Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
Blog > Komentarze do wpisu

REWELACYJNY SCHAB GOTOWANY

 

Ten schab jest rzeczywiście rewelacyjny. Nie wymaga ani dużego wkładu pracy, ani też specjalnych umiejętności kulinarnych. Uda się każdemu, kto zechce go zrobić. Jest delikatny, kruchutki i smaczniutki. Przepis znany jest mi od wielu lat, ale szczerze przyznam, że nie od razu z niego skorzystałam. Wahałam się, bo miałam wątpliwości co do efektu końcowego.

Nie dawałam wiary swojej koleżance, która mnie zapewniała, że jest rewelacyjny. Moje obawy wynikały z bardzo krótkiego czasu gotowania mięsa. Gdy wreszcie przełamałam swoje opory, robię ten pyszny schabik co jakiś czas, bo warto!

Można go podać do pieczywa lub wykorzystać do dania obiadowego. Sądzę, że wielu Wam jest znany, ale postanowiłam go zamieścić na swoim blogu. A nuż się komuś przyda ten przepis, kto nie znał go dotychczas, a dla mnie będzie to kolejny wpis dla uporządkowania własnych notatek kulinarnych.  

 

 

rewelacyjny schab gotowany 

 

Składniki:

  • ok. 1,20 kg schabu

do nacierania:

  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 3 łyżeczki  majeranku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • 2 duże zęby  czosnku

 

do gotowania:

  • 2 łyżki soli 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 - 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 - 2 łyżeczki majeranku   
  • 3 litry wody 

 

Wykonanie:

Schab dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pozostałe składniki mieszamy i nacieramy całą powierzchnię mięsa. Owijamy w cienką, przezroczystą folię do żywności, przez jakiś czas jeszcze  ugniatamy, aby przyprawy bardziej wnikły w mięso i wkładamy do lodówki na 1 - 2 doby.

W garnku o grubym dnie wlewamy 3 litry wody, dodajemy wszystkie składniki jak wyżej (majonez dobrze jest wcześniej rozetrzeć z niewielką ilością lekko ciepłej wody, wówczas ładniej się nam rozpuści). Otrzymaną marynatę mieszamy i wkładamy mięso ( folię zdejmujemy, przypraw nie usuwamy). Stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 - 15 minut. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy schab w marynacie na ok. 12 godzin ( np. na noc).

Po tym czasie garnek z mięsem zatopionym w marynacie ponownie stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne 10 - 15 minut. I znowu jak wcześniej odstawiamy na ok. 12 godzin, po czym wyjmujemy z marynaty , kładziemy na półmisek celem osiąknięcia (ziołowej otoczki raczej nie usuwamy), owijamy w świeżą folię spożywczą i schładzamy w lodówce ( na noc).  Rano schab gotowy jest do spożycia.

 

rewelacyjny schab gotowany 

 

rewelacyjny schab gotowany 

 

rewelacyjny schab gotowany 

 

 

 Polecam również:

 

Udka z kurczaka w morelowej marynacieKurczak w krakersach Faszerwane kotlety z piersi indyczejŻeberka w miodzie z rozmarynem

 

 

 

W kuchni na wesoło:

 

Idą dwaj podróżni przez pustynię. Nagle jeden pyta: 

- Masz coś do picia?

- Mam, oranżadę w proszku! 

 

 

 

 

 

 

środa, 02 maja 2012, dagmara_65
http://wkuchennymoknie.blox.pl/2012/05/REWELACYJNY-SCHAB-GOTOWANY.html
Komentarze
2012/05/02 08:55:40
TAK powinien wyglądać dobrze przygotowany schab, pyycha!
-
2012/05/02 09:56:53
Wyglada rewelacyjnie! Jestem pewna,że smakuje wspaniale, wszak domowe wędliny są najlepsze. Musze kiedyś taki zrobić, koniecznie. :)
Pozdrowienia.
-
2012/05/02 10:02:49
nie znalam tego przepisu, a schab wyglada niebiansko.Z pewnoscia skorzystam..
-
2012/05/02 10:19:49
Też czasem robię schab albo pierś indyczą w ten sposób. I też nie bardzo mi się chciało wierzyć, że wyjdzie z tego coś jadalnego;)
Pozdrawiam!
-
2012/05/02 16:34:22
Wygląda rewelacyjnie
-
2012/05/02 20:40:26
Podoba mi się ten przepis a schab wygląda nieziemsko apetycznie.
-
2012/05/03 16:02:16
bardzo lubię na kanapki :)
-
2012/05/03 17:34:59
cudnie wygląda Twój schabik
-
2012/05/05 15:52:54
O to ja znam schab gotowany 2 razy po 5 minut, więc jeszcze krócej:). Muszę sie w końcu odważyć i go zrobic:) bo wyglada pysznie:)
-
Gość: Anna K-S, rtr.pls2k4.net.lannet.org
2012/05/07 12:12:30
Zrobiłam wyszedł przepyszny dziękuję :-)
-
2012/05/18 09:44:13
Faktycznie rewelacyjny, godny wyporóbowania, wyglada bardzo smacznie :-)
-
Gość: pusieczek2, 77-253-163-68.adsl.inetia.pl
2012/06/05 20:16:12
zrobiłam ,jest przepyszny,zagości w moim domu na stałe!!dziękuje za przepis,serdecznie pozdrawiam
-
2012/06/07 21:01:50
Wygląda rewelacyjnie;) Muszę kiedyś wypróbować twój przepis;)
-
Gość: Adaś, 94.42.253.4*
2012/06/19 12:22:56
Zrobiłem i moje dzieci się nim zajadają. W przyprawach leżał dobę a gotowałem 2 x po 15 minut po ok 3 godzinach jak był jeszcze ciepły to owinąłem go folią i do lodówki. Smacznego :)
-
Gość: Ania, 80.50.4.6*
2012/06/20 07:50:08
Mam uwagę. O ile się orientuję zasada gotowania mięsa jest taka, że wkłada sie do wrzątku, aby było soczyste, natomiast tu w przepisie nalezy je włożyć do zimnej wody. Niestety z praktyki swojej wiem, że po włożeniu do zimnej wody mięso wychodzi "wiórowate". Chyba , ze tylko mi nie wychodzi.
-
2012/06/22 14:20:14
Jolu ooo! to miłe co piszesz :)
Majanko dokładanie! domowe wędliny są rzeczywiście najsmaczniejsze, więc chyba skusisz się na taką propozycję :)
Bijana no to jednak dobrze, że zamieściłam ten przepis na blogu :)
Sowa_nie_sowa przepis dość niewiarygodny, ale schabik jest pyszny! Pierś indycza też nam bardzo smakowała :)
Lutka dzięki :)
Kuchennefascynacje dzięki za miłe słowa :)
Chantel ja też :)
Iza dzięki :)
Jolu zrób koniecznie, bo jest rewelacyjny :)
Aniu cieszę się, że smakował :)
Agatko dzięki za miłe słowa :)
Pusieczek bardzo mi miło, że jesteś zadowolona z tego przepisu :)
Anetko koniecznie, będziesz z pewnością zadowolona :)
Adasiu cieszę się, że Twoim dzieciom przypadł do gustu. Nie zawsze łatwo trafić w gusta swoich milusińskich :)
Aniu ten przepis widocznie nie podlega tym zasadom :) Schab leży sobie dość długo w marynacie, w której się uprzednio gotował i stopniowo zastyga. I tu chyba tkwi cała tajemnica powodzenia :)

Dzięki Wam serdeczne za miłe komentarze i cieplutko pozdrawiam :)

-
2012/06/30 13:49:32
Bardzo interesujące, nie omieszkam spróbować...
-
2012/08/13 13:16:33
Raphaël warto spróbować, pozdrawiam :)
-
Gość: aiki102, abam228.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/28 05:35:59
Kiedyś, za dawnych socjalistycznych czasów, czytałem zakończenie konkursu kulinarnego. Dziennikarz dziękował za przepisy i wspomniał też o jednym od pani X. Brzmiało to mniej więcej tak: "Dziękuję pani X za przepis na gotowaną polędwicę. Nie próbowałem go, bo jakby już mi się udało dostać polędwicę, to na pewno nie zużyłbym jej na gotowanie." I ja głąb, też tak myślałem. Tyle zmarnowanych lat. Od dziś przepis zapisuję jako ulubiony. Jedyne co zmieniłem, to dodałem saletry.
-
Gość: agab73, ip-89-174-10-138.ibd.gtsenergis.pl
2012/11/20 11:30:52
To już kolejny przepis z Twojego bloga i jestem również zachwycona, schab pyszny, soczysty i na pewno będę robiła go często. Teraz przymierzam się do zrobienia szynki i łopatki wieprzowej w ten sam sposób.
-
2012/11/20 13:15:09
Schab wygląda naprawdę smakowicie.Mam niestety problem:nie znosze majonezu,kazdą nawet najmniejszą jego ilość w potrawie wyczuwam i mam mdłości!Czy można go tu czymś w zamienić?
-
2012/11/20 18:55:44
Aiki myślę, że uda Ci się nadrobić te "zmarnowane lata" :) Z saletrą jeszcze nie robiłam, muszę kiedyś wypróbować.
Agab miło mi , że schabik smakował. Szynki i łopatki jeszcze nie robiłam.
Ale.xa tego majonezu w ogóle się nie czuje, jest on tylko składnikiem zalewy. Można byłoby się pokusić i nie dawać go, ale tak jeszcze nie robiłam, więc trudno mi powiedzieć czy będzie wszystko OK. Nie wiem czym można byłoby go zastąpić, nie mam w tej kwestii doświadczenia.

Pozdrawiam Was cieplutko :)
-
Gość: agi, 093105062108.siedlce.vectranet.pl
2012/12/22 22:34:52
Schabik rewelacyjny! Soczysty, chudziutki, mniamuśny na kanapeczki. Napewno zrobię jeszcze nie raz.
-
Gość: Gosia, host84-38-82-41.tvkdiana.pl
2013/01/16 12:45:59
Ja mam pytanie odnośnie tego schabu, czy można go mrozić? i jeśli probówałaś to w smaku nic mu nie ubywa po takim procesie? bo jednak kilo schabu do zjedzenia to dla nas trochę za dużo na raz
-
2013/01/17 10:48:15
Agi cieszę się, że Ci smakował :)
Gosiu nie wiem, czy mrożenie to dobry sposób, bo nigdy tego nie praktykowałam. Ja bym chyba raczej, na Twoim miejscu, po prostu zrobiła mniejszą porcję i zrezygnowała z zamrażania.

Pozdrawiam Was cieplutko :)
-
Gość: jutka, abdd130.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/21 17:51:52
dzięki za przepis. Pomimo tego, ze schab w środku był dość suchy bedę go robiła bo jest o niebo lepszy od pieczonego.Chyba za długo gotowałam. Dużo przypraw a jedocześnie żadna z nich nie dominuję, rozsądna ilość soli - to do mnie przemawia. Jako wędlina jest bardzo dobry!
PS. macie jakiś przepis na karkówkę (nie pieczoną)?
-
2013/03/06 13:10:04
Schab jest rewelacyjny, zajadmy się nim właśnie a ja między jedną a drugą kanapką, postanowiłam szybciutko podziękować za tak wspaniały i prosty przepis. Nie wiem tylko jak będzie ze zjedzeniem obiadu bo każdy zasuwa kanapki i ani myśli o rosole.
-
Gość: an-i-ka, 95-178-77-72.jeleniagora.hypnet.pl
2013/03/25 22:40:54
Pycha! Mięciutki, soczysty schab. Zrobiłam na spróbowanie z 0,5 kg mięsa żałuję, że nie zrobiłam więcej.i Koniecznie muszę niedługo zrobić z całej porcji!
-
Gość: , buj201.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/29 19:44:39
a ja wzięłam chyba za duży kawałek schabu, 1,8kg. Po ostygnięciu i przekrojeniu na pół, ze środka wyciekał różowy sok. Mięsko wyglądało ładnie ale bałam się, że jest niedogotowane. Powędrował niestety do piekarnika, bo zalewę wylałam.
Ale pierwsze plasterki wyglądały i smakowały wyśmienicie.Tak soczystego i pachnącego jeszcze nie jadłam.
-
Gość: , aegq152.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/04/01 19:45:50
Czemu służy dodawany majonez ? Myślę i myślę i nic nie mogę wymyśleć :)
-
Gość: jana, 77-254-241-190.adsl.inetia.pl
2013/05/15 19:45:57
majonez dodaje sie zeby bylo miesiwo kruche
-
Gość: Maniek, c-24-1-38-41.hsd1.il.comcast.net
2013/07/19 02:08:44
No kurde... zawsze robilem schab pieczony i mnie podkusilo zrobić taki gotowany. Gratuluje pomysłu od dziś robie wyłącznie schabik gotowany - pyszota !
-
2013/08/03 13:58:52
Ze względów zdrowotnych, musieliśmy z żoną porzucić mięcho pieczone, stąd poszukiwania za przepisami na mięso gotowane. Schabik właśnie dojrzewa w lodówce. Jutro zaczynam gotować. Przepis troszeczkę zmieniłem, tj. schab przed natarciem czosnkiem i przyprawami nakłułem dość gęsto widelcem o dodatkowo przed przyprawami natarłem go białym wytrawnym winem. Mam nadzieję, że będzie pyszny. Pozdrawiam
-
Gość: lumonia, 82-160-255-98.tktelekom.pl
2013/08/22 22:27:57
schabik jest żeczywiście przepyszny. Wypróbowałam ten przepis nie tylko na schabie, karkówka i łopatka też są super. Kożystam z tego przepisu regularnie, zamiast kupować byle jakie wędlinny wolę kupić kawałek mięsa i zrobić go według tego przepisu. Przynajmniej wiem co jem a poza tym mam małe dziecko więc to dla mnie ważne. A poza tym mój mąż nawrocił się na schab ;) Mięsko pięknie przechodzi aromatem przypraw i jest sochyste. DZIĘKI Pozdrawiam
-
Gość: alwesz, klapa.denko.com.pl
2013/09/03 14:10:19
wszystko OK - lecz proponuję schabik wrzucić do gorącej wody - będzie dużo bardziej soczysty!!!
-
Gość: jj-ski, bas1-woodbridge48-2925111587.dsl.bell.ca
2013/09/03 23:18:35
przepisy wysmienite trudno sie odnich oderwac -pychotki
-
Gość: ebola, 91-145-128-73.internetia.net.pl
2014/02/11 18:29:29
hmm wlasnie gotuje juz drugi raz, jutro go wyciagne z tej zalewy i schlodze w lodowce, wieczorem powinien byc gotowy, jesli dobrze zrozumialam, jestem ciekawa czy bedzie smakowac mnie i mojej rodzince, opinia podziele sie jutro ;)
-
Gość: lucyna, 194.181.131.*
2014/02/24 13:13:25
Zrobiłam schab wg przepisu i wyszedł rewelacyjny, polecam go.Zagości na moim stole jeszcze nie jeden raz.Dziękuję za wspaniały przepis i pięknie prowadzony blog.
-
Gość: Natka, ip-129-73.lan.net.pl
2014/03/14 10:06:02
Schab pycha, robiłam już wcześniej inne wersje na kanapki, ale te jest najlepszy, gorąco polecam!
-
Gość: Buniaa, 195.205.221.23*
2014/05/14 11:01:32
Zrobiłam. Wyszedł naprawdę dobry. Polecam.
-
Gość: Barbara, 85-202-49-52.internetia.net.pl
2014/05/21 20:00:44
Schab pyszny. Polecam!
-
Gość: ana57, 178.181.197.192.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2014/08/06 11:53:39
Schab jest rewelacyjny.będę próbować z innymi mięskami-polecam. Jeszcze jedno ktoś pytał ,czy można mrozić - można.Zamroziłam i po rozmrożeniu jest równie pyszny,nic nie traci na smaku i wartości .
-
Gość: niniel, 93.76.92.24*
2014/10/28 17:58:50
jak dlugo mozna przechowywac tak przygotowany schab?

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 ciasta z owocami

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 

przepisy na ciasta przekładane

przepisy na ciasta biszkoptowe

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

 

ogórki, cukinia-potrawy i przetwory

 

szbkie i proste dania

 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi