Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

SURÓWKA Z SELERA I JABŁEK

dagmara_65

 

Łatwa, szybka w wykonaniu i przede wszystkim smaczna jest ta surówka.Przepis pochodzi z książeczki "Nie tylko sałatki Siostry Leonilli".

Trochę zmodyfikowałam, dostosowując do naszych rodzinnych upodobań.  Dodałam więcej rodzynek i ubogaciłam smakowo plastrami ananasa. 

Najlepiej pasuje do potraw z drobiu i wołowiny. 

 

 

surówka z selera i jabłek

 

 

Składniki:

  • 1 duży korzeń selera (ok. 400 g)
  • 2 duże jabłka 
  • 2 - 3 łyżki rodzynek
  • 2 plastry ananasa
  • 3-4 łyżki śmietany lub oleju
  • sok z cytryny, sól, cukier do smaku

 

Wykonanie:

Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na  tarce  o grubych oczkach. Dodajemy śmietanę, sparzone wrzątkiem rodzynki. Umyty i obrany korzeń selera ścieramy na tarce o grubych oczkach (częściowo możemy zetrzeć na małych oczkach) i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Plastry ananasa kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z selerem i łączymy  z jabłkami w śmietanie. Dodajemy do smaku sól, ewentualnie cukier i sok z cytryny. Odstawiamy w chłodne miejsce do "przegryzienia się składników" .

 

 

 surówka z selera i jabłek

 

surówka z selera i jabłek 

 

 

Polecam również:

 

Surówka wielowarzywnaSurówka porowa z brzoskwiniami Surówka z białej i czerwonej kapusty Surówka z marchewki z jabłkiem i chrzanem

 

 

 

W kuchni na wesoło

 

Wnuczek mówi do babci:

- Babciu, czy kupiłaś mi mój ulubiony soczek wiśniowy?

- Nie,  Jasiu,  zapomniałam,  mam sklerozę.

- No trudno,  to nalej mi tej sklerozy. 

 

 

 

CIASTO ARCHITEKTA >

< CIASTKA KOKOSOWE NA WAFLU



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (10)

Dodaj komentarz
  • izaa_a

    ostatnio lubię wszystko z dodatkiem selera, Twoja surówka wygląda bardzo apetycznie więc myślę że by mi posmakowała ;))))

  • lutka40

    Samo zdrówko .Pewnie jest pyszna .Jak zwykle cudowne zdjęcia.Pozdrawiam

  • Gość: [Ewa smaczniutkie.pl] 62.244.150.*

    Dagmaro to jest moja jedna z bardziej ulubionych surówek obiadowych. Nie dodawałam jeszcze tylko ananasa. Zazwyczaj daję rodzynki i orzechy włoskie.

  • jolantaszyndlarewicz

    Bardzo lubię tą surówkę, a jako dziecko jej nie znosiłam:) jak to się gusta zmieniają:)

  • judik1119

    Bardzo lubię taką surówkę:) Pysznie u Ciebie wygląda:)

  • majanaboxing

    Bardzo lubię to zestawienie smaków. :) Lubię też właśnie z rodzynkami,.
    Pozdrowienia:)

  • dagmara_65

    Iza dzięki! ale jak nie spróbujesz, to się nie dowiesz czy Ci będzie smakować.
    Lutka dzięki! też tak sądzę, że jest zdrowa.
    Ewuniu a u mnie odwrotnie , nie robiłam jeszcze z orzechami. Ale tak sobie myślę, że smakowo odpowiadałaby nam, muszę kiedyś w ten sposób zrobić.
    Jolu my też! dzięki :)
    Judik cieszę się, dzięki :)
    Majanko to świetnie! dzięki :)

  • Gość: [wsuwka] *.dynamic.chello.pl

    ja zwariuję przez te Twoje zdjęcia! ciągle bym tylko jadła! nie mogę wchodzić na tę stronę bez przekąski w ręku!

  • dagmara_65

    Wsuwka wow! to aż tak ! To mi schlebia, tylko mam trochę wyrzuty sumienia, że Cię tak prowokuję do ciagłego jedzenia :) No nie wiem co Ci powiedzieć, czy przepraszam, czy smacznego :)

  • Gość: [Boguslawa] *.newt.cable.virginmedia.com

    Tak, posilkowalam sie Twoim przepisem robiac te surowke, ale ja tez nie dodaje ananasa, a za to daje orzechy, koniecznie wloskie. Zamiast cukru dodalam natomiast syrop klonowy, ktory tu, w Anglii, jest w czestym uzyciu, w Polsce nie bardzo go znamy. Pozdrawiam, wiesz, co dobre ;)

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci