Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
Blog > Komentarze do wpisu

CIASTO ZEBRA

 

Znana od wielu lat, ekspresowa w wykonaniu, pulchna babka,  która zawsze się udaje. Ma ciekawy wygląd zwłaszcza w przekroju. Nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Przepis można znaleźć na wielu stronach internetowych. Ja zrobiłam według przepisu, jaki znalazłam w zeszycie kulinarnym mojej Mamy. Warto wracać do dawnych, prostych przepisów na wszelkie słodkości.

 

zebra 

 

Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):

  • 5 jajek
  • 1½ szklanki cukru
  • 2½ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • ¾ szklanki białej oranżady 
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego lub arakowego 
  • 2 - 3 łyżki kakao 
  • 2 - 3 łyżki mąki pszennej do ciasta białego 

 

Wykonanie:

Jajka ubijamy robotem recznym z cukrem na puszysty krem. Wsypujemy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy robotem ręcznym, ale juz na zmniejszonych obrotach. Wlewamy porcjami olej, aromat i miksujemy. Następnie wlewamy wąskim strumieniem oranżadę, dalej miksujemy na małych obrotach. Gdy składniki połączą się dzielimy ciasto na 2 równe części. Do jednej części dajemy 2-3 łyżki kakao, do drugiej 2-3 łyżki mąki i mieszamy na jednolite masy. Na środek dna tortownicy wlewamy na przemian po 3 łyżki obu ciast, aż do ich wyczerpania ( nie czekamy aż ciasto dokładnie zejdzie z łyżki, gdyż wydłuża to czas rozlewania się ciasta po dnie tortownicy, a czynność ta powinna być wykonana raczej w miarę szybko). Pieczemy w nagrzanym do temp.  180°C piekarniku ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.

 

 

zebra

 

zebra

 

 zebra

 

zebra

 

 

Polecam również

 

 Babka dwukolorowaBabka niezawodna Romby z rodzynkami i migdałami  Babka pistacjowa z malinami

 

 

 

 

poniedziałek, 23 lipca 2012, dagmara_65
http://wkuchennymoknie.blox.pl/2012/07/ZEBRA.html
Komentarze
2012/07/23 12:48:14
Alez ci piekne wyszly te paski! U mnie zwykle zamiast paskow robia sie jakies nieokreslone ciapki :)
-
2012/07/23 14:53:50
Rewelacyjnie wyszła :)
-
2012/07/23 23:04:51
Idealna Ci wyszła!!
-
Gość: Angie, dch34.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/24 10:00:50
Wygląda obłędnie!
-
2012/07/24 11:08:57
pieknie wygląda robię podobnie:)
-
2012/07/24 17:15:33
Prezentuje się rewelacyjnie!
-
2012/07/24 20:12:16
ależ idealnie wyszły te paski:) gratulacje:)
-
2012/07/25 09:56:10
Nie piekłam tego nigdy, ale widziałam u Teściowej. jednak jej paski nie były takie równiutkie...
-
2012/07/25 21:28:38
Ja też ostatnio piekłem zebrę ale moja tak ładnie nie wyglądała :(
pozdrawiam Adam
-
2012/08/02 19:39:52
Oj, pamiętam zebrę z oranżadą! A nie jadłam jej już całe wieki...z 10 lat na pewno. Ja też lubię wracać do tych starych przepisów zeszytowych (i nie tylko zeszytowych). I jeszcze pamiętam zebrę z dodatkiem mleka - ta własnie też sie zawsze udaje:))
Uściski przesyłam kochana!
-
2012/08/03 00:02:27
wspaniale wyglada :)
-
2012/08/05 12:58:56
Dawno już nie robiłam zebry, wyszła Ci super :-)
-
2012/08/07 14:41:18
Ja do zebry jakoś nigdy nie miałam ręki, same zakalce. Zrobię z Twojego przepisu i zobaczymy. Pozdrawiam :)
-
Gość: pinaple, 80.54.105.13*
2012/08/22 23:20:27
piękna ta zeberka :))
-
Gość: marcin, 193.200.51.23*
2012/08/25 22:07:36
moje ciasto nie wygląda tak rewelacyjnie jak twoje ale naj ważniejsze że wyszło bo jak do teraz piekłem tylko te kupne w proszku a dzisiaj naszła mnie ochota na coś z lat młodości i się udało:) dziękuję bardzo i pozdrawiam :)
-
Gość: KASIA, public-gprs601704.centertel.pl
2012/09/08 02:25:49
hej :) przed chwilką upiekłam zebrę wg Twojego przepisu, co prawda nie wyszła tak równiutko jak Twoja, ale jest super apetyczna :))
-
Gość: , bka212.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/15 12:25:13
piękna a czy zaraz wyjmujesz z piekarnika czy zostawiasz żeby wystygła
-
2012/09/19 08:25:41
Dziękuję Wam Kochani za miłe słowa. Jak to z każdą czynnościa bywa potrzeba trochę wprawy. Myślę, że kolejne Wasze zebry będą ładniejsze i ucieszą swoim wyglądem.

Bka zostawiam w wyłączonym piekarniku na ok. 5 minut, tak jak prawie każdy wypiek.

Pozdrawiam Was wszystkich cieplutko i życzę samych udanych wypieków :)
-
Gość: Annia, 77-253-105-34.adsl.inetia.pl
2012/10/31 14:31:35
na jaka to jest tortownice?
-
2012/10/31 16:09:31
Annia ciasto robiłam w tortownicy o średnicy 26 cm. Już dopisuję, bo zapomniałam to wcześniej uwzględnić. Dzięki, pozdrawiam :)
-
Gość: , public3892.cdma.centertel.pl
2013/01/05 14:09:32
Ciasto rewelacja ,do tej pory wychodziły mi zakalce a z Twojego przepisu super się udało, piekłam wczoraj i bardzo szybko zostało zjedzone . Dzisiaj tez piekłam i na pewno ten przepis zagości u mnie na stałe. Dziękuje za przepis i pozdrawiam
-
Gość: , 38.85-237-167.tkchopin.pl
2013/04/16 17:02:45
Naprawdę polecam ten przepis! Piekłam zebrę z tego przepisu już 3 razy i za każdym razem ciasto wyszło super. Przepis jest bardzo prosty i ciasto robi się bardzo szybko, pieczę też tylko 45 minut i nie trzeba mieć umiejętności super kulinarnych, żeby się udało. Jak dla mnie 6 + :)
-
Gość: Anna, ip-91.197.88.18.edial.pl
2013/05/17 12:30:41
Właśnie jest w piekarniku mam nadzieje że wyjdzie :) zachciało mi się dobrej babeczki do kawki:) Pozdrawiam
-
Gość: Martus, 213-238-109-162.adsl.inetia.pl
2013/11/02 13:51:34
Rewelacyjny przepis !!! Paski mi wyszły tak jak na zdjęciach :)
Serdecznie polecam i pozdrawiam :)
-
Gość: Olusqa, m093.class102.petrotel.pl
2013/11/28 15:07:54
Zwykle piekłam z innego przepisu, ale teraz wypróbuję Twój - zebra w piekarniku. Oczywiście moja będzie w innych kolorach. Później dam link do zdjęć.

Pozdrawiam cieplutko.
-
Gość: kimi124, user-188-33-206-235.play-internet.pl
2014/03/05 13:56:00
Robie też to ciasto nieraz, ale jeszcze nigdy nie wyszły mi takie paski jak tutaj.jak to zrobić?
-
Gość: Aneta, 78.60.182.18*
2014/03/06 13:09:06
Czesc :)
zebra tez mi sie ladnie udawala.. Az kilka ostatnich razy czesc dolna ciasta zaczela przypominac zakalec i niedopieczone ciasto ;( Chce sprobowac tego przepisu :) ale powstalo pytanie na konto bialej oranzady co to jest lub co moze to zamienic? :) bo moj recept jest prawie jednakowy tylko zamiast oranzady dodawalam wode... Moze z tego powodu dolna czesc ciasta jest jak zakalec? p.s. dodawalam wode z filtru.. Moze i to ma jakis wplyw? :)
-
2014/03/12 10:49:05
Gościu cieszę się, że ciasto przypadło Ci do gustu :)

Gościu miło mi, że jesteś zadowolona z przepisu i ciasta. Dzięki za 6+ :)

Anna to ciasto jest niezawodne, zawsze się udaje, no chyba że nieopatrznie zrobimy jakiś błąd ;)

Martus .... no to moje gratulacje !!!

Olusqa jestem bardzo ciekawa efektu końcowego w innych kolorach.

Kimi tak jak napisałam w przepisie ważne jest, aby nie czekać, aż ciasto dokładnie zejdzie z łyżki, gdyż wydłuża to czas rozlewania się ciasta po dnie tortownicy, a czynność ta powinna być wykonana raczej w miarę szybko.

Aneta biała oranżada jest bezbarwna. Jeżeli napiszesz w wyszukiwarce Google hasło 'biała oranżada' to dowiesz się więcej. Bez problemu kupuję ją w pobliskim sklepie.
Ważne jest, aby była gazowana, a więc można ją zastąpić wodą mineralną gazowaną, otrzymamy wówczas mniej słodki wypiek.

Dziękuje Wam za pozdrowienia i odwzajemniam :)
-
Gość: Adam, 176.112.78.10*
2014/03/25 13:35:38
Mam Tagmara pytanie dlaczego do tego ciasta jest potrzebna orężada albo woda i czemu gazowana a nie kranówka .
-
2014/03/28 12:08:54
Adam dodajemy napój lub wodę gazowaną, aby rozrzedzić ciasto i wprowadzić dwutlenek węgla, który spulchnia ciasto.
-
2014/07/26 13:43:43
Ciasto jest pyszne! Łatwe w przygotowaniu, dość szybkie do zrobienia. Motyw zebry wyszedł bardzo ładnie. :) Daję 11/ 10 :) Widziałam jeszcze wersję kolorową i zamierzam niedługo wypróbować.
Dziękuję za świetny przepis :)
-
2014/09/03 15:09:37
E:* dzięki za miłe słowa :)
-
Gość: xyz1, 109.231.36.162.koba.pl
2014/11/14 14:33:17
Nie musi być to koniecznie biała oranżada - może być ona dowolnego koloru. Nieraz używaliśmy czerwonej lub pomarańczowej i kolor się nie zmienił.
-
Gość: , host-43-123.wyszkow.fuz.pl
2015/01/03 13:04:51
ładne ciasto i napewno smaczne
-
Gość: , c248-99.icpnet.pl
2015/03/26 13:31:51
smaczne

-
2015/05/27 10:37:07
Uwielbiam takie szybkie przepisy. Zawsze wiadomo, że się uda no i przypominają dawne czasy. ;)
-
2015/05/31 18:20:43
Właśnie zrobiłam to ciasto, po bardzo długim czasie nierobienia go z powodu każdorazowego zakalca. Przepis jest mi znany, ale stwierdziłam, że po kilku latach, kiedy sięgnęła ochota na coś słodkiego dla synka zrobiłam. Mikser mam zepsuty więc zrobiłam go za pomocą trzepaczki. Nie wkładałam wiele wysiłku, raczej tak tylko zaklepałam, nie trzymałam się ściśle tego wolno wlewać itd itp. Zaklepałam wylałam i uwaga wyszło obłędne. Udało się :) Na pewno jeszcze do niego powrócę. Zamiast oranżady dałam wodę zwykłą gazowaną

uwaga autorska





przepisy kulinarne z rabarbarem

 

 przepisy na szybkie i latwe ciasta

 przepisy_kulinarne_z_truskawkami

przepisy na ciasta przekładane

przepisy na serniki i ciasta z serem

przepisy na torty i torciki

przepisy na ciasta bez pieczenia

przepisy na ciasta z kremem, masą

przepisy na ciasta i inne wypieki drożdżowe

przepisy na ciasta biszkoptowe

przepisy na ciasta z owocami

przepisy na zupy

przepisy na szybkie i proste dania

przepisy na sałatki

przepisy na surówki

przepisy na placuszki

przepisy na dania z makaronem

przepisy na naleśniki

 

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi