Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
Blog > Komentarze do wpisu

TESTOWANIE URZĄDZENIA DO PIECZENIA CHLEBA MAJOR 850W FIRST AUSTRIA I CHLEB BIAŁY

 

Dotychczas na moim blogu wpisy dotyczące pieczywa pojawiały się bardzo rzadko. Powód dość istotny, głównie pracochłonność ich wykonania.

Ale ..... gdy jakiś czas temu zostałam zaproszona do testowania urządzenia do wypieku chleba firmy First Austria, postanowiłam  nieco szerzej otworzyć swoje kuchenne okno i podjęłam się tego całkiem dla mnie nowego wyzwania. 

Przypomniałam sobie wówczas historię sprzed roku, kiedy to będąc w towarzyskim gronie jeden z moich znajomych chwalił się jak to jego żona dzień w dzień  serwuje swojej rodzinie świeże pieczywo. Większość z nas była trochę zaskoczona, czy to aby nie jest zbyt duże poświęcenie z jej strony. Znajomy przekonywał nas, że dla żony to sama przyjemność, w zasadzie to pieczywo robi sie samo, wystarczy tylko w odpowiednim czasie rozpocząć pracę z tym związaną, aby w odpowiedniej chwili znalazło sie na rodzinnym stole.

Z lekkim uśmieszkiem zapytaliśmy jednocześnie: jak to? Okazało się, że rodzina znajomego posiadała urządzenie do wypieku chleba, dzięki któremu mogła zapomnieć o sklepowym pieczywie wątpliwej jakości.  

Już po pierwszym teście  wiem, że warto zagospodarować trochę miejsca w kuchni dla tego rewelacyjnego urządzenia.     

 

  

 wypiekacz do chleba FA-5152-1

 

Major 850W First-Austria to elektryczny wypiekacz do chleba, który umożliwia uzyskanie szerokiej gamy domowych wypieków.

 

MENU na które składa się 12 programów daje możliwość

  • ugniatania, rośnięcia i pieczenia chleba białego z możliwością późniejszego dodawania składników i smaków, chleba mieszanego, głównie z mąki pszennej lub żytniej.
  • ugniatania, rośnięcia i pieczenia chleba pełnoziarnistego
  • ugniatania, rośnięcia i pieczenia chleba francuskiego o chrupkiej skórce i lekkiej konsystencji
  • szybkiego (quick) ugniatania, rośnięcia i pieczenia chleba o gęstej konsystencji 
  • ugniatania, rośnięcia i pieczenia chleba słodkiego z możliwością późniejszego dodawania składników i smaków
  • ugniatania, rośnięcia i pieczenia ciast z dodatkiem sody lub proszku do pieczenia (np. ciasta babkowe, pierniki)
  • gotowania dżemu i marmolady 
  • ugniatania i rośnięcia ciasta  (dough),  ale bez pieczenia. Taki półprodukt może posłużyć do przygotowania ciasta na  makaron,  ciast drożdżowych, bułeczek, bagietek, precli, pizzy, chleba na parze itd.
  • ultra szybkiego ugniatania, rośnięcia i pieczenia chleba w najkrótszym czasie o zwartej i chropowatej strukturze
  • ugniatania, rośnięcia i pieczenia sandwiczy, dla wypieku chleba o lekkiej konsystencji z cieńszą skórką
  • ugniatania, rośnięcia i pieczenia pieczywa bezglutenowego (gluten free)
  • tylko pieczenia (bake) bez ugniatania i rośnięcia (stosowany także dla wydłużenia czasu pieczenia gdy ciasto jest niewystarczjąco upieczone.

 

 

wypiekacz do chleba FA-5152-1 

 

Dane techniczne, funkcje i wyposażenie:

  • Producent: First Austria
  • Model: FA-5152-1 
  • Moc: 850W 
  • 12 programów pieczenia do wyboru  
  • Wyjmowana brytfanna na chleb zabezpieczona specjalnym materiałem zapobiegającym przywieraniu  
  • Możliwość wyboru wielkości bochenka:  900-1350g  
  • Możliwość doboru koloru skórki:   jasna, średnia, ciemna
  • Dwa wyjmowane mieszadła    
  • Obudowa termoizolująca
  • Pokrywa górna z okienkiem podglądu
  • Sterowany elektronicznie  
  • Duży i czytelny wyświetlacz LCD 
  • Timer
  • 60 minutowa funkcja podtrzymywania temperatury 
  • Akcesoria: kubek, podwójna miarka do odmierzania składników, hak do wyjmowania mieszadeł z pieczywa

Więcej informacji można uzyskać na stronie: http://first-polska.com.pl

 

 

 wypiekacz do chleba FA-5152-1

 

 

Wypiekacz Major 850W First-Austria łączy niską cenę z szerokim zestawem przydatnymi w nowoczesnej kuchni funkcjami. To właśnie funkcjonalność jest główna zaletą tego urządzenia.

Sterowanie elektroniczne wypiekacza sprawia, że nie musimy obawiać się o przypalenie lub niedostateczne wypieczenie ciasta. 

Za skromną nazwą wypiekacz do chleba kryje się znacznie więcej. Oprócz wielkiej różnorodności pieczywa ( zwykłe, pełnoziarniste, francuskie, tostowe, bezglutenowe)  Major 850W First-Austria może posłużyć nam do wypieku ciast babkowych z dodatkami, pierników, przygotowania ciast na pizze, makaron, bułeczki i wiele innych. 

Można w nim gotować również dżemy i marmolady owocowe, co jest sprawą niebagatelną, zwłaszcza dla niecierpliwych, bo odchodzi już stanie przy garnku, mieszanie i obawa przed przypaleniem tych przetworów.

 

Ponadto:

Major 850W  First-Austria 

  • ma estetyczny design
  • jest bardzo prosty w obsłudze
  • pracuje bardzo cicho, jedynie głośny jest sygnał dźwiękowy wzywający nas do dodania np. bakalii lub zakończenie wybranego programu.  
  • ciasto po upieczeniu bez problemu odchodzi z formy, pozostaje ona czysta, wystarczy przemyć ją ciepłą wodą.
  • mieszadła bardzo wygodnie można usunąć z wypieku za pomocą dołączonego haka, nie powoduja one dużych ubytków. 
  • posiada pamięć i jeśli nastapiła przerwa w zasilaniu w trakcie produkcji chleba, proces będzie wznowiony automatycznie w ciągu 10- ciu minut, bez naciskania przycisku
  • posiada bardzo wygodną funkcję DELAY (opóźnienie), jeżeli chcemy by urządzenie nie rozpoczynało pracy natychmiast. Maksymalne opóźnienie wynosi 13 godzin. Tak więc wieczorem umieszczamy składniki w automacie, ustawiamy program, a rankiem wyjmujemy świeżutkie i pachnące pieczywo.

 

 

Do urządzenia dołączona jest wraz z instrukcją broszurka z 17 recepturami na:

chleb biały, słodki, razowy,  kukurydziany, sezamowy, kawowy, z rodzynkami,  bananowy, kokosowy, z orzechami włoskimi, dyniowy, sandwich, pieczywo francuskie, ciasto, chleb z sodą, chleb ultra szybki, dżem) 

 

 

Z pewnością skorzystam z tych receptur, bo zapowiadają się ciekawie i są bardzo proste, a wykonanie to już w zasadzie nie należy do mnie, ale do  Major 850W  First-Austria.

 

 

 

Dzisiaj przedstawiam pyszny chleb z mąki pszennej na drożdżach z dodatkiem mleka w proszku i masła. Jest bardzo mięciutki i ma chrupiącą skórkę, delikatny w smaku, jak najbardziej odpowiedni na śniadanie czy też kolację.

 

 

 CHLEB BIAŁY

 

Składniki:

  • 330 ml letniej wody 
  • 2 łyżki (30 ml) masła lub margaryny
  • 1½ łyżeczki (7,5 ml) soli
  • 2 łyżki (30 ml) cukru
  • 4 szklanki (1000 ml) mąki pszennej
  • 2 łyżki (30 ml) mleka w proszku
  • 1½ (7,5 ml) drożdży suszonych

 

Wykonanie:

Umieszczamy składniki w brytfannie w następującej kolejności: woda, masło, sól, cukier, mleko w proszku, mąka, suche drożdże. Zamykamy wieko i wkładamy wtyk przewodu elektrycznego do gniazdka. Naciskamy przycisk MENU, aż do wyboru programu (w przypadku chleba białego wybieramy 1).

Przyciskiem COLOR wybieramy kolor skórki ( u mnie MEDIUM- średni). Przyciskiem LOAF wybieramy rozmiar bochenka ( u mnie 2,0 funta). Naciskamy przycisk START/STOP, by rozpocząć pracę. Cały proces dla programu 1 trwa 3 godziny. Pierwszy etap to intensywne mieszanie składników trwające ok. 10 minut, po czym następuje drugi, najdłuższy etap: wyrastanie ciasta. W tym czasie włącza się trzykrotnie krótkotrwałe mieszanie (miksowanie) i termostat utrzymujący właściwą dla danego programu temperaturę. Na ok. 50 minut przed zakończeniem całego procesu włącza się grzałka i następuje ostatni etap: wypiekanie ciasta. Zakończenie pieczenia  tak jak i początek procesu sygnalizowany jest dźwiękiem. 

Po upieczeniu wierzch chleba nawilżyłam leciutko wodą za pomocą pedzelka i jeszcze przez moment pozostawiłam w zamkniętym wypiekaczu, dzięki czemu skórka zrobiła się mięciutka, a boki pozostały chrupiące.  

  

 

etapy wykonania chleba pszennego w wypiekaczu do chleba FA-5152-1

 

 

chleb pszenny biały

 

 

chleb pszenny biały 

 

 

 

 

 

poniedziałek, 18 czerwca 2012, dagmara_65
http://wkuchennymoknie.blox.pl/2012/06/Testowanie-urzadzenia-do-pieczenia-chleba-Major.html
Komentarze
2012/06/18 21:26:31
fajne te wszelakie maszyny
-
2012/06/19 14:24:15
Z chęcią bym postawiła taką maszynę na półce kuchennej
-
Gość: , 088156189095.wejherowo.vectranet.pl
2012/06/21 13:37:35
i ja chętnie bym takie cudo przetestowała :)
-
2012/06/21 17:37:54
Pomysł z taką maszyną świetny i.... jestem coraz bliżej realizacji pomysłu, by zakupić takie oto cudo i z niego korzystać..
-
2012/06/21 20:23:29
Mam taką maszynę z moulinex ,chlebki pyszne smakuje całej rodzinie z braku czasu nastawiam tylko na weekend ale wszyscy są zachwyceni
-
2012/06/28 11:48:28
a ja niestety nie mam maszynki do chleba, ale z pewnością kiedyś sobie kupię :))) pozdrawiam serdecznie
-
2012/06/29 21:54:09
Powiem Ci Dagmaro, że kupiłam sobie maszynkę do chleba jakieś 5 lat temu i ani razu jej nie użyłam, ba! nawet zapomniałam o niej :D
-
Gość: gremlisia, 212.160.218.10*
2012/10/14 13:33:53
Dzisiaj wypróbowałam ten przepis na chleb. Wyszedł PRZEPYSZNY!!! Maszynę kupiłam za niewielkie pieniądze (używaną) i powiem, że super. Od dzisiaj chyba piekarnia straci klientkę ;-)))
-
Gość: Asia, 77-45-23-158.sta.asta-net.com.pl
2013/12/04 12:45:09
Witam. Mam gorącą prośbę do ciebie. Zakupiłam podobny automat do chleba a nie ma dołączonej instrukcji obsługi i przepisów. Czy byłaby taka możliwość żebyś wysłała mi te przepisy od twojej maszyny e-mailem? Byłabym bardzo wdzięczna :)

Mój e-mail asia200001@wp.pl
Z góry dziękuję.
-
2013/12/05 16:35:36
Iza to prawda... i warto mieć takie wszelkie urządzenia, które ułatwiają nam pracę w kuchni pod warunkiem, że mamy pieniądze, aby je zakupić i dużą kuchnię, aby móc je wygodnie ulokować.
Lutka czy coś stoi na przeszkodzie?
Gościu niewykluczone, że będziesz miała kiedyś okazję przetestować.
Nice.ice więc życzę Ci udanej realizacji pomysłu, a może już korzystasz z nowego nabytku?
Mmonika cieszę się, że jesteś zadowolona ze swojej maszyny :)
Caroline więc życzę Ci , abyś mogła sobie ją kupić, a może już ją masz ?
Andziu tak czasami bywa, ale bywa też tak, że wyciągamy po latach jakieś urządzenie i z zadowoleniem używamy :)
Gremlisia cieszę się, że jesteś zadowolona ze swojej maszyny :)

Pozdrawiam Was serdeczne :)


-
2013/12/05 16:36:20
Asiu dzisiaj wysłałam Ci emailem to o co prosiłaś. Pozdrawienia :)
-
Gość: Olo, 78.9.157.7*
2013/12/19 21:25:10
Heja, macie jakiś sprawdzony przepis na zwykły chleb zbliżony do "sklepowego" 1250g ?

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 ciasta z owocami

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 

przepisy na ciasta przekładane

przepisy na ciasta biszkoptowe

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

 

ogórki, cukinia-potrawy i przetwory

 

szbkie i proste dania

 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi