Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
Blog > Komentarze do wpisu

CIASTO ZEBRA

 

Znana od wielu lat, ekspresowa w wykonaniu, pulchna babka,  która zawsze się udaje. Ma ciekawy wygląd zwłaszcza w przekroju. Nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Przepis można znaleźć na wielu stronach internetowych. Ja zrobiłam według przepisu, jaki znalazłam w zeszycie kulinarnym mojej Mamy. Warto wracać do dawnych, prostych przepisów na wszelkie słodkości.

 

zebra 

 

Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):

  • 5 jajek
  • 1½ szklanki cukru
  • 2½ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • ¾ szklanki białej oranżady 
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego lub arakowego 
  • 2 - 3 łyżki kakao 
  • 2 - 3 łyżki mąki pszennej do ciasta białego 

 

Wykonanie:

Jajka ubijamy robotem recznym z cukrem na puszysty krem. Wsypujemy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy robotem ręcznym, ale juz na zmniejszonych obrotach. Wlewamy porcjami olej, aromat i miksujemy. Następnie wlewamy wąskim strumieniem oranżadę, dalej miksujemy na małych obrotach. Gdy składniki połączą się dzielimy ciasto na 2 równe części. Do jednej części dajemy 2-3 łyżki kakao, do drugiej 2-3 łyżki mąki i mieszamy na jednolite masy. Na środek dna tortownicy wlewamy na przemian po 3 łyżki obu ciast, aż do ich wyczerpania ( nie czekamy aż ciasto dokładnie zejdzie z łyżki, gdyż wydłuża to czas rozlewania się ciasta po dnie tortownicy, a czynność ta powinna być wykonana raczej w miarę szybko). Pieczemy w nagrzanym do temp.  180°C piekarniku ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.

 

 

zebra

 

zebra

 

 zebra

 

zebra

 

 

Polecam również

 

 Babka dwukolorowaBabka niezawodna Romby z rodzynkami i migdałami  Babka pistacjowa z malinami

 

 

 

 

poniedziałek, 23 lipca 2012, dagmara_65
http://wkuchennymoknie.blox.pl/2012/07/ZEBRA.html
Komentarze
2012/07/23 12:48:14
Alez ci piekne wyszly te paski! U mnie zwykle zamiast paskow robia sie jakies nieokreslone ciapki :)
-
2012/07/23 14:53:50
Rewelacyjnie wyszła :)
-
2012/07/23 23:04:51
Idealna Ci wyszła!!
-
Gość: Angie, dch34.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/24 10:00:50
Wygląda obłędnie!
-
2012/07/24 11:08:57
pieknie wygląda robię podobnie:)
-
2012/07/24 17:15:33
Prezentuje się rewelacyjnie!
-
2012/07/24 20:12:16
ależ idealnie wyszły te paski:) gratulacje:)
-
2012/07/25 09:56:10
Nie piekłam tego nigdy, ale widziałam u Teściowej. jednak jej paski nie były takie równiutkie...
-
2012/07/25 21:28:38
Ja też ostatnio piekłem zebrę ale moja tak ładnie nie wyglądała :(
pozdrawiam Adam
-
2012/08/02 19:39:52
Oj, pamiętam zebrę z oranżadą! A nie jadłam jej już całe wieki...z 10 lat na pewno. Ja też lubię wracać do tych starych przepisów zeszytowych (i nie tylko zeszytowych). I jeszcze pamiętam zebrę z dodatkiem mleka - ta własnie też sie zawsze udaje:))
Uściski przesyłam kochana!
-
2012/08/03 00:02:27
wspaniale wyglada :)
-
2012/08/05 12:58:56
Dawno już nie robiłam zebry, wyszła Ci super :-)
-
2012/08/07 14:41:18
Ja do zebry jakoś nigdy nie miałam ręki, same zakalce. Zrobię z Twojego przepisu i zobaczymy. Pozdrawiam :)
-
Gość: pinaple, 80.54.105.13*
2012/08/22 23:20:27
piękna ta zeberka :))
-
Gość: marcin, 193.200.51.23*
2012/08/25 22:07:36
moje ciasto nie wygląda tak rewelacyjnie jak twoje ale naj ważniejsze że wyszło bo jak do teraz piekłem tylko te kupne w proszku a dzisiaj naszła mnie ochota na coś z lat młodości i się udało:) dziękuję bardzo i pozdrawiam :)
-
Gość: KASIA, public-gprs601704.centertel.pl
2012/09/08 02:25:49
hej :) przed chwilką upiekłam zebrę wg Twojego przepisu, co prawda nie wyszła tak równiutko jak Twoja, ale jest super apetyczna :))
-
Gość: , bka212.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/15 12:25:13
piękna a czy zaraz wyjmujesz z piekarnika czy zostawiasz żeby wystygła
-
2012/09/19 08:25:41
Dziękuję Wam Kochani za miłe słowa. Jak to z każdą czynnościa bywa potrzeba trochę wprawy. Myślę, że kolejne Wasze zebry będą ładniejsze i ucieszą swoim wyglądem.

Bka zostawiam w wyłączonym piekarniku na ok. 5 minut, tak jak prawie każdy wypiek.

Pozdrawiam Was wszystkich cieplutko i życzę samych udanych wypieków :)
-
Gość: Annia, 77-253-105-34.adsl.inetia.pl
2012/10/31 14:31:35
na jaka to jest tortownice?
-
2012/10/31 16:09:31
Annia ciasto robiłam w tortownicy o średnicy 26 cm. Już dopisuję, bo zapomniałam to wcześniej uwzględnić. Dzięki, pozdrawiam :)
-
Gość: , public3892.cdma.centertel.pl
2013/01/05 14:09:32
Ciasto rewelacja ,do tej pory wychodziły mi zakalce a z Twojego przepisu super się udało, piekłam wczoraj i bardzo szybko zostało zjedzone . Dzisiaj tez piekłam i na pewno ten przepis zagości u mnie na stałe. Dziękuje za przepis i pozdrawiam
-
Gość: , 38.85-237-167.tkchopin.pl
2013/04/16 17:02:45
Naprawdę polecam ten przepis! Piekłam zebrę z tego przepisu już 3 razy i za każdym razem ciasto wyszło super. Przepis jest bardzo prosty i ciasto robi się bardzo szybko, pieczę też tylko 45 minut i nie trzeba mieć umiejętności super kulinarnych, żeby się udało. Jak dla mnie 6 + :)
-
Gość: Anna, ip-91.197.88.18.edial.pl
2013/05/17 12:30:41
Właśnie jest w piekarniku mam nadzieje że wyjdzie :) zachciało mi się dobrej babeczki do kawki:) Pozdrawiam
-
Gość: Martus, 213-238-109-162.adsl.inetia.pl
2013/11/02 13:51:34
Rewelacyjny przepis !!! Paski mi wyszły tak jak na zdjęciach :)
Serdecznie polecam i pozdrawiam :)
-
Gość: Olusqa, m093.class102.petrotel.pl
2013/11/28 15:07:54
Zwykle piekłam z innego przepisu, ale teraz wypróbuję Twój - zebra w piekarniku. Oczywiście moja będzie w innych kolorach. Później dam link do zdjęć.

Pozdrawiam cieplutko.
-
Gość: kimi124, user-188-33-206-235.play-internet.pl
2014/03/05 13:56:00
Robie też to ciasto nieraz, ale jeszcze nigdy nie wyszły mi takie paski jak tutaj.jak to zrobić?
-
Gość: Aneta, 78.60.182.18*
2014/03/06 13:09:06
Czesc :)
zebra tez mi sie ladnie udawala.. Az kilka ostatnich razy czesc dolna ciasta zaczela przypominac zakalec i niedopieczone ciasto ;( Chce sprobowac tego przepisu :) ale powstalo pytanie na konto bialej oranzady co to jest lub co moze to zamienic? :) bo moj recept jest prawie jednakowy tylko zamiast oranzady dodawalam wode... Moze z tego powodu dolna czesc ciasta jest jak zakalec? p.s. dodawalam wode z filtru.. Moze i to ma jakis wplyw? :)
-
2014/03/12 10:49:05
Gościu cieszę się, że ciasto przypadło Ci do gustu :)

Gościu miło mi, że jesteś zadowolona z przepisu i ciasta. Dzięki za 6+ :)

Anna to ciasto jest niezawodne, zawsze się udaje, no chyba że nieopatrznie zrobimy jakiś błąd ;)

Martus .... no to moje gratulacje !!!

Olusqa jestem bardzo ciekawa efektu końcowego w innych kolorach.

Kimi tak jak napisałam w przepisie ważne jest, aby nie czekać, aż ciasto dokładnie zejdzie z łyżki, gdyż wydłuża to czas rozlewania się ciasta po dnie tortownicy, a czynność ta powinna być wykonana raczej w miarę szybko.

Aneta biała oranżada jest bezbarwna. Jeżeli napiszesz w wyszukiwarce Google hasło 'biała oranżada' to dowiesz się więcej. Bez problemu kupuję ją w pobliskim sklepie.
Ważne jest, aby była gazowana, a więc można ją zastąpić wodą mineralną gazowaną, otrzymamy wówczas mniej słodki wypiek.

Dziękuje Wam za pozdrowienia i odwzajemniam :)
-
Gość: Adam, 176.112.78.10*
2014/03/25 13:35:38
Mam Tagmara pytanie dlaczego do tego ciasta jest potrzebna orężada albo woda i czemu gazowana a nie kranówka .
-
2014/03/28 12:08:54
Adam dodajemy napój lub wodę gazowaną, aby rozrzedzić ciasto i wprowadzić dwutlenek węgla, który spulchnia ciasto.
-
2014/07/26 13:43:43
Ciasto jest pyszne! Łatwe w przygotowaniu, dość szybkie do zrobienia. Motyw zebry wyszedł bardzo ładnie. :) Daję 11/ 10 :) Widziałam jeszcze wersję kolorową i zamierzam niedługo wypróbować.
Dziękuję za świetny przepis :)
-
2014/09/03 15:09:37
E:* dzięki za miłe słowa :)
-
Gość: xyz1, 109.231.36.162.koba.pl
2014/11/14 14:33:17
Nie musi być to koniecznie biała oranżada - może być ona dowolnego koloru. Nieraz używaliśmy czerwonej lub pomarańczowej i kolor się nie zmienił.

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 ciasta z owocami

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 

przepisy na ciasta przekładane

przepisy na ciasta biszkoptowe

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

 

ogórki, cukinia-potrawy i przetwory

 

szbkie i proste dania

 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi