Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

TORT WIOSENNY

dagmara_65

 

Pyszny, delikatny w smaku tort z kremem śmietanowo - ajerkoniakowym i kawałeczkami brzoskwiń. Blaty tortu stanowi ciasto ucierane, babkowe z dodatkiem drobno mielonych migdałów. Bezowa kruszonka  bardzo dobrze komponuje się z kremem i wzbogaca smakowo tort. Przepis pochodzi z czasopisma "Pyszne ciasta" nr 1/ 2012.

Jak to się u mnie często zdarza przepis zmodyfikowałam, dostosowując do upodobań oczywiście tej dorosłej części moich domowników. W wersji dla dzieci bez ajerkoniaku też jest smaczny.

Właśnie otworzyłam edycję, aby opublikować wpis po dłuższej niespodziewanej przerwie, a tu obok cieplutki, pełen zatroskania komentarz Madzi z bloga Majanowe pieczenie. 

Dopisuję więc jeszcze parę słów: 

Dziękuję Ci Madziu, takie słowa baaardzo krzepią i motywują do dalszego działania :)) 

Ta poniżej porcyjka tortu dla Ciebie :))

 

tort wiosenny 

 

 

Składniki ciasta (na dużą tortownicę o śrenicy 30 cm):

  • 200g masła
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 200 g drobno mielonych migdałów 
  • 6 jajek
  • 300 g mąki pszennej
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 4 - 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki likieru migdałowego np. amaretto (niekoniecznie)

 

Składniki kremu śmietanowo - ajerkoniakowego:

  • 1 l śmietanki 30% do kremów
  • 32 g cukru wanilinowego lub z naturalną wanilią
  • 5 łyżeczek żelatyny 
  • 500 ml ajerkoniaku

 

Oprócz tego:

  • 1 puszka brzoskwiń (ok. 800ml) 
  • 4 - 5 łyżek dżemu z czerwonej porzeczki (malinowego, truskawkowego) 
  • ok. 200 g bezowych ciastek*
  • gotowe elemnety ozdobne do tortów 

 

* Można użyć gotowe bezy lub własnej roboty. Ja wykorzystałam białka, które miałam w lodówce. Takie swoje są kruchutkie i o wiele smaczniejsze od kupnych. 

A wykonałam je w prosty sposób: 3 białka ubiłam na sztywno z 200g drobniutkiego cukru z dodatkiem szczypty soli. Masę wyłożyłam do wyścielonej papierem prostokątnej formy i piekłam w rozgrzanym do temperatury 150°C piekarniku przez ok. 60 minut. Po tym czasie nie wyjmowałm z piekarnika (przy wyłączonym dosuszały się).  Po całkowitym przestudzeniu pokruszyłam na drobne kawałeczki.

 

Wykonanie ciasta:

Masło ucieramy do białości z cukrem. Dodajemy drobno mielone migdały, szczyptę soli, po jednym jajku i dalej ucieramy. Wsiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, rozrzedzamy śmietaną. Na koniec dodajemy ewentualnie likier. Ucieramy w dalszym ciagu na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w  piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C  przez ok. 50 minut. Ciasto najlepiej jest upiec w przeddzień przekładania kremem.

Boczna powierzchnię ciasta leciutko ścinamy dzięki temu krem będzie miał możliwość pokryć boki tortu podczas jego nakładania w tortownicy. Ciasto kroimy w poziomie na dwa blaty. Spód smarujemy dżemem i ukladamy dokładnie osączone z zalewy i pokrojone na drobne kawałki brzoskwinie. 

 

Wykonanie kremu

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier wanilinowy i wlewamy cienkim strumieniem ajerkoniak, mieszając łyżką lub mikserem ręcznym na małych obrotach. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do spęcznienia. Dodajemy do niej jak najmniejszą ilość wrzątku i mieszamy aż się całkowicie rozpuści. Odkładamy troche kremu , mniej więcej ¾ szklanki (umieszczamy w lodówce), a do pozostałej ilości wlewamy cienkim strumyczkiem jeszcze ciepłą żelatynę, stale mieszając na najmniejszych obrotach ręcznego miksera. Natychmiast przystępujemy do przełożenia tortu

 

Przekładanie tortu:

Ciasto otaczamy obręczą tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Natychmiast po wykonaniu kremu dajemy na brzoskwinie trochę więcej niż połowę ilości, dokładnie rozprowadzamy na całej powierzchni i przykrywamy drugim blatem. Lekko dociskamy krazek ciasta, tak aby krem wypłynął na boki. Rozprowadzamy równomiernie na wierzchu ciasta pozostały krem i odstawiamy w chłodne miejsce do lekkiego zatężenia, po czym posypujemy delikatnie pokruszonymi bezami i wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Na drugi dzień zdejmujemy obręcz, smarujemy odłożonym kremem bez żelatyny  boczną powierzchnię tortu i posypujemy pokruszonymi bezami całą powierzchnię tortu ( boki i ponownie wierzch). Ozdabiamy dowolnie gotowymi elementami do tortów.

 

 

tort wiosenny 

 

tort wiosenny 

 

 

Polecam również:

 

Torcik jagodowy z ajerkoniakiem Tort czekoladowy Tort ambasadorTort czekoladowy z gruszkami

 

 

W kuchni na wesoło:

 

Co dziś będzie na obiad? - pyta żołnierz kucharza.

- Jeszcze nie wiem.

- Obiad ma być za pół godziny, a ty nie wiesz co ugotować?!

- Bo my nazwy nadajemy dopiero  wtedy, gdy potrawy są już gotowe. 

 

 

 

Komentarze (26)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Dzikowiec] *.piaseczno.vectranet.pl

    Ależ piękny tort!!!! Aż chciałoby się sięgnąć po kawałek :)

  • alebabka77

    Tortu z kremem ajerkoniakowym jeszcze nie próbowałam, czy ja też mogę dostać kawałeczek?

  • dagmara_65

    Dzikowiec a proszę bardzo, częstuj się , bodaj wirtualnie :)

  • dagmara_65

    Alebabka oczywiście, że tak :) ! Proszę częstuj się :)
    Ten tort jest dla wszystkich moich wirtualnych Gości :)

  • Gość *.limes.com.pl

    Przepiękny! I jakie ma pyszne dodatki, wykończenie,... cały jest cudny!

  • Gość: [Bon] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Piękny tort!

  • gosik2.0

    Piękny. Ajerkoniak, migdały w biszkopcie i brzoskwinie, tort musi być pyszny!

  • Gość: [Maggie] *.zen.co.uk

    Wyglada bardzo elegancko, a przy tym lekko.

  • dusiowaa

    Przepiękny!

  • Gość: [bijana] 46.7.141.*

    jak zwykle bajeczny, wykwintny i slicznie zaprezentowany wypiek

  • alinkawyka

    Nareszcie jesteś! Też się zastanawiałam co się z Tobą dzieje... Super, że wróciłaś z pysznym tortem, czekam na następne przepsy i pozdrawiam:)

  • izaa_a

    ależ piekny torcik!!!!

  • majanaboxing

    Dagmarko, cała się czerwienię :). Dziękuje Ci za miłe słowa i za ten pyszny kawałek tortu. Piękny jest niesamowicie ten tort! Ja sobie ten przepis wydrukuję, bo taki tort nada się na jakąś fajną okazję ,prawda?
    Smakowicie wygląda. Cieszę sie,ze jesteś:)
    Pozdrawiam cieplutko :*

  • Gość: [Samantha] *.as13285.net

    Przepiękny torcik, prawdziwie wiosenny, pozdrawiam :)

  • Gość: [pollyzeczki] *.dynamic.chello.pl

    o jejciuuu ale smakowitości...piękny!

  • nastusia81

    Nie przepadam za tortami, ale widząc takie cudo z pewnością skusiłabym się na niejeden kawałek;)

  • jolantaszyndlarewicz

    Piękny torcik ....a nowością jest dla mnie użycie ciasta ucioeranego do tortu ....muszę wypróbować, bo ja jak do tej pory ciągle na bioszkoptach piekę:) pozdrawiam

  • Gość: [magdac] *.internetdsl.tpnet.pl

    Witam,
    Tort jak zwykle u Ciebie cudowny, zdjęcia obłędne:) Rozwiązałaś właśnie mój dylemat pt. jaki tort ozdobi moje przyjęcie urodzinowe. Bardzo dziękuję :)) Chciałam się przed przystąpieniem do produkcji upewnić, czy do kremu należy wlać pół litra likieru jajecznego?
    Pozdrawiam gorąco
    wierna fanka Twojego Bloga:)))

  • dagmara_65

    Gościu dziękuję za miłe słowa :)
    Bon dzięki za miłe słowa :)
    Gosik dzięki, taki zestaw też mi bardzo odpowiada :)
    Maggie powiem nieskromnie....jest rzeczywiście dokładnie taki jak piszesz, dzięki :)
    Dusiowa dzięki :)
    Bijana dzięki za dobre słowa :)
    Alinko miło się czyta Twoje słowa pełne troski, dziękuję Ci Kochana :)
    Iza dzięki :)
    Majanko myślę, że wirtualnie smakował ten poczęstunek :) Cieszę się, że zamierzasz uświetnić nim jakąś fajną okazję :)
    Samantho dziękuję ślicznie :)
    Pollyzeczki dziękuję Ci za miłe słowa :)
    Nastusiu wow! , tym bardziej mi miło :)
    Jolu warto, biszkoptowe są bardzo dobre, ale czasami warto dla odmiany zrobić nieco inaczej :)
    Magda dzięki za przemiły komentarz :) Wszystkiego najlepszego z okazji zbliżających się Urodzin ! Co do ajerkoniaku to tak jak piszesz...pół litra. Może to trochę przerażać, ale to jest na dużą tortownicę, a ajerkoniak ma przecież tylko 17%.. :))
    Zawsze możesz dodać mniej i próbować, czy to wystarczy.

    Dziękuję Wam za miłe słowa i cieplutko pozdrawiam :)

  • Gość: [Małgosia] 82.160.24.*

    Tort wygląda zjawiskowo, jak z najlepszej cukierni, po prostu cudo. Polecam śmietanke 30% Milbona z Lidla ostanio właśnie ją odkryłam, jest niedroga, ubija się szybko i ma gęstą konsystencję, pozdrawiam

  • zawsze.oliwek

    przepiękny:)

  • lutka40

    Nareszcie !!!!!!!!!!!!! Już myślałam ,że zapomniałaś o blogu i swoich wielbicielach .
    Torcik jak malowany .Pozdrawiam serdecznie

  • Gość: [maxymonium] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) maxymonium.blogspot.com/2012/04/obiecany-konkurs-urodzinowy-nagrody.html

  • Gość: [Ewa smaczniutkie.pl] *.adsl.inetia.pl

    Wygląda bardzo wiosennie :) Kawałek słońca na talerzu :)

  • dagmara_65

    Małgosiu dzięki za przemiłe słowa :) Co do śmietanki to wypróbuję, bo jeszcze takiej nie używałam.
    Zawsze.oliwek dzięki :)
    Lutka dzięki Ci Kochana za tak przemiłe słowa pełne zatroskania :)
    Nie, nie zapomniałam o blogu, ani o swoich miłych Czytelnikach. Czasam, jak sama wiesz, musimy odłożyć na dalszy plan swoje przyjemności, bo są sprawy ważniejsze od hobby :)
    Cieszę się, że torcik przypadł Ci do gustu :)
    Maxymonium dzięki za konkursowe zaproszenie :)
    Ewuniu dzięki za miłe słowa :)

    Pozdrawiam Was serdecznie :)

  • Gość: [ggosienka68] *.mmpnet213.tnp.pl

    Przecudowny tort

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci