Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
Blog > Komentarze do wpisu

TORT WIOSENNY

 

Pyszny, delikatny w smaku tort z kremem śmietanowo - ajerkoniakowym i kawałeczkami brzoskwiń. Blaty tortu stanowi ciasto ucierane, babkowe z dodatkiem drobno mielonych migdałów. Bezowa kruszonka  bardzo dobrze komponuje się z kremem i wzbogaca smakowo tort. Przepis pochodzi z czasopisma "Pyszne ciasta" nr 1/ 2012.

Jak to się u mnie często zdarza przepis zmodyfikowałam, dostosowując do upodobań oczywiście tej dorosłej części moich domowników. W wersji dla dzieci bez ajerkoniaku też jest smaczny.

Właśnie otworzyłam edycję, aby opublikować wpis po dłuższej niespodziewanej przerwie, a tu obok cieplutki, pełen zatroskania komentarz Madzi z bloga Majanowe pieczenie. 

Dopisuję więc jeszcze parę słów: 

Dziękuję Ci Madziu, takie słowa baaardzo krzepią i motywują do dalszego działania :)) 

Ta poniżej porcyjka tortu dla Ciebie :))

 

tort wiosenny 

 

 

Składniki ciasta (na dużą tortownicę o śrenicy 30 cm):

  • 200g masła
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 200 g drobno mielonych migdałów 
  • 6 jajek
  • 300 g mąki pszennej
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 4 - 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki likieru migdałowego np. amaretto (niekoniecznie)

 

Składniki kremu śmietanowo - ajerkoniakowego:

  • 1 l śmietanki 30% do kremów
  • 32 g cukru wanilinowego lub z naturalną wanilią
  • 5 łyżeczek żelatyny 
  • 500 ml ajerkoniaku

 

Oprócz tego:

  • 1 puszka brzoskwiń (ok. 800ml) 
  • 4 - 5 łyżek dżemu z czerwonej porzeczki (malinowego, truskawkowego) 
  • ok. 200 g bezowych ciastek*
  • gotowe elemnety ozdobne do tortów 

 

* Można użyć gotowe bezy lub własnej roboty. Ja wykorzystałam białka, które miałam w lodówce. Takie swoje są kruchutkie i o wiele smaczniejsze od kupnych. 

A wykonałam je w prosty sposób: 3 białka ubiłam na sztywno z 200g drobniutkiego cukru z dodatkiem szczypty soli. Masę wyłożyłam do wyścielonej papierem prostokątnej formy i piekłam w rozgrzanym do temperatury 150°C piekarniku przez ok. 60 minut. Po tym czasie nie wyjmowałm z piekarnika (przy wyłączonym dosuszały się).  Po całkowitym przestudzeniu pokruszyłam na drobne kawałeczki.

 

Wykonanie ciasta:

Masło ucieramy do białości z cukrem. Dodajemy drobno mielone migdały, szczyptę soli, po jednym jajku i dalej ucieramy. Wsiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, rozrzedzamy śmietaną. Na koniec dodajemy ewentualnie likier. Ucieramy w dalszym ciagu na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w  piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C  przez ok. 50 minut. Ciasto najlepiej jest upiec w przeddzień przekładania kremem.

Boczna powierzchnię ciasta leciutko ścinamy dzięki temu krem będzie miał możliwość pokryć boki tortu podczas jego nakładania w tortownicy. Ciasto kroimy w poziomie na dwa blaty. Spód smarujemy dżemem i ukladamy dokładnie osączone z zalewy i pokrojone na drobne kawałki brzoskwinie. 

 

Wykonanie kremu

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier wanilinowy i wlewamy cienkim strumieniem ajerkoniak, mieszając łyżką lub mikserem ręcznym na małych obrotach. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do spęcznienia. Dodajemy do niej jak najmniejszą ilość wrzątku i mieszamy aż się całkowicie rozpuści. Odkładamy troche kremu , mniej więcej ¾ szklanki (umieszczamy w lodówce), a do pozostałej ilości wlewamy cienkim strumyczkiem jeszcze ciepłą żelatynę, stale mieszając na najmniejszych obrotach ręcznego miksera. Natychmiast przystępujemy do przełożenia tortu

 

Przekładanie tortu:

Ciasto otaczamy obręczą tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Natychmiast po wykonaniu kremu dajemy na brzoskwinie trochę więcej niż połowę ilości, dokładnie rozprowadzamy na całej powierzchni i przykrywamy drugim blatem. Lekko dociskamy krazek ciasta, tak aby krem wypłynął na boki. Rozprowadzamy równomiernie na wierzchu ciasta pozostały krem i odstawiamy w chłodne miejsce do lekkiego zatężenia, po czym posypujemy delikatnie pokruszonymi bezami i wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Na drugi dzień zdejmujemy obręcz, smarujemy odłożonym kremem bez żelatyny  boczną powierzchnię tortu i posypujemy pokruszonymi bezami całą powierzchnię tortu ( boki i ponownie wierzch). Ozdabiamy dowolnie gotowymi elementami do tortów.

 

 

tort wiosenny 

 

tort wiosenny 

 

 

Polecam również:

 

Torcik jagodowy z ajerkoniakiem Tort czekoladowy Tort ambasadorTort czekoladowy z gruszkami

 

 

W kuchni na wesoło:

 

Co dziś będzie na obiad? - pyta żołnierz kucharza.

- Jeszcze nie wiem.

- Obiad ma być za pół godziny, a ty nie wiesz co ugotować?!

- Bo my nazwy nadajemy dopiero  wtedy, gdy potrawy są już gotowe. 

 

 

 

środa, 18 kwietnia 2012, dagmara_65
http://wkuchennymoknie.blox.pl/2012/04/TORT-WIOSENNY.html
Komentarze
2012/04/18 10:15:37
Ależ piękny tort!!!! Aż chciałoby się sięgnąć po kawałek :)
-
2012/04/18 10:20:59
Tortu z kremem ajerkoniakowym jeszcze nie próbowałam, czy ja też mogę dostać kawałeczek?
-
2012/04/18 10:22:36
Dzikowiec a proszę bardzo, częstuj się , bodaj wirtualnie :)
-
2012/04/18 10:28:56
Alebabka oczywiście, że tak :) ! Proszę częstuj się :)
Ten tort jest dla wszystkich moich wirtualnych Gości :)
-
Gość: , r2.limes.com.pl
2012/04/18 10:30:26
Przepiękny! I jakie ma pyszne dodatki, wykończenie,... cały jest cudny!
-
2012/04/18 10:54:39
Piękny tort!
-
2012/04/18 11:55:26
Piękny. Ajerkoniak, migdały w biszkopcie i brzoskwinie, tort musi być pyszny!
-
2012/04/18 13:15:51
Wyglada bardzo elegancko, a przy tym lekko.
-
2012/04/18 15:27:08
Przepiękny!
-
2012/04/18 15:49:58
jak zwykle bajeczny, wykwintny i slicznie zaprezentowany wypiek
-
2012/04/18 15:56:28
Nareszcie jesteś! Też się zastanawiałam co się z Tobą dzieje... Super, że wróciłaś z pysznym tortem, czekam na następne przepsy i pozdrawiam:)
-
2012/04/18 16:01:19
ależ piekny torcik!!!!
-
2012/04/18 19:02:08
Dagmarko, cała się czerwienię :). Dziękuje Ci za miłe słowa i za ten pyszny kawałek tortu. Piękny jest niesamowicie ten tort! Ja sobie ten przepis wydrukuję, bo taki tort nada się na jakąś fajną okazję ,prawda?
Smakowicie wygląda. Cieszę sie,ze jesteś:)
Pozdrawiam cieplutko :*
-
Gość: Samantha, host-78-144-64-206.as13285.net
2012/04/18 19:30:08
Przepiękny torcik, prawdziwie wiosenny, pozdrawiam :)
-
2012/04/18 20:25:42
o jejciuuu ale smakowitości...piękny!
-
2012/04/18 22:00:18
Nie przepadam za tortami, ale widząc takie cudo z pewnością skusiłabym się na niejeden kawałek;)
-
2012/04/19 07:47:16
Piękny torcik ....a nowością jest dla mnie użycie ciasta ucioeranego do tortu ....muszę wypróbować, bo ja jak do tej pory ciągle na bioszkoptach piekę:) pozdrawiam
-
Gość: magdac, iok219.internetdsl.tpnet.pl
2012/04/20 13:13:54
Witam,
Tort jak zwykle u Ciebie cudowny, zdjęcia obłędne:) Rozwiązałaś właśnie mój dylemat pt. jaki tort ozdobi moje przyjęcie urodzinowe. Bardzo dziękuję :)) Chciałam się przed przystąpieniem do produkcji upewnić, czy do kremu należy wlać pół litra likieru jajecznego?
Pozdrawiam gorąco
wierna fanka Twojego Bloga:)))
-
2012/04/20 15:44:53
Gościu dziękuję za miłe słowa :)
Bon dzięki za miłe słowa :)
Gosik dzięki, taki zestaw też mi bardzo odpowiada :)
Maggie powiem nieskromnie....jest rzeczywiście dokładnie taki jak piszesz, dzięki :)
Dusiowa dzięki :)
Bijana dzięki za dobre słowa :)
Alinko miło się czyta Twoje słowa pełne troski, dziękuję Ci Kochana :)
Iza dzięki :)
Majanko myślę, że wirtualnie smakował ten poczęstunek :) Cieszę się, że zamierzasz uświetnić nim jakąś fajną okazję :)
Samantho dziękuję ślicznie :)
Pollyzeczki dziękuję Ci za miłe słowa :)
Nastusiu wow! , tym bardziej mi miło :)
Jolu warto, biszkoptowe są bardzo dobre, ale czasami warto dla odmiany zrobić nieco inaczej :)
Magda dzięki za przemiły komentarz :) Wszystkiego najlepszego z okazji zbliżających się Urodzin ! Co do ajerkoniaku to tak jak piszesz...pół litra. Może to trochę przerażać, ale to jest na dużą tortownicę, a ajerkoniak ma przecież tylko 17%.. :))
Zawsze możesz dodać mniej i próbować, czy to wystarczy.

Dziękuję Wam za miłe słowa i cieplutko pozdrawiam :)

-
Gość: Małgosia, 82.160.24.2*
2012/04/20 18:02:35
Tort wygląda zjawiskowo, jak z najlepszej cukierni, po prostu cudo. Polecam śmietanke 30% Milbona z Lidla ostanio właśnie ją odkryłam, jest niedroga, ubija się szybko i ma gęstą konsystencję, pozdrawiam
-
2012/04/20 18:10:45
przepiękny:)
-
2012/04/20 19:02:43
Nareszcie !!!!!!!!!!!!! Już myślałam ,że zapomniałaś o blogu i swoich wielbicielach .
Torcik jak malowany .Pozdrawiam serdecznie
-
Gość: maxymonium, 46.204.90.218.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2012/04/24 10:38:36
-
2012/04/24 14:38:31
Wygląda bardzo wiosennie :) Kawałek słońca na talerzu :)
-
2012/04/27 11:05:19
Małgosiu dzięki za przemiłe słowa :) Co do śmietanki to wypróbuję, bo jeszcze takiej nie używałam.
Zawsze.oliwek dzięki :)
Lutka dzięki Ci Kochana za tak przemiłe słowa pełne zatroskania :)
Nie, nie zapomniałam o blogu, ani o swoich miłych Czytelnikach. Czasam, jak sama wiesz, musimy odłożyć na dalszy plan swoje przyjemności, bo są sprawy ważniejsze od hobby :)
Cieszę się, że torcik przypadł Ci do gustu :)
Maxymonium dzięki za konkursowe zaproszenie :)
Ewuniu dzięki za miłe słowa :)

Pozdrawiam Was serdecznie :)
-
Gość: ggosienka68, bbservice15.mmpnet213.tnp.pl
2014/04/15 14:25:50
Przecudowny tort

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 ciasta z owocami

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 

przepisy na ciasta przekładane

 

przepisy na ciasta i desry z jagodami, malinami i porzeczkami

 

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

 

ogórki, cukinia-potrawy i przetwory

 

szbkie i proste dania

 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi