobra temperature :) 8 maxx 12 stopni bo to dobra temperatura do przechowywania A i jeszcze jedno obalam mit ze kapuste mozna kisic do ktoregos listopada bo pozniej smierdzi trupem to totalna lipa i mysle ze jest spowodowana tym iz kiedys utrzymanie odpowiedniej temperatury bylo problemem pozdrawiam i kiscie sami kiszenie to nie kwaszenie
-
Gość: hunter, Chicago, c-67-174-134-222.hsd1.il.comcast.net
2013/10/29 01:38:25
Do Darka z Wrocka
Podoba mi się co piszesz . ,,Tutaj" to nie ma możliwości kupienia prawdziwej kapusty kiszonej.To co oferuja mimo całej reklamy (organic czy inny BS ) , to bura ,,bryja " zakwszona octem . Odgerzebaliśmy więc w pamięci jak to nasi rodzie i dziadkowie robili, i zaczeliśmy robić (kisić) sami . Pierwszy raz trochę nie wyszła , ale druga i następne były już super. Zachęcam wszystkich , jeżeli tylko macie możliwości rubcie to sami . Smakuje wspaniale ,satysfakcja, że zrobiliśmy to sami no i tradycja.
PS. W Polsce nigdy nie kisiliśmy kapusty -zawsze robili to rodzice i dziadkowie .
Pozdrowienia z Chicago .
-
Gość: Gospocha, aecr103.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/11/11 16:26:01
W piątek wieczorem zakisiłam kapustę w wersji sałatkowej. Oprócz kapusty dałam dodatkową porcje marchewki, ok 6 strąków posiekanej w paseczki czerwonej papryki, pokrojone w paski cebule ( 6 sztuk). Sól kłodawska niejodowana 10 dag na 5 kg kapusty, liście laurowe i ziele angielskie. Można dodać kilka łyżek oleju, kminek. Ja nie dawałam. Od wczoraj zajadamy się kapustą. Resztę przełożyłam do słoiczków i krótko zapasteryzowałam w piekarniku. Powędruje do piwnicy i będzie czekać zimy. Na bieżące potrzeby ukiszę następne 5 kg kapusty z dodatkami. Tym razem dodam więcej.
-
Gość: Marta, 94.191.185.100.mobile.3.dk
2013/12/12 20:08:10
Hej,

super przepisy ogólnie i co do kapusty kiszonej, to w Danii w ogóle nie ma- nawet podrób ;) więc w tym roku zacznę kisić także sama, pierwszy raz.

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 ciasta z owocami

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 

przepisy kulinarne z truskawkami

 

przepisy na ciasta i desry z jagodami, malinami i porzeczkami

 

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

 

ogórki, cukinia-potrawy i przetwory

 

szbkie i proste dania

 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi